Українська греко-католицька церква ХХ ст.

Про матеріал
Додатковий матеріал вивчення теми Української греко-католицької церкви, одного із найвизначніших її митрополитів Андрея Шептицького, його діяльності для розвитку українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська греко-католицька церква. Створена 1596 р на Берестейському соборі.

Номер слайду 2

Глава УГКЦ на початку ХХ ст.

Номер слайду 3

Андрей Шептицький. Шептицький казав, що його завдання будувати «хату» – Україну та усе українство, яке розкидане по всьому світі.

Номер слайду 4

Радянська влада зробила усе, аби знищити національну пам’ять про людину, яка відіграла визначну роль в історії української держави, тож тепер наше завдання – її відновити. З 1901 р. по 1944 р. главою УГКЦ був Роман Марія Александр Шептицький (таке ім’я він отримав при хрещенні), походив зі стародавнього русинського роду. У 1888 р. Шептицький вступив до Добромильського монастиря отців Василіян, де склав чернечі обіти і прийняв ім’я Андрей.

Номер слайду 5

Шептицький – церковний та громадський діяч«Андрей Шептицький одна з тих фігур, яку повинні знати на всій території України, а не тільки на території Західної України, де його вже давно вшановують. Через це ми говоримо про Шептицького не тільки як про діяча греко-католицької церкви, а і як громадсько-політичного діяча, про людину, яка відстоювала українські національні інтереси, людину, яка організовувала допомогу в роки Голодомору, в роки Голокосту», – говорить В’ятрович.

Номер слайду 6

Засновник і покровитель монаших чинів і згромаджень. Свято-Успенська Унівська лавра. Свято-покровський жіночий монастир

Номер слайду 7

МонастиріЗгромадження сестер-мироносиць. Василіанський монастир у Дрогобичі

Номер слайду 8

Митрополит Андрей – опікун і добродій молодіжних організацій. СиротинціІз листа дітей-сиріт до митрополита«…У нас немає ні Батенька , ні Нені. Бозя забрала їх до кращої країни. Тою країною є Небо… Ми остали самі, але не самотні, бо Бог дав нам і Вашій особі дорогого Батечка. Ваше серце велике, подібне до серця Христового.»

Номер слайду 9

Учасник організацій

Номер слайду 10

Меценат. Покровитель і знавець мистецтва.1905 р. Андрей Шептицький заснував у Львові приватну фундацію «Церковний музей» (нині – Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького). На переконання Владики, музей був «покликаний стояти на сторожі національної традиції та старанно зберігати все, що в національному житті заслуговує на увагу…»Витратив 34 тис. доларів для купівлі цього приміщення для музею.

Номер слайду 11

Врятовані твори мистецтва

Номер слайду 12

Перша Українська мистецька школа в Галичині1907 року Митрополит придбав віллу польського художника Яна Стики. 1913 року. На запрошення Митрополита в будинку оселились Олекса Новаківський з дружиною Анною Марією Пальмовською. За фінансової підтримки митрополита тут діяла мистецька школа

Номер слайду 13

З турботою про народне здоров’я. Український шпиталь «Народна лічниця»Перша українська лікарня

Номер слайду 14

Великий українець

Номер слайду 15

«Шептицький був постаттю, навколо якої об’єднувався народ і його діяльність була спрямована на консолідацію. В Києві на білбордах зараз поширюються цитати Шептицького і вони є надзвичайно важливими для теперішньої України: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!».

Номер слайду 16

Підготувала вчитель історії Загальноосвітньої середньої школи І-ІІІ ст. с. Тур’є, Стрілківського ТГ, Самбірського району, Львівської області Лівчак Марія Йосипівна

pptx
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку