жири, вуглеводи

Додано: 5 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 122 рази
30 запитань
Запитання 1

Сахароза — це:

варіанти відповідей

моносхарид

дисахарид

полісахарид

Запитання 2

Виберіть групу вуглеводів, до яких відноситься глюкоза:

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 3

Крохмаль і целюлоза це:

варіанти відповідей

природні полімери

дисахариди

моносахариди

полісахариди

Запитання 4

Якісною реакцією на глюкозу є:

варіанти відповідей

реакція естерифікації

реакція гідратації

реакція “срібного дзеркала”

реакція з бромною водою

Запитання 5

Молекулярна формула сахарози

варіанти відповідей

С6Н12О6

С6Н12О5

С12Н22О11

С6Н5N

Запитання 6

Визначте групу вуглеводів, представником якої є крохмаль:

варіанти відповідей

Моносахариди

Полісахариди

Дисахариди

Кетогексози

Запитання 7

Глюкоза має молекулярну формулу:

варіанти відповідей

C2H4O2

C6H12O6

C12H22O11

CH4

Запитання 8

Оберіть назви моносахаридів

варіанти відповідей

глюкоза

лактоза

фруктоза

сахароза

Запитання 9

Продуктами спиртового бродіння глюкози є:

варіанти відповідей

Ацетон + вода

Етанол + вода

Етанол + вуглекислий газ

Етанол + водень

Запитання 10

Харчовий цукор, або:

варіанти відповідей

лактоза

фруктоза

глюкоза

сахароза

Запитання 11

У рослинах глюкоза утворюється в результаті процесу:

варіанти відповідей

дихання

фотосинтезу

горіння

випаровування

Запитання 12

Спиртове бродіння глюкози проходить: 

варіанти відповідей

без доступу кисню

у присутності молочнокислих бактерій

при високій температурі

у присутності дріжджів

Запитання 13

До складу вуглеводів входять такі елементи:


варіанти відповідей

Сульфур


Оксиген


Карбон


Гідроген


Запитання 14

Проаналізуйте твердження

І. Всі тваринні жири (крім риб'ячого) є рідкими.

ІІ. До складу рослинних жирів входять залишки ненасичених карбонових кислот.

варіанти відповідей

вірне лише І твердження

вірне лише ІІ твердження

обидва твердження вірні

жодне з тверджень не є вірним

Запитання 15

Оберіть фізичні властивості жирів 

варіанти відповідей

легші за воду

 не розчиняються у воді

 не розчиняються в органічних розчинниках

високі температури кипіння

Запитання 16

Позначте насичені карбонові кислоти

варіанти відповідей

стеаринова

олеїнова

пальмітинова

лінолева

Запитання 17

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 18

Серед перелічених варіантів виберіть ознаку, яка буде спільною для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з кальцієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

Запитання 19

Вкажіть загальну формулу естерів

варіанти відповідей

R - CO - R

R - O - R

R - COO - R

R - COOH

Запитання 20

Як називається реакція обміну між спиртами та кислотами

варіанти відповідей

нейтралізації

гідролізу

естерифікації

Запитання 21

Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною

варіанти відповідей

твердого мила

шампуню

рідкого мила

прального порошку

Запитання 22

Солі вищих карбонових кислот з Натрієм або Калієм називають

варіанти відповідей

мило

олія

жир

шампунь

Запитання 23

Вуглеводи, молекули яких складаються із двох залишків молекул одного або двох моносахаридів, називають:


варіанти відповідей

 моносахариди


 полісахариди


 дисахариди


 мегасахариди


Запитання 24

Якісною реакцією на крохмаль є взаємодія з


варіанти відповідей

спиртовим розчином йоду


купрум(ІІ) гідроксидом


реакція "Срібного дзеркала"

етанолом


Запитання 25

Сахарози найбільше в таких продуктах


варіанти відповідей

виноград


рис


цукрових буряках


цукрова тростина


кукурудза


Запитання 26

Виберіть назву твердого рослинного жиру

варіанти відповідей

пальмова олія

лляна олія

риб'ячий жир

баранячий жир

Запитання 27

Установіть відповідність між назвою та її класом (етилетаноат)

варіанти відповідей

насичений одноатомний спирт

багатоатомний спирт

карбонова кислота

альдегід

естер

Запитання 28

Укажіть назву процесу, що покладено в основу виробництва маргарину

варіанти відповідей

гідрування

окиснення

омилення

естерифікація

Запитання 29

Відомо, що молочнокислі продукти корисні для здоров’я. Яку назву має процес, який використовують при виробництві кефіру?

варіанти відповідей

бродіння

окиснення

гідроліз

ечтерифікація

Запитання 30

Жири для організму є джерелом

варіанти відповідей

білків

енергії

вуглеводів

кисню

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест