Україна у боротьбі за збереження державної незалежності. Гетьманат Павла Скоропадського

Про матеріал
Презентація на тему "Україна у боротьбі за збереження державної незалежності. Гетьманат Павла Скоропадського" для роботи з учнями 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна у боротьбі за збереження державної незалежності Гетьманат Павла Скоропадського

Номер слайду 2

Здійснення гетьманського перевороту. Прихід до влади П.Скоропадського 28 квітня 1918 р.- останнє рішення УЦР - ухвалення Конституції УНР та обрання Президентом М.Грушевського. В цей же день відбувся переворот: УЦР була розпущена. До влади прийшов гетьман П.Скоропадський.

Номер слайду 3

Конфлікт УЦР з німецькою адміністрацією Березень-квітень 1918р.-неспроможність УЦР забезпечити вивіз до Німеччини продовольства. Втручання німецької адміністрації у внутрішні справи УЦР. Переговори консервативних кіл України з німецьким командуванням про усунення УЦР від влади.

Номер слайду 4

Гетьман Павло Скоропадський український громадський та політичний діяч, військовий. Походив зукраїнського козацького  роду Скоропадських. Офіцер армії Російської імперії. З 1912 р.- генерал-майор. Учасник російсько-японської та I-ї Світової війн. командував 34 армійським корпусом-1-м українським;в жовтні 1917 обраний почесним отаманом Вільного козацтва; один із організаторів оборони України від наступу більшовицьких військ в листопаді-грудні 1917р.  Гетьман Української Держави (29 квітня — 14 грудня 1918 р.) Прийшов до влади, користуючись підтримкою німецького військового командування в Україні.

Номер слайду 5

Хто він??? Радянська: маріонетковий пронімецький уряд поміщиків і великої буржуазії. Ліво-націоналістична українська: проросійський антинаціональний режим. Дмитро Дорошенко (1930) зазначає, що час існування Української Держави «при всіх своїх помилках і розчаруваннях був періодом найбільшого виявлення української творчості в сфері політичного, економічного і культурно-просвітного будівництва».

Номер слайду 6

Фото з царем флігель-ад’ютант, полковник 1905 р. Проросійський діяч?

Номер слайду 7

Л. Корнілов з приводу українізації війська серпень 1917 р. «Я запросив до себе Скоропадського і запропонував йому стримати різкий хід українізації війська …Майбутній гетьман заявив, що про його діяльність склалася хибна думка, імовірно, за історичним минулим роду Скоропадських; що він істинно російська людина, гвардійський офіцер і зовсім далекий від ідеї самостійності; виконує тільки покладене на нього начальством доручення, якому сам не співчуває…» Проросійський діяч?

Номер слайду 8

Гетьман П.Скоропадський Балатувався до Установчих зборів, які пройшли в Україні в листопаді 1918 р. від блоку російських землевласників. Проросійський діяч?

Номер слайду 9

Гетьман П.Скоропадський З приходом до влади в Україні підтвердив дію законодавчих актів Російської імперії. Проросійський діяч?

Номер слайду 10

Павло Скоропадський Більшість міністрів його уряду були членами російських партій, в основному-партії кадетів. Проросійський діяч?

Номер слайду 11

Федеративна грамота “Нині перед нами нове державне завдання. Держави Згоди були приятелями колишньої єдиної Російської Держави. Тепер, після пережитих Росією великих заворушень, умови її майбутнього існування повинні, безумовно, змінитися. На інших принципах, принципах федеративних повинна бути відновлена давня могутність і сила всеросійської держави. В цій федерації Україні належить зайняти одне з перших місць… В осягненні цієї мети лежить запорука добробуту як усієї Росії, так і забезпечення економічно-культурного розвитку цілого українського народу… Новосформованому нами кабінетові я доручаю найближче виконання цього великого історичного завдання”. Павло Скоропадський 14 листопада 1918 р. Місто Київ. Проросійський діяч?

Номер слайду 12

24 квітня 1918 р. На нараді 24 квітня 1918 року з генералом Вільгельмом Ґренером, фактичним керівником німецького війська в Україні, за підтримку німців у перевороті (офіційно німецьке командування в цьому протистоянні зайняло нейтральну позицію) Скоропадський узяв на себе низку зобов'язань політичного та економічного характеру. Яких? Пронімецький діяч?

Номер слайду 13

Брест-Литовський мирний договір 27 січня 1918р. між УНР і Німеччиною та її союзниками Німеччина зобов'язалася допомогти УЦР звільнити територією України від більшовиків; Зобов’язяння УНР - постачати до Німеччини с/г продукцію. УНР виходила з Першої світової війни; УНР було визнано незалежною, рівноправною державою

Номер слайду 14

Павло Скоропадський Вільгельм ІІ і П. Скоропадський Встановив дипломатичні зв'язки з Німеччиною, яку гетьман відвідав з офіційним візитом у вересні 1918 року.  Пронімецький діяч? Пруський орден Червоного орла

Номер слайду 15

Павло Скоропадський 14 грудня 1918 р. – німецькі війська, після підписання Комп’єнського перемир'я 11 листопада 1918 р. на умовах капітуляції Німеччини, покинули територію України. 14 грудня 1918 р. – Павло Скоропадський зрікається гетьманства.

Номер слайду 16

Нащадок гетьманського роду Іван Скоропадський 1708 -1722 рр. Павло Скоропадський 29.04.-14.12.1918 р. Дбав про Україну?

Номер слайду 17

Павло Скоропадський Визнавав Центральну Раду.( але з приходом до влади розпустив її і правив одноосібно) Взяв участь в українізації армії.(під тиском російського генерала Корнілова) У листопаді 1917 року 2-й гвардійський корпус, вояки якого підтримали більшовиків, на чолі з Євгенією Бош рушив із Вінниці на Київ для розгону влади Української Центральної Ради.  Під Вінницею заколотників зустрів Український стрілецький дивізіон Павла Скоропадського. Частини червоних майже без бою були миттєво роззброєні, повантажені до ешелонів і відіслані до Росії. (ЦР розформувала корпус Скоропадського) Дбав про Україну?

Номер слайду 18

Вільне козацтво — національні добровільні військово-міліційські формування, що діяли в Україні та на Кубані 1917-1921 рр.,з метою підтримання правопорядку та самозахисту, а згодом збереження української державності, в умовах наростання анархії, бандитизму та зовнішньої інтервенції. 16 -17 жовтня 1917 року П.Скоропадського на І з'їзді Вільного козацтва в Чигирині обирають отаманом Вільного козацтва. Серед козаків особа нащадка гетьманського роду, бойового генерала Скоропадського мала неабияку популярність. Дбав про Україну?

Номер слайду 19

Підтримували гетьмана: Обраний гетьманом 29 квітня 1918 р. на Всеукраїнському з'їзді хліборобів; Підтримували П. Скоропадського: Українська народна громада; Союз земельних власників; Українська Демократично-Хліборобська партія з В. Липинським УНП на чолі з М. Міхновським Дбав про Україну?

Номер слайду 20

Петро Врангель «… Скоропадський гаряче почав доводити мені, що Україна має всі дані для утворення самостійної і незалежної держави, що прагнення до самостійності давно живе в українському народові… Урешті-решт він став доводити, що об'єднання слов'янських земель Австрії та України і утворення самостійої і незалежної України, мабуть єдине життєве завдання». Дбав про Україну?

Номер слайду 21

Хто він??? Радянська: маріонетковий пронімецький уряд поміщиків і великої буржуазії. Ліво-націоналістична українська: проросійський антинаціональний режим. Дмитро Дорошенко (1930) зазначає, що час існування Української Держави «при всіх своїх помилках і розчаруваннях був періодом найбільшого виявлення української творчості в сфері політичного, економічного і культурно-просвітного будівництва».

Номер слайду 22

Здійснення гетьманського перевороту. Прихід до влади П.Скоропадського 29 квітня 1918 р.- в результаті державного перевороту гетьманом було проголошено П.Скоропадського. Мета:встановлення стабільного ладу,що ґрунтувався на приватній власності і дотриманні правових норм.

Номер слайду 23

29 квітня 1918 року внаслідок державного перевороту Павло Скоропадський взяв владу в Україні. Більшість партій та верств населення відмовили Центральній Раді та її Раді Міністрів у підтримці, тому переворот пройшов майже без пострілів та крові, лише в сутичці з січовими стрільцями загинуло троє вірних гетьманові офіцерів. 

Номер слайду 24

Українська держава На Софійському майдані відслужили урочистий молебен в честь вступу П. Скоропадського на гетьманство. Опубліковано  «Грамоту до всього українського народу» і «Закони про тимчасовий державний устрій України». Вводилася нова назва Українська Держава замість Української Народної Республіки.

Номер слайду 25

Символи держави Козак з мушкетом і Тризуб Синьо-жовтий прапор

Номер слайду 26

Гетьманат Павла Скоропадського держава очолювалася гетьманом; державне управління здійснювалося урядом, який призначав гетьман. Гетьману належало виняткове право видавати всі закони, призначати кабінет, управляти зовнішньою політикою та військовими справами й бути верховним суддею країни до виборів представницького органу влади — Українського Сейму. За формою це була диктаторська влада з атрибутами національної традиції, за політичною суттю — авторитарний, консервативний режим 

Номер слайду 27

Голова Ради міністрів Ф.Лизогуб. Гетьман сформував новий уряд - Раду міністрів - з помірно-консервативних чиновників, військових і суспільних діячів. Главою Кабінету міністрів став Федір Лизогуб; міністром закордонних справ - Дмитро Дорошенко (член української партії соціалістів-федералістів - єдиний соціаліст в уряді); міністром освіти - відомий український політик Микола Василенко. Інші міністри були членами російських партій, в основному-партії кадетів. Представники Українських соціалістичних партій відмовилися від співпраці з П.Скоропадським.

Номер слайду 28

Реформи Павла Скоропадського

Номер слайду 29

Військова реформа Створення Державної варти - сил охорони порядку в країні. Запорозька дивізія. Сердюцька дивізія 5 тис.чол. Галицько-Буковинський курінь січових стрільців. Створено Генеральний штаб

Номер слайду 30

Військова реформа Універсалом Гетьмана відновлено стан українського козацтва. Влітку 1918 року в армії України було введено погони та військові звання, затверджено текст урочистої присяги на вірність Гетьману, заборонено політичну діяльність у військах. Організована система підготовки офіцерів: кадетський корпус — загальна козацька військова школа — Академія Генерального штабу. Але гетьман так і не встиг створити дієвої армії 

Номер слайду 31

Грошова реформа Введення гривні, була встановлена стабільна валюта, податкова система, розроблений і виконувався Державний бюджет. Створені Державний і Земельний банки. Засновано нові акціонерні компанії. Відновлено діяльність залізниць.

Номер слайду 32

Національно-культурна реформа Заходи по відродженню української культури: українізація освіти, створення УАН (Української академії наук) 24 жовтня 1918 р., Національної бібліотеки, Державного українського архіву, Національної галереї мистецтв, Українського історичного музею). Володимир Вернадський перший голова УАН

Номер слайду 33

Національно-культурна реформа Відкриття 50 нових українських гімназій, введення української мови, історії та географії як обов'язкових предметів. Створені Українські державні університети в Києві і Кам'янець-Подільському, Полтаві.   Український Театр драми і опери, Українська Державна Капела, Український Симфонічний Оркестр, Видавництво. Почали роботу Архітектурний, Клінічний (Київ), Політехнічний, Сільськогосподарський (Одеса) інститути.

Номер слайду 34

Зовнішня політика Ратифіковано Брест-Литовський мирний договір з Німеччиною та її союзниками. Договір з Румунією про передання Україні Бессарабії. - було встановлено політичні та економічні відносини з Кримом, Доном, Кубанню. Підписано попередній мирний договір з Росією 12 червня 1918 р. Україну визнали 30 країн, a 10 із них мали свої представництва в Києві; Україна мала своїх представників у 23 країнах; - дипломатичні переговоривелися з Австро-Угорщиною, що намагалася анексувати (захопити) східногалицькі землі та Холмщину; - Але  Антанта, орієнтуючись на відновлення «єдиної і неділимох» Росії, не визнала Гетьманську державу.

Номер слайду 35

Фільм Україна стала острівком спокою

Номер слайду 36

Що сприяло його успіхам? Захищеність кордонів від більшовицької агресії при присутності німецької армії. Вливання закордонних коштів. Переїзд з Росії в Україну підприємців. Чому тоді він протримався лише 7 місяців?

Номер слайду 37

Соціально-економічна політика Аграрна реформа(в основі-відновлення приватної власності, повернення майна та землі поміщикам, ліквідація селянських комітетів). Трудова реформа-запровадження 12-годинного робочого дня для робітників, заборона страйків. Під жорстку цензуру потрапили газети, заборонялося проведення зборів, мітингів, маніфестацій. При гетьманаті були обмежені демократичні права і свободи. Проводилася політика переслідувань більшовиків, представників інших лівих партій і анархістів.

Номер слайду 38

Селянські повстання Повстанські загони налічували у своїх лавах понад 40 тисяч осіб. Також мали місце саботажі (вибухи й пожежі в Києві, Одесі, вбивство фельдмаршала Г. Айхгорна, що спричинило репресії з боку гетьманського уряду й німецько-австрійської військової влади. Літо 1918р.- розгортання селянського повстанського руху набуло анархічного забарвлення на Катеринославщині, в районі Гуляйполя. Очолив рух Нестор Махно.

Номер слайду 39

Капітуляція Німеччини 11 листопада 1918 р.- Комп'єнському лісі, де стояв штабний вагон французького маршала Фоша. Німеччина підписала перемир'я на умовах капітуляції.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Федеративна грамота 14 листопада 1918 р. - проголосив Акт федерації, за яким зобов’язувався об’єднати Україну з майбутньою не більшовицькою Російською державою. Чому видав Федеративну грамоту?

Номер слайду 42

Опозиція більшовики, ліві українські і російські соціалісти-революціонери, анархісти. Ставили за мету повалення гетьманського режиму, як антинародного.

Номер слайду 43

Опозиція Починаючи з літа 1918 р. опозиція режиму П. Скоропадського посилилася. Очолив її Український Національний союз, який утворився внаслідок згуртування представників таких партій як УПСР, УСДРП, Селянська Спілка, Українська Трудова партія. Головою УНС з 18 вересня 1918 р. став В. Винниченко. У боротьбі проти гетьманату українські соціалісти пішли навіть на укладання союзу з більшовиками.

Номер слайду 44

Опозиція 14 листопада 1918 р. українська опозиція утворила альтернативний уряд – Директорію й відкрито проголосила виступ проти гетьмана. 21 листопада повсталі оточили Київ

Номер слайду 45

Анулювання РСФРР Брестського миру та наслідки цієї акції для України Але 13 листопада 1918р. РСФРР, скориставшись ослабленням Німеччини, анулювала Берестейський договір, зокрема ті його пункти, що стосувалися українсько-російських відносин і визнання самостійності УНР. Наслідки: 28 листопада 1918р. У Курську було утворено Тимчасовий робітничо-селянський уряд України, який вже 29 листопада у прикордонному з Україною місті Суджі закликав до боротьби з гетьманським режимом. На кінець листопада 1918р. Розпочався наступ в Україну більшовицьких військ під командуванням В. Антонова -Овсієнка з північного сходу України (“нейтральні зони”).

Номер слайду 46

Телеграма про зречення «Я, Гетман всея Украины, в течении 7,5 месяцев все свои силы клал для того чтобы вывести страну из того тяжелого положення, в котором она находится. Бог не дал мне сил справиться с этой задачей. Ныне в силу спожившихся условий, руководствуясь исключительно благами Украины, от власти отказываюсь. Павло Скоропадский. 14 декабря 1918 г.» 14 грудня П. Скоропадський підписав зречення Війська, що підтримували опозиційний гетьманату Український національний союз, увійшли до Києва.

Номер слайду 47

Фільм Невідома Україна Ф. 92

Номер слайду 48

Чому відбулося падіння гетьманату? Селяни були незадоволені відновлення в державі поміщицького землеволодіння; Погіршення становища робітників; однобічна орієнтація гетьманату на великих землевласників і буржуазію та їх інтереси відштовхувати від нього селянство, національну інтелігенцію, робітників і значно звузило соціальну базу гетьманату; посилення впливу в Українській державі російських консервативних кіл; наростання напруженості у суспільстві та формування організованої опозиції; поразка Німеччини та її союзників у Першій світовій війні.

Номер слайду 49

Хто він??? Радянська: маріонетковий пронімецький уряд поміщиків і великої буржуазії. Ліво-націоналістична українська: проросійський антинаціональний режим. Дмитро Дорошенко (1930) зазначає, що час існування Української Держави «при всіх своїх помилках і розчаруваннях був періодом найбільшого виявлення української творчості в сфері політичного, економічного і культурно-просвітного будівництва».

Номер слайду 50

Хто він??? Видатний український історик та філософ Мирослав Попович у книзі «Червоне століття» каже, що «режим Скоропадського — це правоцентриський авторитарний режим, але немає жодних підстав вважати його антиукраїнським».

Номер слайду 51

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
1998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку