Тема 6. (ОФГХ) Фізіолого-гігієнічні основи лікувального харчування.

Додано: 16 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 23 рази
24 запитання
Запитання 1

Лікувально-профілактичне харчування - спеціально підібрані раціони харчування, з метою:

варіанти відповідей

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених дією хвороботворних чинників захворювання;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених порушенням процесів обміну та старінням;

попередження (профілактики) порушень в організмі, обумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища.

Запитання 2

Лікувально-профілактичне харчування:

варіанти відповідей

відрізняється від раціонального загальним збільшеним вмістом білків та вітамінів;

відрізняється від раціонального посиленням тих або інших функцій їжі до несприятливих дій виробничих чинників;

відрізняється від раціонального загальним зменшенням вмісту жирів і вуглеводів.

Запитання 3

Основним принципом підбору складу раціонів для лікувально-профілактичного харчування є:

варіанти відповідей

фізіологічний, в залежності від особливостей віку, статі, з урахуванням дії негативного чинника навколишнього середовища;

патогенетичний, в залежності від особливостей розвитку потенційної хвороби обґрунтування з урахуванням механізму дії професійного чинника;

фармакологічний, з урахуванням механізму порушення хворобою гомеостазу та функціональної діяльності основних функціональних систем організму.

Запитання 4

Залежно від факторів професійної шкідливості існують:

варіанти відповідей

3 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування;

8 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування;

5 діючих раціонів лікувально-профілактичного харчування.

Запитання 5

Дієтичне харчування (дієтотерапія):

варіанти відповідей

застосування спеціально складених раціонів харчування і режиму їди для лікування або профілактики захворювання;

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики аліментарних захворювань (викликаних недостатністю чи надміром введення харчових речовин);

застосування раціонів і режиму харчування для профілактики розвитку не інфекційних хвороб груп ризику, переважно з екологічно несприятливих регіонів.

Запитання 6

Кількість основних дієт харчування, які називають столами, обмежується:

варіанти відповідей

5 видами;

15 видами;

12 видами.

Запитання 7

Крім 15 основних дієт, які іноді називають столами лікувального харчування, існують індивідуальні добові режими, згідно індивідуальним потребам хворого, які називають:

варіанти відповідей

"чорно-білі дні";

"контрастні дні";

навантажувальні дні"

Запитання 8

Лікувальні дієти для дітей при кожній нозологічній формі захворювання:

варіанти відповідей

не відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою від таких же дієт для дорослих;

відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою, залежно від віку дитини;

не відрізняються: за об'ємом і якістю продуктів і кулінарно-технологічною їх обробкою, залежно від віку дитини.

Запитання 9

Серед розвантажувальних днів розрізняють наступні:

варіанти відповідей

банановий;

кавуновий;

абрикосовий.

Запитання 10

Окрім основних дієт, при деяких захворюваннях розроблені і застосовуються спеціальні дієти:

варіанти відповідей

калієва дієта;

кальцієва дієта;

натрієва дієта.

Запитання 11

Дієтичне, або лікувальне, харчування - це:

варіанти відповідей

науково обгрунтована система організації харчування й диференційованого використовування з лікувальною метою певних харчових продуктів та їх поєднань;

спеціально підібрані раціони харчування з метою запобігання (профілактики) порушень в організмі, зумовлених хронічною дією шкідливих професійних чинників виробничого середовища;

раціональне харчування, що розробляється з урахуванням наявності у кожної людини властивої їй біохімічної і фізіологічної індивідуальності;

харчування, в якому забезпечено оптимальні співвідношення харчових і біологічно активних речовин, здатних виявити в організмі максимум своєї корисної біологічної дії.

Запитання 12

Продукти швидкого засвоєння -

варіанти відповідей

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

рідка, пюреподібна та драглеподібна їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет, фрукти та ягоди;

міцні чай, кава, какао, шоколад, бульйони, гострі страви, копченості, субпродукти, редька, капуста, часник, цибуля, бобові;

продукти багаті на клітковину, солоні, солодкі, кислі продукти, газовані напої, холодні страви, жири або сметана натще (окремо).

Запитання 13

Продукти з слабкою сокогінною дією -

варіанти відповідей

рідка, пюреподібна та драглеподібна їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет, фрукти, ягоди;

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

міцні чай, кава, какао, шоколад;

пюреподібні і драглеподібні страви, протерті овочі, молочні продукти, молочні, круп'яні супи, відварені протерті або січені страви з м'яса та риби, яйця, зварені некруто, омлети, хліб пшеничний підсушений, неміцний чай, негазовані напої, вершкове масло, рафінована олія.

Запитання 14

Для зондового харчування їжу готують:

варіанти відповідей

у твердому вигляді;

з кислим смаком;

гострою;

у рідкому і напіврідкому вигляді.

Запитання 15

При порушенні акту жування і ковтання використовують:

варіанти відповідей

раціональне харчування;

лікувально-профілактичне харчування;

ентеральне зондове харчування;

дієтичне харчування.

Запитання 16

Раціональне харчування є основою дієтичного (лікувального) харчування, воно сприяє:

варіанти відповідей

зміцненню та збереженню здоров'я;

лікуванню захворювань;

збалансованості раціону;

повному забезпеченню організму хворого білком.

Запитання 17

Теорію збалансованого живлення створив:

варіанти відповідей

І.І.Мечніков;

А.А.Покровський;

Сократ;

М.В.Ломоносов.

Запитання 18

Основним принципом дієтичного харчування є:

варіанти відповідей

принцип щадіння хворого органу;

збалансованість харчування;

регулювання обсягу та маси раціону;

певний нутрієнтний склад.

Запитання 19

Дієта - це:

варіанти відповідей

науково обгрунтована система організації харчування;

харчовий раціон та режим харчування, призначений хворим людям;

прогресування хронічних захворювань;

найефективніший засіб, який продовжує життя.

Запитання 20

Лікувальне харчування базується на:

варіанти відповідей

теорії адекватного харчування;

теорії змішаного харчування;

теорії збалансованого харчування;

концепції диференційованого харчування.

Запитання 21

Продукти повільного засвоєння - це:

варіанти відповідей

міцні чай, кава, какао, шоколад;

свіжий хліб, тугоплавкі жири, смажене м'ясо, бобові, гриби;

капуста, часник, цибуля, бобові;

молочні продукти.

Запитання 22

На якому малюнку зображено Вегетаріанську дієту?

варіанти відповідей
Запитання 23

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту, це ...


варіанти відповідей

енергетична цінність

харчова або поживна цінність

 калорійність їжі

смак їжі

Запитання 24

11. Дайте визначення терміну „лікувальне харчування”:

варіанти відповідей

а) Це правильно організоване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту, розвитку організму;

б) Це застосування з лікувальною чи профілактичною метою спеціально складених раціонів харчування і режиму прийому їжі;

в) Це означає, що енергетична цінність харчового раціону має відповідати енергетичним потребам організму;

г) Це ознака повноцінного життя, який необхідний для розвитку і росту організму.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест