творчий проект "Топіарій"

Про матеріал
ГЦе відмінна альтернатива горщиковим рослинам і квітам. Догляд за декоративним деревцем простий, його не потрібно поливати. Іноді досить змахнути пил пензликом або здути її холодним повітрям з фена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий проект на тему „Топіарій-дерево щастя”Роботу виконали учениці 6-Б класу: Бондарець Катерина, Кулага Єлизавета, Бобрович Дарина, Раструба Марина.

Номер слайду 2

Введення. Це відмінна альтернатива горщиковим рослинам і квітам. Догляд за декоративним деревцем простий, його не потрібно поливати. Іноді досить змахнути пил пензликом або здути її холодним повітрям з фена. Деревце краще не ставити під прямі сонячні промені, тим самим захистивши матеріал від вицвітання. А для будь-якої чарівниці-це безмежна можливість фантазувати, створювати нові історії і вивчати різні техніки рукоділля.

Номер слайду 3

Введення. Сьогодні мода на дерева щастя все більше входить в наші будинки. Топіарій, його ще називають «Європейським деревом» і «Деревом щастя» – звичайна прикраса інтер'єру в європейській флористиці. Символізує достаток і благополуччя в будинку. Дуже хороший вихід для тих, кого не «люблять» кімнатні рослини. Це дуже оригінальна композиція, яка завжди звертає на себе увагу. Деревце можна створити під будь-який інтер'єр. Залежно від розмірів воно може розміститися на підлозі, на столі, на книжковій полиці. Яскравість і оригінальність досягається не тільки за рахунок форми (форма кола сама по собі дуже цікава), але і за рахунок використання в композиції безлічі поєднань кольорів і застосування матеріалів різної фактури, вигнутого стовбура. За основу можна взяти що завгодно, починаючи з живих квітів і листя і закінчуючи стрічками, крупою, камінцями, піском та інше. Чудово вписуються в будь-який інтер'єр і служать прикрасою будинку. Хочеться відзначити, що Топіарії не є мініатюрною копією будь-яких конкретних дерев. Це чисто декоративна річ, ні в якій мірі не претендує на суперництво з природою. Отже, тільки від фантазії творця залежить, яку форму матиме крона його власного деревця.

Номер слайду 4

Пошуковий етап. Проблемна ситуація. Якось ми почули в одній з телевізійних передач незнайоме для нас слово "топіарій". Нам сказали, що це красиво підстрижений кущ у вигляді кулі і пояснили, що топіарії бувають не тільки з живих рослин, але і з штучних. Їх ще називають деревами щастя. І зараз дуже модно мати у себе вдома таке деревце, тому багато майстрів роблять їх на продаж. Ми зацікавилися цим і вирішили досліджувати цю тему.

Номер слайду 5

Мета проекту. Вивчити основні прийоми техніки виконання і самостійно виконати творчу роботу з виготовлення топіарія "квіткове дерево". Завдання:1) з'ясувати історію виникнення топіаріїв;2) визначити, на які групи діляться топіарії;3) розробити технологічну карту виготовлення топіарія;4) підібрати матеріал, інструменти і пристосування;5) організувати робоче місце;6) виготовити деревце щастя своїми руками і порахувати його вартість.

Номер слайду 6

Історія топіарного мистецтва. Незвичайне слово - "топіарій". Цікаво, що ховається під цією назвою? Виявляється, що ще в далекій давнині існувало мистецтво фігурної стрижки рослин. У садах римської знаті можна було побачити вигадливі фігури з дерев. Стародавні римляни славилися своїми садами і мали спеціального раба (топіарія), який підтримував в належному стані декоративну ділянку – «топія».

Номер слайду 7

Дослідження. Види топіаріїв. Сучасна фігурна стрижка рослин підрозділяється на кілька умовних видів. Перший і найпоширеніший з них традиційний топіарій. Який росте із землі, на клумбі або навіть в горщику. Рослину художньо обстригають, надаючи їй будь-яку форму, починаючи від найпростіших геометричних фігур — конуса, кулі, піраміди, куба і закінчуючи складними силуетами тварин, химерними геометричними формами, буквами, словами і різними архітектурними образами. Техніка отримання певної художньої форми рослини залежить від завдання. Якщо ви хочете отримати просту фігуру, наприклад куля або конус, то зробити це досить легко. Спочатку вирощуєте рослину до необхідного вам розміру і, якщо у вас від народження хороший окомір, з допомогою звичайних садових ножиць надаєте йому цікаву для вас форму.

Номер слайду 8

rrrrrrrrrr

Номер слайду 9

Технологічний етапІдеїДерево – рукотворне диво! Вибір ідей величезний! З атласних стрічок, зі штучних квітів, із зерен кави, з природного матеріалу, комбіноване.

Номер слайду 10

Вимоги до виробу. Приступаючи до виготовлення топіарію, ми виходили з певних вимог, що пред'являються до нього. Організація робочого місця. Робота з термоклеєм і ножицями вимагає обережності й уваги, тому дотримання техніки безпеки є обов'язковим. Вимоги безпеки перед початком роботи:- робочий інструмент і матеріал розкласти в установленому місці, в зручному і безпечному для користування порядку.

Номер слайду 11

Організація робочого місця. Вимоги безпеки під час роботи:1) утримувати в порядку і чистоті робоче місце, не допускати захаращення його інструментами, відходами і сміттям; 2) бути уважними, не відволікатися; 3) світло на нашу роботу повинно падати з лівого боку; 4) положення тіла при роботі має бути зручним, відстань до виконуваної роботи має бути 25-30 см; 5) при роботі з гарячим пістолетом потрібно бути обережними для того, щоб не обпектися; 6) слідкувати за рухом і положенням ножиць; 7) коли клейовий стрижень закінчиться (при натисканні на курок, клей перестане надходити), вставити наступний і трохи просунути ним попередній стрижень; 8) після закінчення роботи вимкнути пістолет від електромережі.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Санітарно-гігієнічні вимоги:1) До початку роботи необхідно вимити руки.2) Рекомендується робити перерви в роботі не рідше ніж через 1,5 години, так як при даному занятті стомлюються очі та хребет.

Номер слайду 14

Технологія виготовлення1) Квіткове дерево складається з крони, стовбура і горщика, в який заливають гіпс, або укладають пластилін.2) Висота дерева може варіюватися від 40см до 70см. Залежно від розміру і зовнішнього вигляду деревця, його можна встановити прямо на підлозі, на відкритих поличках, журнальному столику.3) Топіарії не є мініатюрною копією будь-яких конкретних дерев. Тому вид і форма крони деревця залежить від фантазії його творця. Найбільшою популярністю користуються форми серця і кулі.

Номер слайду 15

Для виготовлення «квіткового дерева» нам знадобиться:1) Горщечок. Можна купити пластмасовий і обтягнути його тканиною, папером, а можна зробити самостійно з підручних матеріалів, наприклад з банки потрібної форми, а потім її прикрасити.2) Клей. Будь-який універсальний клей і ПВА.3) Палиця для стовбура. Будь-яка відповідна палиця, це можуть бути і гілочки, і шпажки для шашлику. Їх обмотують стрічками, гофрованим папером, або фарбують.

Номер слайду 16

Для виготовлення «квіткового дерева» нам знадобиться:4) Крона. В якості основи можна використовувати різні матеріали: пінопласт, пластмасова куля (наприклад, ялинкова кулька), папір, пластилін. Паперову кулю можна зробити із зім'ятого паперу, обмотавши її нитками. Залежно від матеріалу, використовуваного для крони, дерево буде набувати свій характер. Наприклад, «кавове дерево» - крона повністю складається з зерен кави, «фруктове дерево» - крона з муляжів фруктів, «паперове дерево» - крона, створена по техніці квілінгу, або з штучних квіток «квіткове дерево».5) Гіпс. Він заливається в горщик. Як тільки зробите розчин, швидко розмішайте його, залийте в горщик і встромляйте палицю, поки він не застиг. Перемішувати розчин можна прямо в горщику. Головне не забудьте заклеїти дірочку в днищі, щоб розчин не витікав. Замість гіпсу в горщик можна помістити пластилін або покласти важкі предмети.

Номер слайду 17

При оформленні квіткового дерева необхідно враховувати наступне:1) Діаметр горщика не повинен бути більше діаметра кулі.2) Обирайте палицю для стовбура достовірніше, їз запасом, так як палиця кріпиться в горщику майже дощенту та на неї надівається куля. Якщо ви не розрахуєте з довжиною, то з короткою палицею топіарій буде виглядати непоказним.3) Початківцям спочатку необхідно купити горщик, а вже потім під нього придумувати топіарій.4) Пил з деревця можна видаляти звичайним феном, але холодним струменем.5) Деревце бажано не упускати і не ставити під прямі сонячні промені.

Номер слайду 18

Заключний етап. Економічне обґрунтування. На наше квіткове дерево ми витратили всього 150 гривень- це набагато дешевше і красивіше, ніж купити в магазині. До собівартості не входить вартість роботи, так як вона виготовлена самостійно, тому проектна робота економічна і доцільна.

Номер слайду 19

Екологічне обґрунтування. Творчий проект, який ми виконали – це екологічно чисте виробництво, тому що:1) в ході виготовлення не забруднюється атмосфера;2) при виробництві немає викидів речовин, шкідливих для здоров'я людини;3) практично безвідходне виробництво;4) експлуатація проектованого виробу не спричинять за собою змін в навколишньому середовищі.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!!!

pptx
Додано
23 січня 2020
Переглядів
10050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку