Тема 1.2 (ХХ). ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ+ВОДА.

Додано: 16 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 19 разів
20 запитань
Запитання 1

Хімічний склад продуктів характеризується на вміст в них:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, ферментів

хімічного складу, енергетична цінність, колір, смак, запах і властивості продуктів харчування, якість готових страв

води, мінеральних речовин

поєднання різних продуктів харчування тва­ринного і рослинного походження

Запитання 2

Вкажіть, в якому стані вода може перебувати у продуктах

варіанти відповідей

у вільному і зав'язаному стані

залежить від виду продукту і термічного стану продукту

у вільному і зв'язаному стані

вода є середовищем, в якому живуть клітини і підтримується зв'язок між ними

Запитання 3

Вкажіть кількість рідини, якої потрібно на добу дорослій людині у літній період

варіанти відповідей

2 - 3 л.

2,5 - 3 л.

1,5 - 2,5

1,5 - 2 л

Запитання 4

Для приготування вкусних страв необхідно використовувати воду

варіанти відповідей

пониженої твердості

повишеної твердості

прозору, безбарвну, приємною на смак

без сторонніх присмаків

Запитання 5

Вкажіть, яке значення мають мінеральні речовини для організму людини

варіанти відповідей

незамінний складник їжі

нормалізації водно-сольового обміну

діяль­ності центральної нервової системи, входять до складу крові

беруть участь у побудові тканин (кісток), підтриму­ванні кислотно-лужної рівноваги

входять до складу мінеральних солей, органічних кислот

Запитання 6

Залежно від кількісного вмісту в продуктах харчування мінеральні речовини поділяють 

варіанти відповідей

макро-, мікро- і ультраелементи

макро-, мікро- і ультрамікроелементи

макро-, мікс- і ультрамікселементи

тільки макро- та мікроелементи

Запитання 7

Макроелементи містяться в продуктах у порівняно великих кількостях,до них належать 

варіанти відповідей

кальцій, магній, залізо, калій, хлор, сірка,йод, фтор 

мідь, кобальт, йод, фтор 

кальцій, фосфор, магній, залізо, калій, натрій, хлор, сірка

кальцій, фосфор, магній, залізо,мідь, кобальт, йод

Запитання 8

Білки — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

незамінний складник їжі. 

органічні речовини,які потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

це органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

Запитання 9

У рослинах і в організмі тварин білки перебувають 

варіанти відповідей

у двох станах: рідкому (молоко, кров), напіврідкому (яйця)

у чотирьох станах: рідкому , напіврідкому, мякому,твердому .

залежить від виду продукту, його термічного стану, властивостей

у трьох станах: рідкому (молоко, кров), напіврідкому (яйця), твердому (шерсть, нігті).

Запитання 10

За походженням білки бувають

варіанти відповідей

тваринними і рослинними

на розчинні та нерозчинн

Ненасичені, або неграничні 

повно­цінними і неповноцінними 

Запитання 11

Речовина, яка у воді не розчиняється, орга­нізмом людини не засвоюється, отож харчової цінності не має, але сприяє роботі кишечника і виведенню з організму шкідливих речовин, у тому числі й холесте­рину - це

варіанти відповідей

інулін

крохмаль

пектинова речовина

клітковина

Запитання 12

Вітаміни — це 

варіанти відповідей

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

речовини, які виробляють тільки рослини, отож овочі, плоди і ягоди є основним джерелом постачання

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму,вони потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

Запитання 13

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз.

гіпервітаміноз

мегавітаміноз

Запитання 14

Ферменти (ензими) — це 

варіанти відповідей

органічні речовини не білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів

фермент, який розщеплює сахарозу, називають сахаразою, фермент, який розщеплює лактозу, — лактазою

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

ферменти ,які утворюються в кожній живій клітині і можуть проявляти активність поза нею

Запитання 15

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

кілокалоріях (ккал)

кілоджоулях (кДж)

в грамах

кількості енергії

Запитання 16

Сукупність властивостей продуктів,що зумовлюють їхню придатність для задоволення потреб людини в харчуванні - це

варіанти відповідей

показники якості

якість продуктів харчування

органолептична якість

стандартні показники якості

Запитання 17

Якість продуктів харчування і готової їжі визначають:

варіанти відповідей

Лабораторним методом

фізичним методом

органолептичним методом

хімічним методом

Запитання 18

Обробка харчових продуктів різними методами для тривалого збереження їх харчової цінності і якості - це

варіанти відповідей

пастеризаціяі стерилізація

сушіння і заморожування

консервування

соління, квашення,сублімація,в'ялення

Запитання 19

Назвіть речовини, які складають біологічну цінність харчових продуктів ...

варіанти відповідей

вуглеводи, білки, жири

жири, ненасичені жирні кислоти, вітаміни

білки, вітаміни, мінеральні речовин

ненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини

Запитання 20

Назвіть речовини, які складають енергетичну цінність харчових продуктів ...

варіанти відповідей

протеїди, білки, жири

клітковина, жири, вуглеводи

білки, жири, вуглеводи

антоціани, амінокислоти, білки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест