Творчо-пошукова робота із застосуванням ГІС «м. Кривий Ріг – осередок індустріального туризму. ГІС»

Про матеріал

Заняття краєзнавчих гуртків - одна із ефективних складових географічної освіти та виховання підростаючого покоління. Представлені матеріали можуть бути використані у роботі керівників гуртків "Географічне краєзнавчство", вчителями географії, при організації краєзнавчих досліджень у роботі з обдарованими учнями.

Перегляд файлу

Краєзнавче заняття №2 для учнів 8, 10 класів

«м. Кривий Ріг – осередок індустріального туризму. ГІС.»

 

МЕТА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ:

НАВЧАЛЬНА: продовжувати формувати географічний світогляд школярів; розширити та поглибити знання учнів з фізичної географії своєї місцевості.  Охарактеризувати передумови формування техногенних форм рельєфу ландшафтів Кривбасу, дослідити  закономірності їх будови та ролі екзогенних процесів.

Закріпити знання про сутність, види рекреаційної діяльності та туризму, дослідити можливості території Криворіжжя з точки зору розвитку різних видів туризму; сформувати    уявлення про туристичні об’єкти міста, навчити розробляти туристичні маршрути по ньому.

ВИХОВНА: сприяти вихованню у дітей любові до промислового Криворіжжя, патріотизму і національної самосвідомості;

Формувати переконання та навички дбайливого ставлення до природи та її складових компонентів.

Виховувати естетичну культуру школярів, уміння бачити гармонію та упорядкованість в штучних екосистемах, зрозуміти необхідність та виокремити гарне й в промисловому ландшафті нашого міста.

РОЗВИВАЮЧА: розвивати в учнів вміння аналізувати та обробляти інформацію, абстрактно, нестандартно мислити, здатність відстоювати свої думки, удосконалити вміння самостійно здобувати знання;

формувати навички особисто суб'єктивного відношення й громадської відповідальності підростаючого покоління для успішної адаптації в соціумі, сприяти розвитку понятійного та творчо-наукового мислення школярів.

ФОРМА роботи: творча пошукова робота із застосуванням ГІС.

МЕТОДИ роботи: фотоекскурсія, картографічні методи дослідження, моделювання, евристична бесіда, презентація, захист проектів, кооперативна робота, застосування інформаційних технологій та ресурсів Інтернет-мережі.

 

Вступна частина заняття

Наш Кривий Ріг... Унікальне за розмірами і зовнішнім виглядом місто... Один з найбільших промислових центрів України, рудна скарбниця країни. У Кривбасі є значні поклади сірчано - колчеданових руд, графітових сланців, мармурів, доломітів, але насамперед бурого вугілля й залізної руди,

Рідний мій, Кривій Ріг

Моє місто невтомне

В світі інших таких

Не зустрінеш ніде

На просторих майданах

Шахтах і домнах

Все кипить, все міняється

Стрімко росте.

Недарма саме ці рядки є ключовими в гімні нашого рідного міста. Наш Кривий Ріг — великий промисловий центр чорної металургії, який сформувався на основі багатих утворень Криворізького залізорудного басейну. Розвиток та процвітання нашого міста залежить безпосередньо від рівня і ефективності функціонування гірничо-рудних підприємств Криворіжжя. м.

Кривий Ріг –  залізорудне «серце» країни – це беззаперечний факт. Разом з цим, територія Кривбасу характеризується значними ресурсами для розвитку популярного техногенного, зокрема, шахтного, екстремального туризму. Можливо, в найближчий час, за сприятливого фінансового, м. Кривий Ріг перетвориться на значний туристичний центр техногенно-екстремальних видів активного відпочинку і ми станемо свідками цього.

Наша фотоекскурсія – це спроба переконати вас, що не треба витрачати великі кошти, їхати далеко за новими відчуттями, щоб побачити вироби людських рук. Саме, наше промислове Криворіжжя може похвалитись унікальними антропогенними ландшафтами, побачити які заповітна мрія туристів – екстремалів зі стажем.

ФОТОЕКСКУРСІЯ з елементами евристичної бесіди.

 

 За прогнозами Всесвітньої Туристичної Організації ХХІ сторіччя стане сторіччям туризму. Туризм – це, дійсно, феноменальне явище в сучасному світовому господарстві, адже жодна галузь економіки не розвивається такими швидкими темпами, до того ж, ця галузь приносить надприбутки. Тому в умовах післякризового стану економіки України, розвиток туризму набуває особливої актуальності.

В той же час, смаки туристів еволюціонували: їх не задовольняє лише тепле море, гарна природа, чудова архітектура, їм хочеться чогось незвичайного, унікального, екстремального. Тож Кривий Ріг, при мобілізації фінансових ресурсів для створення атрактивних об’єктів, може також зайняти певну нішу на туристичному ринку. Ми ж поки що маємо змогу ознайомитись із вашим баченням перспектив розвитку туризму в окремих районах міста.

На нашому сьогоднішньому занятті ми систематизуємо отримані вами знання з рекреаційної географії, ознайомимось із туристичними обєктами нашого міста та спробуємо створити власний екскурсійний маршрут по одному із районів Кривого Рогу (за жеребкуванням) та навчимось відтворювати його віртуальну картографічну модель.

Розроблені вами маршрути будуть оцінені, при їх оцінці буде врахована як ваша думка, так і думка ваших колег, а також те, чи буде користуватися даний маршрут попитом у туристів.

Кооперативно-проектна  робота учнів по творенню туристичних маршрутів одним із  районів  рідного міста (за ажеребкуванням).

 

Презентація та комплексне оцінювання екскурсійних маршрутів.

 

ЗРАЗКИ КАРТОГРАФІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ЕКСКУРСІЙНИХ МАРШРУТІВ СТВОРЕНИХ УЧНЯМИ

1. Маршрут по Саксаганському району

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2. Туристичні об’єкти Тернівського району

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Маршрут по Центрально-Міському району

 

 

doc
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку