Толерантна поведінка - потреба сучасності!

Про матеріал
Дана презентація скерована на те, щоб розкрити поняття «толерантність», використовуючи історичні факти, показати певні рівні толерантної поведінки людини; розвивати вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; виховувати спостережливість, уважність до інших людей, здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість; виховувати почуття взаємодопомоги та дружнього прийняття іншої людини; сприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Толерантна поведінка – потреба сучасності „Перед великим розумом я схиляю голову, перед великим серцем я стаю на коліна”. Гете Психолог Семків О.В.

Номер слайду 2

Сенс, який несе поняття толерантності, дуже важливий для існування і розвитку людського суспільства. Толерантність вважається ознакою високого духовного та інтелектуального розвитку індивіда, групи та суспільства в цілому. В нашому суспільстві зокрема і у світі загалом, спостерігаємо нетерпимість у ставленні до Іншого. Це зумовлено тим, що завжди надзвичайно важко сприйняти когось в його іншості, дозволити йому бути собою, чинити й думати по-своєму.

Номер слайду 3

Поняття толерантності вперше почали вживати у 18 ст. У своєму «Трактаті про віротерпимість» видатний французький письменник та філософ Вольтер писав: «Безумством є переконання, що всі люди мають однаково думати про певні предмети». У 1995 році на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО її учасники проголосили 16 листопада міжнародним днем толерантності й прийняли «Декларацію принципів толерантності».

Номер слайду 4

Толерантність – це терплячість. «…Людина повинна бути Людиною…». (Олександр Довженко) Кожен з нас повинен задуматися над своїм відношенням до інших , вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок , поглядів.

Номер слайду 5

Толерантність розвивається з раннього дитинства. Батьки виховують у своїх дітях добросердні цінності. Колектив – це друга родина. В родині спілкування толерантне, дружнє, доброзичливе , відносини теплі , щирі , привітні, сповнені любові та поваги один до одного.

Номер слайду 6

Толерантність – це розуміння, повага, визнання рівноправності, відмова від тиску і насильства, визнання прав інших на власні думки і погляди, прийняття людей такими які вони є, взаєморозуміння на основі згоди. Протилежним поняттям толерантності є Інтолерантність

Номер слайду 7

Тест «Чи толерантна я людина?» 

Номер слайду 8

0-2 бали: ви непохитні, і, вибачте, уперті. Де б ви не знаходилися, може виникнути таке враження, що ви намагаєтеся нав'язати свою думку іншим; щоб досягти своєї цілі, часто підвищуєте голос. З вашим характером досить складно підтримувати нормальні стосунки з людьми, які думають інакше, ніж ви, не погоджуються з тим, що ви говорите і робите. Важко назвати вас толерантними. 3-6 балів: ви здатні твердо відстоювати свої переконання. Але ви, безперечно, можете вести і діалог; якщо вважаєте за потрібне - змінювати свої переконання. Але інколи ви здатні на надмірну різкість, неповагу до співрозмовника. І в такий момент ви дійсно можете виграти суперечку з людиною, у якої більш слабкий характер. Проте чи варто "брати горлом", якщо можна перемогти і більш гідно? 7- 9 балів: твердість ваших переконань чудово поєднується з тонкістю, гнучкістю вашого розуму. Ви можете прийняти будь-яку ідею, із розумінням поставитися до парадоксального на перший погляд вчинку, навіть якщо ви його і не поділяєте. Ви достатньо критично ставитесь до своєї думки і здатні із повагою і тактовністю стосовно співрозмовника відмовитися від поглядів, які, як з'ясувалося, були хибними. Ви толерантна ососистість. Тест «Чи толерантна я людина?» 

Номер слайду 9

Існують різні типи толерантності за соціальними сферами її буття: 1) Гендерна 6) Релігійна 2) Вікова 3) Освітня 7) Географічна 8) Міжкласова 4) Міжнаціональна 9)Фізіологічна 5) Расова

Номер слайду 10

Не щира людина, яка проявляє себе як хороша, але водночас відчуває ненависть, підлість і не повагу називається ІНТОЛЕРАНТНОЮ. Її фальшиві дії не мають нічого спільного із толерантністю, адже це не лише дії, а й почуття.

Номер слайду 11

Чому не вдається бути толерантним? Виявляється, що вся справа у такій притаманній кожному якості, як агресивність. Агресивні люди висловлюють свої думки, переконання, почуття, порушуючи права інших. Таким чином вони прагнуть домінувати, вигравати, наказувати, змушувати інших програвати, щось втрачати. За такою поведінкою криються особисті проблеми.

Номер слайду 12

Основні характеристики особистості Толерантна особистість Інтолерантна особистість Повага думки інших Непорозуміння Доброзичливість Ігнорування Бажання робити щось разом Егоїзм Розуміння і визнання Нетерпимість Чутливість та терпіння Дратівливість, зневага Довіра та гуманізм байдужість, цинізм Цікавість Агрессивність

Номер слайду 13

Я терпимий і терплячий; рахуюсь з чужими думками й інтересами; вмію вирішувати конфлікти шляхом переконання і      взаєморозуміння; привітний і дбайливий, ввічливий і делікатний; поважаю права свої та інших, умію слухати і      чути; патріот своєї школи, міста, України; піклуюся про їх      процвітання; людина, що береже природу і культуру; працьовитий, успішний, незалежний, щасливий. Толерантна особистість

Номер слайду 14

Будь-яка людина робить у житті різні вчинки. В одних ситуаціях вона чинить правильно і проявляє свої хороші якості, але іноді буває і навпаки, але важливо мислити наперед і думати про їх наслідки. "Перед вами два шляхи." Яким підете ви, залежить тільки від вас. Запитайте себе: Яким я хочу бачити власне суспільство? Почніть з себе і весь ваш життєвий шлях зміниться на краще. І тоді життя не пройде марно і ви з гідністю можете себе називати Людиною!

Номер слайду 15

«Як розуміти й відчувати іншого» Нормальному перебігу міжособистісного спілкування можуть перешкоджати так звані «бар'єри спілкування»: • незрілі поверхові судження; • стереотипи; • заклопотаність і зайнятість собою; • бурхлива реакція на емоційно забарвлені слова; • необгрунтоване перебивання; • приховані інтереси.

Номер слайду 16

«Як розуміти й відчувати іншого» Правила ефективного спілкування: 1. Будьте відкриті до співрозмовника й приймайте його таким, яким він є.  2. Спробуйте почути все повідомлення цілком. 3. Будьте уважними до співбесідника. 4. Участь у спілкуванні має бути активною та відповідальною. 5. Спостерігайте за невербальними реакціями партнера. 6. Висловлюйтеся ясно. 7. Будьте уважним слухачем. 8. Умійте бачити світ очима інших, розуміти його так само, як і вони, сприймати їхні вчинки з їхніх позицій.

Номер слайду 17

Твори добро-ось заклик толерантності, ось гідний вчинок кожної людини, кожного громадянина. Кожен з нас повинен вірити в добро , повинен творити сам його , не чекаючи на поштовх , а сам з своєї ініціативи зробити щось таке , щоб принесло користь для всіх хто оточує нас. * Зробити те , що інші вважають неможливим. * Зацікавити всіх, подати гідний приклад і віру в хороше. * Самореалізовуйтеся , *Самоудосконалюйтеся , *Виховуйте в собі ті якості , що будуть наповнювати наше буття тільки позитивними емоціями. Життя дається людині лише один раз і прожити його потрібно з гідністю.

Номер слайду 18

Умійте бачити світ очима інших, розуміти його так само, як і вони, сприймати їхні вчинки з їхніх позицій. Притча про двох горобчиків.

Номер слайду 19

Умій володіти собою! Постійна зайнятість Добро іншим Прийняття інших, самовиховання Визнання власних помилок Виховання терпіння Долання перешкод. Вміння зробити перший крок Самовдоскона-лення у всіх галузях

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

ppt
Додав(-ла)
Семків Оксана
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку