Українська мова Дієслово

Про матеріал

Українська мова Презентація Неозначена форма дієслова (за програмою на основі нового Державного стандарту початкової освіти)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повідомлення теми уроку НЕ ял ОЗ ам НА аз ЧЕ ка НА ал яч ФОР ту МА на ДІЄ ра ло СЛО ан ВА У цьому напису закодовано тему нашого уроку. Треба її розкодувати. - Що таке дієслово? - Чому ця частина мови так називається? - Чим буває в реченні?

Номер слайду 2

Доберіть антоніми

Номер слайду 3

ПОРАДИ ЛІКАРЯ

Номер слайду 4

ПОРАДИ ЛІКАРЯ

Номер слайду 5

Засвоєння правила - Зверніть увагу на записані дієслова. Скажіть, чи можна визначити час дії і хто саме її виконує. Засвоєння правила (С. 76). - Наведіть власні приклади дієслів в неозначеній формі. Що робити? Читати, ... Що зробити? Прочитати, ... На які питання відповідають дієслова в неозначеній формі?

Номер слайду 6

Зʹєднай вислови із дієсловами-синонімами НАБРАТИ ВОДИ В РОТ- БАЙДИКИ БИТИ - ВЕРТІТИСЯ ПІД НОГАМИ – ПЕКТИ РАКІВ – ЗАМОВКНУТИ ЛІНУВАТИСЯ ЗАВАЖАТИ ПОЧЕРВОНІТИ - Чим слово лінуватися відрізняється від інших? - У якій формі вжиті дієслова?

Номер слайду 7

Відгадайте загадку Стоїть вулик придорожній, Уночі завжди порожній. (Школа)

Номер слайду 8

Вправа 183 (1 абзац) Коментоване письмо - Випишіть дієслова у неозначеній формі. Усно поставте до них питання.

Номер слайду 9

(Зацвітати) калина, (Зеленіти) ліщина, Степом (котитися) диво-луна. Це моя Україна, Це моя батьківщина, Що, як мама і тато, одна. (А.Камінчук) - Відновіть вірш. Змініть дієслова неозначеної форми на дієслова теперешнього часу. Робота в парах

Номер слайду 10

Вправа 184, с. 77 Закріплення вивченого - Чи доводилось вам грати на компʹютері? - Назвіть дієслова, визначте їх час.

Номер слайду 11

1. Що називається дієсловом? 2. Яким членом речення найчастіше є дієслово? 3. З якою частиною мови найчастіше зв’язане дієслово? 4. Як називається початкова форма дієслова? 5. Чому неозначена форма дієслова отримала таку назву? 6. На які питання відповідає неозначена форма дієслова? 7. Як змінюються дієслова? 8. В якому числі може вживатися дієслово? 9. Назви часові форми дієслова. Бліц - опитування

Номер слайду 12

ПІДСУМОК УРОКУ Не думай, що я неозначена Тому, що нічого не значу я. Я часу і роду не маю, А дію завжди позначаю. Що позначає Н.Ф.?

ppt
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1983
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку