Українська мова. Основа та закінчення слова.

Про матеріал

Ознайомлюємося з поняттями «основа та закінчення слова», розкриваємо граматичні функції закінчення слова (формальна ознака - змінна частина слова: синтаксична роль - служить для зв'язку слів з іншими словами), сприяємо розвитку мислення. Пригадування змісту правила про корінь та спільнокореневі слова. Визначення кореня у вказаних словах. Коментований запис тексту. Спостереження над

змінною частиною слова. Формулювання висновку. Змінна частина слова називається закінченням. Спостереження за роллю закінчень. Закінчення служить для зв'язку слів у реченні. Робота з підручником. Осмислення змісту правила про закінчення слова (с.86). Вправи 1-3, усно. Списування

з виконанням завдання (вправа 4, с.86). Самостійне ознайомлення з поняттям «основа слова». Ознайомлення зі змістом правила (с.86) та його осмислення Закріплення понять «основа та закінчення слова». Усне колективне опрацювання змісту та завдань вправ 5-7

(с.87) з частковим поясненням. Вправи 7,8,9 – письмово. Підсумок. Домашнє завдання. Вивчити правила на с.86. Виконати вправу 10 (с.88).

Інтерактивне завдання.

https://wordwall.net/ru/resource/70139366

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основа та закінчення слова

Номер слайду 2

Пригадування змісту правила.- Діти, закінчіть речення. Спільна частина споріднених слів називається …У споріднених словах корінь об’єднує їх …Спорідненими називаються слова, які мають спільний … і близькі за … . Споріднені слова по-іншому називають …Слова з одним і тим же коренем називаються …

Номер слайду 3

Визначення кореня у вказаних словах.- Назвіть корінь у словах: горішина, горішок, горішки; чистота, чистий, чистити; сад, садок, садівник.

Номер слайду 4

Повідомлення теми і мети уроку

Номер слайду 5

Коментований запис тексту. Спостереження над змінною частиною слова. Книга. Книга – твій друг і учитель. Без книги не існує життя. Тому треба берегти книгу. З книгою треба дружити.- Яке слово повторюється в кожному реченні? Подивіться на схему- зображення. а книг и у ою. Яка спільна частина (корінь) у всіх формах слова «книга»? Яка змінна частина у всіх формах цього слова?

Номер слайду 6

Формування висновку. Змінна частина слова називається закінченням.

Номер слайду 7

Спостереження за роллю закінчень. Послухайте текст «Книга» ще раз. У всіх реченнях тексту слово «книга» я промовлю з одним і тим же закінченням -а. Що спостерігається? (Речення неправильні, слова не пов’язані між собою).- Від чого залежить зв’язок слів у реченні?

Номер слайду 8

Формулювання висновку. Закінчення служить для зв’язку слів у реченні.

Номер слайду 9

Робота з підручником. Осмислення змісту правила про закінчення слова (с.86). Прочитайте правило. Що таке закінчення? Для чого служить закінчення?

Номер слайду 10

Вправи на закріплення нового матеріалу. Виконання вправ 1-3 (усно з розгорнутим поясненням, с.86).

Номер слайду 11

Списування з виконанням завдання (вправа 4, с.86).

Номер слайду 12

Самостійне ознайомлення з поняттям «основа слова». Ознайомлення зі змістом правила (с.86) та його осмислення. Яку частину слова називають основою слова? Яка частина слова називається основою? Як позначається основа слова?

Номер слайду 13

Закріплення понять «основа та закінчення слова». Усне колективне опрацювання змісту та завдань вправ 5-7 (с.87) з частковим поясненням.

Номер слайду 14

Вправа 7

Номер слайду 15

Виконання вправи 8 (с.87) з розгорнутим поясненням запису споріднених слів до вказаних і позначення у них кореня.

Номер слайду 16

Удосконалення вмінь по сукупності ознак розпізнавати нове граматичне поняття серед інших (вправа 9, с.88).

Номер слайду 17

Підсумки уроку. Відгадування загадки. Нас слова міняють часто, І, звичайно, це – на щастя, Бо якби ми не мінялись, То слова не поєднались. (Закінчення)

Номер слайду 18

Вивчення напам’ять вірша. Якщо змінюєш ти слово, то незмінна там основа. Ту частину, що міняли, Ми закінченням назвали. С. Сторожев

Номер слайду 19

Узагальнення-підсумки. З якими частинами слова ви ознайомилися? Яку частину слова називають закінченням? Для чого служать закінчення? Як називається частина слова без закінчення?Визначіть закінчення та основу в словах: земля, сонце, небо, зорі, місяць. Яке зі слів складається лише з основи? У кожній парі слів вкажіть слово, яке має тільки основу: день – денний, ніч – нічка, вечір – вечірня, друг – дружба.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Вивчити правила на с.86. Виконати вправу 10 (с.88).

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку