Жири. Мила. Тест 10 клас

Додано: 24 квітня
Предмет: Хімія, 10 клас
16 запитань
Запитання 1

Жири - це похідні ....

варіанти відповідей

вищих карбонових кислот

одноатомних спиртів

гліцеролу

естерів

альдегідів

Запитання 2

Карбонові кислоти, у молекулах яких міститься від 12 до 22 атомів 

Карбону називають:

варіанти відповідей

проміжні

звичайні

нижчі

вищі

Запитання 3

Виберіть хімічну формулу стеаринової кислоти

варіанти відповідей

СН3—(СН2)16—СООН

СН3—(СН2)15—СООН

СН3—(СН2)14—СООН

СН3—(СН2)18—СООН

Запитання 4

Рідке мило - це...

варіанти відповідей

солі Магнію і вищих карбонових кислот

солі Калію і вищих карбонових кислот

солі Натрію і вищих карбонових кислот

солі Натрію і карбонових кислот

Запитання 5

Серед перелічених варіантів виберіть ознаки, які будуть спільні для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з натрієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

жири на мають запаху, але можуть його вбирати

Запитання 6

Оберіть ТВАРИННІ жири

варіанти відповідей

 масло вершкове

соняшникова олія

сало

какао-масло

риб'ячий жир

оливкова олія

Запитання 7

Оберіть РІДКІ жири на звичайних умов

варіанти відповідей

 масло вершкове

соняшникова олія

сало

какао-масло

риб'ячий жир

оливкова олія

Запитання 8

Позначте насичені карбонові кислоти

варіанти відповідей

стеаринова

олеїнова

пальмітинова

оцтова

Запитання 9

Виберіть метал, який входить до складу твердого мила:

варіанти відповідей

К

Na

Zn

Ca

Мg

Запитання 10

Взаємодія гліцеролу з вищими карбоновими кислотами в результаті якої утворюються жири називається реакціяєю:

варіанти відповідей

гідратації

гідролізу

естерифікації

гідрування

Запитання 11

В організмі під дією ферментів відбувається розщеплення молекул жирів на гліцерол і карбонові кислоти. Процес має назву:

варіанти відповідей

гідроліз жирів

дегідрування жирів

гідрування жирів

омилення жирів

Запитання 12

В результаті гідролізу жирів, утворюються:

варіанти відповідей

одноатомні спирти

гліцерол

естери

вугловодні

карбонові кислоти

Запитання 13

Оберіть фізичні властивості жирів

варіанти відповідей

легші за воду

леткі

не розчиняються у воді

не розчиняються в органічних розчинниках

розчиняються в воді

розчиняються в органічних розчинниках

Запитання 14

рідкий жир + водень → твердий жир (160-240 °С та каталізаторі Ni)

Дана схема відображає реакцію __________ та можна отримати _________.

варіанти відповідей

гідрування, гліцерол та карбонову кислоту

дегідрування, естери

гідрування, твердий жир

гідратації, твердий жир

гідрування, рідкі мила

Запитання 15

Дефіцит жирів в організмі людини призводить до:

варіанти відповідей

зниження засвоєння вітамінів А, Е, Д

збільшення втомлюваності та зниження працездатності, підвищення рівня захворюваності, негативного впливу на печінку, серцево-судинну систему

порушенні водного обміну

поганій терморегуляції

Запитання 16

Взаємодією з бромною водою, де буде проходити знебарвлення бромної води, можна визначити:

варіанти відповідей

жири, що містять залишки ненасичених кислот

жири, що містять залишки насичених кислот

жири, що містять залишки ненасичених і насичених кислот

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест