Тваринний світ зони вологих екваторіальних лісі

Про матеріал
Конспект відкритого уроку ЯПС у 4 класі з теми: "Тваринний світ зони вологих екваторіальних лісів" за науково-педагогічним проєктом "Інтелект України"
Перегляд файлу

Тема уроку: Тваринний світ вологих екваторіальних лісів

Мета: продовжувати ознайомлювати учнів з природними зонами Землі; розкрити причину різноманітності їх природи, ознайомити з природними контенентів; показати залежність між неживою природою та живими організмами; виховувати бережне ставлення до природи, естетичні почуття, розвивати спостережливість, мислення. 

Обладнання:  фізична карта світу, карта природних зон Африки, Південної    Америки, Євразії, презентація до уроку.

 

Хід уроку

І. Організація класу. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема уроку: Тваринний світ вологих екваторіальних лісів.

Завдання до уроку:

  • Які тварини живуть у зоні вологих екваторіальних лісів?
  • Чому в екваторіальних лісах таке розмаїття тварин?

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Девіз уроку: Природа – це найкраща з книг, написана особливою мовою. Цю мову треба вивчати.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Тест

(інтерактивне завдання за гугл-формою https://forms.gle/cy4QxaRj8cqFyc5s8 )

Завдання тесту:

  • Природні зони це ділянки суходолу або води з певним кліматом, особливостями ґрунту, рослинного й тваринного світу.
  • Жаркий, помірні, холодні                                     природні зони                       

Екваторіальний, тропічні, помірні, полярні        кліматичні пояси        

Тайга, степ, пустеля, мішані ліси та інше           теплові пояси

  • Вологий екваторіальний ліс. Оперізує екватор біля ужбережжя Гвінейської затоки та центральної частини річки Конго (АФРИКА)

     джунглі;

     гілея;

     сельва.

  • Материки, на території яких розташована природна зона вологих екваторіальних лісів.

     Північна й Південна Америка, Євразія;

     Південна Америка, Африка, Австралія;

     Африка, Південна Америка, Євразія.

  • У вологих екваторіальних лісах...

     панує вічне літо;

     температура може сягати +50° С;

     щодня дощить;

     узимку випадає сніг;

     завжди тепло й волого.

  • Найбільша за площею ділянка зони вологих екваторіальних лісів розташована ...

     в Південній Америці;

     в Євразії;

     в Африці.

  • Вологий екваторіальний ліс. Охоплює частину острова ШріЛанка, півострова Малака, Філіппінський архіпелаг та Індонезію (Євразія)

     джунглі;

     гілея;

     сельва.

Розгадування ребусів

  1. Вивчення нового матеріалу

     Робота з картами на с. 41-43

Дати відповіді на запитання:

     На яких контенентах розташована зона вологих еваторіальних лісів?

     Які тварини жувуть у цій зоні?

 

 

  1. Рухлива вправа
  2. Робота в робочому зошиті

(завдання 5 с. 15)

Позначити зораження тих тварин, які були на картах.

У природі горили мешкають в екваторіальних лісах Західної і Центральної Африки, гірські горили — по схилах вулканічних гір Вірунґа, вкритих лісом. Тримаються невеликими групами, що складаються з самця-ватажка, декількох самиць, їх дитинчат. Харчуються рослинною їжею, хоча при нагоді не уникають і тваринної. У неволі молоді горили швидко звикають до будь-якої людської їжі. Всупереч поширеній думці, горили спокійні і миролюбні тварини, що частково пояснюється вегетаріанським способом життя.

Павуки-птахоїди (Theraphosidae) — родина павуків з підряду Mygalomorphae. Тіло представників цієї родини зазвичай вкрите волосками. Розміри вони мають різні, але найчастіше — це великі павуки, особливо південно-американські, які й живляться птахами. Не всі павуки-птахоїди є отруйними, отрута більшості птахоїдів не шкодить людині. Одинаки. Забарвлення сильно варіює, зазвичай — різні відтінки коричневого, деякі види забарвлені дуже яскраво. Найчастіше живляться комахами: сараною, метеликами, сонечками та багатоніжками. Деколи їдять інших павуків. Види більшого розміру полюють на ящірок, дрібних змій, жаб, мишей і невеликих птахів. Тривалість життя самиці — 10-30 років.

Кайма́н (Caiman) — рід плазунів родини алігаторових (Alligatoridae). Від інших алігаторів вони відрізняються наявністю кісткового черевного панцира. Рід містить три види, поширені в Центральній і Південній Америці.

Крокодиловий кайман харчується іншими плазунами, безхребетними — прісноводними крабами та молюсками. Попри значну довжину кайман порівняно з іншими теплокровними ссавцями великої кількості їжі не потребує.

Самці досягають до 2-2,5 м, самки не більше, як 1,4 м.

Найбільший кайман важить 200 кг досягає до 3.5 м.

Бронено́сцеві, або Панцерникові (Dasypodidae) — родина плацентарних ссавців з надряду неповнозубих (Xenarthra).

Типовий представник — панцерник, або броненосець.

Довжина тіла від 12 см до 1,5 м (гігантський броненосець). На спині панцир з рогових щитків. В Америці зустрічається 20-25 видів броненосців (від півдня США (Канзас, Небраска) до Чилі й півдня Аргентини). Харчується комахами, зміями, плодами і падлом. При нападі деякі згортаються в кулю, інші ховаються в норах. Об'єкт полювання (використовують м'ясо).

Колібрієві або коліброві (Trochilidae)  родина дрібних серпокрильцеподібних птахів, що включає 112 родів і 361 вид. Представники цієї родини мешкають в Америці, від Аляски і Лабрадора до Вогняної Землі, багато видів є ендемічними. Широко розповсюджені в тропічних лісах, особливо на середньогір'ях. Переважну частину раціону колібрієвих складає багатий на вуглеводи солодкий нектар квіткових рослин, який вони добувають за допомогою довгого, чутливого язика. Птахи також доповнюють свій раціон поживними на білок дрібними членистоногими, яких вони ловлять у польоті або знімають з листя і павутиння. Завдяки живленню нектаром, колібрієві є важливими запилювачами рослин, багато рослин Нового Світу запилюється виключно ними.

Колібрієві мають яскраве оперення, яке часто має металевий відблиск. Його забарвлення залежить від мікроструктури пір'я і змінюється при різному освітленні. Деякі представники родини мають виражений чуб або "комір". Крила колібрієвих не дуже довгі і включають десять розвинених першорядних і шість-сім коротших другорядних махових пер. Хвіст, як правило, вдвічі коротший, ніж крила, і складається з десяти стернових пер. У польоті кінці крил описують фігуру у формі пласкої вісімки. Колібрієві — єдині у світі птахи, здатні літати хвостом вперед. Вони мають найбільшу швидкість обміну речовин серед усіх теплокровних тварин. Щоб зберегти енергію, колібрієві можуть впадати в торпор, стан, близький до сплячки, і сповільнювати швидкість свого метаболізму до 1/15 від нормальної.

Ягуа́р, пантера ягуар (Panthera onca) — третій за розмірами у світі та найбільший та найсильніший представник родини котячих у Новому світі. Зовнішньо схожий на леопарда, проте за екологічними характеристиками скоріше нагадує тигра. Має надзвичайно потужний укус, навіть у порівнянні з іншими великими кішками. Ягуар здатен прокусити панцир броньованих рептилій та використовує незвичайний спосіб вбивства: кусає безпосередньо через череп жертви між вухами, щоб завдати смертельного укусу в мозок.

Пантера (Panthera) — рід хижих ссавців із родини котових (Felidae), який містить 5 сучасних видів: тигр (Panthera tigris), лев (Panthera leo), ягуар (Panthera onca), пантера плямиста, або пардус (Panthera pardus), барс сніговий (Panthera uncia). Рід є типовим у підродині пантерових (Pantherinae).

Дивовижний зовнішній вигляд пантери (чорна кішка з очима, що горять), зробив пантеру справжнім символом грізної, красивої, спритної, підступної кішки (пантера Багіра з м/ф «Мауглі». В оригіналі, Багіра (пантера) — персонаж чоловічого роду).

Тигр, пантера тигр (Panthera tigris) — великий ссавець родини котових, один із сучасних п'ятьох видів роду пантер (Panthera). Еволюційним центром походження і сучасного ареалу є Східна та Південно-Східна Азія. Бувши найбільшим у світі представником родини котячих, тигр у всіх екосистемах є верхівкою харчової піраміди.

Найчисельнішим із підвидів тигра є бенгальський тигр (номінативний підвид), чисельність якого становить близько 80 % загальної кількості виду. Він розповсюджений на території Індії, Бангладеш, М'янми, Бутану та Непалу.

Тигр — вид, що перебуває під загрозою вимирання. Нині кількість цих тварин у неволі більша, ніж у природі.

Розповіді дітей цікавинок про тварин вологих екваторіальних зон.

  1. Закріплення вивченого

Бесіда

Як ти гадаєш чому в екваторіальних лісах мешкає 2/5 усіх відомих видів тварин світу?

  1. Підсумки уроку
  2. Домашнє завдання

Створити презентацію в Power Point про одну із тварин вологих екваторіальних лісів (4-5 слайдів).

Паспорт роботи

  1. Назва тварини
  2. До якого класу належить (плазуни, птахи, земноводні, комахи, звірі)
  3. Де живе?
  4. Чим харчується?
  5. Цікавинка про тварину.
  1. Рефлексія

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Розробки уроків
НУШ
Додано
3 січня
Переглядів
484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку