Трипільська культура на землях України.

Про матеріал
Презентація до теми уроку: Трипільська культура на землях України. За підручником: Бандровський О.Г. Всесвітня історія. Історія України : (інтегр. курс) : підруч. для 6-го кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Бандровський, Віталій Власов. — Київ : Генеза, 2019. — 224 с. : іл., карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трипільська культура на землях України. План: Археологічна культура;Господарство трипільців. Трипільське суспільство.

Номер слайду 2

Археологічна культура – речові залишки знайдені під час розкопок, що належать до одного історичного часу, території та населення. Ареал – територія поширення якогось об'єкта або явища, яке не спостерігається на прилеглих територіях.

Номер слайду 3

Назва «Трипільська культура» походить від с. Трипілля на Київщині. Вперше була виявлена в к. ХІХ ст. В. Хвойко. Ареал – від Дністра до Дніпра, та від Полісся до Чорного моря.

Номер слайду 4

Період існування Трипільської культури IV – сер. III тис. до н.е. Перелогове землеробство – примітивна система землеробства, при якій поле після зняття декількох врожаїв залишалося як пар без обробки на 8—15 років.

Номер слайду 5

Трипільці приручили – волів;Розводили – корів, кіз, овець, свиней. Виготовляли глиняний посуд, який фарбували в чорний, коричневий, червоний, білий кольори. Орнамент: фігури людей, тварин, птахів, геометричний орнамент. Вміли обробляти мідь.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Будівництво прямокутні будинки на сваях, один-дво поверхові будинки. Довчина 25-27 метрів; Висота – 6 – 7 метрів. Кожний будинок мав велику пічь та гліняні лежаки.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Суспільство Жили сім’ями, які об’єднувались в общини, а общини в племена. На початку існування поселення налічували 30 – 40 помешкань, 600 – 700 осіб. Але під кінець існування кількість населення нараховувала до 10 тис. осіб. Загальна кількість представників цієї культури сягала 1 млн. чоловік.

Номер слайду 11

Геомагнітна фото-зйомка трипільського поселення.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вірування Трипільці поклонялися силам природи (грому, сонцю, вітру, дощу) та богині родючості. Мали культ сім’ї та продовження роду.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Трипільська культура{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Ареал. Від Дніпра до Дністра, від Полісся до Чорного моря. Період існування. IV – сер. III тис. до н.е. Основа господарства Перелогове землеробство. Одиниця суспільства. Сім’я, община, плем’я. Поселення30 – 40 помешкань600 – 700 чоловік. Релігійні вірування. В сили та явища природи, богиня родючостіЗагальна кількість населення1 млн. осіб

Номер слайду 16

Д/з:§ 7 (читати);Вивчити поняття;Письмово:-Поняття: “Археологічна культура”, “Ареал”, “Перелогове землеробство”;Таблиця: 15 слайд;Виконати тестування.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
10 грудня 2022
Переглядів
538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку