Твір "Роль мистецтва в житті людини"

Про матеріал
Учнівський твір "Роль мистецтва в житті людини". Автор - учень 11 класу Пляшевського ліцею Меленчук Костянтин.
Перегляд файлу

Твір

Роль мистецтва в житті людини

Людина. Істота. Річ. Думка. Мистецтво. Що це? Що воно таке? Що людина як істота, думає про таку річ, як мистецтво? Для чого, взагалі, хтось колись придумав його? Чому древні люди малювали візерунки на стінах печер? Чому грецькі «володарі пера» створювали свої безсмертні твори? Навіщо середньовічні художники малювали безсмертні картини, а композитори писали вічну музику? Що штовхало їх на це? Що за сила керувала ними?

 Як ми бачимо, мистецтво існує стільки, скільки існує людство. Переконався, що мистецтво відіграє важливу роль у житті людини: підносить, торкається серця, вчить поціновувати красу… Світ мистецтва допомагає людині самовиразитись, вилити душу, просто поділитися думками.

 Кожен із нас постійно має справу із творами мистецтва: ми читаємо художні книги, споглядаємо усілякі картини, слухаємо чарівну музику… На жаль, в наш час люди не завжди розуміють, яку важливу роль відіграє диво-мистецтво в нашому житті. Сучасна молодь проміняла безсмертні книги на «мильні опери», високохудожні кінофільми на голлівудські бойовики, а похід до музею чи в картинну галерею став чимось далеким, незвичним і рідкісним. Більшість моїх однолітків ніколи не були в театрі…Так-так, це все правда.

 Хотілося б провести паралель між моїми сучасниками і людьми старшого покоління. Якщо колись було злочином читати деякі книги, то зараз можна читати будь-що і будь-де, проте багато молодих людей байдужі до читання. Напевно, думають, що цікавіше можна провести час у соцмережах. Якщо в минулому тодішня влада не дозволяла знімати фільми на певні теми, то зараз нам цілком доступні роботи Довженка, Параджанова та інших талановитих режисерів. Але молодим людям (не всім, звичайно) цікавіше споглядати «криваве американське видовище».

 В наш непростий час люди  з головою поринули у вир повсякденних турбот, забувши про мистецтво. Людина працює, намагаючись зробити все, щоб задовольнити себе та своїх рідних матеріальними благами. Але як же бути з духовною сутністю людини? Адже вона не може залишатися забутою! Як забезпечити свій внутрішній світ добром, справедливістю, милосердям?.. Думаю, що в цьому нам може допомогти саме мистецтво. Жоден твір мистецтва, якщо він справді є таким, не оспівуватиме зло чи неправду, а буде нас вчити добру, виховуватиме в нас позитивні людські якості та сприятиме духовному розвитку і зростанню. А ще мені до вподоби жартівливі мистецькі твори. Пригадую, як розсмішила мене ілюстрація Джузеппе Арчимбольдо «Садівник». Цей італійський художник не на жарт здивував мене! Він створював іронічні портрети на основі поєднання різноманітних овочів, фруктів, предметів. І якщо придивитися до портрета садівника, то можна відчути його характер. А якщо повернути ілюстрацію донизу – бачиш зовсім інший малюнок: покладені в миску овочі для приготування страви. Так реалістично і зовсім без гумору. Оце справжнє мистецтво! За всіх часів митці вміли жартувати і з м’яким гумором чи дошкульною іронією розповідати про серйозні речі. Вони ж бо митці!

 Мистецтво є Божим даром, яким наділена кожна людина. Кожен з нас – митець. Наше завдання – відшукати в собі ту Божу іскорку, розпалити з неї велике вогнище та зігріти людей полум’ям добра та радості, наділивши їх при цьому позитивною енергією.

 Що є людина без мистецтва?.. 

 Мистецтво живе доти, доки живе людина, але і людина жива завдяки мистецтву. Мистецтво є в душі кожної людини, просто в когось його більше, а в когось – менше. Отже, як сказав один з героїв кінофільму: «Искусство не горит!»,  -   воно вічне, як сам світ! 

 

Меленчук Костянтин,  учень 11 кл. 

Пляшевського ліцею

 

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
35496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку