Тестовий контроль все ширше використовується для визначення рівня сформованості знань і вмінь з навчальної дисципліни. Такий вид передбачає однакові вимоги до усіх учнів, допомагає уникати надмірних хвилювань, надає можливості ефективніше використовувати час, стимулює школярів до самоконтролю.
ФОРМУВАННЯ ПОВЕДІНКИ І ПСИХІКИ ЛЮДИНИ
І ВАРІАНТ
1 рівень. (0.5б)( Виберіть правильну відповідь.)
1. Укажіть властивість сприйняття, яку характеризує здатність людини сприймати лише ті предмети, які мають для неї найбільший інтерес:
А) активність; В) вибірковість;
Б) цілісність; Г) організованість.
2. Визначте вид пам’яті, що дозволяє запам’ятовувати і відтворювати почуття, пережиті людиною:
А) емоційна; В) образна;
Б) моторна; Г) словесно-логічна.
3. Укажіть вид запам’ятовування, що ґрунтується на повторенні матеріалу без його осмислення:
А) механічне; В) мимовільне;
Б) осмислене; Г) довільне.
4. Укажіть фазу сну, в яку виникають сновидіння:
А) дрімання; В) поверхневий сон;
Б) глибокий сон; Г) швидкий сон
5. Укажіть позитивну навичку:
А) куріння; В) ретельність;
Б) брутальність; Г) алкоголізм.
6. Повертання тулуба відносять до рефлексів:
А)захисних В)харчових
Б)орієнтувальних Г)статевих
2 рівень (2б)
7. Визначте захисні рефлекси. (3 правильні відповіді)
A) ковтання; Б) соковиділення; B) кашель; Г) чхання; Д) мигання.
8. Укажіть правильну послідовність процесів пам’яті.
A)відтворення;
Б) запам’ятовування;
B) забування;
Г) зберігання.
9. Установіть відповідність .
1. емоційна A) картина;
2. рухова; Б) кімната страху;
3. образна; B) розбір речення
4. словесно-логічна. Г) вишивання
3 рівень(3б)
10. У чому полягає відмінність швидкої та повільної фаз сну? .
ІІ ВАРІАНТ
1 рівень (0.5б)Виберіть правильну одну відповідь.
1. Укажіть рівень сприйняття, на якому відбувається вищий рівень аналізу:
А) рецепторний; В) таламічний;
Б) кірковий; Г) спино-стовбурний.
2. Визначте вид пам’яті, що дозволяє запам’ятовувати і відтворювати різні рухи:
А) емоційна; В) образна;
Б) моторна; Г) словесно-логічна.
3. Укажіть вид запам’ятовування, що ґрунтується на повторенні матеріалу без його осмислення:
А) механічне; В) мимовільне;
Б) осмислене; Г) довільне.
4. Біоритми з періодом, що не перевищує півгодини:
А)високої частоти В)низької частоти
Б)середньої частоти
5. Укажіть фазу сну, в яку виникають осмислення і аналіз інформації:
А) дрімання; В) поверхневий сон;
Б) глибокий сон; Г) швидкий сон
6. Укажіть негативну навичку:
А) послідовність; В) ретельність;
Б) брутальність; Г) систематичність.
2 рівень(2 б)
7. Визначте харчові рефлекси. (3 правильні відповіді)
A) Ковтання; Б) соковиділення; B) кашель; Г) перестальтика кишечника; Д) мигання.
8. Установіть відповідність
1. Звичка ; A)Дія, доведена до досконалості;
2.Вчинок; Б) Послідовний ланцюг умовно-рефлекторних актів;
3. Навичка; B) Свідома, цілеспрямована дія людини;
4. Динамічний стереотип. Г) Дія людини, що стала її потребою
9. Укажіть правильну послідовність фаз сну
A)швидкий сон;
Б) дрімання;
B) поверхневий сон
Г) глибокий сон.
3 рівень (3 б)
10 . У чому полягає відмінність між умовним і безумовним рефлексами
Сенсорні системи. тематична
Варіант 1
Виберіть одну правильну відповідь:
А) рецептор – нервове волокно – спец. зона кори великого мозку
Б) нервові волокна – рецептор – кора великого мозку
В) рецептор – кора великого мозку – нервове волокно
2. Фоторецептори містяться у :
А) сітківці Б) рогівці В) судинній оболонці Г) райдужці
3.Чітке сприйняття предмета на різній відстані називають:
А)астигматизм, Б) акомодація, В)косоокість
4. Слухова сенсорна система складається з :
А) органа слуху – слухового нерву – скроневої ділянки кори великого мозку
Б) зовнішнього – середнього вуха – внутрішнього вуха
В) органа слуху – механорецепторів – потиличної ділянки кори великого мозку
5. Слухові кісточки містяться у :
А) зовнішньому вусі В) середньому вусі В ) внутрішньому вусі
6. Кон’юктивіт це :
А) запалення барабанної перетинки Б) запалення слизової оболонки ока
В) запалення євстахієвої труби
«так » чи «ні» : (0,5б)
7. Білкова оболонка пропускає світло без перешкод. _____
8. До складу нюхової сенсорної системи входе лише ніс.____
9. Нюх у всіх людей однаковий.____
10. Світлосприймальна оболонка ока – сітківка.____
11. Заповніть таблицю: ( 1,5б)
Частина органу слуху |
Зовнішнє вухо |
Середнє вухо |
Внутрішнє вухо |
Слухові кісточки |
|
|
|
Вушна раковина |
|
|
|
Барабанна перетинка |
|
|
|
Слуховий канал |
|
|
|
Овальне віконце |
|
|
|
Завитка |
|
|
|
Півкружні канали |
|
|
|
Дати повну відповідь (1,5 б)
12. Назвати оболонки очного яблука і їх значення
13. Скласти пам’ятку «Гігієна слуху»
14. Значення больової чутливості.
Сенсорні системи. тематична
Варіант 2
Виберіть одну правильну відповідь: ( 0,5б )
1.Світло сприймають :
А) фоторецептори Б) механорецептори В) хеморецептори
Г) терморецептори Д) рецептори болю
2. Місце виходу зорового нерву називається:
А) сліпа пляма Б) жовта пляма В) міліарне тіло
3. Звукові хвилі сприймають:
А) фоторецептори Б) механорецептори В) хеморецептори
Г) терморецептори Д) рецептори болю
4. Смак та запах сприймають:
А) фоторецептори Б) механорецептори В) хеморецептори
Г) терморецептори Д) рецептори болю
5. Смакова сенсорна система складається з :
А) рецептори – нерв – скронева ділянка кори великого мозку
Б) сосочки язика – нерв – скронева ділянка кори великого мозку
В) рецептори - нерв – потилична ділянка кори великого мозку
6. Кислий смак краще сприймається на :
А) кінчику язика Б) з боків язика В) по краях язика
«так » чи «ні» : ( 0,5б )
7. Барабанна перетинка сприймає звукові коливання.___
8. Вестибулярний апарат забезпечує слух.____
9. Сліпа пляма сприймає світло.____
10. Координація рухів і орієнтування у просторі це функція пів кружних каналів.____
11. Заповніть таблицю: ( 1,5б)
Частина органу зору |
Зовнішня оболонка |
Судинна оболонка |
Сітківка |
Зіниця |
|
|
|
Рогівка |
|
|
|
Палички |
|
|
|
Райдужка |
|
|
|
Колбочки |
|
|
|
Склера |
|
|
|
Жовта пляма |
|
|
|
Дати повну відповідь (1,5 б)
12. Назвати складові вуха і їх значення
13. . Скласти пам’ятку «Гігієна зору»
14. Значення чуття рівноваги.
Тестові завдання з теми «Ендокринна регуляція функцій організму людини».
А. Підшлункова залоза; Б. Слинні залози;
В. Щитоподібна залоза; Г. Статеві залози.
2. У підшлунковій залозі виробляється:
А. Інсулін; Б. Пратгормон;
В. Адреналін; Г. Окситоцин.
3. Для профілактики йододифіцитних захворювань необхідно вживати:
А. Моркву; Б. Морепродукти;
В. Сир; Г. Лимон.
4. До залоз змішаної секреції належать:
А.Гіпофіз; Б.Підшлункова залоза;
В. Тимус; Г. Наднирник.
5. У наднирниках виробляються:
А. Інсулін; Б. Адреналін;
В. Паратгормон; Г. Окситоцин.
6. Йодовану сіль вживають задля профілактики захворювань:
А. Наднирників; Б. Щитоподібної залози;
В. Слинних залоз; Г. Шлункових залоз.
7. Цукровий діабет виникає при нестачі:
А. Інсуліну; Б. Тироксину;
В. Глюкагону; Г. Тестостерону.
8. Вкажіть, який гормон виділяється прищитовидною залозою?
А. Інсулін; Б. Окситоцин;
В. Пратгормон; Г. Вазопресин;
9. Який гормон виділяється мозковою речовиною наднирників:
А. Окситоцин; Б. Інсулін;
В. Глюкагон; Г. Норадреналін;
10. Яка хвороба розвивається при надлишку тироксину:
А. Кретинізм; Б. Мікседема;
В. Базедова хвороба; Г. Цукровий діабет.
11. Оберіть гормон, яким регулюється рівень глюкози в крові:
А. Окситоцин; Б. Інсулін;
В. Вазопресин; Г. Прогестерон
12. Які функції виконують гормони епіфіза
А. впливають на пігменти шкіри;
Б. Гальмують секрецію гормону росту;
В. Впливають на процеси статевого розвитку;
Г. Беруть участь в регуляції рівня глюкози в крові.
Тема: Шкіра, виділення
А) легень Б) нирок
В) печінки Г) гіпофізу
А) нефрон Б) нейрон
В) Нерон Г) аргон
А) вода Б) плазма
В) солі Г) первинна сеча
9. Видільну функцію не виконує:
А) печінка Б) легені
В)шкіра Б) нирки
10 Потові залози містяться у:
А) власне шкірі Б) епідермісі
В) жировій клітковині Г) сполучній тканині
11. Захисний шар клітин із меланіном розташовується у :
А) власне шкірі Б) епідермісі
В) жировій клітковині Г) сполучній тканині
12. До складу Нефрону входить :
А) мертва петля Б) капсула спуску
В) канальця 1порядку Г) кінцеві канальця
Тести «Травлення, обмін речовин»
а)гліцерин, б)глюкоза, в) амінокислота, г) вуглекислий газ
а)наявність хлоридної кислоти, б) їжа повинна містити жири, в)температура тіла не вища 36 градусів, г) їжа, повинна бути емульсована
а)синтезується шкірою, б)підвищує імунітет, в)синтезується мікроорганізмами кишечнику, г)бере участь у синтезі факторів зсідання крові, г)забезпечує ріст кісток