Плодовими тілами живляться мешканці лісу, наприклад різноманітні комахи, білки, кабани. Вживає гриби в їжу і людина. Такі гриби називають їстівними. Проте існують гриби, вживати які не можна в жодному разі, тому що їхнє тіло містить небезпечні (отруйні) для життя людини речовини. Такі гриби називають отруйними. Різноманітність грибів. Шапинкові гриби бувають:Їстівні Отруйні
Гриби-паразити ДріжджіЦвілеві гриби Мікроскопічні гриби. Оселяються на інших організмах. Є збудниками хвороб рослин, тварин, людини. Використовують для виготовлення хліба, квасу, пива, спирту. Одноклітинні, дрібні. Їх можна побачити лише у мікроскоп. Оселяються на рештках та померлих організмах. Деякі використовують для виготовлення продуктів та ліків. Інші спричинюють псування продуктів та матеріалів.
Особливості бактерій. Одні бактерії живляться готовими органічними речовинами. Вони поглинають їх із навколишнього середовища через поверхню клітини. Інші бактерії, як і рослини, можуть самі створювати органічні речовини з неорганічних. Існують групи бактерій, здатних жити без кисню.
Проникнення вірусів Проникнення вірусу в клітину хазяїна починається із взаємодії вірусної частинки з поверхнею клітини, на якій є особливі рецепторні ділянки. Оболонка вірусу має відповідні прикріплені білки, що “впізнають” ці ділянки. Усередину клітини вірус проникає такими шляхами:вірусні оболонки зливаються з клітинною мембраною (наприклад, вірус грипу);шляхом піноцитозу;через пошкоджені ділянки клітинної стінки.