Україна на початку Другої світової війні

Про матеріал
23 серпня 1939 р. – поштовхом до початку війни стало підписання радянсько-німецького акта про ненапад (пакт Молотова – Ріббентропа), строком на 10 років:  утримання від агресивних один до одного;  утримання від будь-якого нападу одна на одну, як нарізно, так і спільно з іншими державами;  усі суперечки вирішувати мирними шляхами;  проведення консультацій з питань,що стосуються спільних інтересів. Додатковим був таємний протокол, яким “розмежовувалися” сфери інтересів сторін у Східній Європі. Він унеможливив подальшу участь СРСР у анголо-франко-радянських переговорах з протидії нацистській агресії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Німецько-радянські договори 1939 р. Початок ІІ світової війни Україна на початку Другої світової війні

Номер слайду 2

Особливість питання – роз’єднаність. Українські землі перебували у складі держав із різним соціально-політичним устроєм, що було важливим дестабілізаційним чинником політичного життя у Європі. Українське питання в міжнародній політиці напередодні ІІ світової війни

Номер слайду 3

Причини посилення уваги до українського питання напередодні ІІ світової війни. Стратегічне розташування України;Наявність в Україні багатих ресурсів і родючих земель;Діяльність українських організацій, які наголошували на актуальності українського питання (ОУН)

Номер слайду 4

Радянсько-німецькі договори 1939 р. 23 серпня 1939 р. – поштовхом до початку війни стало підписання радянсько-німецького акта про ненапад (пакт Молотова – Ріббентропа), строком на 10 років. Додатковим був таємний протокол, яким “розмежовувалися” сфери інтересів сторін у Східній Європі. Він унеможливив подальшу участь СРСР у анголо-франко-радянських переговорах з протидії нацистській агресії.

Номер слайду 5

Московський договір

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Початок ІІ світової війни1 вересня 1939 р. – почалася Друга світова війна з нападу Німеччини на Польщу.

Номер слайду 8

17 вересня 1939 р. – Червона армія вступила на Західну Україну (Східну Галичину і Волинь) та Західну Білорусь. Офіційне виправдання агресії: “Надання допомоги українцям перед навислою загрозою”.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

22 вересня 1939 р. – радянські війська увійшли до Львова. У радянський полон потрапило багато польських військовослужбовців, яких відправили в табори в Путивлі, Козельці, Старобільську і Смоленську. У квітні – травні 1940 р. їх було розстріляно. Також у місті Брест було проведено спільний парад

Номер слайду 11

22 жовтня 1939 р. – проведено вибори до Народних зборів, які узаконили радянську владу на Західній Україні. Було прийнято Декларацію про возз’єднання Західної України з радянською Україною в складі СРСР.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

28 вересня 1939 р. – Договір про дружбу та державний кордон, який уточнив сфери впливу СРСР та Німеччини:кордон просувався на схід від річки Вісли до річки Західний Буг.до СРСР відійшли західноукраїнські та західнобілоруські землі.

Номер слайду 15

Червень 1940 р. – під тиском СРСР уряд Румунії вивів свої війська з Бессарабії та Північної Буковини.28 червня 1940 р. – радянські війська під командуванням Жукова перейшли Дністер і взяли під контроль Бессарабію і Північну Буковину.2 серпня 1940 р. – включення Північної Буковини (Чернівецька область) і Південної Бессарабії (Ізмаїльська область) до УРСР. Утворено Молдавську РСР.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Радянізація Західної України 1939 – 1941 рр. Радянізація – насадження в усіх сферах життя Західної України нових, радянських порядків (націоналізація, колективізація, культурна революція), що супроводжувалася масовими репресіями і депортаціями.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Позитивні заходи радянізації:ліквідовано стару систему управління;поляки-чиновники звільнилися (деполонізація);українізація в освіті;введення безкоштовної освіти;поява якісного медичного обслуговування.

Номер слайду 20

Негативні заходи радянізації:формування нових органів влади з немісцевого населення;націоналізовано 2 тис. промислових підприємств;поміщики і заможні селяни втратили землі, реманент і худобу. примусова колективізація;заборона діяльності усіх українських партій, громадських, наукових, промислових та кооперативних підприємств;утиски греко-католицької церкви;репресії, арешти та засудження до розстрілів громадсько-політичних діячів та членів ОУН;масові депортації до Сибіру (1 млн. 200 тис. осіб)“культурна революція” – насадження радянської ідеології.

Номер слайду 21

Наслідками радянізації стало посилення антирадянських настрої на західноукраїнських землях. Боротьбу проти радянської влади очолила Організація українських націоналістів Степана Бандери (ОУН-Б).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лілія Володимирівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жевора Ізабелла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
318
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку