Торгівля людьми - сучасний прояв рабства

Про матеріал
Презентація до інформаційної години для здобувачів освіти, педагогічних працівників,батьків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Європейський день боротьби з торгівлею людьми був започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом, як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми.

Номер слайду 3

Торгівля людьми – це вербування, перевезення, передача або прийом людей з використанням погрози або сили, викрадення, обману, примусу, зловживання владою, сплати грошей або отримання грошей чи пільг з метою отримання однією Людиною контролю над іншою Людиною для подальшої експлуатації. Торгівля людьми – злочин, який карається і переслідується Кримінальним законодавством.

Номер слайду 4

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та необізнаність постраждалих призвели до того, що й наша країна перетворилася на дешевий “постачальник” робочої сили у інші країни. Згідно статистики Міністерства соціальної політики України станом на 12.08.2018р. кількість осіб, які постраждали від торгівлі людьми становить 141 особа.

Номер слайду 5

За оцінками Центру безпеки людини, цей показник значно більший і дорівнює 4 млн. Згідно з дослідженнями Міжнародної Організації Праці, близько 12,3 млн. людей у світі займаються примусовою працею, в т.ч. 2,4 мільйони – в результаті торгівлі людьми. За даними ЮНІСЕФ, жертвами торгівців людьми щороку стають 1,2 млн. дітей. За даними Держдепартаменту США, щороку в рабство потрапляють 600-800 тис. осіб.

Номер слайду 6

Статистика свідчить: Кількість випадків торгівлі людьми та рабства в Україні почастішали. Україна продовжує боротися з таким явищем як «трафікінг» або торгівля людьми. Тому, минулий 2017 рік був оголошений роком боротьби з торгівлею людьми. Жертвами торгівлі людьми є малі діти, підлітки, чоловіки та жінки. Україна, на жаль, є однією з головних країн постачальниць «живого товару» у країни Європи та Близького Сходу. Україна є також однією з головних країн-транзитів (країна, через яку переправляють потерпілих у країни призначення).

Номер слайду 7

Торгівля людьми – злочинна діяльність, що приносить її учасникам 10 млрд. доларів на рік. Близько 27 млн. чоловік по всьому світу перебувають у рабстві. В Україні 78% громадян знають про існування торгівлі людьми, 66% населення вважають це є проблемою для України, але тільки 30% усвідомлюють свій ризик. Факти про торгівлю людьми

Номер слайду 8

За останні 6 років представництво Міжнародної організації з міграції в Україні надало допомогу більше 4600 жертвам торгівлі людьми. При цьому наймолодшій урятованій людині було 3 роки, а старшому – 73 роки. Факти про торгівлю людьми

Номер слайду 9

За даними ООН людей продають у рабство в 127 країнах світу Найбільш популярними країнами призначення для українців залишаються Росія, Польща, Чехія, Туреччина. У січні – червні 2016 року Представництво Міжнародної організації з міграції(МОМ) в Україні виявило 491 особу, яка постраждала від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації у 13 країнах та надало їм допомогу. Щороку в Україні, Білорусії, Болгарії, Молдові, Румунії до тенет работоргівців потрапляє близько 225 тис. людей. При цьому Україна є лідером Східної Європи за кількістю постраждалих.

Номер слайду 10

Що Таке Міжнародна Організація з Питань Міграції (МОМ)? Одна з найбільших організацій яка працює в області торгівлі людьми в Україні. Має зв’язки з Організацією Об’єднананих Націй. Надає інформацію тим людям, котрі бажають працювати або навчатися за кордоном. Допомагає жертвам торгівлі людьми. В Україні виявленням та протидією торгівлі людьми займаються державні органи – Мінсоцполітики, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція та Держприкордонслужба.

Номер слайду 11

Із січня 2000 р. по червень 2018 р. (МОМ) 14 687* постраждалих осіб отримали комплексну допомогу, у т.ч. юридичну, медичну, психологічну, фінансову, освітню та інші види допомоги залежно від індивідуальних потреб. За оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми.

Номер слайду 12

Стаття 149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Кримінальний кодекс України містить статтю 149, яка визначає покарання за злочин “торгівля людьми”

Номер слайду 13

При торгівлі людьми порушуються такі права людини: На життя, свободу та безпеку; На свободу від рабства; На рівність перед законом; На пересування та проживання; На відпочинок; На свободу слова, думки; На працю; На свободу від знущань та жорстокості; На відповідний рівень життя; На свободу одруження.

Номер слайду 14

складне економічне становище громадян і безробіття, особливо серед молоді (в першу чергу жінок); недостатня поінформованість про можливості працевлаштування за кордоном, погана обізнаність щодо міграційного законодавства;

Номер слайду 15

Низькі заробітки більшої частини населення, загальне зниження життєвого рівня та матеріальна незабезпеченість; попит на дешеву робочу силу в країнах призначення; активна діяльність злочинних угруповань.

Номер слайду 16

погана обізнаність українських громадян щодо можливостей працевлаштування за кордоном та їх наслідки; публікації багатообіцяючої реклами в пресі та «агітація»; низька обізнаність стосовно своїх прав.

Номер слайду 17

відсутність належної системи захисту потерпілих; недостатнє покарання злочинців. ПРАВОВІ:

Номер слайду 18

складні стосунки в сім’ї ; слабкі професійні навички; зависока або занизька самооцінка; бажання зробити запаморочливу кар’єру; швидко без зайвих зусиль заробити великі гроші; жага до «красивого життя»; надмірна схильність до ризикованої поведінки; зайва довірливість …. Причини, пов’язані з людським фактором:

Номер слайду 19

ФОРМИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Номер слайду 20

торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації; торгівля людьми з метою трудової експлуатації (примусова праця); торгівля людьми з метою використання у жебракуванні; торгівля людьми з метою вилучення органів; торгівля людьми з метою використання у збройних конфліктах; торгівля людьми з метою втягнення у злочинну діяльність; усиновлення/удочеріння з метою наживи. ФОРМИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ Новий вид експлуатації, що привернув увагу Представництва МОМ в Україні,- це торгівля людьми з метою використання у перевезенні наркотичних речовин.

Номер слайду 21

Хто є постраждалими від торгівлі людьми Постраждалими від торгівлі людьми можуть стати чоловіки, жінки, діти, - з метою жебрацтва, примусової праці та сексуальної експлуатації. Сьогодні у світі жертвами торгівлі людьми стали близько 40 мільйонів людей, і кожен рік їхні ряди поповнюються більш ніж трьома мільйонами . Серед них 80%- це жінки і діти. Сучасна работоргівля – це індустрія з прибутком майже понад 32 мільярди доларів в рік.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Типові приклади рекламних оголошень, які дають привід замислитися: «Робота в кращих клубах Європи для дівчат 18-30 років. Усі витрати за рахунок фірми. Щомісячна оплата від 1500 доларів США» «Робота. Всі будівельні спеціальності, сільськогосподарські роботи, водії, хатні робітниці, няні. Велика Британія, Ізраїль, Іспанія, Об’єднанні Арабські Емірати, Португалія. Вимоги до претендентів: чоловіки та жінки 18-55 років. Швидке оформлення закордонних паспортів та віз».

Номер слайду 25

Торгівля людьми: міфи та стереотипи

Номер слайду 26

Міф № 1. Зі мною такого не станеться. Міф № 2. Торгівля людьми – це торгівля виключно лише молодими жінками, яких використовують виключно у сексуальній сфері. Міф № 3. Тільки малоосвічені, наївні люди можуть стати жертвами торгівлі людьми. Міф № 4. Друзі та родичі не можуть бути замішаними у торгівлю людьми. Міф № 5. Довести вину і покарати торгівців людьми неможливо. торгівців людьми неможливо.

Номер слайду 27

1.Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, що засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас. 2. Якщо Ви збираєтесь працювати чи навчатись за кордоном, Вам необхідно підписати контракт. Контракт повинен бути написаний зрозумілою Вам мовою, а також містити інформацію про умови (оплату, вихідні дні, роботу у святкові дні, медичне страхування), місце та час Вашої майбутньої праці чи навчання. ОСОБИСТА БЕЗПЕКА

Номер слайду 28

3. Залиште близьким детальну інформацію про майбутнє місце перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорта та контракту. Ми б також рекомендували залишити своє фото та адреси Ваших іноземних друзів. 4. Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв закордоном та візьміть їх із собою. Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни, які допоможуть Вам. Якщо у країні Вашого перебування немає посольства України – телефонуйте в посольство України в сусідній державі.

Номер слайду 29

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми 0-800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні)

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 квітня 2019
Переглядів
4456
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку