Тотатітарні режими ХХ ст.

Про матеріал
Передумови виникнення тоталітаризму. Особливості тоталітарних режимів. Різновиди тоталітаризму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тотатітарні режими ХХ ст.

Номер слайду 2

План. Передумови виникнення тоталітаризму. Особливості тоталітарних режимів. Різновиди тоталітаризму.

Номер слайду 3

“Все для держави, нічого проти держави, нічого поза державою”Б. Муссоліні

Номер слайду 4

Тоталітаризм - форма державного правління, для якої характерний повний контроль держави над усіма сферами життя суспільства: сферою виробництва, розподілу та обміну продуктів праці, політичним і духовним життям суспільства, поведінкою та думками громадян. Передумови виникнення тоталітаризму

Номер слайду 5

Слово «тоталітаризм» (лат. totalitos цілісний — той, що охоплює усе загалом)було введено в обіг 1923 року італійським політиком Джованні Амендолою, який використовував його на означення політичного ладу фашистської Італії для підкреслення відмінностей цього ладу від відомих в історії прикладів диктатури.

Номер слайду 6

Передумови виникнення тоталітаризму

Номер слайду 7

Поява механізмів державного регулювання економікою

Номер слайду 8

Стандартизація всіх сторін життя. “Масова культура”.

Номер слайду 9

Запровадження загального виборчого права

Номер слайду 10

Низька політична культура населення

Номер слайду 11

Б. МуссолініА. Гітлер. Й. Сталін. Поява лідерів, які вміло маніпулюють масами, прагнуть до одноосібної влади

Номер слайду 12

Масові політичні партії і соціальні рухи об`єднаних масовими ідеологіями.

Номер слайду 13

ОЗНАКИ ТОТАЛІТАРИЗМУОднопартійна система. Зрощення партії і держави. Панування партійної і державної еліти. Культ вождя. Контроль над економікою. Політичний контрольрепресіїПолітичний контроль

Номер слайду 14

Американські політологи К. Фрідріх, З. Бжезинський про «Загальну модель тоталітаризму» - панування «единої масової партії, як правило на чолі з єдиним «диктатором»;- наявність «розробленої ідеології…, заснованої на радикальному запереченні існуючого суспільного устрою у поєднанні з ідеєю завоювання світу для нового соціального порядку»;- «терористична система на основі фізичного і психічного насилля»;- «технологічно обумовлена, майже абсолютна монополія контролю над всіма засобами масових комунікацій»;- «централізований контроль і управління економікою шляхом бюрократичної координації до того юродично незалежних корпорацій

Номер слайду 15

Тоталітарна структура— це організація, в основі якої лежить принцип багатоступеневої ієрархії, котрій притаманний всеохопний і поширений характер та діяльність якої відбувається за принципом «згори-донизу» й інколи за принципом «знизу-догори».

Номер слайду 16

Культ вождя«Сталин- глубже океана, выше Гималаев, ярче солнца. Он учитель- Вселенной»Й. Сталін

Номер слайду 17

Базова засада ідеології будь-якого тоталітарного утворення — ствердження ідеї вищості, обраності членів структури відносно усіх інших.. Нетолерантне, вороже ставлення до чужих завжди присутнє в ідеології будь-якої тоталітарної структури. Її гаслом завжди є «Хто не з нами, той — проти нас».

Номер слайду 18

Характеристика тоталітарної структури. Головною засадою створення тоталітарної структури, яка відрізняє її від інших соціальних утворень, є відсутність раціонально обґрунтованої мети створення та існування. Ціль створення тоталітарної структури завжди лежить поза межами доцільності, логічної обґрунтованості чи природної або соціальної необхідності.

Номер слайду 19

Прикладом тоталітарної структури є комуністичні держави, створені для «побудови комунізму». При цьому в усій комуністичній літературі, починаючи від «Маніфесту Комуністичної партії» до рішень партійних з'їздів донині існуючих правлячих комуністичних партій, немає пояснення, що ж таке «комунізм» і які об'єктивні параметри цього майбутнього соціального устрою.

Номер слайду 20

Специфіка тоталітарної структури. Тоталітарна структура, на відміну від інших соціальних утворень, прагне регламентувати і підпорядкувати не тільки зовнішні прояви людської поведінки, але і внутрішній світ людини. В тоталітарній структурі дотримання правил зовнішньої поведінки є обов'язковим, але не це основне.

Номер слайду 21

Тоталітарна структура потребує не тільки нормативної поведінки, для неї важливо не тільки, і не стільки, щоб її члени виконували встановлені вимоги, — вона вимагає любові до себе, своєї пріоритетності в системі цінностей її членів.

Номер слайду 22

Система ГУЛАГу в СРСР

Номер слайду 23

Різновиди тоталітаризму

Номер слайду 24

РІЗНОВИДИ ТОТАЛІТАРИЗМУПРАВИЙ( фашизм, націонал – соціалізм)ЛІВИЙ ( більшовизм )БІЛЬШОВИЗМ( СРСР )ідея світової революціїФАШИЗМ( Італія )відновлення Великого Риму. НАЦИЗМ( Німеччина )відновлення Тисячолітнього Рейху

Номер слайду 25

Тоталітаризм в Італії

Номер слайду 26

Лідер, зародження фашизму. Беніто МусолініТермін фашизм він виводив від слова fasces (італ. fascio) (Фасції — зв'язка прутів, яку несли ліктори перед римськими магістратами і яка була символом державної влади). Фашизм став для італійців символом сили та порядку.

Номер слайду 27

28 жовтня 1921 р. Муссоліні став головою уряду. 2 жовтня 1925 р. були засновані фашистські корпорації, що об’єднували роботодавців і працівників.

Номер слайду 28

Фашистська диктатура. У різний час, починаючи з 1922-го року, Муссоліні особисто керував міністерствами внутрішніх справ, зовнішніх справ, колоній, підприємництва, армії та інших військових формувань та суспільних робіт. Іноді в його руках було сконцентровано до семи посад на додачу до прем'єрської. «Колесо історії повертається лише кров'ю» -Б. Мусоліні

Номер слайду 29

Система управління в Італії

Номер слайду 30

Військова агресія. У зовнішній політиці Муссоліні швидко перейшов від пацифістського антиімперіалізму до крайньої форми агресивного націоналізму. Його мрією було зробити Середземне море mare nostrum («нашим морем»).«Правда в тому, що люди втомилися від свободи» Б. Мусоліні

Номер слайду 31

Тоталітаризм у Німеччині

Номер слайду 32

Німецька робітнича партія (ДАП), утворена в січні 1919р. в Мюнхені. Її організатор А. Дрекслер

Номер слайду 33

Того ж року Адольф Гітлер став членом партії

Номер слайду 34

Ставши 30 січня 1933 року канцлером, Гітлер швидко знищив всю опозицію та можливих суперників і встановив одноосбну владу фюрера (нім. führer, вождь), який вважався понад усіма законами і слово якого саме було законом. Адольф Гітлер

Номер слайду 35

Нацисти взяли на озброєння основні положення з традиційного пангерманського шовінізму XIX ст.панівне становище Німеччини в континентальній Європі;возз'єднання всіх народів, що розмовляють німецькою мовою, в межах німецького рейху;розширення німецьких колоніальних володінь.

Номер слайду 36

Нацистська диктатура. В 1934 р. Після смерті Гутенберга Гітлер, провівши референдум, об'єднав посади президента і канцлера, проголосив себе фюрером німецької нації. Головною опорою фюрера і керівним ядром режиму стала Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини. "Один народ, одна держава, один вождь"

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Гітлерівська пропаганда зображала режим як надкласовий, завдання якого — побудова національного соціалізму.

Номер слайду 39

Система управління у Німеччині

Номер слайду 40

Тоталітаризм у СРСР

Номер слайду 41

Лідер, встановлення тоталітарного режиму. Йосип Сталін. Сталіну вдалося створити специфічну адміністративну систему. Традиційна адміністративна система, формально звеличуючи керівника, фактично підпорядковує його собі. її не динамічність веде до застою. Сталін орієнтувався на високі темпи розвитку господарства.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Особливості режиму. Радянському тоталітарному режиму було властиве широке використання єдиної ідеології (ідеократичність), намагання пояснити кожен аспект соціального життя. Більшовицька ідеологія у своєму прагненні легітимізувати тоталітарний режим претендувала на повне уособлення істини, фальсифікуючи минуле, насаджуючи цінності, підпорядковані інтересам держави-партії.

Номер слайду 44

Радянський режим прийняв три конституції: в 1918, 1924, 1936 рр. Усі ці конституційні тексти є фікцією. Депутати обираються вільно, але вільно стати кандидатом не можна. Оскільки список кандидатів єдиний, залишається лише вибір між голосуванням «за» або неучастю в голосуванні.

Номер слайду 45

Диктаторські режими Іспанії та Угорщини Адмірал М. ХортіГенерал Ф. Франко

Номер слайду 46

Тоталітарна символіка«Червона зірка» - символ комуністичної влади. Знамено Муссоліні

Номер слайду 47

Тоталітарна символіка. Нацистська свастика«Німецький Орел» часів Третього Рейху

Номер слайду 48

Тоталітаризм і соціалізм. Група зарубіжних істориків та економістів (Людвіг фон Мізес та ін.) вважає, що одним із загальних елементів тоталітарних режимів є соціалізм. У той час, як СРСР безумовно був соціалістичною системою, подібна класифікація для нацистської Німеччини і тим більше фашистської Італії не настільки очевидна. Мізес стверджував, що хоча переважна частина засобів виробництва в Німеччині номінально залишалась у приватних руках.

Номер слайду 49

НАСЛІДКИ ТОТАЛІТАРИЗМУШвидкий економічний розвиток країни на певному етапіНеефективність економічної моделіІгнорування прав і інтересів людини. Масові репресії та мільйонні жертви. Відсутність перспективи розвитку. Відставання у розвитку країни

Номер слайду 50

Висновоки: Відправною точкою тоталітарної моделі є декларація якоїсь вищої мети, в ім'я якої режим закликає суспільство позбутись усіх політичних, правових та суспільних традицій. Концентрація влади виражалася в монополізації процесу прийняття остаточних рішень. Обґрунтування організованого і масштабного насильства проти певної численної групи. Ця група звинувачувалася у ворожих діях проти держави і у виниклих труднощах.

Номер слайду 51

Використанна література. Пехнік А. В. Різновиди тоталітаризму: спільне й особливе / А. В. Пехнік // Актуальні проблеми політики: зб. наук. пр. — 2000. — Вип. 9. — C. 118—122. Дмитрашко С. А. Зовнішньополітична ідеологія німецького націонал-соціалізму / С. А. Дмитрашко // Науковий вісник. Одеський держ. екон. ун-т. Всеукраїнська асоц. молодих науковців. Науки: економіка, політологія, історія. — 2010. — № 6. — С. 133—140. Політологія / За ред. О. І. Семківа. — Львів : Світ, 1994. — 592 с. Данильян О. Г. Тоталітарна правосвідомість і правова культура та їх характерні ознаки / О. Г. Данильян // Державне будівництво та місцеве самоврядування. — Х. : Право, 2007. — Вип. 14. — С. 27-35.

Номер слайду 52

Використанні електроні ресурсиhttp://www.ji.lviv.ua/n25texts/andrusiak.htmhttp://vseslova.com.ua/word/Тоталітарна_держава-108293uhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Тоталітаризмhttp://pidruchniki.com/12281128/istoriya/totalitarizm_yogo_harakterni_risihttp://ibib.ltd.ua/priznaki-totalitarnogo-politicheskogo.htmlhttp://www.ebk.net.ua/Book/political_science/uriy_politologiya/part3/702.htm

pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
11824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку