Титан духу і думки. Іван Франко.

Про матеріал
Презентація стане у нагоді вчителям та учням під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Титан духу і думки. Іван Франко. Письменник, учений, громадський діяч, перекладач, публіцист. Лірика збірки «З вершин і низин». Загальне уявлення про композицію збірки. Творчість великих майстрів Відродження; символ вічної жіночності, материнства, краси; суперечки про роль краси і користі («Сікстинська мадонна»).

Номер слайду 2

І. Франко – це розум і серце нашого народу.           М. Рильський

Номер слайду 3

І. Я. Франко віддав поетичній творчості понад 40 років. Його поезія вражає тематичним і жанровим розмаїттям. Поряд з громадсько-політичними творами в ній мирно сусідують м’які, сердечні ідилії, зворушлива інтимна лірика. Він є автором чудових віршів, ліро-епічних поем, гумористично-сатиричних творів, яскравих своєю предметною образністю побутових малюнків, глибоких філософських притч та легенд. Громадсько-політична, філософська, інтимна і національно-патріотична лірика поета є окрасою української поезії і належить до найвищих досягнень її у другій половині ХІХ ст.

Номер слайду 4

   За життя І. Я. Франка вийшло 9 поетичних збірок: •«Баляди і роскази»,•«З вершин і низин»,•«Зів’яле листя»,•«Мій Ізмарагд», •«Із днів журби», •«Semper tiro»,•«Давнє і нове»,• «Вірші на громадські теми»,• «Із літ моєї молодості»

Номер слайду 5

Важливим етапом у розвитку української поезії був вихід збірки “З вершин і низин.”Уперше видана 1887 року, а 1893р. доповнена і перевидана. До першого видання була уведена частина поезій, написаних протягом 1877-1887 років. Друге видання – значно розширене, організоване за поетичними циклами, жанрово й стилістично багатофункціональне, тематично різнопланове – можна вважати взірцем в українській літературі кінця ХІХ століття. Окрасою збірки стали цикли сонетів (“Вільні сонети”, “Тюремні сонети”), які приваблюють читача не тільки високою витонченою формою, а й високими ідеями добра й краси як вічних світлих категорій буття людини.

Номер слайду 6

І. Франка завжди хвилювала тема мистецтва, його джерел, служіння поета народові. І втілював він її здебільшого в довершеній поетичній формі сонетів.  Сонет – вірш, що складається з 14 рядків. •Перший чотиривірш – це теза, • другий – антитеза,• заключні два тривірші -  синтез, узагальнення думки. Сонет виник у ХІІІ ст. в Італії і став однією з поширених форм світової поезії.   В українській поезії сонет з’явився в 30-х роках ХІХ ст. у творчості поетів-романтиків. Справжнім шедевром є сонет І. Франка «Сікстинська мадонна» (цикл «Вільні сонети»).

Номер слайду 7

Сікстинська Мадонна. Хто смів сказать, що не богиня ти?Де той безбожник, що без серця дрожіВ твоє лице небесне глянуть може,Неткнутий блиском твої красоти?Так, ти богиня! Мати, райська роже,О глянь на мене з свої висоти!Бач, я, що в небесах не міг найти. Богів, перед тобою клонюсь тоже. О бозі, духах мож ся сумніватиІ небо й пекло казкою вважати,Та ти й краса твоя – не казка, ні!І час прийде, коли весь світ покине. Богів і духів, лиш тебе, богине,Чтить буде вічно – тут, на полотні.1881тезаантитеза. Синтез, узагальнення думки

Номер слайду 8

Словникова робота Неткнутий – непроникливий. Чтить – шанує і пам’ятає. Терня – терен. Най – нехай. Вид – обличчя.

Номер слайду 9

«Сікстинська Мадо́нна» — картина Рафаеля Знаходиться в Галереї старих майстрів у Дрездені , є одним з найвідоміших творів італійського Ренесансу. Виконана ця картина близько 1512—1514 років на замовлення церкви святого Сікста у П'яченці, звідси і її назва.

Номер слайду 10

На картині зображені Мадонна з немовлям в оточенні папи Сікста ІІ  і Святої Варвари по сторонах із двома янголятами, що дивилися знизу вгору на сходження Бога. Фігури утворюють трикутник. Розкрита по сторонах завіса зайвий раз підкреслює геометричну продуманість композиції. Це один з перших творів, в якому глядач незримо виявляється вписаний в композицію: здається, що Мадонна спускається з небес прямо назустріч глядачеві і дивиться йому в очі. В образі Марії гармонійно поєднані захват релігійного тріумфу з такими загальнолюдськими переживаннями, як глибока материнська ніжність і окремі ноти тривоги за долю немовляти.

Номер слайду 11

Дайте відповідь-З чим у поета асоціюється образ мадонни? «Богиня», «краса», «райська рожа», «мати», «небеса».-Що символізує образ мадонни у творі І. Франка? Жінка-мадонна втілює красу мистецтва, творче натхнення. 

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Перегляньте відео “Обличчя української історії. І. Франко” https://www.youtube.com/watch?v=li. SCZt. Xwq. Bw&t=119s2. https://www.youtube.com/watch?v=Sdr. RUcs. A6zk3. Зробіть ідейно – художній аналіз поезії І. Франка “Сікстинська мадонна” (письмово). Прослухайте сонет І. Франка “Сікстинська мадонна”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мотичка Світлана Василівна
    щиро дякую. чудова робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
5424
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку