Творчий проєкт Кондитерські тістечка профітролі «Зимовий шедевр»

Про матеріал
Презентація творчого проєкту, який можно використовувати на уроках трудового навчання підчас проєктоної діяльності учнів за темою "Кондитерські вироби"
Перегляд файлу

 

Творчий проєкт

Кондитерські тістечка

профітролі

«Зимовий шедевр»

 

Зима пробуджує апетит.

Поки на вулицях лежить сніг,

Смачні тістечка -  найкращі ліки.

 

Еріх Марія Ремарк

 

Мета проекту:

створити кондитерські тістечка «профітролі»;

оволодіти технологією проектної діяльності, здатність чітко, систематично  виконувати сплановану роботу;

розвивати навички самостійного утримування знань та творчого їх використання;

розширити уявлення про способи отримання нової інформації.

 

Завдання проекту:

вибрати об’єкт для проектування;

розглянути технології, підібрати інгредієнти , інструменти;

розробити проектно-технологічну документацію;

дотримуватись правил безпечної праці, санітарно – гігієнічних вимог.

 

Очікувані результати:

виготовлення «профітролі»;

отримання насолоди від власноруч виготовлених смаколиків;

оформлення проекту.

 

І.  ОРГАНІЗАЦІЙНО – ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП                                Обгрунтування  варіанта вибору об’єкта праці

Профітролі – це знаменитий на весь світ десерт французького походження. Спочатку слово “profiterole” у французькій мові означало невелику грошову винагороду, маленьке задоволення. Пізніше цим словом стали називати невеликі повітряні тістечка з начинкою чи без, які можна подавати як до першого блюда, так і в якості десерту. Однак найбільшу популярність під цією назвою здобули маленькі булочки з прісного тіста,начинені ніжним кремом або морозивом і политі гарячою шоколадною глазур’ю.

І хоча тепер профітролі постійно пов’язують з французькою кухнею,скоріш за все їхня батьківщина – Флоренція:Катерина Медичі, став дружиною французького короля Генріха II,разом з собою у своїй свиті привезла кращих кухарів флорентійського двору. Був серед них і шеф-кондитер Попелліні. Саме він у 1540 році опублікував під своїм ім’ям рецепт профітролів, який пізніше обріс традиціями французької випічки.

Солодощі – улюблена страва не тільки дітлахів, але й дорослих. Дехто й дня не може прожити без солодкого. Тим паче, коли  на полицях  магазинів величезний асортимент солодощів,  а по телевізору  ледь не що дня рекламують новий кондитерський шедевр. На упаковці  можуть бути намальовані  найрізноманітніші ягоди, фрукти та інші натуральні продукти. Утім, насправді до складу солодощів ці інгредієнти зазвичай не входять. Бікарбонат чи цитрат натрію, пальмова олія, транс жири, стабілізатор інвертаза, згущувачі, барвники та ароматизатори – ось яка отрута замаскована під яскравими упаковками. Та найстрашніше те, що Мінздрав дозволяє використовувати ці речовини , бо вони не спричиняють миттєвого отруєння організму.

         Тож краще смакувати  тістечками, зробленими власноруч. Такий десерт буде не тільки смачним, але й не завдасть шкоди організму.

 

 

 

ІІ.  КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ЕТАП

Рецепт приготування

Час: 1година 30 хвилин.

Калорійність страви: 298 ккал на 100 грам.

Призначення: десерт.

Складність: висока.

Основна складність для початківців кондитерів – правильно заварити тісто. Щоб маса вийшла ідеально гладкою, чітко дотримуйтесь пропорції, які вказані в рецепті. Тісто не повинно бути занадто твердим або рідким, в ідеалі тягнутися за ложкою і не розпливатися при висаджуванні на деко.

Вимоги до якості: 

форма кругла; поверхня опукла, без тріщин, всередині з порожниною; смак приємний.

Інструменти, обладнання, потрібні для роботи :

 каструля, миска, міксер, столова ложка, чайна ложка, кондитерський мішечок, чашка, газова  плита, деко,  духовка, порційне блюдо, пергаментний папір.

Інгрідієнти для тіста:

вода – 250 мл;

масло вершкове – 125 г;

пшеничне борошно — 125 г;

сіль – 0,5  ч. л.;

яйця категорії С0 – 4 шт.

Інгредієнти для крему:

вершки 30% — 500 мл;

цукор – 150 г.

Спосіб приготування:

-         Розігрійте до 230 градусів духовку.

-         У каструлі закип’ятіть воду, додайте вершкове масло і розмішуйте, поки воно повністю не розчиниться.

-         Введіть борошно, сіль і, енергійно помішуючи, заваріть тісто.

-         Зніміть каструлю з плити, дайте масі охолонути 5-10 хвилин.

-         Введіть по одному яйця, перемішуючи інгредієнти до однорідності.

-         Викладіть ложкою або кондитерським мішечком кульки, залишаючи між ними відстань.

-         Випікайте заготівлі 10 хвилин при 230 градусах, потім зменшіть температуру до 160 і продовжуйте готувати 25 хвилин.

-         Готову випічку дістаньте з духовки, повністю остудіть.

-         Жирні вершки збийте  з цукром міксером, приберіть на холод.

-         Наповніть порожнини кульок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП

 

Покроковий рецепт приготування

 

Послідовність виконання

Зображення

1

Підготовляємо необхідні продукти: борошно, масло вершкове, яйця, сіль, вода.

2

Ставимо каструлю з водою на вогонь. Додаємо вершкове масло і трохи солі – щіпки буде достатньо.  Доводимо до кипіння і акуратно додаємо борошно, постійно перемішуючи, не допускаючи утворення грудочок. На помірному вогні, енергійно перемішуючи, тримаємо 1-3 хвилини, необхідно не дати підгоріти отриманого тісту. Далі знімаємо з вогню й даємо охолонути, але не сильно, максимум до 70 градусів. 

3

  У тісто додаємо збиті яйця, по черзі, ретельно перемішуючи, поки кожне яйце не з'єднається  з  масою. Можливо, спочатку яйця все ж будуть відокремлюватися від тіста, але енергійне перемішування незабаром дасть необхідну, однорідну  масу. Для того, щоб прискорити процес змішування, можна скористатися міксером.

4

Викладіть ложкою або кондитерським мішечком кульки, залишаючи між ними відстань на деко,  застелене пергаментом, і заздалегідь змащений маслом.

Випікайте заготівлі 10 хвилин при 230 градусах, потім зменшіть температуру до 160 і продовжуйте готувати 25 хвилин.

 

5

В цей час, коли випікаються заготовки, готуємо вершковий крем. В посуд виливаємо вершки і поступово додаючи цукор збиваємо до однорідної маси за допомогою міксера.

6

Готові заготовки для майбутнього десерту виймаємо з духовки і даємо охолонути .

7

Вершковий крем за допомогою кондитерського мішечка  заповнюємо в  порожнину кульок. Якщо у вас немає спеціального мішечка , то можна зробити надріз ножем у булочках, і в нього за допомогою ложечки викласти невелику кількість крему. Наш класичний десерт для дітей і дорослих  готовий.

 

8

Оформляємо профітролі  у вигляді ялиночки. Для цього потрібно порційне блюдо, конус, плівка та зубочистки.

Конус обгортаємо плівою і прикріплямо профітролі на конус за допомогою зубочисток.

9

Ялиночку прикрашаємо кольоровим драже та цукровим сиропом.

Всім приємного апетиту!

 

 

Поради щодо приготування профітролі

-         Готовність тіста  можна визначити по тому, як тісто відстає від стінок каструлі: якщо добре, то тісто перемішано, якщо все ж немає –  необхідно продовжити перемішування.

-         Якщо ви робите заготовки  круглими,  і під рукою не має кондитерського мішка, їх можна робити просто руками, змоченими у воді у вигляді  кульок.

-         Смачні профіт ролі  можна подавати з різноманітними напоями: чаєм, кавою, соком або ж з вином. Відмінно підійде таке блюдо як десерт або ж на сніданок.

-         Їх же можна упакувати і взяти з собою на роботу або дати дитині в школу. В такому випадку вони зіграють роль прекрасного і ситного перекусу, який до того ж домашнього приготування, а значить нешкідливий для здоров'я.

 

 

Правила техніки безпеки при виконанні кулінарних робіт

Вимоги безпеки  перед приготуванням їжі
- надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся сховати під головний убір (косинку);
- звільнити робоче місце від сторонніх предметів;
- перевірити справність електроприладів;
- вимити руки з милом;
- інструменти розташовувати на столі так, щоб запобігти їх падіння.

У процесі роботи  дотримуватися правил санітарної гігієни

- дотримуватися чистоти одягу, взуття;

-утримувати в чистоті технологічне обладнання;

-вживати їжу в спеціально відведеному для цього місці;

-перед вживанням їжі вимити руки з милом.

Вимоги безпеки при роботі з електроприладами

-перед включенням перевірити справність шнура;

-вмикати та вимикати електроприлади необхідно, тримаючи за вилку сухими руками.

Вимоги безпеки під час роботи з гарячою рідиною та гарячим посудом

-не доливати каструлю рідиною на 4-5 см до верху;

-при закіпанні рідини зменшити вогонь;

-відкривати кришку, піднімаючи від себе;

-засипати продукти в киплячу рідину обережно;

-при смаженні обережно класти продукти на розігрітий жир і стежити, щоб не потрапили краплі води;

-користуватися спеціальними лопатками;

-гарячий посуд брати прихватками.

Вимоги безпеки після закінчення приготування їжі
- вимкнути електроприлади;
- вимити та прибрати робочі інструменти у відведене для них місце;
- привести в порядок робоче місце.

 

 

ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП

      Виконаний проект допоміг створити оригінальний виріб. Під час роботи над ним  багато дізналась про кулінарні традиції різних народів, удосконалила та набула нових навичок. Виконуючи творчу роботу,  отримала велике задоволення від кулінарної справи. У мене з’явилося ще більше бажання відвідувати уроки трудового навчання та здобувати на них цікаві, потрібні для подальшого життя знання. Мені сподобалося створювати, фантазувати і пригощати. І я мрію не зупинятись на досягнутому.

     

Екологічна оцінка виробу

Виготовлений виріб:

-         має високі смакові і естетичними якостями;

-         досить калорійний;

-         може використовуватися в якості  святкової  і щоденної  страви.

 

Рекламний проспект

 

Профітролика з’їдаєш

В світ казковий потрапляєш

Смачний із кремом профітроль

Серед десертів він король!

 

docx
Додано
28 лютого
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку