Урок з ЯПС "Різноманітність організмів. Гриби. Бактерії"

Про матеріал
Урок з ЯПС "Різноманітність організмів. Гриби. Бактерії". Конспект уроку на тему: різноманітність організмів: гриби та бактерії. В ньому подана головна інформація про гриби, їхню різноманітність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. Гриби. Бактерії

Номер слайду 2

Де ми зустрічаємо гриби?

Номер слайду 3

Гриби мають риси схожості з рослинами та тваринами. Подібність з рослинами. Прикріплений спосіб життя. Необмежений ріст. Відсутній активний рух. Подібність з тваринами. Відсутність хлорофілу. Живлення готовими органічними речовинами. Вдихають кисень, а виділяють вуглекислий газ

Номер слайду 4

Будова грибів. У шапинкових грибів у ґрунті знаходиться грибниця. А для розмноження у них утворюється плодове тіло. Воно складається з шапинки і ніжки. Отже, у шапинкових грибів є плодове тіло і грибниця.

Номер слайду 5

Плодовими тілами живляться мешканці лісу, наприклад різноманітні комахи, білки, кабани. Вживає гриби в їжу і людина. Такі гриби називають їстівними. Проте існують гриби, вживати які не можна в жодному разі, тому що їхнє тіло містить небезпечні (отруйні) для життя людини речовини. Такі гриби називають отруйними. Різноманітність грибів. Шапинкові гриби бувають:Їстівні Отруйні

Номер слайду 6

Різноманітність грибів

Номер слайду 7

Різноманітність грибів

Номер слайду 8

Гриби-паразити ДріжджіЦвілеві гриби Мікроскопічні гриби. Оселяються на інших організмах. Є збудниками хвороб рослин, тварин, людини. Використовують для виготовлення хліба, квасу, пива, спирту. Одноклітинні, дрібні. Їх можна побачити лише у мікроскоп. Оселяються на рештках та померлих організмах. Деякі використовують для виготовлення продуктів та ліків. Інші спричинюють псування продуктів та матеріалів.

Номер слайду 9

Мікроскопічні гриби

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

БактеріїБактерії – одноклітинні організми мікроскопічних розмірів. У клітинах бактерій відсутнє ядро. Форми бактерій різноманітні

Номер слайду 13

Особливості бактерій. Одні бактерії живляться готовими органічними речовинами. Вони поглинають їх із навколишнього середовища через поверхню клітини. Інші бактерії, як і рослини, можуть самі створювати органічні речовини з неорганічних. Існують групи бактерій, здатних жити без кисню.

Номер слайду 14

Бактерії живуть навіть у кратерах вулканів, льодовиках і гарячих джерелах, де температура сягає 90 °С. Бактерії виявлені на висоті близько 11 км від поверхні Землі.

Номер слайду 15

Значення бактерій. Корисні бактеріїБактерії гниття. Кисломолочні бактеріїШкідливі бактеріїХвороботворні бактерії (викликають туберкульоз, ангіну, дифтерію, дизентерію, тиф та інші хвороби.)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Проникнення вірусів Проникнення вірусу в клітину хазяїна починається із взаємодії вірусної частинки з поверхнею клітини, на якій є особливі рецепторні ділянки. Оболонка вірусу має відповідні прикріплені білки, що “впізнають” ці ділянки. Усередину клітини вірус проникає такими шляхами:вірусні оболонки зливаються з клітинною мембраною (наприклад, вірус грипу);шляхом піноцитозу;через пошкоджені ділянки клітинної стінки.

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
3 січня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку