Вуглеводи

Додано: 3 травня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 573 рази
24 запитання
Запитання 1

Вуглеводи, молекули яких складаються із двох залишків молекул одного або двох моносахаридів, називають:

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

мегасахариди

полісахариди

Запитання 2

Виберіть правильні твердження:

варіанти відповідей

Чиста целюлоза розчиняється в амоніачному розчині купрум (ІІ) оксиду, але нерозчинна у воді

гідроліз целюлози відбувається без нагрівання

крохмаль є сумішшю амілози та амілопектину

сахароза добре розчинна у воді

Запитання 3

До найважливіших дисахаридів відносять:

варіанти відповідей

маноза

сахароза

лактоза

целюлоза

глікоген

мальтоза

Запитання 4

Укажіть ряд хімічних властивостей целюлози:

варіанти відповідей

гідроліз, взаємодія з гідроксидом Купруму(ІІ)

гідроліз, окиснення, термічний розклад

гідроліз, взаємодіяз гідроксидом Купруму(ІІ), хлорування

гідроліз, взаємодія з йодом

Запитання 5

Якого кольору набуватиме розчин крохмалю під дією йоду.

варіанти відповідей

оранжевий

синій

зелений

фіолетовий

Запитання 6

Продуктом гідролізу сахарози є:

варіанти відповідей

глюкоза

фруктоза

глюкоза і фруктоза

Запитання 7

Вкажіть моносахариди

варіанти відповідей

рибоза, дезоксирибоза

глюкоза, фруктоза, галактоза

мальтоза, сахароза, лактоза

крохмаль,целюлоза, хітин, глікоген

Запитання 8

Крохмаль:

(Вибери неправильну відповідь)

варіанти відповідей

має лінійну і розгалужену будову молекули (ланцюга)

добре розчиняється у воді

у гарячій воді перетворюється на колоїдний розчин - крохмальний клейстер.

якісною реакцією на крохмаль є взаємодія з розчином йоду, під дією якого він синіє.

в організмі розпадається на глюкозу.

Запитання 9

Сировиною для добування целюлози можуть бути:

варіанти відповідей

кульбаба

бавовник

льон

кукурудза

деревина

Запитання 10

До складу молекули глюкози входять характеристичні (функціональні) групи:

варіанти відповідей

карбоксильна і гідроксильні

карбоксильні і гідроксильна

альдегідні і гідроксильна

альдегідна і гідроксильні

Запитання 11

Укажіть групу речовин, які належать до вуглеводів

варіанти відповідей

СН3ОН, С12Н22О11, (С6Н10О5)n

С12Н22О11, С2Н4О2, (С6Н10О5)n

С2Н6, С2Н6О, С2Н4

С6Н12О6, С12Н22О11, (С6Н10О5)n

Запитання 12

Установіть послідовність хімічних формул речовин у ланцюжку перетворень дисахариду на алкен: 1) C2H6O; 2) С2Н4; 3) С6Н12О6; 4) С12Н22О11:

варіанти відповідей

 4,2,3,1

 

4, 3,1,2.

4,1,3,2

3,4,1,2


2,1,3,4

2,1,4,3

Запитання 13

Вуглевод в клітинах рослин, який виконє запасаючу функцію

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 14

Вуглевод клітини тварин та грибів, який виконує запасаючу функцію

варіанти відповідей

глікоген

хітин

целюлоза

крохмаль

Запитання 15

Вуглевод, що входить до складу клітинних стінок рослин

варіанти відповідей

хітин

глікоген

целюлоза

крохмаль

Запитання 16

Позначте речовину, яку використовують для доведення глюкози як багатоатомного спирту:

варіанти відповідей

натрій гідроксид

купрум(ІІ) гідроксид

купрум(ІІ) сульфат

Купрум(І) оксид

Запитання 17

Укажіть фізичні властивості целюлози:

варіанти відповідей

біла, аморфна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках



тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, у гарячій воді утворює клейстер

біла, аморфна речовина, у гарячій воді утворює клейстер

Запитання 18

Напишіть рівняння повного окиснення глюкози і вкажіть суму коефіцієнтів у ньому:

варіанти відповідей

18

19

17

20

Запитання 19

Молекулярна маса сахарози становить:

варіанти відповідей

180

342

322

162

Запитання 20

Позначте реакцію, яка дозволяє відрізнити розчин гліцеролу від розчину глюкози:

варіанти відповідей

взаємодія із спиртовим розчином йоду

взаємодія із свіжо приготовленим розчином купрум(ІІ) гідроксиду

взаємодія із свіжо приготовленим розчином купрум(ІІ) гідроксидом при нагріванні

взаємодія із розчином купрум(ІІ) сульфату

Запитання 21

Виберіть фізичні властивості крохмалю:

варіанти відповідей

розчинний у холодній воді

білий аморфний хрусткий порошок

у гарячий воді набухає

має солодкий смак

Запитання 22

Інша назва сахарози:

варіанти відповідей

купоросне масло

виноградний цукор

тростинний цукор

каустична сода

Запитання 23

Вуглевод, що за температури 184°С перетворюється на карамель ...

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

Сn(H2O)m

6Н10О5)n

Запитання 24

За допомогою якого вуглеводу загущують молочний кисіль?

варіанти відповідей

лактоза

целюлоза

сахароза

крохмаль

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест