Українська мова. Розвиток мовлення. Святкове вітання.

Про матеріал
Розвиваємо мислення і мовлення , активізуємо словник мовленнєвого етикету, виховуємо шанобливе ставлення і любов до матері. Робота за презентацією та в зошиті з друкованою основою на с.65-67. Вчимося складати та записувати святкове вітання до Дня матері.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВИТОК ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯСвяткове вітання

Номер слайду 2

Повідомлення теми уроку. Виразне читання вірша «Мама» В. Гринько. Виконання завдань за змістом твору. (Завдання 1, с.65).

Номер слайду 3

Розкриття значення прислів’їв про маму. (Завдання 2, с.65)

Номер слайду 4

Доповнення і запис низки слів-звертань до матерів, бабусь, сестер. (Завдання 3, с.65).(Слова для довідки: рідна, ріднесенька, найдорожча, ніжна, мудра, берегиня, чарівна, найкраща, мила, хороша…)

Номер слайду 5

Складання розповіді про маму (бабусю, сестру, подругу) з використанням опорних слів. (Завдання 4, с.66).(Слова для довідок: руки – чисті, молоді, міцні, швидкі…; очі – глибокі, розумні, променисті, щасливі…; усмішка – ніжна, неймовірна, особливо, приємна…; серце – благородне, відважне, горде, лагідне…)

Номер слайду 6

Робота з опорною схемою «Вітання».Індивідуальні, тобто від однієї людини. Вітання. Колективні, тобто від групи людейписьмові або усніЗачин – звертання до адресата;Основна частина – власне вітання з чимось, побажання;Кінцівка – підпис адресанта. Розгляньте схему. Прочитайте, які бувають вітання. З яких частин складається вітання? Вітання можна назвати текстом?

Номер слайду 7

Висловлення оцінних суджень. (Завдання 5, с.66-67; усно).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Бесіда із засвоєння правил вітань. Діти, як треба звертатися до того, кого вітали? (З повагою, тепло, ласкаво, сердечно…)Які приводи використовують для привітання? (Свята, ювілеї, дні народження, завершення важливої роботи, новосілля…)Чи варто сказати (написати), що ви цінуєте в людині, яку вітаєте, похвалити її, зробити комплімент? (Так)У вітанні бажають здійснення мрій. (Так). Чи обов’язково треба підписати, хто надіслав вітання? (Так)

Номер слайду 10

Узагальнення.- Запам’ятайте, діти, схему будь-якого вітання. Вітаємо. Кого? → З чим? → Як? → Хто?

Номер слайду 11

Самостійне складання учнями і запис тексту-вітання до Дня матері. (Завдання 6, с.67) Самоперевірка написаного

Номер слайду 12

Підсумки уроку. Про що ви дізналися на уроці? Чи можна стверджувати, що вітання – це прояв уваги, нагода створити гарний настрій, привітати когось? Які бувають вітання? З яких частин складається вітання? Прочитайте однокласникам свої вітання, які ви написали мамі (бабусі, сестрі, подрузі).

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку