Комунальний заклад « Центр позашкільної освіти»
Личківської сільської ради»
Дніпропетровської області Новомосковського району
Підготувала матеріали лекції
Керівник гуртка:
Бистра Валентина Олександрівна
2022 рік
Тема лекції: Набір продуктів. Режим харчування та калорійність їжі в поході.
Мета: 1. Ознайомити дітей з набором продуктів, режимом харчування та калорійністю їжі в поході.
2. Навчити складати меню та розповісти дітям про умови зберігання продуктів, санітарні вимоги до них.
3. Розвивати у дітей вміння та навички поповнення харчових запасів, приготування їжі під час походу.
4. Виховувати у дітей любов до природи, до пізнання навколишнього світу під час походів
Зазвичай туристи під час планування походу стикаються з такою проблемою: яку їжу можна взяти в похід. Якщо взяти занадто багато — рюкзак буде занадто важким, а якщо мало — можна голодувати під кінець походу. Звичайно, у кожної людини своя норма, однак не буде зайвим скористатися розкладками більш досвідчених туристів, щоб скласти свою розкладку і грамотно спланувати похідне харчування.
БЖВ – Білки. Жири. Вуглеводи. Це основні компоненти, з яких складається їжа. Вони мають різну калорійність і засвоюваність.
Енергетична цінність їх різна: при окисленні 1 грама білків або вуглеводів вивільняється 4,1 ккал енергії, жирів – 9,3 ккал.
Стосовно співвідношення БЖВ, що для піших і водних походів влітку в середній смузі оптимальним рахується співвідношення Б:Ж:В = 1:1:4;
Так, для піших походів калорійність раціону (Q) масою 100 г. не можуть перевищувати таке значення:
Q = (1 * 4,1 +1 * 9,3 +4 * 4,1): (1 +1 +4) * (100) = 497 (приблизно 500 ккал).
Тепер врахуємо, що в продуктах міститься близько 30% речовин, які не засвоюються, тоді реальна калорійність складе близько 350 ккал на 100 г. їжі. Отже, енерговитрати для піших походів I-III категорії складності для дорослих і школярів складають 3-3,5 тис. ккал на добу, що приблизно дорівнює 1 кг їжі на людину.
Вуглеводи – основне джерело енергії. При окисленні вуглеводів практично не створюються речовини, шкідливих для людини, тому при інтенсивній роботі вигідно споживати саме їх. Засвоюються вуглеводи швидше і з меншими затратами кисню, ніж жири. Це дуже важливо при підйомах на гірські хребти.
При інтенсивній роботі м’язи отримують енергію за рахунок окислення цукру-вуглеводу, що міститься в крові. Якщо кількість цукру в крові падає нище певного рівня, наша працездатність знижується. З’являється відчуття втоми.
Подальше зниження концентрації цукру в крові викликає розлад вищої нервової системи: порушується координація руху, мова стає незв’язної і т.д. Недостатність цукру в крові називається гіпоглікемією.
Щоб запобігти гіпоглікемії при довгих інтенсивних навантаженнях туристам потрібно брати цукор або солодкі цукерки.
Яку їжу необхідно взяти в похід
Питання про те, яку їжу взяти в похід, залежить від термінів, виду походу, кількості осіб. Наприклад, якщо похід короткий (3–5 днів) і не дуже складний, кількість продуктів зазвичай не вираховують до точності, і взяти можна те, що хочеться. Під час планування походу, наприклад, на 10 днів, розрахунок повинен бути більш точним. Так, в середньому на 1 людину йде 500 г продуктів у день. Тому в перші кілька днів трекінгу туристу доведеться нести на своїх плечах близько 5 кг продуктів (не рахуючи екіпіровки та іншого приладдя).
Складаючи список, туристи віддають перевагу легким і компактним продуктам. Тому харчування в поході може відрізнятися від звичного вам у повсякденному житті. Так, замість хліба рекомендується брати більш легкі хлібці, замість свіжих овочів і фруктів — сушені. Перевага надається сухим продуктам, оскільки вони набагато легші.
Що не варто брати з собою в похід
Перш, ніж складати список їжі в похід, рекомендується врахувати, що з продуктів брати з собою не рекомендується:
- Консерви, їжа у важкій тарі та склі. По–перше, такі упаковки важкі, по–друге, порожні банки доведеться носити з собою до кінця походу, оскільки спалити їх не можна.
- Важка і низькокалорійна їжа. У поході харчування повинно бути ситним, оскільки енергія витрачається дуже швидко. Такі продукти не будуть корисні під час трекінгу, а тільки обтяжать ваш рюкзак.
- Продукти, які можуть швидко зіпсуватися (молочка, варена ковбаса, сире м'ясо та риба).
- Свіжі фрукти та овочі (за деякими винятками).
- Соки і алкоголь (особливо у великій кількості).
Список їжі, яку необхідно брати з собою в похід
Звичайно, кожна людина планує свій раціон в поході, виходячи з особистих переваг. Однак існують найбільш популярні серед туристів продукти для трекінгу.
Список продуктів в похід:
Основні:
● Крупи: гречана, рисова, сочевиця, геркулес
● Хлібці
● Тушонка в вакуумі або сушене м'ясо
● Чай
● Сіль, цукор
Додаткові
● Сухі спеції
● Твердий сир
● Кава
● Сирокопчена ковбаса
● Сухе молоко
● Шоколад (переважно гіркий)
● Батончики енергетичні
● Льодяники
● Печиво
● Горіхи, сухофрукти
● Макарони
● Сублімована їжа.
Щоб розрахувати потрібну кількість продуктів, важливо знати, скільки за 1 раз може з'їсти одна людина. Наприклад, гречки або рису знадобитися приблизно 80 г на одну порцію, геркулесу — 50 г, один енергетичний батончик (50 г) за один перекус. Що стосується інших продуктів, то на 1 прийом для 1 дорослої людини потрібно взяти приблизно в таких кількостях: твердий сир — 30–40 г, сирокопчена ковбаса — 30–40 г, сушене м'ясо — 20–25 г, горіхи — 15–20 г , сухофрукти — 40–50 г, чай — 8–10 г, сіль — 5–7 г.
Виходячи з кількості осіб в групі та термінів трекінгу можна порахувати, які продукти і в якій кількості необхідно взяти з собою в похід. Якщо група маленька, є можливість урізноманітнити меню, але коли в похід збирається 15–20 чоловік — в такому випадку різноманітність продуктів буде не такою широкою, оскільки брати з собою багато їжі складно.
І пам'ятайте, що пропускати прийом їжі не можна — це основне правило в поході.
Розкладка для дітей — нюанси
Під час планування розкладки для дітей, варто враховувати деякі нюанси, оскільки їхнє харчування трохи відрізняється від харчування дорослої людини. Ось важливі моменти:
- Подбайте, щоб 1 прийом їжі включав гарячі страви
- У меню потрібно додати додатково білкову їжу й вітаміни
- Для дітей до 6 років порції повинні бути приблизно в два рази меншими, але це не стосується солодощів.
Сублімовані продукти
Все більшою популярністю серед туристів користуються сублімовані продукти. Під час сублімації з продуктів видаляється майже вся волога, але корисні властивості їжі, смак і аромат залишаються такими ж. Вага та обсяг таких продуктів знижуються, тому їх можна брати в похід в будь–якій кількості. За це і люблять туристи сублімовану їжу.
Список продуктів в похід можна коригувати під себе, додавати свої улюблені продукти, проте у більшості туристів основні продукти майже не відрізняються.
Розподіл раціону харчування на добу
Відсотки від добового раціону:
30%-35% – сніданок: ранкові страви повинні легко засвоюватися, бути приємними на смак і невеликими по об’єму (наприклад, різні каші на сухому молоці з маслом і сухофруктами).
10-15% – короткі перекуси на привалах: вони зазвичай складаються з багатих вуглеводами продуктів, які можна покласти в кишеню або краще в спеціальний мішок для перекусів. На будь-якому привалі можна їсти горіхи, курагу, родзинки, кубики цукру – це чудовий продукт для відновлення сил.
25-30% – обід: тут краща висококалорійна жирна і солодка їжа. Легко засвоюванні вуглеводні продукти (цукор, цукерки, сухофрукти, вафлі, щербет, екстракти, соки) повинні поєднуватися з продуктами з великою кількістю жирів (ковбаса, сало, м’ясні і рибні консерви, халва). Таке поєднання продуктів дозволить, з одного боку, швидко відновити сили за рахунок вуглеводів, а з іншого – не відчувати голоду до вечері.
25%-35% – вечеря: вона повинна компенсувати денні енерговитрати і підготувати нас до наступного дня. Для цього потрібні страви, які багаті білками і вуглеводами: супи, білі каші, м’ясо, сир, макарони. Оскільки ввечері поспішати нікуди, подбаємо про те, щоб вечеря пройшла спокійно. Вечірнє чаювання – справжній обряд, що знімає емоційні перевантаження. Тому чаю повинно бути багато, і до нього добре запасти смачненького.
Складання меню
Теорія теорією, а на практиці підраховувати всі співвідношеннями БЖУ важко. При тому похід не довготривалий, а всього на п’ять днів. Тому, зробили попростіше. Склали меню на три дні без придірки до вуглеводів, білків і жирів! Принаймні постаралися, щоб воно було різноманітне! Там потрібні речовини обов’язково попадуть.
|
День 1 |
День 2 |
День 3 |
Ранок |
Вівсянка з сухофруктами полита згущеним молоком, чай з цукром і лимоном + печиво
|
Манка на сухому молоці з маслом і сухофруктами, печиво, какао з цукром |
Вівсянка з маслом і сухофруктами полита згущеним молоком, чай з цукром медом і лимоном.
|
Обід |
Сухий суп + швидко запарювані макарони з сухарями. В прикуску сало, цибуля, часник. Чай з цукром і лимоном. |
Сухий суп + швидко запарювані макарони з сухарями. В прикуску сало, цибуля, часник. Чай з цукром і лимоном. |
Сухий суп + швидко запарювані макарони з сухарями. В прикуску сало, цибуля, часник. Чай з цукром і лимоном
|
Вечеря |
Макарони з тушонкою і сухарями, сало на вогні, Чай з цукром, лимоном медом, печивом і згущене молоко. |
Гречка з тушонкою і салом на вогні з сухарями, чай з цукром, медом і лимоном. В прикуску бублики. |
Кукурудзяна каша (куліша) з тушонкою, сало на вогні, сухарі, чай з лимоном, медом, цукром і печиво з згущене молоко |
Так як похід розрахований на п’ять днів, вибираємо собі ще два дні, які вам найбільше подобаються. Далі приблизно вираховуємо кількість потреби продуктів на одного чоловіка і множимо на кількість людей і кількість разів вживання! Каші, крупи беремо приблизно з розрахунку 100 -125 грам на людину!
Вимоги до упаковки наступні:
● продукти в ній не псуються;
● міцність;
● легкість.
Відразу поділяємо продукти на ті, яким герметизація не страшна – крупи, масло, цукерки та ін. і продукти, які повинні “дихати” – сало, ковбаса, сухофрукти та ін.
За співвідношенням міцність/вага виграють мішки з легкого капрону і пластикові пляшки.
Для продуктів крихких (сухарі, вафлі, печиво, пряники) можна використати картонні тетрапакети з під соків, молока, кефіру. Вони суттєво важче мішків і пляшок, але дуже добре тримають форму. Крім того, зручно все пакувати так, щоб весь вміст пляшки, мішка, чи пакета використався за раз, максимум за два.
Старі жіночі панчохи і колготки – ідеальний матеріал для упаковки. У них зручно пакувати однотипні продукти – скажімо, порції сухофруктів (які попередньо упаковані в тонкий папір).
Ряд продуктів, які вимагають специфічної упаковки.
Ковбаса, сало, сухофрукти – в кальку або тонкий папір, потім в тряпчаний чохол або панчохи. Перед тим ковбасу можна помити, висушити на сухо і натерти олією. Сало добре перед походом засолити. Сухофрукти промити і підсушити.
Топлене масло – в кульки, потім в поліетиленовий пакет. Потім всі кульки в пластикову банку / коробку або велику банку з тонкої жерсті.
Лимони з медом – у пластикові пляшки. (Класно підходять 0,25 л. з широким горлечком)
Сіль в пластикову баночку.
Підсумовуючи, варто сказати, що раціон харчування в туристичному поході — на стільки ж індивідуальна штука, як і підбір спорядження. Можна давати лише поради, але єдиного вірного рецепту не існує, і найкращим способом знайти “своє харчування” буде лише досвід походів. А які у Вас вподобання щодо похідної кухні?
Питання для самоконтролю та обговорення:
1. Який основний компонент дає енергію для людини?
2. Розкажіть які, продукти слід брати з собою в похід, а які не варто?
3. Як розподілити раціон харчування на день?
4. Складіть власне меню на день.
Використана література:
1. Алєксеєв А.А. Посібник по організації туристичних походів, подорожей, спортивних турів.
2. Зубалій М.Д., Петровський В.С. Пішохідний і лижний туризм. – К.: Здоров’я, 1984. – С. 43-90.
3. Тимошенко Л. О. Спортивний туризм : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / Тимошенко Л. О., Лабарткава К. В. – Л. : ЛДУФК, 2012. – Ч. 1. – 148 с