Твір "Де і як в Україні здобувають професію юриста?"

Про матеріал
Для вчителів української мови та учнів 11 класів при організації підготовки написання власного висловлення на ЗНО.
Перегляд файлу

Де і як здобувається професія юриста в Україні?

Професія юриста в усі часи була, є і буде однією із найзатребуваніших і вже понад десятиліття входить у топ-список популярних професій в Україні. Через великий попит спеціальність «право» є чи не у кожному другому виші країни, однак кожен абітурієнт мріє вступити до найкращого. 

Серед величезного розмаїття існуючих професій, професія юриста по праву вважається однією з найдавніших і найшановніших. Уявити собі сучасне життя без юристів просто неможливо, тому що саме вони допомагають нам розібратися в усіх тонкощах правових процедур. Професіонали в юридичній сфері затребувані в різних напрямках бізнесу: одними з найпоширеніших вважають податкових юристів, корпоративних, банківських, юристів із захисту інтелектуальної власності, юристів, які спеціалізуються на нерухомості та інших. Більше того, кваліфіковані юридичні кадри потрібні у великих страхових компаніях, спеціалізованих правових ЗМІ тощо.

Для здобуття професії юриста потрібно, по-перше, мати до цього справжнє покликання та хист, адже в руках фахівця-юриста іноді долі людей, підприємств і навіть держав. По-друге, бути готовим до довготривалої та наполегливої праці. Щоб повністю відповідати професійному рівню, юрист повинен знати положення Конституції України, вільно орієнтуватися в нормах чинного законодавства України, а часто й у міжнародному праві, а також володіти та керуватися методами психології, логіки, знати основи економіки, організації праці, виробництва й управління та багато іншого.

Окрім навчання, слід звернути увагу на вміння спілкуватися з людьми, бо саме робота з людьми є основним обов’язком юриста. Професія юриста відкриває ті сторони людського буття, які невідомі іншим. Не секрет, що багато людей сприймають юриста як лікаря, у якого завжди знайдуться ліки від проблем, що турбують.

За даними Міністерства освіти й науки України, отримати диплом юриста можна майже в 300 навчальних закладах різного рівня акредитації та форми власності.

Слід зазначити, що розвиток вищої юридичної освіти в Україні припав в основному на XIX ст. та почався з юридичних факультетів у складі університетів – це юридичні факультети у Харкові (1805), Києві (1835), Одесі (1865), Чернівцях (1875). Винятком є найдавніший юридичний факультет у Львівському університеті, що розпочав свою історію з 1661 року.

На сьогодні до найпопулярніших спеціалізованих вузів України належать:

1. Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»;

2. Національний університет «Одеська юридична академія»;

3. Львівський державний університет безпеки життєдіяльності;

4. Національний університет цивільного захисту України;

5. Одеський державний університет внутрішніх справ;

6. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ;

7. Національний університет державної податкової служби України;

8. Академія митної служби України;

9. Національна академія внутрішніх справ;

10. Львівський національний університет імені Івана Франка

docx
Додано
30 квітня 2021
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку