Тиждень історії України

Про матеріал
Тиждень історії України. Матеріали для проведення. Корисна і цікава інформація про кухню, культуру, музику, медицину, освіту, науку та спорт України.
Перегляд файлу

https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1311134.jpg?201508163439Від 90-х і до сьогодні.Українські музичні гурти.

https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1311144.jpg?201508165031«Брати Гадюкіни»

 

         «Плач Єремії»

 

 

 

        

Результат пошуку зображень за запитом "мандри"

Гурт «Мандри»

https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1311147.jpg?201508165610"Скрябін" вважають піонерами української електронної музики (починаючи з 1989 року). Альбом "Птахи" був першою роботою, що принесла гуртові популярність у всій Україні у 1995 році. Гурт став "Найпопулярнішим альтернативним гуртом" 1997 року.

https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1311153.jpg?201508170316 «Океан Ельзи» був створений 12 жовтня 1994 року у Львові. Публіка та критики неодноразово визнавали "Океан Ельзи" найкращим рок-гуртом. Усього на території України продано понад мільйон дисків ОЕ.

 

https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1312096.jpg?201508120620https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1311502.jpg?201508124935 «ВВ (Воплі Відоплясова)»

 

 

Гурт «ТНМК (Танок На Майдані Конго)»

Результат пошуку зображень за запитом "тартак"https://imagecdn1.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201508/602058_1312063.jpg?201508113126

 

 

 

 

 

   Гурт  «Бумбокс»                                            Гурт  «Тартак»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "наталя могилевська"Результат пошуку зображень за запитом "ірина білик"Від 90-х і до сьогодні.Українські виконавці.

Ірина Білик

 

Наталя Могилевська

Результат пошуку зображень за запитом "руслана лижичко"Результат пошуку зображень за запитом "олександр пономарьов"Олександр Понамарьов 

   

   

         

Руслана Лижичко

Результат пошуку зображень за запитом "павло зібров"Результат пошуку зображень за запитом "тіна кароль роди"

Тіна Кароль   Результат пошуку зображень за запитом "віктор павлік"         

         Павло Зібров      

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ірина федишин"Віктор Павлік

Результат пошуку зображень за запитом "наталка карпа"

 

     Ірина Федишин

 Наталка Карпа

 

                         

Результат пошуку зображень за запитом "гайтана"Результат пошуку зображень за запитом "злата огневіч"Злата Огневіч        Гайтана                       

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "верка сердючка"

 

Альоша                                                 

                                    Вєрка Сердючка

Результат пошуку зображень за запитом "альоша"

Результат пошуку зображень за запитом "джамала"

 

 

 

 

                                                                                                                                              Джамала

 

Результат пошуку зображень за запитом "потап и настя"

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "неангели"

 

 

 

 

 

 

Потап і Настя

 

 

 

                                                       Неангели

                                                                                                        

                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пам’ятаємо

Результат пошуку зображень за запитом "ігор білозір"Результат пошуку зображень за запитом "назарій яремчук"

Результат пошуку зображень за запитом "андрій кузьменко"Назарій Яремчук 1951-1995

 

 

 

                                     

                      Ігор Білозір 1955-2000

 

 

Соліст гурту «Скрябін»             Андрій Кузьменко                       Результат пошуку зображень за запитом "свічка"   1968-2015

 

Розвиток шоу-бізнесу

 

Фестиваль "Червона Рута" став регулярним і відбувався кожні два роки, у підсумку відкривши половину нинішніх популярних артистів країни.

Результат пошуку зображень за запитом "червона рута фестиваль"

Так, на фестивалі у 1991 році у Запоріжжі виступав Андрій Кузьменко - тепер відомий як "Скрябін". Донецька "Червона Рута" у 1993 році відкрила Олександра Пономарьова та Руслану Лижичко, через два роки у Криму на фестивалі виступили зовсім молоді Ані Лорак та Наталя Могилевська. Ще через два роки у Харкові на сцені "Червоної Рути" засвітилися "Танок на майдані Конго" і "Тартак". "Червона Рута" стала справжнім ярмарком талантів, а головне майданчиком, на якому могли заявити про себе молоді українські виконавці, з причини відсутності тоді доступу на радіо і телебачення.

Іншими такими майданчиками на той час стало радіо "Промінь" - ареал української сцени, на якому цілими днями крутили популярних у ті дні виконавців - Іво Бобула, "Братів Карамазових", Віктора Павлика та інших.

Результат пошуку зображень за запитом "радіо промінь"

У середині 90-тих на одному з українських телеканалів вперше виходить передача, яка робить українську музику дійсно популярною у молодіжному середовищі. "Територія А" та її ведуча Анжеліка Рудницька кожного дня складають хіт-парад, у якому фігурують виключно наші виконавці. Тінейджери України дізнаються, що слухати українське тепер модно! А сама "Територія" дала путівку в життя багатьом артистам. Найбільш помітною українською співачкою того періоду прийнято вважати Ірину Білик.

Результат пошуку зображень за запитом "таврійські ігри фестиваль"

У 1992 році у Каховці (Херсонська область) вперше відбувся фестиваль "Таврійські ігри". Згодом він став традиційним, лише на один раз (2007 рік) переїхавши до столиці, на стадіон "Олімпійський". Від середини 90-тих і до початку 2000-них років фестиваль був наймасштабнішою подією музичного життя країни. Абсолютно всі вершки українського шоу-бізнесу приїжджали влітку у Каховку, а згодом відвідувати його стали і перші зірки ближнього і далекого зарубіжжя.

У перший день весни 2002 року на телебаченні з'являється новий канал - "М1", який стає головним джерелом музичного життя країни. Весь вітчизняний шоу-біз прагне отримати право ротації на каналі і розширити свою базу слухачів.

Результат пошуку зображень за запитом "канал м1" Результат пошуку зображень за запитом "мтв україна" Результат пошуку зображень за запитом "оtv" Результат пошуку зображень за запитом "entermusic"

 

Інші музичні канали - MTV-Україна, OTV, Entermusic також посприяли розкрутці української сцени і вивели її на новий рівень.

16 травня 2004 року увійде в історію України як головний успіх вітчизняної музики. Руслана та її "Дикі танці" підкорили Європу, українська співачка виграла "Євробачення".  Тріумф Руслани зробив "Євробачення" дуже популярним серед вітчизняних виконавців, потрапити на конкурс намагалися більшість знакових артистів країни. У 2007 році Європу підкорила Вєрка Сердючка, яка зайняла на "Євробаченні" друге місце, також другою через рік була Ані Лорак. Менш вдало на головному пісенному конкурсі Європи виступали Тіна Кароль та Світлана Лобода.

Результат пошуку зображень за запитом "євробачення"

Сучасність

Сучасна українська музика взагалі славиться різноманіттям виконавців та їхньою оригінальністю. Широко популярні за кордоном "Quest Pistols", "Pianoboy", «Время и Стекло», Монатік "ДахаБраха" та багато інших.

 

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

Вишиваний ПОНЕДІЛОК

  •     Урочиста лінійка
  •     Флешмоб «Вишиванка»
  •     Усний журнал «25 ключових подій незалежної України»

 

 

Творчий ВІВТОРОК

  •       Усний журнал «Досягнення незалежної України в освіті, медицині і науці
  •     Виставка дитячих малюнків «Це - наше і це - твоє»

 

Смачна СЕРЕДА

  •       Бесіда про українські звичаї і традиції
  •       Презентація «Моя гостинна Україна»
  •       Флешмоб «Тризуб»

 

 

Спортивний ЧЕТВЕР

  • Усний журнал «Спортивні досягнення незалежної України»
  • Перегляд  українських мультфільмів

 

 

Музична П’ЯТНИЦЯ

  •     Усний журнал «Розвиток музики в незалежній Україні»
  •     Презентація «Моя співоча Україна»

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

ОСВІТА

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

 

 

 

Закон України "Про освіту"

У 1991 р. Верховна Рада ухвалила Закон України "Про освіту", що визначив школу як основу духовного та соціально-економічного розвитку держави й передбачив кардинальні зміни в її роботі. Відповідно до закону, а також внесених до нього змін і доповнень (1996 р.), освіта в сучасній Україні ґрунтується на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, реальної взаємоповаги між націями та народами.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

 

Державна національна програма "Освіта (Україна XXI століття)"

Наприкінці 1992 р. на Першому з'їзді педагогічних працівників України була затверджена Державна національна програма "Освіта (Україна XXI століття)".

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

 

 

 

 

Закон "Про загальну середню освіту"

З 1996 р. реформа освіти в Україні набула конституційного забезпечення.

Віхою на шляху реформування освіти в Україні став закон "Про загальну середню освіту", ухвалений Верховною Радою України 13 травня 1999 р.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

 

 

 

 

Перехід до 12-річного терміну

Істотні зміни передбачені законом у структурі й організації середньої освіти. На відміну від традиційної структури середньої загальноосвітньої школи, починаючи з 1 вересня 2001 р. почав здійснюватися поступовий перехід до 12-річного терміну навчання у загальноосвітніх навчальних закладах для здобуття повної загальної середньої освіти (І ступінь – 4 роки, II – 5 років і III – З роки)

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

12-ти бальна система оцінювання

 

У 2000-2001 навчальному році було запроваджено 12-ти бальну систему оцінювання.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

 

 

 

ЗНО

Найбільш важливою подією останніх років, яке мало величезне значення для середньої школи, стало впровадження ЗНО, за результатами якого 11-класники мають можливість вступати до вузів.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу"

 

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом "балабушки"

Балабушки

 

Результат пошуку зображень за запитом "бануш"

Банош

 

Результат пошуку зображень за запитом "вергуни"

Вергуни

 

Результат пошуку зображень за запитом "душенина"

Душенина

 

Результат пошуку зображень за запитом "кваша страва"

Кваша

 

Результат пошуку зображень за запитом "книші"

Книші

 

Результат пошуку зображень за запитом "ковбик"

Ковбик

 

Результат пошуку зображень за запитом "куліш страва"

Куліш

Результат пошуку зображень за запитом "мамалига"

Мамалига

Результат пошуку зображень за запитом "лемішка"

Лемішка

Результат пошуку зображень за запитом "перепічки"

Перепічки

Результат пошуку зображень за запитом "пундики"

Пундики

 

Результат пошуку зображень за запитом "сластьони"

Сластьони

Результат пошуку зображень за запитом "путря страва"

Путря

Результат пошуку зображень за запитом "соломаха"

Соломаха

Результат пошуку зображень за запитом "тетеря страва"

Тетеря

Результат пошуку зображень за запитом "урда"

Урда

Результат пошуку зображень за запитом "фляки"

Хляки

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

Топ-10 здобутків української медицини за 25 років незалежності

 

 

 

 

Антибіотик батумін


   Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що вбиває стійкі штами стафілококової і госпітальної інфекції. Дослідження тривало 30 років. За хімічним складом препарат не має аналогів. Батумін діє на всі види стафілококів, навіть ті, що не вбивалися іншими препаратами. Після успішного завершення розробки препарат продали у Бельгію. Там почали масове виробництво.

 

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_1_w_590.jpg

           Шов-блискавка
Винахід полтавчанина Віталія Запеки дозволяє не знімати шви перед наступною операцією і не накладати знову. Цю проблему вирішує пластикова блискавка. Ні гною, ні шрамів, ні голок, ні перев'язок, ні швів. Блискавка клеїться до тіла, як клейка перфорована плівка-пластир. Біля кріплення шкіра може дихати. Не артеріальну кровотечу шов-змійка зупиняє за секунди. Накласти шов може навіть сам постраждалий. А хірург, розстебнувши його і зробивши операцію, просто застібне. Розробку шва інженер почав ще з 1992 року - після того, як хірург накладав йому шов на живіт без анестезії. Експериментуючи, придумав шість видів блискавок: для планових операцій, позапланових, з дренажем чи без. Патент отримав ще 2002-го, проте винаходом зацікавилися лише в 2006-му. Українські банки відмовлялися давати кредит на клінічні випробування з довгостроковим поверненням коштів. Віталій звернувся за кордон - революційною ідеєю зацікавилося 24 країни.

 

 

Електрозварювання ран


   У 2008 році хірурги Національного медичного університету винайшли новий спосіб загоювання ран - методом електрозварювання. Ідея належить Борису Патону, винахід довершив професор Михайло Захараш. Раніше післяопераційні рани зашивали. Метод електрозварювання не потребує ниток, позбавляє кровотеч, майже не лишає рубців і скорочує операцію більше як на годину.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_3_w_590.jpg

 

 

 

Операція на серці без розрізу

 
    У 2012 році фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова вперше в Україні виконали операцію з протезування аортального клапана без розрізу грудної клітки.

 

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_4_w_590.jpg

 

 

 

Рідкий струменевий скальпель


   Вчені Аерокосмічного інституту та Авіаційного університету у 2014 році створили рідкий струменевий скальпель. Він практично не пошкоджує судинну систему під час операцій. Розроблений спеціально для операцій на внутрішніх органах: шлунку, печінці. Високий тиск під час роботи апарату дозволяє видаляти злоякісні пухлини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів і є інструментом багаторазового використання.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_5_w_590.jpg

Екзоскелет

Український студент Антон Головаченко в 2013 році виграв "золото" на міжнародних змаганнях молодих вчених. Здобув перемогу завдяки своєму роботизованому "костюму супермена". Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти людям з обмеженими можливостями.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_6_w_590.jpg

Годинник-глюкометр для діабетиків


     Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника.
У 2002 році на цукровий діабет захворіла його дружина. Створив для неї апарат, який дозволяє дізнаватися рівень цукру в крові без проколювання шкіри. Завбільшки як мобільний телефон. Складається із пластмасової кліпси зі світлоприймачами і діодами, які підключені до мультиметру - приладу для електронних вимірювань. Кліпса кріпиться до вуха чи пальця. Через кровоносні судини проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача й подає відомості про рівень глюкози на монітор апарата.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_7_w_590.jpg

Діагностування раку за слиною


         Доктор медичних наук Євген Суслов навчився виявляти рак у пацієнта за аналізом слини.
Спосіб дешевий, ефективний, безпечний і безболісний. Результат можна дізнатися за кілька годин. Департамент інтелектуальної власності назвав новий метод діагностики одним із 10 найкращих винаходів України. Однак патенту лікар досі не отримав. Хоч вважає, що дешевий спосіб на ранніх стадіях здатний врятувати мільйони життів.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_8_w_590.jpg

                

Цукерки для схуднення


          Фахівці Луганського національного університету створили цукерки "Енергія спорту, імпульс і драйв", які підвищують працездатність спортсменів.
До їх складу входить курага, шоколад, родзинки, волоські горіхи, вітаміни, лікувальні трави і секретна добавка. Яка саме - вчені не зізнаються. Цукерки без хімікатів і цукру. Кілограм таких коштує 56 грн. Купити їх можна у спеціалізованих магазинах Києва.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_9_w_590.jpg

 

Відновлення кісток


       Фахівці клініки Іlaya відновлюють кістки кінцівок (плеча, передпліччя, стегна, гомілки та стопи) бійцям АТО.  Це альтернатива ампутації та протезуванню. Використовують клітинні технології. Беруть клітинно-тканинний матеріал пацієнта і стимулюють відновлення кісткової тканини.

http://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/717/717898_10_w_590.jpg

 

Перегляд файлу

Учень: Лунає пісня українська

І степ безмежний ожива,

Промінням сонячним на квітах

Чарівна бавиться весна.

Цвітуть кущі, дерева, трави,

Під музу стелиться земля

Стежками в'ється і співає

Духмяним подихом тепла.

Стоїть замріяна калина

І коси стелить у вікно,

Старий Дніпро набрався сили

І дзвін по хвилях понесло.

Зачарувалася долина.

Бджолиним гулом загула,

І полетіли наче діти

До материнського крила.

 Лунає пісня українська,

У кожну хату шле тепло,

Як своїм дітям добра мати

Дарує спокій і любов.

Учень : Українці дуже співочий народ, саме тому їхня пісенна скарбниця дуже багата. Українські пісні можна умовно розділити на обрядові (колядки, щедрівки, веснянки, обжинкові), весільні, колискові, коломийки, повстанські та народні думи.

Учень : Колискові пісні - ліричні пісенні твори, які виконуються матір'ю (рідше батьком чи іншими членами родини) над колискою дитини для того, щоб її приспати.

Це один з найдавніших жанрів народної словесності, що сягає корінням міфологічного періоду творчості. Для того, щоб зрозуміти витоки і генезис жанру, слід проаналізувати його найдавніші зразки. Спостереження доводять, що не лише образно-тематичною структурою, а й інтонаційно-ритмічною будовою вони споріднені із замовляннями. В минулому подібні пісні виконувались не тільки, щоб приспати дитину, а, як і замовляння, привернути до неї або відвернути від неї дію певних духовних сил, оберегти від зла, сприяти її здоров'ю і швидкому ростові.

ПІСНЯ КОЛИСКОВА

 Учень : Українське весілля - барвисте і пишне родинне свято, що радістю та веселощами супроводжує найвідповідальнішу подію в житті молодят – шлюб. І звісно, яке ж весілля без пісні: радісної чи сумної, та все ж весільної?!

Весільні пісні – це пісні, які супроводжують хід весільного обряду на усіх його етапах, пояснюючи зміст і значення кожного з них. Значна кількість весільно – обрядових пісень генетично являють собою своєрідні замовляння, якими учасники весільної драми висловлювали молодому подружжю різні доброзичливі побажання. 

Різні весільні пісні покликані прославляти молодих та їх батьків, відображати думки та настрої учасників весільної драми, або ж описувати основних дійових осіб та їхні дії. Так, у весільних піснях ідеться і про свах, і про дружок, світилок, бояр і боярок, старост і дружб.

ПІСНЯ ВЕСІЛЬНА

Учень : Кожна історична епоха залишила глибокий слід в українському фольклорі, але жодна з них не дала такого великого багатства різножанрових оповідних і пісенних творів, як боротьба ОУН і УПА за незалежність та соборність своїх етнічних земель у 1940–1960-х роках. Свідченням цього є тисячі повстанських пісень, поширених не лише в регіонах масового визвольного руху, а й за межами України.

Повстанські пісні – сукупність пісенних творів про національно-визвольну боротьбу українського народу у ХХ ст., які відображають ідеї самозречення та жертовності на благо державності України, передають захоплення красою, мужністю та сміливістю нескореністю духу. У переважній більшості вони нагадують історичні пісні, бо у них також осмислено та оспівано важливу епоху в минувшині українського народу.

ПІСНЯ ПОВСТАНСЬКА

Учень : Оригінальним і популярним видом усної народного творчості в Україні є думи. Це великі музично-поетичні твори переважно героїчного змісту про важливі історичні події. Думи виконувалися речитативом, близьким до співу, під супровід народного інструмента - кобзи, бандури або ліри. Звідси й назва мандрівних народних виконавців дум – кобзарі, бандуристи, лірники.

Власне у думах українська історія повстає такою, якою бачило її серце звичайного чоловіка – живою та емоційною, адже кожна дума була не просто епічною оповіддю, а довершувалася ставленням мовця до зображуваних подій, переплітаючись з емоційно насиченими відступами та лірикою. Мандруючи від села до села, кобзарі несли людям не тільки інформацію про різні події, а й ідеї єднання народу, волі та незалежності. З самого свого зародження у думах утверджувалися гуманістичні ідеали, високі моральні принципи українського народу.

Ця неба ясна, неосяжная синь,
Мов пісні народу мого широчінь...
І глибшого в світі нема океану,
Ніж пісні народної справжня глибінь. 1

Це та незамулена, чиста криниця,
З якої нам пити і не напиться,
Під звуки бандури кобзарський спів лине,
Мов з нами говорить душа України.

НАРОДНА ДУМА

Учень : Коломийка — найпоширеніша танкова пісня, котра поєднує в собі поетичне слово, музику і танець в одну цілість.

Кожна коломийка складається з 2 рядків по 14 складів та може бути як приспівкою до танцю, так й існувати незалежно від нього. Коломийки лаконічно, але дуже виразно змальовують буденний та святковий побут. Поряд з цим у них закладено глибокий зміст, широку гаму народно-філософських поглядів та психології.

Коломийки не існують відокремлено як маленькі дворядкові пісеньки. Вони об’єднуються у «віночки» («в’язанки»), які не мають сталого поєднання, а спонтанно добираються до конкретної ситуації. Адже коломийка - дуже імпровізаційний жанр: вправні народні виконавці люблять експромтом складати коломийки до різних життєвих оказій. Коломийкова мелодія, не змінюючи свого основного строю, може приймати то сумний, то веселий характер, тому вона надається однаково добре до передачі трагічних і веселих моментів народного життя.

Завдяки незвичайному багатству і різнобарвності мови коломийок вважається, що той, хто хоче навчитися гарно висловлюватись, мусить учитися коломийок напам'ять. А через їхній жартівливий, життєствердний пафос коломийки не забуваються, а передаються із покоління в покоління.

КОЛОМИЙКА

Учень : Веснянки - назва старовинних слов'янських обрядових пісень, пов'язаних з початком весни і наближенням весняних польових робіт. За допомогою веснянок люди передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило.

Різновидом веснянок є гаївки - пісні, що виконувались тільки у час великодніх свят. Гаївок було багато і різних: для молодших дітей, для старших, для хлопців і дівчат, були й гаївки, у яких парубки та дівчата обирали собі пару. На відміну від гаївок, веснянки обіймають цілий цикл весняних пісень, які співаються від Благовіщення цілу весну. Так, не кожна веснянка є гаївкою, хоч кожна гаївка є веснянкою.

Учень : Звичай колядування має свою давню історію, коріння якої сягає ще арійських часів. Згодом, із появою християнської релігії обряд колядування був приурочений до Різдва Христового і в колядках з’явились біблійні і світські мотиви. Традиція колядування збереглася й до сьогодні. Як тільки на небі являється перша зоря — розпочинається Свята Вечеря, а діти збираються гуртом і йдуть вітати усіх колядками з народженням Христа!

Через тиждень по Різдві, 31 грудня, або 13 січня за новим стилем, відзначали українці Новий рік - Щедрий вечір (свято преподобної Меланії, або Меланки). Вважалося, що Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини.

У цей день, за традицією, хлопці й дівчата знову ходили від хати до хати, щедруючи - бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров’я та добробуту у новому році. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Величальних обрядових новорічних пісень — щедрівок, співали окремо господарю, господині, хлопцю, дівчині, усій родині. Були щедрівки дитячі, жартівливі, пародійні. Щедрували також групами: «Меланка», «Василь» та «Ряджені».

Як і колядки, щедрівки беруть свій початок дуже давно, містять у собі біблійні сюжети та оспівують господаря і всю його родину. Та, на відміну від колядок, у щедрівках можемо побачити ластівок, жито, посіви – символи того, як Новий Рік зустрічається з весною. Адже, у цей час, коли закінчується зимове сонцестояння, народжується Молоде Сонце і день стає довшим.

КОЛЯДКА

Завжди у селах наших так було -

Після закінчення, та і під час роботи,

Піснями наповнялося село,

Бо пісня проганяє всі турботи.

 

І в довгії зимові вечори,

І в літнії короткі теплі ночі,

ЗавждИ мої співали земляки -

Про козаків, калину, карі очі...

 

Весь час жилОся тяжко на селі,

Та пісня душу людям зігрівала,

ПісЕнь співать навчали дочок матерІ,

Батьки синів співать пісЕнь навчали.

 

Століттями складалися піснІ -

ПіснІ народні - жартівливі і серйозні,

Вони єднали в мирі й на війні,

Звучали на весіллі і в поході.

 

Що ж сталося? Чому в наш час не так?

Невже нам жити важче, Аніж предкам?

Чому ж піснІ сьогодні в селах не звучать

Про козаків, про чорнобривці, чорну редьку?

 

Згадаємо ж давайте у цю мить,

Що українці - це народ співучий -

Ніщо не може нашу пісню зупинить,

Наповним піснею наш край квітучий!

Учень :                     Століття Україна під гнітом була,

До скорі приставлене дуло,

Тоді вона пісню на «Ой» почала,

Неначе їй в серці кольнуло.

Учень : Які українські пісні котрі починаються вигуком «Ой» ви знаєте? Давайте заспіваємо.

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Citius. Altius. Fortius. Швидше. Вище. Сильніше.

НАЙЯСКРАВІШІ СПОРТИВНІ ДОСЯГНЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

 

 

 

 

 

 

 

1992: На Олімпіаді вперше пролунав гімн України

Вперше гімн України пролунав на честь перемоги у вільній боротьбі у категорії до 48 кг Олега Кучеренка. А згодом український прапор було піднято на честь володарок "золота" – у абсолютній першості зі спортивної гімнастики - Тетяни Гуцу та багатоборства у художній гімнастиці - Олександри Тимошенко, компанію якій на п'єдесталі пошани склала ще одна українка – Оксана Скалдіна.

 

1994:"Вічний" світовий рекорд Сергія Бубки

За свою блискучу кар'єру стрибун із жердиною Сергій Бубка встановив 35 світових рекордів, але останнє його досягнення датоване 1994 роком, коли він на змаганнях у італійському Сістрієре злетів на 6,14 м та став автором "вічного" рекорду, який нікому не вдалося здолати й досі.

http://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im578x383-bubka_newsli.ru.jpg Крім того, Бубка є десятиразовим чемпіоном світу та олімпійським чемпіоном Сеулу-1988 та визнаний одним з найвидатніших спортсменів у історії.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "інеса кравець"1995: Світовий рекорд Інеси Кравець у потрійному стрибку

Ще один світовий рекорд, який ніхто не може побити понад 20 років, належить українці Інесі Кравець у потрійному стрибку. Його легкоатлетка встановила на чемпіонаті світу-1995, показавши результат 15,50 м. Завдяки цьому досягненню українка здобула "золото".

 

Результат пошуку зображень за запитом "жіночий баскетбол в україні"1995: Жіноча збірна України з баскетболу виграла чемпіонат Європи

У 1995 році жіноча збірна України з баскетболу стала першою та останньою командою з нашої країни в ігрових видах спорту, якій вдалось виграти великий турнір. Українки здобули "золото" чемпіонату Європи у Чехії, перемігши у фіналі збірну Італії – 77:66.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "подкопаєва"1996: Медальний хет-трик Лілії Подкопаєвої у Атланті

Однією з головних героїнь на Олімпіаді-1996 стала українська гімнастка Лілія Подкопаєва, яка здобула у Атланті одразу три нагороди – "золото" у найпрестижнішому виді програми – багатоборстві та у вільних вправах, а також "срібло" на колоді.

 

Результат пошуку зображень за запитом "лобановський"1999: "Динамо" у півфіналі Ліги чемпіонів

1997 року на посаду головного тренера "Динамо" повернувся Валерій Лобановський, з іменем якого пов'язані усі найбільші досягнення київського клубу. Повернення виявилося вдалим - Спочатку легендарний фахівець вивів у 1998 році команду до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, двічі розтрощивши на груповому раунді "Барселону" – 3:0, 4:0.

А уже у сезоні 1998/99 "Динамо" грало у півфіналі Ліги чемпіонів, де його зупинила німецька "Баварія" – 3:3, 0:1.

 

1999: Віталій Кличко став чемпіоном світу серед професіоналівhttp://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im-klitchko.jpg

Віталій Кличко розпочав свій шлях у професійному боксі у 1996 році разом з молодшим братом – Володимиром, який щойно став олімпійським чемпіоном у надважкій вазі. Кличку-старшому вистачило трьох років, аби здобути титул чемпіона світу, який він відібрав у чемпіона світу за версією WBO (Всесвітньої боксерської організації) – британця Хербі Хайда. У подальшому Кличко також став володарем поясу за найпрестижнішою версією – WBC (Всесвітньої боксерської ради), який утримував до 2014 року, коли завершив кар'єру.

 

2000: Золотий дубль та світовий рекорд Яни Клочкової у Сіднеї

У 2000 році на весь світ про себе заявила Яна Клочкова, яка на Олімпіаді у Сіднеї здобула одразу два золота у комплексному плаванні – на дистанціях 200 м та 400 м, на якій українка ще й встановила світовий рекорд – 4.33,59 хв.

"Золота рибка" українського плавання на цьому не зупинилася, вигравши ще два золота за чотири роки на Олімпіаді у Афінах та стала найтитулованішою олімпійкою у історії України.

http://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im-Klochkova.jpg

http://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im-sheva.jpg2004: "Золотий м'яч" Андрія Шевченка

У 2004 році Андрій Шевченко став першим у історії України володарем найголовнішого індивідуального трофею у футболі – "Золотого м'яча", який він отримав завдяки блискучим виступам у складі італійського "Мілану".

Загалом же Шевченко виявився третім українцем, якому підкорився цей приз – у 1975 році "Золотий м'яч" діставався Олегу Блохіну, а у 1986 році – Ігорю Бєланову.

 

2004: Перше у історії "золото" у жіночій боротьбі у Ірини Мерлені

Результат пошуку зображень за запитом "мерлені"У Афінах назавжди вписала своє ім'я у історію й Ірина Мерлені, яка стала першою у світі олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби, яка дебютувала у 2004 році у олімпійській програмі. Українка перемогла у категорії до 48 кг, а за чотири роки у Пекіні виграла свою другу олімпійську медаль – бронзову.

 

 

 

2006: Збірна України з футболу у чвертьфіналі чемпіонату світу

Результат пошуку зображень за запитом "український футбол"У 2006 році збірна України створила головну сенсацію на чемпіонаті світу з футболу. Команда Олега Блохіна дебютувала на турнірі, але не дивлячись на це, зуміла дістатися на полях Німеччини до чвертьфіналу. На груповій стадії українці залишили позаду себе Туніс та Саудівську Аравію, а у 1/8 фіналу у серії післяматчевих пенальті здолали Швейцарію. До півфіналу українців не пустили майбутні чемпіони світу – італійці (0:3)

 

2008: Ломаченко - другий олімпійський чемпіон з боксу з України

Результат пошуку зображень за запитом "ломаченко"У 2008 році почалося сходження до вершин світового боксу Василя Ломаченка. Вигравши у Пекіні змагання у категорії до 57 кг він став другим у історії України олімпійським чемпіоном з боксу, після Володимира Кличка. Ломаченко повторив свій успіх за чотири роки у Лондоні, вигравши Олімпіаду й у іншій категорії – до 60 кг.

 

 

 

2009: "Шахтар" здобув Кубок УЄФА

http://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im-shahtar.jpegУ 2009 році "Шахтар" став першим за часів незалежності українським клубом, який виграв єврокубок. Донеччани під керівництвом румуна Мірчі Луческу у фіналі Кубку УЄФА у додатковий час здолали німецький "Вердер" – 2:1. До "Шахтаря" європейські трофеї вдавалося вигравати лише "Динамо".

 

Результат пошуку зображень за запитом "володимир кличко"2011: Володимир Кличко став абсолютним чемпіоном світу

У 2011 році Володимир Кличко остаточно закріпився на позиції лідера надважкого дивізіону у професійному боксі. Відібравши титул у британця Девіда Хея, українець став абсолютним чемпіоном світу та об'єднав чемпіонські звання за версіями WBO, IBF (Міжнародної боксерської федерації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) та IBO (Міжнародної боксерської організації). Таким чином, брати Клички втілили свою мрію та одночасно зібрали у сім'ї усі чемпіонські титули, адже на той час поясом WBC володів Віталій Кличко.

 

 

2011: Тріумф українських боксерів на чемпіонаті світу у Баку

Результат пошуку зображень за запитом "український бокс"2011 рік відзначився ще одним тріумфом українського боксу. Збірна України блискуче виступила на чемпіонаті світу у Баку, де стала переможцем загального командного заліку. Чемпіонами світу стали Василь Ломаченко (до 60 кг), Олександр Усик (до 91 кг), Тарас Шелестюк (до 69 кг) та Євген Хитров (до 75 кг), а "срібло" дісталося Денису Берінчику (до 64 кг).

 

Результат пошуку зображень за запитом "євро 2012"2012: Україна провела Євро-2012

У 2012 році вперше у історії Україна стала господаркою такого масштабного спортивного турніру, як чемпіонат Європи з футболу, який наша країна приймала спільно з Польщею. Матчі Євро-2012 відбувалися у Донецьку, Харкові, Львові та Києві, де на НСК "Олімпійський" пройшла й фінальна зустріч між Іспанією та Італією (4:0).

 

 

2014: "Золото" біатлоністок у Сочі

http://static.espreso.tv/uploads/article/1361074/images/im-biathlon.jpgУ 2014 році на зимовій Олімпіаді у Сочі збірна України за традицією сподівалася виключно на жіночу збірну з біатлону. Цього разу Олена Підгуршна, Валя Семеренко, Віта Семеренко та Юлія Джима очікування виправдали повністю та здобули "золото" у естафеті. Крім того, на рахунку Віти Семеренко виявилася "бронза" у спринті.

 

 

Перегляд файлу

1991

                                   

«Так» і «за»

24 серпня у світі з’явилась нова держава – незалежна Україна. Позачергова сесія Верховної ради УРСР прийняла історичний Акт про державну незалежність України, який знаменував новий етап в історії країни.

1 грудня відбувся всеукраїнський референдум з єдиним питанням: «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?». 90,32% громадян проголосували «за». Найменшу підтримку акт отримав у Криму – 54,19%. У цей же день Леонід Кравчук 61,6% голосів був обраний першим президентом України.

 

http://24tv.ua:80/resources/photos/news/201208/251696.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992

Символічний акт

Взимку 1992-го року Україна отримала власні державні символи: гімн – створену Михайлом Вербицьким у 1864-му році пісню «Ще не вмерла Україна»; прапор – двоколірний стяг, верхня частина якого синя, нижня — жовта; і малий герб у вигляді тризуба, який уперше використовувався на монетах ще за часів князювання Володимира Святославича.

         

               ГІМН УКРАЇНИ                                                                 

Результат пошуку зображень за запитом "гімн україни"

 

 

Запуск першого приватного телеканалу

 

Багаторічна монополія держави на телемовлення закінчилася в Україні 15 червня 1992 року. Кінець їй поклала  група з восьми журналістів та технічних фахівців, яка вивела в ефір першу програму першого приватного телеканалу України – ICTV.

Закінчення академвідпустки

6 червня у столиці урочисто відкрили відроджений університет «Києво-Могилянська академія». Головним ідеологом і першим його президентом став український літературознавець В'ячеслав Брюховецький.

 

 

 

                                                                                                                                                                                       

1993

         

Перший дзвінок по мобільному телефону

1 липня 1993 року президент Леонід Кравчук вперше в Україні подзвонив по мобільному телефону. Кілька хвилин розмови з послом України в Німеччині Іваном Пісковим стали початком ери українського мобільного зв’язку.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "перший мобільний телефон"

 

 

1994

 

 

Кинути зброю

 

14 січня президенти України, Росії та США підписали договір про ліквідацію 176 українських міжконтинентальних ракет і 1500 ядерних боєголовок. В обмін на це пізніше у Будапешті було підписано меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав — США, Великобританії та Росії. Останні ядерні ракети були вивезені до Росії у 1996 році.

 

 

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/e/2/e2a3e24-1994-nuclear.jpg

 

 

Вибори

 

27 березня через зростання суспільного невдоволення важким економічним становищем в Україні пройшли перші після розпаду Радянського Союзу позачергові парламентські вибори. У зв’язку з недосконалою системою виборів у деяких округах їх довелось проводити у чотири тури. Загальну перемогу одержала Комуністична партія. А за місяць відбулись президентські вибори, на яких Леонід Кучма у другому турі переміг діючого президента Леоніда Кравчука.

 

 

 

 

 

 

1995

 

Пізнаний літаючий об’єкт

 

31 серпня з російського космодрому «Плесецьк» вітчизняною ракетою-носієм «Циклон» був успішно запущений перший український супутник «Січ-1». Зараз на орбіті Землі знаходяться шість українських апаратів, три з яких є діючими.

 

Результат пошуку зображень за запитом "український супутник Січ-1"

 

Скарб під землею

29 грудня у Дніпропетровську було відкрито перший на території колишнього СРСР після його розпаду метрополітен. Лінія довжиною більше семи кілометрів нараховує шість станцій.

 

 

 

1996

 

Конституція

Результат пошуку зображень за запитом "конституція україни"

 Розробка основного закону держави велась ще з 1992 року, однак через перманентне протистояння гілок влади успіху не мала. Лише 28 червня 1996-го року після майже 24 годин безперервної роботи Верховна рада прийняла першу Конституцію України: 15 розділів, 161 стаття і роки важких суперечок. За основний закон проголосували 315 народних депутатів.

Курс на гривню

2 вересня в Україні з'явилась нова валюта. Купони та карбованці замінила гривня – грошова одиниця, якою платили ще за часів Київської Русі. Перші купюри були надруковані у Канаді, а стартовий курс складав 1,6 грн за долар

 http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-01.jpg

 

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-02.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-03.jpg

 

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-04.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-05.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-06.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-07.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-08.jpg

http://nv.ua/img/forall/users/8/872/uah_ukr_25_ukr-09.jpg

 

 

 

 

1997

 

Гарячі вітання Антарктики

17 травня успішно завершилась перша українська антарктична експедиція. Вона проходила на станції «Академік Вернадський» на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, яку Україні в 1996-му році передала Великобританія. 6 лютого 1997-го року на ній було піднято український прапор.

Морський бій

28 травня між урядами України та Росії був підписаний договір про розподіл і базування Чорноморського флоту. Таким чином було врегульоване вкрай конфліктне питання (у 1993-му році парламент РФ навіть оголошував Севастополь російським містом, що було розкритиковано як ООН, так і президентом Росії Борисом Єльциним). Згідно з домовленістю, Україні перейшли 18% кораблів Чорноморського флоту СРСР, а також військово-морські бази у Одесі, Ізмаїлі, Очакові, Донузлаві, Керчі і Балаклаві та ще десять баз морської авіації. Натомість РФ отримала право розміщувати свій флот у Севастополі до 2017-го року.

У космосі побував перший український космонавт Леонід Каденюк

Військовий льотчик-випробувач, уродженець Чернівецької області Леонід Каденюк, провів у космосі 15 діб 16 годин 32 хв на борту американського шаттла Коламбія, з 19 листопада по 5 грудня 1997 року.

Результат пошуку зображень за запитом "леонід Каденюк"

1998

 

Героїчний вчинок

23 серпня указом президента Леоніда Кучми була встановлена відзнака «Герой України». Першу нагороду отримав президент Національної академії наук України, видатний вчений Борис Патон. На даний момент було вручено 412 почесних відзнак.

Результат пошуку зображень за запитом "борис патон"

Грати – по-чесному

2 грудня колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко був заарештований у Швейцарії. Пізніше він був депортований до США, де влітку 2000-го року розпочалося слухання справи, згідно з якою Павла Лазаренко звинувачували у відмиванні грошей. У 2006-му році колишній прем’єр був засуджений до 97 місяців ув’язнення та штрафу в $10 млн. За кілька років Всесвітній банк визнав його одним з десяти найбільш корумпованих державних діячів світу. У 2012-му році він вийшов на свободу.

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/4/0/40749a9-1998-lazarenko.jpg

1999

 

ДТП державного масштабу

25 березня в автокатастрофі загинув український політик, дисидент та один з головних кандидатів на майбутніх президентських виборах В'ячеслав Чорновіл. Розслідування було проведено недбало, а свідчення виявились суперечливими. Похорон видатного державного діяча став однією з найбільш масових акцій України – у процесії взяли участь 150-200 тис. людей.

Результат пошуку зображень за запитом "в'ячеслав чорновіл"

 

 

Життєво важливе рішення

 30 грудня Конституційний суд визнав статті Кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними. Пізніше Верховна рада внесла до законодавства зміни, якими остаточно вилучила поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України.

 

 

 

2000

 

Просимо дослухатись

 

   16 вересня у Києві зник український журналіст, засновник «Української правди» Георгій Ґонґадзе, що пізніше був знайдений мертвим. Разом з оприлюдненням аудіозаписів майора СБУ Миколи Мельниченка про можливу причетність влади до вбивства журналіста це стало причиною масштабної політичної кризи. Масові акції протесту отримали назву «Україна без Кучми», але успіху не досягли. 18 учасників протестів були засуджені на строки від двох до п’яти років ув'язнення

 

. http://reinvent.platfor.ma/images/doc/c/b/cb343c8-gongadze-1.jpg

 

 

Сила без струму

5 грудня був назавжди зупинений третій реактор Чорнобильської АЕС. На місці катастрофічної аварії назавжди припинили генерацію електроенергії.

 

 

          

2001

 

 

Візит Понтифіка

 

У червні відбувся триденний візит папи римського Іоанна Павла II в Україну. Голова католицької церкви провів молебни у Києві та Львові. Останній став чи не наймасовішим у світі – на ньому були присутні близько 1,5 млн віруючих.

 

Результат пошуку зображень за запитом "іоанн павло 2 в україні"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002

 

Горе з неба

27 липня під час авіашоу під Львовом унаслідок падіння винищувача Су-27 у натовп глядачів загинуло 77 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало ще 543 людини. За кількістю загиблих трагедія на Скнилівському аеродромі вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

 

 

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/7/a/7acbdce-2002-su-27.jpg

 

 

 

 

2003

 

 

 

Військовий конфлікт навколо острова Тузла

 

29 вересня росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла. Це привело до серйозної кризи в україно-російських відносинах і втручання у конфлікт на найвищому рівні. У листопаді 2003-го прем'єр-міністри Росії і України домовились про припинення подальшого будівництва дамби, а 2 грудня на Тузлі відкрилася нова українська прикордонна застава.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "острів Тузла"

 

 

 

 

 

2004

 

Вперед із піснею

16 травня українська співачка Руслана з піснею «Дикі танці» виграла пісенний конкурс «Євробачення», здобувши таким чином право вперше провести конкурс в Україні. Максимальні 12 балів їй віддали глядачі Росії, Ізраїлю, Ісландії, Литви, Латвії, Естонії, Польщі і Туреччини.

Результат пошуку зображень за запитом "руслана євробачення"

 

Помаранчева революція

 

21 листопада пройшов другий тур виборів президента України, результати якого показали, що Віктор Ющенко набрав 46,69% голосів, а Віктор Янукович – 49,42%. У зв'язку з численними порушеннями на користь Віктора Януковича в Україні почались масові акції. В ці дні на Майдані Незалежності в Києві зібралося від 100 до 500 тисяч протестувальників з усієї країни. Так почалася Помаранчева революція, яка тривала майже до кінця 2004 року. Після довгого протистояння, Верховний суд визнав порушення під час проведення другого туру виборів і призначив повторне голосування на 26 грудня. На них Віктор Ющенко отримав 51,99 % голосів, Янукович взяв 44,20 %. Протесту Ці події увійшли в історію як Помаранчева революція та засвідчили прагнення українців до створення справді демократичної та справедливої держави.

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/d/8/d88a686-2004-maidan.jpg

 

 

2005

 

Розмінування України

18 травня Верховна рада ратифікувала Оттавську конвенцію, згідно з якою брала на себе зобов'язання позбутися свого п’ятого у світі (після Китаю, Росії, США та Пакистану) арсеналу протипіхотних мін. Китай, Росія, США, Індія, Пакистан та більшість близькосхідних країн відмовились підписати конвенцію.

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/9/6/962ca44-2005-mine.jpg

 

Європа навчить

19 травня міністр освіти Станіслав Ніколаєнко підписав Болонську декларацію – угоду, яка передбачувала стандартизацію підходів до навчального процесу і функціонування вищої школи в Європейському союзі. Україна стала частиною європейської системи освіти.

Всі на вихід

8 вересня президент України Віктор Ющенко відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із посад секретаря Ради національної безпеки і оборони Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова та ще кількох високих держпосадовців. Це знаменувало остаточний крах команди Помаранчевої революції

 

2006

 

 

 

Перемога Партії регіонів на парламентських виборах

 

Перші після Помаранчевої революції вибори Верховної ради стали потрясінням для всіх учасників «помаранчевої команди». Замість значного оновлення парламенту і закріплення проєвропейського курсу розвитку, 26 березня 2006 роки українці привели в Раду п'ять партій, серед яких лідерство отримали «регіонали», які програли вибори. Партія регіонів набрала 32%, Блок Юлії Тимошенко 22,3%, Наша Україна Віктора Ющенка 14%, Соціалістична партія на чолі з Олександром Морозом 5,69% і Комуністична партія 3,6%.

На цих виборах очолювана Януковичем Партія регіонів набрала найбільшу кількість голосів у своїй історії - 8 мільйонів - і переконливо перемогла у всіх Східних і Південних областях. З цього почалася тріумфальна історія політичного сходження і ПР, і особисто Януковича.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "партія регіонів"

 

 

 

 

 

2007

 

Шахта ім. трагедії

 

7 листопада на шахті ім. Засядька в Донецьку стався вибух метану. Під час рятувальних робіт вибухи повторилися. Загинули 101 шахтар та п’ять рятувальників, ще десятки людей було травмовано. Це стало найбільшою трагедією на шахтах за всі роки незалежності.

 

Результат пошуку зображень за запитом "шахта імені засядька"

 

 

 

 

 

 

 

2008

 

Виторгували

16 травня Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі – головної міжнародної організації з торгівельно-політичного співпробітництва. Вітчизняні виробники отримали право захищати свої права та вимагати пільги на світовому рівні.

Газова війна з РФ

Наприкінці 2008 року напруга між Україною та Росією на тлі нового кола газових війн сягнула краю.

Дійшло до того, що о 9 ранку 1 січня 2009 року Газпром повністю припинив постачання газу в Україну. До країн Євросоюзу газ також не доходив. Всередині країни через холоди постала загроза колапсу всієї української системи ЖКГ.

«Врятувала» ситуацію Тимошенко, яка підписала прямий контракт між Газпромом та Нафтогазом, де ціну закріпили на рівні $450 за тисячу кубометрів газу. Це було вдвічі дорожче за звичайну ринкову ціну.

Важкий вантаж

25 вересня біля берегів Сомалі піратами було захоплено судно Faina з 17 громадянами України у екіпажі та військовим грузом. Лише за кілька місяців після викупу у $3,2 млн суховантаж було звільнено. Пізніше навколо судна розгорівся новий скандал, коли з’ясувалось, що вантаж – 33 танки Т-72, гранатомети та боеприпаси – міг бути проданий не Кенії, як офіційно декларувалося, а Південному Судану.

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/c/9/c91dd63-2008-faina-1.jpg

 

 

2009

 

Шахтар вперше в історії здобув кубок УЄФА

20 травня донецький «Шахтар» з рахунком 2-1 переміг бременський «Вердер» і першим з українських клубів здобув Кубок УЕФА. Ще одну видатну футбольну перемогу Україна здобула влітку, коли юніорська збірна виграла чемпіонат Європи для юнаків

. Результат пошуку зображень за запитом "шахтар і УЄФА"

 

Мистецтво спустили на воду

4 червня відбулось відкриття українського павільйону на найбільшому світовому форумі сучасного мистецтва – Венеціанському біенале. Україна і до того була представлена у Венеції, але проект Іллі Чічкана та Михара Ясухіро «Степи мрійників» виявився першим дійсно гучним виходом на світовий рівень.

 

 

 

 

 

 

 

2010

 

Прихід до влади Януковича

 

25 лютого у Києві відбулась інавгурація четвертого президента України Віктора Януковича, який з трипроцентною перевагою переміг на виборах Юлію Тимошенко. Вже за півроку завдяки рішенню Конституційного суду Україна повернулась до президентсько-парламентської форми правління. Почалась трагічна епоха правління Віктора Януковича.

 

Янукович на чолі ПР

 

Море задоволення

16 липня в Одесі відкрився перший Одеський міжнародний кінофестиваль, який перетворився на серйозну альтернативу столичному фестивалю «Молодість» та набагато яскравіше виділив Україну на культурній мапі світу. Наразі Одеський кінофестиваль є однією з найголовніших подій літа з численними показами, лекціями та кіношколою.

http://reinvent.platfor.ma/images/doc/b/2/b297a97-2010-odessa.png

 

2011

 

Арешт Юлії Тимошенко

 

24 червня у Печерському районному суді Києва почався суд над колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Її звинуватили по справі про укладання газового контракту з Росією. У жовтні Юлію Тимошенко було засуджено до семи років в'язниці та компенсації «Нафтогазу» у розмірі 1,516 млрд грн. Переслідуванню було також піддано колишнього голову МВС Юрія Луценко та інших високопосадовців. Віктор Янукович почав зводити рахунки.

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "тимошенко юлія"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012

 

Чемпіонат Євро-2012

8 червня матчем Польща-Греція розпочався 14-й Чемпіонат Європи з футболу, який проходив у двох країнах – Україні та Польщі. 1 липня у фіналі турніру на Олімпійському стадіоні у Києві іспанці розгромили Італію та знову стали чемпіонами Європи. Українці завдяки двом голам Андрія Шевченка перемогли на груповому етапі Швецію, та після поразок від Англії і Франції не змогли вийти у наступний раунд. Проте Євро-2012 може вважатися перемогою України, оскільки країна остаточно довела, що здатна проводити масштабні події світового рівня.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "євро 2012"

 

 

 

 

2013

 

Робити з головою

1 січня вперше у своїй історії Україна почала головувати в Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ). Того ж року наша держава очолила Організацію Чорноморського економічного співробітництва.

 

Євромайдан

21 листопада, за кілька днів до профільного саміту, Кабінет міністрів вирішив призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Це викликало масові протести серед населення і врешті-решт призвело до Революції гідності.

 

Результат пошуку зображень за запитом "євромайдан символіка"

 

 

2014

Результат пошуку зображень за запитом "революція гідності небесна сотня"

Революція гідності

19 січня в Києві почалось повстання проти режиму Віктора Януковича, спровоковане прийняттям Радою так званих диктаторських законів. Той же парламент вже за півтора місяці постановив, що втеча президента Віктора Януковича з країни означає, що він «самоусунувся в неконституційний спосіб». Під час революції гідності загинули сотні людей які увійшли в історію як «Небесна Сотня». 25 травня у першому турі позачергових виборів перемогу здобув Петро Порошенко.

Анексія Криму

Результат пошуку зображень за запитом "анексія Криму"18 березня у Москві було підписано так званий «Договір про приєднання української Автономної Республіки Крим до Росії», який підписали президент РФ Володимир Путін, спікер розпущеної Верховної ради Криму Володимир Константинов, самопроголошені прем'єр Сергій Аксьонов та мер Севастополя громадянин Росії Олексій Чалий.. 27 березня Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію на підтримку територіальної цілісності України та про визнання недійсним референдуму у Криму. Відбулась анексія українського півострову.

 

 

 

Асоціативний ряд

21 березня Україна та Євросоюз затвердили політичну частину Угоди про асоціацію, яка дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Документ, непідписання якого розпочало Революцію гідності, врешті був ухвалений.

                                   Початок війни на Донбасі

7 квітня у залі засідань Донецької облради за участю близько 100 чоловік було проголошено утворення «Донецької народної республіки», яка мала у майбутньому увійти до складу Росії. Згодом аналогічна подія сталася і у Луганську. Сепаратистські дії та підтримка РФ призвели до розгортання протистояння – і, врешті-решт, до війни з колосальними втратами з обох боків. І не тільки українців – 17 липня поблизу Донецька зазнав катастрофи пасажирський літак «Malaysia Airlines», що слідував маршрутом Амстердам–Куала-Лумпур. Це привело до загибелі всіх 298 чоловік. Офіційно розслідування ще не завершено, та переважна більшість світових експертів вважають, що літак було збито російським «Буком» сепаратистів.

2015

 

Війна на Донбасі. Воїни неба

 

21 січня українські вояки залишили зруйновані термінали Донецького аеропорту. 242 доби героїчної оборони стали символом боротьби українців за свою землю і свободу. Не знак незламної мужності захисників аеропорту стали називати «кіборгами».

Результат пошуку зображень за запитом "війна на Донбасі"

 

 

Реформа МВС

Результат пошуку зображень за запитом "поліція України"В липні перші патрульні поліцейські вийшли на роботу. Українським «копам», задуманим за образом і подобою американських, призначили зарплату в 8 тис. грн. - в 3-4 рази вище, ніж отримував середньостатистичний дільничний міліціонер. Гроші на екіпірування патрульних теж виділила Америка. Молоді хлопці та дівчата, все як на підбір симпатичні, в ідеальній фізичній формі, освічені й чемні, крім стандартних обов'язків поліцейського, зворушували тим, що переводили бабусь через дорогу, втихомирювали сусідських псів, боролися з голосно кричущими півнями і приборкували змій. 4 серпня 2015 року президент підписав Закон про Національну поліцію - тепер цей день відзначається як День Національної поліції України.

 

Взяли слухавку

23 лютого в Україні відбувся конкурс на частоти мобільного зв'язку третього покоління. Ліцензію отримали усі три GSM оператори країни: Київстар, МТС Україна та Life:). Після довгих років перемовин та конфліктів у українців врешті з’явився шанс на швидкий інтернет у мобільних телефонах.

 

 

2016

 

 

Перемога Джамали на Євробаченні

 

Пісня Джамали «1944» про депортацію кримських татар, яку багато хто вважав занадто «політичною» і «неформатною», принесла Україні другу в історії перемогу на Євробаченні.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "ДЖАМАЛА НА ЄВРОБАЧЕННІ"

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом "це наше і це твоє"

 

zip
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
1114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку