Жири

Додано: 16 лютого 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 534 рази
35 запитань
Запитання 1

Загальна формула жирів:

варіанти відповідей

RCOOR

R-OH

RCHO

                                                                                                                             

              О

               ІІ

СН2 –О - С - R

 I             

CH - O – C – R’

               II

I              O

CH2  -O - C - R’’

                      II                                           

                О   

Запитання 2

Формула пропілетаноату

варіанти відповідей

         О                                 

          ІІ                                            

СН3 – С – О –СН3

             О                                 

              ІІ                                                                  

 СН3 –СН2 - С – О –СН3           

О

          ІІ                                          

СН3 – С – О –С 3Н7 ;

          О

          ІІ

СН3 – С – О –С 4Н9

Запитання 3

До складу твердого (риб’ячого) жиру входять

варіанти відповідей

тригліцериди ненасичених карбонових кислот

тригліцериди насичених карбонових кислот

тригліцериди оксикислот

гліцериди насичених та ненасичених карбонових кислот

Запитання 4

Укажіть продукт реакції гідролізу жирів

варіанти відповідей

етиленгліколь

гліцерин

гліцин

глюкоза

Запитання 5

Реакція жирів в результаті якої під дією лугів утворюються солі високомолекулярних кислот і гліцерол

варіанти відповідей

омилення

гідрування

гідроліз водою

окиснення

Запитання 6

С17Н35СООН – стеаринова кислота

варіанти відповідей

насичена карбонова кислота

ненасичена карбонова кислота

в складі рідких жирів

в складі твердих жирів

Запитання 7

Цей процес широко використовується в харчовій промисловості для одержання маргарину, кулінарного жиру, легкого масла

варіанти відповідей

гідролізу

піролізу

гідрування

омилення

Запитання 8

Відсотковий вміст жирів в цьому продукті найвищий

варіанти відповідей

горіхи

рослинна олія

вершкове масло

бобові

Запитання 9

Жири в спирті

варіанти відповідей

розчинні

зовсім нерозчинні

частково розчинні

Запитання 10

Продуктом гідрування триолеїну є

варіанти відповідей

гліцерин

тристеарин

олеїнова кислота

стеаринова кислота

Запитання 11

Серед перелічених варіантів виберіть ознаку, яка буде спільною для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з кальцієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

Запитання 12

Виберіть назву твердого рослинного жиру

варіанти відповідей

пальмова олія

лляна олія

риб'ячий жир

баранячий жир

Запитання 13

Проаналізуйте твердження

І. Всі тваринні жири (крім риб'ячого) є рідкими.

ІІ. До складу рослинних жирів входять залишки ненасичених карбонових кислот.

варіанти відповідей

вірне лише І твердження

вірне лише ІІ твердження

обидва твердження вірні

жодне з тверджень не є вірним

Запитання 14

Жири утворюються в результаті реакції

варіанти відповідей

окиснення

приєднання

гідролізу

естерифікації

Запитання 15

Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною

варіанти відповідей

твердого мила

шампуню

рідкого мила

прального порошку

Запитання 16

Маргарин у своєму складі містить

варіанти відповідей

рослинні олії

тверді тваринні жири

суміш олій і вершків

вершки

Запитання 17

Під час гідрування рідких жирів, отримуємо харчовий продукт -

варіанти відповідей

сало

масло

маргарин

йогурт

Запитання 18

Оберіть жир, який можна піддати процесу "гідрування"

варіанти відповідей

свинячий жир

риб'ячий жир

вершкове масло

соняшникова олія

Запитання 19

Укажіть формулу естеру

варіанти відповідей

СН3 - СН2 - СН3

СН3 - СН2 - СООН

СН3 - СОО С3Н7

СН3 - СН2 - СНО

Запитання 20

Твердий жир - це естер гліцеролу та

варіанти відповідей

оцтової кислоти

масляної кислоти

пропіонової кислоти

стеаринової кислоти

Запитання 21

Під час гідролізу пропілформіату утворюється

варіанти відповідей

пропіонова кислота і метанол

мурашина кислота й етанол

мурашина кислота і пропанол

пропіонова кислота й етанол

Запитання 22

Для перетворення рідкого жиру у твердий використовують

варіанти відповідей

кисень

водень

вуглець

вапняну воду

Запитання 23

Позначте загальну формулу естерів

варіанти відповідей

СnН2n+1СООН

СnН2n+1ОН

СnН2n+1СООСnН2n+1

СnН2n+2О

Запитання 24

Жири, як і естери, вступають у реакцію

варіанти відповідей

дегідрування

дегідратації

гідролізу

окиснення

Запитання 25

Для виробництва мила використовують реакцію

варіанти відповідей

гідрогенізації

естерифікації карбонових кислот

лужного гідролізу жирів

гідратації алкінів

Запитання 26

Укажіть назву речовини, що піддається гідролізу

варіанти відповідей

метилацетат

анілін

ацетальдегід

метанол

Запитання 27

Укажіть, яка реакція лежить в основі перетворення олій у тверді жири

варіанти відповідей

гідрування

гідролізу

дегідрування

естерифікації

Запитання 28

Естери утворюютьсяпід час взаємодії

варіанти відповідей

альдегідів та спиртів

спиртів між собою

карбонових кислот і спиртів

спиртів та гліцеролу

Запитання 29

Укажіть назву рідкого жиру

варіанти відповідей

тристеарат

трипальміат

триолеат

дистеарат

Запитання 30

Укажіть назву речовин, під час гідролізу яких в організмі утворюється гліцерин

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

амінокислоти

Запитання 31

Гліцерол і стеаринову кислоту добувають за реакцією

варіанти відповідей

естерифікації

гідролізу жиру

поліконденсації

гідролізу вуглеводів

Запитання 32

Вкажіть назву карбонової кислоти, яка входить до складу твердого жиру:

варіанти відповідей

 олеїнова

 мурашина

  пальмітинова

оцтова

Запитання 33

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 34

Оберіть фізичні властивості жирів 

варіанти відповідей

легші за воду

 не розчиняються у воді

 не розчиняються в органічних розчинниках

високі температури кипіння

Запитання 35

Позначте формулу рідкого мила

варіанти відповідей

С17Н35СООNa

С17Н35СООК

15Н31СОО)2Mg

  С15Н31СООNa

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест