"У країні Ввічливості" (КТС)

Про матеріал
Виховний захід є відвертою розмовою про ввічливість . Її метою є вчити учнів дотримуватися правил поведінки, етикету; виховувати ввічливість, щирість, толерантність.
Перегляд файлу

Свято – Конкурс « У країні  Ввічливості. КТС».

( Зала святково прибрана. На сцені плакати з написами:» Ніщо не дається  так дешево  і ніщо не цінується  так  дорого, як  ввічливість».

На сцену виходить ведуча.

Ведуча. Здрастуйте, дорогі друзі! Розпочинаємо свято  в королівстві  Ввічливості!

До нас сьогодні завітають: Королева, принцеса  Чемність, Червона Шапочка.

( Здалеку лунає музика).

Ведуча. Тихіше, тихіше. Чуєте музику? Значить , на наше свято  скоро прийдуть Королева і принцеса Чемність .

(Музика звучить гучніше. Входять Королева і принцеса Чемність ).

Королева. Добрий день! Ми раді вас вітати в нашому королівстві. Я думаю, що якщо  ви завітали  до нас , значить , серед вас немає некультурних, неввічливих, грубих, капризних  дітей.

Ведуча. А це ми побачимо під час свята, програма я

кого різноманітна.

Королева. Ви послухайте лекцію на тему :» Чи вмієте ви

вітатися ?»

Принцеса Чемність. А також  будуть ігри і пісні. З давніх  часів  і дотепер  під час вітання люди обмінюються різними рухами. Декотрі вклонялись, інші падали навколішки і билися об землю лобом. Треті підносили руку  до лоба, четверті – торкалися носами, ?які – показували  язик, а на Україні  - клали руку на груди і вклонялися. І в наші дні вітаються  по-різному: тиснуть руки і просто кажуть добрі слова.

( На сцену виходить Червона шапочка  і співає пісню « Коли довго, довго по доріжці»)

Червона шапочка. Привіт. А я запізнилася? Про що ви тут розмовляєте?

Ведуча. Так ти запізнилась. Ми про ввічливість  говоримо .

Червона Шапочка. О-о-о. Я ввічлива. Я дуже ввічлива.

Королева.  Ти не вмієш вітатися.

Червона Шапочка. Я ? Я не вмію? Я ж сказала «Привіт». А ось  один другокласник вранці наздогнав  іншого , вдарив його по спині ранцем , піддів  ногою , схопив за ніс  і крикнув  у вухо « Здоров».

Королева. Ну ,Після такого «Здоров»  можна захворіти.

Червона Шапочка. Ага, а я ввічлива?

Королева.  А, як друзі, ви вважаєте, ввічлива  Червона Шапочка?

Ведуча.  Ввічлива, та не дуже. Хто допоможе Червоній Шапочці?

Принцеса Чемність. Я допоможу  їй.  Шановна Червона Шапочко , ось ваші помилки. По – перше, Ви не постукали , це не ввічливо, по – друге, Ви не попросили дозволу зайти…

Червона Шапочка  ( перебиває ). Зрозуміла . зрозуміла. Зараз виправлюсь.

( Стукає, але принцеса Чемність знову повертається до неї)

Принцеса Чемність. Ви знову не дослухали, і це не ввічливо. Ви неправильно привіталися.

Червона Шапочка. Зрозуміла.(  стукає ). Можна зайти?  Добрий  день! Вибачте, що запізнилася.

Принцеса Чемність. Заходьте, будь ласка. Ось тепер Ви були  дуже приємною і чемною людиною.

Королева. Вітання бувають різні. А чи то уклін, чи слова  вітання, чи лагідна усмішка. Спільне  в них те, що привітання означає :» Ти мені приємна людина. Знай, що я тебе поважаю. Я тобі бажаю  всього найкращого: здоров’я , миру, радості, щастя». Ось що означають прості слова : « Доброго ранку», « Доброго дня», «Ми раді  Вас  вітати».

Слова привітання стор. 47 

« Доброго ранку !» - мовлю за звичаєм.

« Доброго ранку !» - кожному зичу я.

« Доброго дня Вам», - стрічних вітаю.

І посміхаються в відповідь люди.

Добрі слова ж бо для кожного любі.

Принцеса Чемність. Молодець! Велике спасибі . Ви гарно нам розповіли про привітання.

Ведуча.  Поклонившись, ми один одному сказали, хоча були і незнайомі: « Здравствуйте!». Що особливого ми один одному сказали? Від цього  ж на краплину щастя збільшилося  у світі! Від цього  ж на краплину радіснішим стало наше життя!

Принцеса Чемність. А якщо до цих чарівних  слів додати усмішку. Адже усмішка зігріває людей, підвищує настрій.  Це маленьке диво,               яке ми повинні   розділити  з усіма. А зараз  до вашої уваги пролунає пісня « Усмішка»

Королева.  А тепер я хочу провести гру. Я буду  давати вам питання, а ці  стрічки  з правильними відповідями  на мої  запитання  ви повинні  прикласти  до промінчика  сонця, яке  світить  сьогодні нам.

  1. Ви прийшли до школи. Які перші слова ви повинні сказати? ( Доброго дня!)
  2. Вам допомогли роздягтися, повісити одяг. Що треба сказати? ( Дякую!)
  3. Ви йшли по коридорі і випадково когось штовхнули. Що треба сказати? ( Вибачте!)
  4. Людина зробила добру справу і їй потрібно віддячити . Які слова ви  скажете?   ( Щиро дякую)
  5. Щоб  вам  із задоволенням  допомогла людина, не слід забувати одне дуже гарне  словосполучення. ( Будь ласка).

Королева. Я дуже задоволена, що  ви знаєте слова ввічливості. Але  ще одне словосполучення  ми не назвали, може хтось підкаже…- « До побачення». Бачите, слова коротенькі, ви їх всі чуєте з ранку до вечора. Вони століттями 

живуть  на світі. Пам’ятайте їх  усе життя.

Принцеса Чемність. Так, саме ці ввічливі слова називаються чарівними. Люди, які постійно  вживають, називаються ввічливими, чемними. Чемна людина  всім приємна, бо вона приносить  втіху і хороший настрій.

А давайте проведемо гру, яка називається «Розкодуй слово» (Даша  Міхневич). А поки учасники команд будуть розкодовувати слова  дот вашої уваги частівки у виконанні наших хлопчиків. ( Частівки).

 Ведуча. Вельмишановна Королево, діти часто запитують : «Звідки  взялися різні правила поведінки?». Часто  чуємо від дорослих:” Зніми шапку, коли зайшов до кімнати». « А навіщо  знімати шапку?» - не один думав  з досадою. Розкажіть, будь ласка, звідки взялося таке правило.

Королева. Ніхто цих правил з голови не придумав. Років із тисячу тому було набагато  небезпечніше, ніж тепер. Дорогами блукали, шукаючи здобичі, бездомні волоцюги, у лісах  ховалися ватаги розбійників. Люди завжди ходили озброєні, а ідучи  здому  в далеку дорогу, одягали  на себе кольчуги, важкі лати, голову ховали під залізний шолом. Але ось на шляху дім, де живе добра людина. Переступаючи поріг, мандрівник знімає свій шолом і несе його в руці. «Я  тебе не боюся ,- говорить він цим жестом  господареві. – Бачиш, моя голова відкрита. Я тобі довіряю. Ти  хороша людина, не грабіжник і не зрадник, зненацька не нападаєш».

    Ці суворі часи давно минули, але звичай знімати шапку,  коли заходиш до кімнати, лишився, тому що це хороший звичай. Знімаючи шапку, ти показуєш  господареві, що ти поважаєш дім, у який зайшов, поважаєш людей, віриш у їх порядність , і це їм звичайно, приємно.

( Звучить музика. На мітлі влітає Баба -  Яга).

Баба – Яга. Добрий день! Можна до вас на свято?

Принцеса Чемність.  Якщо  Ви ввічливі, знаєте і вмієте поводитись чемно то заходьте бо в нашому королівстві  тільки так можна поводитись.

 Баба – Яга. Я дуже ввічлива. Я хочу вам дати кілька порад.

Ведуча. Ну що ж послухаємо, які  може Баба – Яга дати поради про ввічливість.

Баба – Яга. Не вмивайтеся ніколи і не мийте навіть рук,

Це безкорисне заняття

Нічогісінько  не дасть.

Знов  замурзаються руки.

Шия. вуха все все все…

То навіщо сили тратить 

І даремно  гаять час?

Стригтися  також не варто ,

Та й резону в тім нема,

Бо однаково на старість

Облисіє голова….

Без запрошення йди в гості,

Не вітайся там ні з ким

І нізащо слів « Будь ласка!»

 І « Пробачте» не кажи…

Ведуча. На нашому святі таких дітей нема, і нам не потрібні такі поради.

Баба – Яга. Ну добре, добре! Але я не дуже вірю, що у вашому королівстві все правильно, всі такі ввічливі. Як би я це перевірила? Ага – а! – Ану хто назве мені більше ввічливих слів? Давайте по рядах від першого до останнього і знову спочатку. ( Діти називають ввічливі слова).

Ой, досить, досить. Це ви знаєте! Молодці! Все одно я вам не вірю. А дайте мені відповідь ще  на такі питання. ( Задає питання, діти відповідають).

1 Ти йдеш з товаришем вулицею. Він првітався з незнайомою тобі людиною, зупинився. Чи треба й тобі вітатися? ( Так ).

2 Ви увійшли в автобус із задньої площадки і побачили , що біля передніх дверей стоять ваші друзі. Чи треба  привітатися з ними , а якщо  треба, то як це зробити ?

3 Чи можна замість « Добрий день» говорити « Привіт»?

4 У шкільному коридорі розмовляють вчителі. Серед них Олег побачив свого класного керівника і, проходячи , сказав : « Добрий день, Ігоре Степановичу». Чи не скажете якої припущено помилки? Можливо все гаразд?

6 Як повинні  заходити в автобус хлопчики і дівчатка, як виходити ?

Баб – Яга. Ось тепер я бачу, що ви живете в королівстві ввічливості, а я живу в країні Нечемності. Там усі такі грубі, такі невиховані. Там дуже неприємно жити. Дорогі друзі, допоможіть мені, я також хочу бути ввічливою.

Принцеса Чемність. Я знаю як вам допомогти. Зараз гурт хлопчиків заспівє частівки про невихованих дітей, щоб Ви, послухавши їх, змінили свою поведінку.

 

Королева. Вельмишановні жителі королівства. А зараз я хочу перевірити, чи всі  учні королівства виховані, ввічливі та чемні. Нагадую , що перед тим  як відповісти на запитання ви повинні  піднімать руку , адже це теж говорить про вашу вихованість.

1 Які слова називаються чарівними ? Для чого вони існують?

2 У дверях зіткнулися хлопчик і дівчинка. Що робити?

3 У дверях зіткнувся старший учень і молодший. Як повестися?

4 Чи можна замість слова «здрастуйте» говорити «привіт»?

5 Чи обов’язково  вітатися, зайшовши в  магазин, бібліотеку, будь – яке громадське приміщення?

6 Як ви звернетеся у справах до директора школи?

7 Розмовляють два вчителі.  Учневі треба звернутися до одного з них. Як правильно це зробити?

А тепер давайте підрахуємо  хто в  нас отримав найбільшу кількість правильних  відповідей? Молодці! Привітаємо один одного оплесками.

Королева. Свято у королівстві Ввічливості завершується. Ми пригадали Вам, як потрібно вітатися, поводитися із старшими, товаришами. Не всі манери поведінки показали, але це і неможливо. Головне – ви повинні пам’ятати: вітатися першими з дорослими, ввічливо  прощатися, дякувати за допомогу, виявляти  доброзичливе і турботливе ставлення до малюків і старших, не забувати про найрідніших – батьків, бабусь і дідусів, зігрівати їх теплом, піклуватися про них.

     Допомагайте всім, не чекаючи, коли вони звернуться за допомогою. Будьте привітними, чемними, скромними, турботливими людьми.   

 

doc
Додано
3 березня 2021
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку