Вуглеводи

Додано: 9 лютого 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Вуглеводи
Тест виконано: 28 разів
53 запитання
Запитання 1

Загальна формула Вуглеводів

варіанти відповідей

Cn(H2O)n

CnH2n

C2nHn

CnH2n-2

Запитання 2

Глюкоза належить до

варіанти відповідей

моносахаридів

дисахаридів

полісахаридів

олігосахаридів

Запитання 3

Що належить до дисахаридів?

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

фруктоза

глікоген

Запитання 4

До полісахаридів належить

варіанти відповідей

сахароза

мальтоза

фруктоза

крохмаль

Запитання 5

Інша назва Глюкози

варіанти відповідей

молочний цукор

грибний цукор

виноградний цукор

солодовий цукор

Запитання 6

Формула Сахарози

варіанти відповідей

C6H12O6

C12H22O11

C10H22

C5H10O5

Запитання 7

Основним джерелом вуглеводів у їжі є продукти

варіанти відповідей

тваринного походження

рослинного походження

штучного походження

тваринного і рослинного походження

Запитання 8

Які речовини утворюються при повному окисненні глюкози

варіанти відповідей

CO2

C2H5OH

H2O

2Ag

Запитання 9

Укажіть функцію, яку виконують вуглеводи в клітині:

варіанти відповідей

структурну

каталітичну

транспортну

енергетичну

Запитання 10

Процес, що веде у природі до утворення вуглеводів:

варіанти відповідей

хемосинтез

фотосинтез

катаболізм

дисиміляція

Запитання 11

Відкладення у клітинах рослин крохмалю - це функція вуглеводів:

варіанти відповідей

енергетична

структурна

запасаюча

захисна

Запитання 12

Які ознаки реакції при взаємодії глюкози з купрум (∥) гідроксидом за різних умов доводять що глюкоза одночосно є альдегідоспиртом

варіанти відповідей

утворення розчину синього кольору

утворення розчину бурого кольору

утворення осаду блакитного кольору

утворення червоно- коричневого осаду

ніяких змін

Запитання 13

Виберіть процес , який є якісною реакцією на крохмаль

варіанти відповідей

посиніння при додаванні спиртового розчину йоду

утворення осаду червоного кольору кольору при нагріванні з розчином купрум(ІІ) гідроксиду

 реакція «срібного дзеркала»;

знебарвлення розчину калій перманганату.


Запитання 14

Цукор - це:

варіанти відповідей

джерело вуглеводів

джерело вітамінів і мінеральних елементів

джерело білків

джерело жирів

Запитання 15

Вкажіть речовину, яка утворюється при фотосинтезі:

варіанти відповідей

етанол

етанова кислота

глюкоза

вуглекислий газ

Запитання 16

Крохмаль – це:

варіанти відповідей

аморфний порошок, добре розчинний у холодній воді

порошок сірого кольору, що розчиняється у холодній воді

порошок жовтого кольору, нерозчинний у гарячій воді

білий аморфний порошок, який утворює клейстер в гарячій воді

Запитання 17

Вкажіть назву вуглеводу, який належить до полісахаридів:

варіанти відповідей

глюкоза

фруктоза

сахароза

целюлоза

Запитання 18

Вкажіть назву моносахариду, з якого в клітинах рослин утворюється крохмаль:

варіанти відповідей

фруктоза

рибоза

глюкоза

сахароза

Запитання 19

Вкажіть групу речовин, яка складається тільки з вуглеводів:

варіанти відповідей

етан, етанол, глюкоза

глюкоза, фруктоза, етен

глюкоза, сахароза, крохмаль

етанол, крохмаль, целюлоза

Запитання 20

Вкажіть відмінність між крохмалем і целюлозою:

варіанти відповідей

належать до вуглеводів

середня ступінь полімеризації в молекулі целюлози більша, ніж в молекулі крохмалю

мономером цих високомолекулярних сполук є глюкоза

середня відносна молекулярна маса целюлози менша, ніж крохмалю

Запитання 21

Глюкоза має молекулярну формулу:

варіанти відповідей

C2H4O2

C6H12O6

C12H22O11

CH4

Запитання 22

Оберіть назви моносахаридів

варіанти відповідей

глюкоза

лактоза

фруктоза

сахароза

Запитання 23

Продуктами спиртового бродіння глюкози є:

варіанти відповідей

Ацетон + вода

Етанол + вода

Етанол + вуглекислий газ

Етанол + водень

Запитання 24

Глюкоза виявляє хімічні властивості, характерні для...

варіанти відповідей

альдегідів і кислот

насичених і ароматичних вуглеводнів

альдегідів і насичених одноатомних спиртів

альдегідів і насичених багатоатомних спиртів

Запитання 25

Визначте, де міститься глюкоза

варіанти відповідей

мед

фрукти

ягоди

кров людини

Запитання 26

Крохмаль і целюлоза це:

варіанти відповідей

природні полімери

дисахариди

моносахариди

полісахариди

Запитання 27

Якісною реакцією на глюкозу є:

варіанти відповідей

реакція естерифікації

реакція гідратації

реакція “срібного дзеркала”

реакція з бромною водою

Запитання 28

Яку кількість гідроксильних груп містить молекула глюкози:

варіанти відповідей

4

5

6

7

Запитання 29

Реакція гідролізу не характерна для

варіанти відповідей

жирів



дисахаридів


естерів


моносахаридів

Запитання 30

Що виражає дане рівняння (-С6Н10О5-)+nН2О→n С6Н12О6 ?

варіанти відповідей

гідроліз глюкози;

гідроліз сахарози;

гідроліз крохмалю

Запитання 31

Мономером у полімері крохмаль є:

варіанти відповідей

(-С6Н10О5-)

(-С6Н12О6-)

(-С6Н12О7-)

Запитання 32

Найбільше целюлози міститься у:

варіанти відповідей

рис, картопля;

бавовна , льон;

деревина

Запитання 33

У великій кількості крохмаль накопичується у:

варіанти відповідей

рис, картопля;

бавовна , льон;

деревина

Запитання 34

Найхарактерніша властивість крохмалю вступати в реакцію:

варіанти відповідей

гідрування;

гідроліз;

дегідратація

Запитання 35

Целюлоза – це:

варіанти відповідей

білий порошок , нерозчинний в холодній воді ,з гарячою утворює клейстер;

тверда, волокниста речовина , нерозчинна у воді;

безбарвна речовина , солодка на смак , розчинна у воді

Запитання 36

Які вуглеводи належать до полісахаридів?

варіанти відповідей

крохмаль, целюлоза;

глюкоза, фруктоза

сахароза, лактоза;

Запитання 37

При повному окисненні глюкози утворюється вуглекислий газ і вода?

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 38

Знайдіть зайву речовину

варіанти відповідей

глюкоза

гліцерол

целюлоза

сахароза

Запитання 39

Який вуглевод у гарячій воді утворює клейстер

варіанти відповідей

сахароза

лактоза

целюлоза

крохмаль

Запитання 40

Які речовини утворюються під час гідролізу сахарози:

варіанти відповідей

глюкоза

глюкоза+глюкоза

глюкоза+фруктоза

крохмаль

Запитання 41

Вата - це 100%

варіанти відповідей

лактоза

целюлюза

амілоза

Запитання 42

Целюлоза - це

варіанти відповідей

мономер

полімер

суміш

Запитання 43

Крохмаль є у:

варіанти відповідей

пшениці

яблуках

рисі

картоплі

Запитання 44

Застосування крохмалю:

варіанти відповідей

виробництво етилового спирту

виробництво патоки


накрохмалювання білизни

виробництво глюкози

добування скипидару

виробництво текстилю

сахарози

поліграфії

Запитання 45

Рівняння гідролізу крохмалю:

варіанти відповідей

(C6H10O5)n + 6nO2=6CO2 +5nH2O

nC6H12O6 =(C6H10O5)n + nH2O

 (C6H10O5)n +nH2O =nC6H12O6

 С12Н22О11 + Н2О → С6Н12O6

Запитання 46

Ця речовина "постачає" енергію рослинним клітинам і слугує для них "будівельним матеріалом".

варіанти відповідей

Глюкоза

Крохмаль

Сахароза

Фруктоза

Запитання 47

Як називається процес під час якого, під дією ферментів дріжджів, глюкоза у водному розчині повільно перетворюється на етиловий спирт?

варіанти відповідей

Гідроліз

Гідратація

Бродіння

Глюкоза не вступає в реакцію

Запитання 48

Вкажіть реакцію спиртового бродіння

варіанти відповідей

С6Н12О6 =2 С3Н6О

С6Н12О6 = 2 С2Н5ОН + 2 СО2↑   

С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ +2СО2

C6H12O6+3[O] =С3Н4(СООН)3ОН + 2Н2О

Запитання 49

Яка будова молекули відповідає крохмалю?

варіанти відповідей
Запитання 50

Як перевірити наявність крохмалю у харчових продуктах:

варіанти відповідей

нагріти їх

провести реакцію "срібного дзеркала"

спалити їх

провести реакцію з йодом

Запитання 51

Спільне у властивостях сахарози і крохмалю:


варіанти відповідей

солодкі на смак

здатні до гідролізу

розчинні у воді

 утворюють декстрини

Запитання 52

Із чого добувають сахарозу?

варіанти відповідей

Винограду

Цукрового буряка

Крохмалю

Цукрової тростини

Запитання 53

На які групи поділяються вуглеводи

варіанти відповідей

моносахариди, полісахариди

дисахариди, полісахариди

моносахариди, дисахариди, полісахариди

моносахариди, дисахариди

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест