Презентація " Постава".

Про матеріал
Ознайомлення з теоретичним матеріалом щодо визначення постави,різновидів порушень постави та їх профілактика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Червоноградська міська рада. Львівської областіГірницька гімназіПОСТАВА. ВИДИ ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ. ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ. Підготувалавчитель фізичної культури. Гірницької гімназіїЮ. П. Салоха

Номер слайду 2

Постава - це звичне положення тіла людини у спокої та в русі. Вона  визначається під час стояння, сидіння, ходьби та виконання інших видів рухової діяльності. Відхилення від правильної постави називають порушенням або дефектом постави.

Номер слайду 3

Постава відіграє в житті людини естетичне та функціональне значення. Естетична функція постави полягає у створенні краси та гармонійності рухів. Люди з правильною поставою рухаються гарно, вільно, не вимушено. І, навпаки, ті, хто мають порушення постави рухаються важко, незграбно, з диско-ординацією рук і ніг так, «ніби пишуть зламаним олівцем». Однак, порушення постави - це не тільки косметичний дефект, існування якого є неприємним фактом. Порушення постави, до того ж, супроводжуються серйозними і складними наслідками у функціонуванні організму людини. Порушення постави може, навіть, спричиняти розвиток захворювань серцево-судинної (інсульт, інфаркт, гіпертонічна хвороба) та дихальної систем (бронхіт, бронхіальна астма, запалення  легень).  Отже, постава - це критерій стану здоров’я дитини. Постава не передається по спадковості, а формується в процесі росту, розвитку і виховання дитини. Це починається ще в період раннього дитинства. У дітей паралельно із формуванням навичок утримання голови, сидіння, стояння поступово окреслюються фізіологічні вигини хребта.

Номер слайду 4

ОЗНАКИ ПОРУШЕННЯ ПОСТАВИПорушення можна побачити при детальному огляді спини дитини. Лікар обов’язково проводить тест Адамса — оглядає хребет при нахилі тулуба вперед. Додатково можуть знадобитися рентген і дослідження МРТ. На пізніх стадіях деформації помітні навіть на поверхневий погляд. Найочевиднішими симптомами фахівці називають збільшення прогину хребта в грудному й поперековому відділах. При цьому можна спостерігати такі характерні риси, як неправильне положення голови, асиметричність лопаток і плечей, плоскі сідниці, випнуті лопатки, опуклість грудей і живота.

Номер слайду 5

ВИДИ НЕПРАВИЛЬНОЇ ПОСТАВИ Залежно від того, в якій площині є викривлення, виділяють різні види постави в дітей. Розглянемо докладніше кожен із них. Надмірний вигин заведено називати лордозом і кіфозом: лордоз — вигин вперед, кіфоз — вигин назад. У сагітальній площиніСюди належать види неправильної постави, пов’язані зі збільшенням або зменшенням природних вигинів хребта: Сутулість — характеризується надмірним прогином у грудному відділі, при якому плечі й голова занадто нахилені вперед, спостерігаються запалі груди та поперековий лордоз. Сутулість у підлітка може викликати болі в шиї та голові, призводить до розвитку раннього остеохондрозу. Кругла спина — при цьому порушенні спостерігається грудний кіфоз, а поперековий вигин практично відсутній. Голова нахилена вперед, крилоподібні лопатки, плечі звисають, випнутий живіт, запалі сідниці. У деяких запущених випадках ноги злегка зігнуті в колінах. Кругло-увігнута спина — при такому дефекті збільшений і шийний, і поперековий вигин. Плечі нахилені вперед, зміщений кут таза, укорочена талія і випнутий живіт, грудна клітка запала. Плоско-увігнута спина — шийний вигин згладжений, а поперековий збільшений. Спостерігаються випнуті сідниці, плоскі шийний і грудний відділи хребта, відвислий живіт. Плоска спина — викривлення, при якому відбувається згладжування фізіологічних вигинів хребта. Іноді спостерігаються сплощення грудної клітки, випинання лопаток і зміщення кута таза. 

Номер слайду 6

У фронтальній площиніСюди належать такі види порушення постави в дітей, як асиметрична постава та сколіоз. Вони характеризуються викривленнями хребта вбік. Асиметрична постава — виражене викривлення хребта вбік щодо своєї осі. Часто є результатом різної довжини ніг або зміщення таза. Сколіоз — важка форма викривлення хребта у фронтальній площині, яка розвивається в дітей від 6 до 15 років. Викликає значні порушення роботи внутрішніх органів через скручування хребців по вертикальній осі.5 основних причин порушення постави. Серед глобальних причин того, що більшість школярів мають порушення постави, медики називають розвиток цивілізації. Сюди належать малорухливий спосіб життя, постійне ходіння по твердій рівній поверхні, носіння неправильного й незручного взуття, використання гаджетів, тривалі статичні навантаження.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Характерні ознаки правильної постави:*пряме розташування голови (лоб і підборіддя знаходяться  в одній площині, перпендикулярній до підлоги, а мочка вух розташовані на одному рівні);*симетричність плечового поясу (плечі опущені, дещо відведені назад і знаходяться на одній лінії, паралельній підлозі); *симетричність  обох лопаток ( нижні кути лопаток розташовані на одному рівні);*однакова довжина рук і ніг;*однакова форма трикутників талії – простору, що утворюється боковою поверхнею  тулуба та внутрішньою поверхнею опущених рук;*симетричне розташування тазу (гребені клубових кісток знаходяться на одному рівні; сідничні складки також розташовані на одному рівні);*помірно окреслені фізіологічні вигини хребтового стовпа (живіт злегка підтягнутий, груди незначно виступають уперед, лордози шийного та  поперекового  відділів знаходяться, відповідно, у межах до 2 та до 5 см); *ноги в положенні стоячи помірно розігнуті  в кульшових і колінних суглобах.

Номер слайду 9

Профілактики порушень постави і хвороб хребта:-повноцінно харчуватися, щоб зростаючому організмові вистачало калорій, мінеральних речовин, мікро- і макроелементів, вітамінів і всього іншого, що міститься у здоровій їжі;-спати на рівному ліжку з жорстокою підставою і м’яким матрацом, з невисокою, бажано спеціальною ортопедичною подушкою. Тоді нормальні фізіологічні вигини хребта будуть зберігатися і під час сну. Привчіть дитину спати на спині або на боці, а не на животі або скрутившись «калачиком»;-повернувшись зі школи, дитина повинна відпочити, а для молодших школяриків не зайве годинку-дві поспати, щоб м’язи змогли розслабитися і відпочити, а тоді вже сідати за уроки;-дитина обожнює читати в ліжку? Читати в ліжку можна, але обережно. Необхідні хороше освітлення, поза, яка зберігає фізіологічні вигини (напівлежачи на великій і достатньо жорсткій подушці з невеликим валиком під попереком), і пюпітр або покладена на коліна подушка, щоб книга знаходилася подалі від очей, а руки лежали на опорі і не навантажували шийний відділ хребта. У такому положенні навантаження на хребет майже повністю відсутнє;-підбираючи шкільну сумку, надайте перевагу рюкзаку, особливо для учнів 1-4 класів. Тепер навіть можна придбати ортопедичний рюкзак, на якому є невеличкі «пухирці-масажери» для спини. Недоліки ж шкільної сумки у тому, що її одягають на одне плече. Плече при цьому доводиться постійно тримати піднятим. Ремінь сумки необхідно перекинути через шию. Не потрібно брати портфель завжди однією і тією ж рукою;

Номер слайду 10

-коли дитина збирає ранець у школу, батьки повинні проконтролювати, щоб вона випадково не поклала непотрібних речей. Вага підручників із шкільним приладдям для учнів 1-2 класів не повинна перевищувати 1,5-2,0 кілограми, 3-4 класів – 2,0-2,3; 5-6 класів – 2,3-3,0; 7-8 класів – 3,0-3,5; 9-11(12) класів – 3,5-4,5. При цьому, ще додається вага ранцю, яка не повинна перевищувати кілограма;-одягайте дітей відповідно до їхнього фізичного розвитку. Ніколи не шийте «на виріст»;-ну і, звичайно, дитині необхідно побільше рухатися і хоча б по 20-30 хвилин у день займатися фізкультурою. Якщо школяреві важко це робити вранці, тоді можна займатися корисною фізкультурою протягом дня або ввечері за дві години до сну. Зовсім неправі батьки, які звільняють фізично ослаблених школярів від занять фізкультурою – цим вони тільки шкодять дитячому здоров’ю. Батьки, навпаки, повинні слідкувати за фізичним здоров’ям своєї дитини, намагатися, щоб школяр відвідував спортивні гуртки. Спортивні гуртки – це прекрасно, але вид спорту і інтенсивність навантажень слід підбирати відповідно до стану здоров’я. Найменш небезпечні і найбільш корисні для хребта – плавання, танці, лижі, ковзани, художня гімнастика та інше. Приймають у ці секції дітей з 5 - 6 річного віку.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
26 лютого
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку