Тригонометричні рівняння з параметрами

Про матеріал
Матеріал можна використати в класах з профільним рівнем вивчення математики та при підготовці до МНТ. В презентації дано визначення тригонометричні рівняння з параметрами. Наведено алгоритм їх розв'язування. Наведено приклади розв'язування тригонометричних рівнянь з параметрами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тригонометричні рівняння з параметром. Алгебра 10 клас

Номер слайду 2

Тригонометричне рівняння з параметром. Тригонометричне рівняння з параметром - це такий тип рівнянь, коли невідома величина знаходиться під знаком тригонометричних функцій, а в лівій, або правій, або в обох частинах якого є параметр, або параметри. Найпростішими тригонометричними рівняннями називаються рівняння sinx = a; cosx = a; tgx = a; ctgx = a. Розв'язати найпростіше тригонометричне рівняння - означає знайти множину всіх кутів, що мають дане значення a тригонометричної функції. Якщо рівняння не э найпростішим, то його треба звести до найпростішого.

Номер слайду 3

Для успішного вирішення тригонометричного рівняння з параметром, слід пам'ятати наступне:1) Всі тригонометричні формули (основні тригонометричні формули, формули подвійних кутів, формули зниження степеню, формули перетворення добуту в суму, формули перетворення суми в добуток, універсальні тригонометричні підстановки тощо);2) Періоди тригонометричних функцій (у функцій sin x, cos x період 2 П, у tg x, ctg x період П;3) Обмеженість функцій (cos x, sin x за модулем одиницею);4) Формули зведення;5) Метод заміни змінної;6) Метод введення допоміжного кута;7) Метод вирішення однорідних тригонометричних рівнянь (поділити обидві частини рівняння на старший аргумент, який не дорівнює нулю).

Номер слайду 4

Приклади

Номер слайду 5

1. За якого найменшого значення параметра a рівняння 2cos(4x)=a-5 має корені?Розв'язання: Рівняння з параметрами одні з найважчих, і це стосується не тільки курсу тригонометрії. Тому їх слід розписувати уважно та враховувати всі можливі обмеження. Запишемо р-ня 2cos(4x)=a-5 у вигляді cos(4x)=(a-5)/2. Згідно з обмеженнями на область допустимих значень функції косинус, задане тригонометричне рівняння матиме корені, якщо параметр лежатиме в інтервалі Отже, при a[min]=3 рівняння 2cos(4x)=a-5 має корені. Відповідь: при a[min]=3 рівняння 2cos(4x)=a-5 має корені

Номер слайду 6

2.  Знайти всі значення параметра a, за яких рівняння (a+2)sin(x)=a^2-4 має корені. Розв'язання: Розпишемо праву частину рівняння з параметром за формулою різниці квадратів. Очевидно, що при a=-2 рівняння матиме безліч коренів, оскільки маємо тотожність 0=0. Розглянемо випадок: sin(x)=a-2. З обмежень на область допустимих значень функції синус виписуємо умову, що параметр повинен знаходитися в межах -1≤a-2≤1. Спрощуємо систему нерівностей: Отримали, що при тригонометричне рівняння (a+2)sin(x)=a^2-4 має корені. Відповідь:при тригонометричне рівняння (a+2)sin(x)=a^2-4 має корені.

Номер слайду 7

3. За яких значень параметра a рівняння sin4x+cos4x=a має розв'язки? У відповідь записати суму найбільшого та найменшого значень a. Розв'язання: Маємо тригонометричне рівняння четвертого порядку з параметром. Щоб понизити степінь в кожному з доданків квадрат синуса та косинуса замінимо, використавши основну тригонометричну тотожність. Далі ще кілька спрощень і прийдемо до синуса подвійного кута в лівій частині від знаку рівності та кореня квадратного від параметричної функції в правій частині:

Номер слайду 8

Добре запам'ятайте наведену тут схему пониження степенів, вона повторюється в багатьох завданнях і достатньо проста в реалізації. Враховуючи область допустимих значень функції sin(2x), отримаємо систему нерівностей. Беручи до уваги, що підкоренева функція не може бути від'ємною, дану систему замінюємо еквівалентною з трьох нерівностей та розв'язуємо їїВ підсумку маємо, що при значеннях параметра з проміжку a∈[0,5;1] рівняння sin4x+cos4x=a має розв'язки.a[min]=0,5 - найменше значення, a[max]=1 - найбільше значення. Знаходимо суму крайніх значень проміжку. Відповідь: 1,5.

Номер слайду 9

4

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Більше інформації можна знайти за посиланням https://yukhym.com/uk/tryhonometriia/tryhonometrychni-rivniannia-z-parametrom.html. Опрацювати конспект, розв’язати рівняння:при яких значеннях а рівняння tg2 x + tg x +а =0 має корені. Знайти ці корені. Перегляньте відеоурок https://www.youtube.com/watch?v=zvb8 Pkl. BDw. M&ab_channel=%D0%9 C%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9 C%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%A7%D0%9 A%D0%90

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Константинова Олена Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Алгебра, Розробки уроків
Додано
19 лютого
Переглядів
540
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку