вуглеводи жири білки

Додано: 7 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 101 раз
34 запитання
Запитання 1

2. До вуглеводнів належать:

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

крохмаль 

целюлоза

жири

білки

Запитання 2

Сахароза (буряковий цукор, тростинний цукор):(Вибери неправильну відповідь)

варіанти відповідей

солодка на смак

добре розчинна у воді 

взаємодіє з купрум (II) гідроксидом подібного до багатоатомних спиртів. Однак при подальшому нагріванні темно-синій колір не змінюється.

погано розчинна у воді

Запитання 3

Глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль, целюлоза утворюються в природі:(Вибери правильну відповідь)

варіанти відповідей

в результаті фотолізу

в результаті процесу фотосинтезу в зелених рослинах 

в результаті окиснення білків

Запитання 4

Крохмаль і целюлоза:(Вибери правильні відповіді)

варіанти відповідей

природні полісахариди 

природні поліпептиди

природні полімери з молекулярною масою, що може сягати декілька мільйонів і сотень тисяч.

Запитання 5

Крохмаль:(Вибери неправильну відповідь)

варіанти відповідей

в організмі розпадається на глюкозу.

добре розчиняється у воді 

якісною реакцією на крохмаль є взаємодія з розчином йоду, під дією якого він синіє.

у гарячій воді перетворюється на колоїдний розчин - крохмальний клейстер.

має лінійну і розгалужену будову молекули (ланцюга)

Запитання 6

Вуглеводи - це суміш вуглецю та води

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 7

Сахароза


варіанти відповідей

З йодом утворює синю речовину

Молекула складається з 2 залишків моносахаридів

Взаємодіє з купрум(2) гідроксидом

Є волокнистою речовиною

Має гіркуватий смак

Запитання 8

Крохмаль

варіанти відповідей

З йодом утворює синю речовину

Молекула складається з двох залишків моносахаридів

Взаємодіє з купрум(2) гідроксидом

Є волокнистою речовиною

Має гіркуватий смак

Запитання 9

Крохмаль можна виявити за допомогою розчину йоду

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 10

Укажіть твердження, що стосуються сахарози

варіанти відповідей

 C6H12O6  

C2H4O2 

 C12H22O11

C2H6

моносахарид

дисахарид

полісахарид

Запитання 11

6Н10О5)m формула

варіанти відповідей

Крохмалю

Сахарози

Глюкози

Запитання 12

Оберіть функції вуглеводів в організмі

варіанти відповідей

енергетична

накопичювальна

структурна

захисна

відновлююча

Запитання 13

Загальна формула вуглеводів

варіанти відповідей

Cn(H2O)

Cn(H2O)m

CnH2n+1O

CnH2n+1OH

Запитання 14

Вкажіть основну сировину для промислового добування цукру:

варіанти відповідей

Соки овочів і фруктів

Цукровий буряк і цукрова тростина

Картопля і коноплі

Пшениця і жито

Запитання 15

Закінчити рівняння С6Н12О6 дріжджі

варіанти відповідей

2СО2 + 3Н2О

2Н5ОН + 2СО2

6Н12О6

6nСО2 + 5nН2О

Запитання 16

3. Знайдіть зайву речовину:

варіанти відповідей

глюкоза

крохмаль

гліцерол

мальтоза

Запитання 17

Вкажіть основне біологічне значення жирів:

варіанти відповідей

Каталізатори більшості біологічних процесів

Джерело енергії в організмі

Носії генної інформації

Носії спадкової інформації

Запитання 18

Вкажіть, який процес лежить в основі виробництва маргарину:

варіанти відповідей

Гідроліз жирів

Гідратація жирів

Гідрування жирів

Дегідрування жирів

Запитання 19

Гідроліз жиру у присутності лугу називають:


варіанти відповідей

гідрування

омилення

окиснення

гідратація

Запитання 20

До якого класу органічних сполук належать жири?

                                          

варіанти відповідей

спирти

  естери

  карбонові кислоти

кислоти

Запитання 21

За походженням жири поділяються на:

варіанти відповідей

рослинні

тверді

рідкі

тваринні

Запитання 22

Виберіть функціональні групи амінокислот.

варіанти відповідей

−0Н; −СООН


−NH2; −СОН


−NH2; −СООН

−NO2; −СОН

Запитання 23

Навіщо організму потрібні амінокислоти?

варіанти відповідей

Амінокислоти необхідні для побудови нуклеїнових кислот

  Амінокислоти необхідні для побудови білків організмів

Амінокислоти необхідні для побудови крохмалю

 Амінокислоти необхідні для побудови целюлози

Запитання 24

Амінокислоти, які не синтезуються в організмі людини та тварин, а мають поступати з їжею, називають:

варіанти відповідей

незамінними 

 замінними

частково замінними

випадковими

Запитання 25

Вкажіть формулу амінокислот.

варіанти відповідей
Запитання 26

Назвати рівні структурної організації білків:


варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;


первинна, третинна, четвертинна;


первинна, вторинна, третинна, четвертинна;


вторинна, третинна, четвертинна;


Запитання 27

Амінокислоти реагують з кислотами за функціональною групою:

варіанти відповідей

аміногрупою

карбоксильною

вуглеводневим радикалом

Запитання 28

Амінокислоти - похідні вуглеводнів, у молекулах яких містяться

варіанти відповідей

аміно- і гідроксильні групи

аміно-і карбоксильні групи

Нітроген і галогени

амоніак

Запитання 29

Вкажіть ознаки, що характеризують амінокислоти.

варіанти відповідей

газоподібні речовини

розчинні у воді

належать до класу нітрогеновмісних сполук

належать до класу спиртів

Запитання 30

Позначте фізичні властивості характерні для жирів:


 

  

  

  

  

 

  

варіанти відповідей

маслянисті речовини

розчинні у воді

нерозчинні у воді

важчі за воду

легші за воду

 мають високі температури плавлення

мають низькі температури плавлення

Запитання 31

Які функції в організмі виконують жири:

варіанти відповідей

 будівельну

каталітичну

терморегуляційну

захисну

  транспортну

Запитання 32

Яке забарвлення дає крохмаль з розчином йоду ?


   

  

  

варіанти відповідей

 червоне

жовте

темно-синє

фіолетове

Запитання 33

Крохмаль і целюлоза належить до


 

  

  

  

варіанти відповідей

моносахаридів

 дисахаридів

полісахаридів

вищих карбонових кислот

Запитання 34

Білки -це поліпептиди, які складаються із залишків ...

варіанти відповідей

амінокислот

кислот

амінів

спиртів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест