ЖИРИ. СКЛАД ЖИРІВ, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. ПРИРОДНІ Й ГІДРОГЕНІЗОВАНІ ЖИРИ. БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ЖИРІВ.

Додано: 23 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 1144 рази
23 запитання
Запитання 1

Які сполуки називають жирами ?

варіанти відповідей

це естери, утворені триатомним спиртом – гліцеролом й трьома молекулами вищих карбонових кислот

органічні речовини, до складу молекул яких входить одна карбоксильна група, що сполучена вуглеводневим радикалом

це похідні вуглеводнів, в молекулах яких один або декілька атомів Гідрогену заміщені на функціональну групу –ОН


органічні сполуки, що містять дві функціональні групи: аміногрупу –NH2  та карбоксильну  групу -СООН

Запитання 2

Загальна назва жирів


варіанти відповідей

тригліцерид

простий гліцерид;

змішаний гліцерид

α – пальмітодистеарин

Запитання 3

У яких агрегатних станах можуть перебувати жири?


варіанти відповідей

тверді

рідкі

кристалічні

напівтверді

аморфні

 

Запитання 4

Фізичні властивості жирів


варіанти відповідей

рідкі безкольорові, добре розчині у воді, без запаху, мають солодкий смак

легші за воду, не розчиняються в ній, але здатні утворювати з водою емульсії;

це біла порошкоподібна речовина, нерозчинна в холодній воді


жири легші за воду, у воді погано розчиняються, але добре розчиняються в органічних розчинниках.

Запитання 5

Які  насичені кислоти входять до складу жиру?

варіанти відповідей

олеїнова;

стеаринова; 

пальмітинова;

лінолева

ліноленова 

Запитання 6

Які  ненасичені кислоти входять до складу жиру?

варіанти відповідей


олеїнова

пальмітинова

лінолева

стеаринова

ліноленова

Запитання 7

Які продукти реакції утворюються в результаті реакції гідролізу тристеарату?


варіанти відповідей

гліцерол та три молекули пальмітинової кислоти

гліцерол та три молекули ліноленової кислоти

гліцерол та три молекули олеїнової  кислоти

гліцерол та три молекули стеаринової кислоти

Запитання 8

Яку реакцію називають гідруванням, або гідрогенізацією жирів?


варіанти відповідей

приєднання Гідрогену

приєднання води

приєднання водню

приєднання гідроген оксиду

Запитання 9

Які види жирів здатні вступати в реакцію гідрування?


варіанти відповідей

тверді 

рідкі 

напівтверді

аморфні

Запитання 10

Яка реакція лежить в основі перетворення рідких жирів на тверді?


 

варіанти відповідей

гідрування 

дегідрування 

гідратація 

дегідратація

Запитання 11

Що спільного в будові молекул жирів та карбонових кислот?


варіанти відповідей

радикали ароматичних кислот

радикали одноосновних карбонових кислот

радикали нижчих та вищих карбонових кислот

радикали насичених та ненасичених карбонових кислот

Запитання 12

Залишки молекул яких кислот містяться в молекулах жирів?


варіанти відповідей

масляної

етанової

стеаринової; 

пальмітинової

олеїнової;

Запитання 13

Де в природі трапляються жири?


варіанти відповідей

вони входять до складу всіх рослинних і тваринних організмів

у рослинах жир зосереджений в насінні, плодах

в мясі, рибі, молочних продуктах

в квітках, листі та корінні

Запитання 14

Яка добова норма споживання жирів людиною?

варіанти відповідей

15-20 мг добова норма

300-400 мг добова норма

1–1,5 г на 1 кг маси тіла

від 12- 20 мг

Запитання 15

Який якісний склад твердого жиру


варіанти відповідей

гліцерол, насичені й ненасичені карбонові кислоти

гліцерол й насичені високомолекулярні кислоти

гліцерол і ненасичені карбонові кислоти

гліцерол і нижчі карбонові кислоти

Запитання 16

Які життєві функції організму забезпечують жири?


варіанти відповідей

теплоізоляційна

пластичний матеріал для побудови клітинних мембран

забезпечення організму енергією

заповнення простору між клітинами, захист внутрішніх органів

сприяють проникненню жиророзчинних речовин через мембрани клітин

Запитання 17

Виберіть тверді жири


варіанти відповідей

яловичий, баранячий

бобовий, кокосовий, какаовий, пальмовий

свинне сало, жири домашньої птиці

соняшниковий, кукурудзяний, соєвий, риб’ячий жир

Запитання 18

Виберіть напівтверді жири


варіанти відповідей

яловичий, баранячий

свинне сало, жири домашньої птиці

бобовий, кокосовий, какаовий, пальмовий

соняшниковий, кукурудзяний, соєвий, риб’ячий жир

Запитання 19

Виберіть рідкі жири


варіанти відповідей

яловичий, баранячий

бобовий, кокосовий, какаовий, пальмовий

свинне сало, жири домашньої птиці

соняшниковий, кукурудзяний, соєвий, риб’ячий жир

Запитання 20

Який якісний склад рідкого жиру?


варіанти відповідей

гліцерол й насичені вищі карбонові кислоти

гліцерол, насичені й ненасичені карбонові кислоти

гліцерол і ненасичені карбонові кислоти

гліцерол і нижчі карбонові кислоти

Запитання 21

Який якісний склад напівтвердого жиру


варіанти відповідей

гліцерол й насичені вищі карбонові кислоти

гліцерол, насичені й ненасичені карбонові кислоти

гліцерол і ненасичені карбонові кислоти

гліцерол і нижчі карбонові кислоти

Запитання 22

22.    Жири застосовують


варіанти відповідей

як продукти харчування

у медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів.

як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів.

у металургії як відновник для отримання заліза з оксидів Феруму

Запитання 23

22.   Жири добувають


варіанти відповідей

взаємодією карбонових кислот та одноатомних насичених спиртів

естерифікація гліцеролу і вищих карбонових кислот

виділення з тваринних і рослинних організмів

взаємодією молекул спиртів між собою

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест