Українська мова. Розвиток мовлення. Тема, заголовок, основна думка.

Про матеріал
Навчаємося розрізняти поняття «тема» і «основна думка тексту», усвідомлюємо, що таке заголовок тексту. Робота в зошиті з розвитку мовлення, с.61-64. Складаємо і записуємо розповідь за малюнком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВИТОК ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯТема, заголовок, основна думка

Номер слайду 2

Повідомлення теми уроку . Робота з опорною схемою.{E6 F42 CBB-F27 C-448 B-95 B1-1 C6436 AB8230}Заголовокповідомляє, про що буде розповідатися в текстіТемапро що/кого розповідається в текстіОсновна думкащо хотів сказати автор. Діти, ви знаєте, що таке текст, як пов’язані речення в тексті. На уроках української мови, читання ми часто працюємо з заголовком тексту, його темою, визначаємо головну думку. Кожне з цих понять виконує свою функцію (роботу) в тексті. Яку? Вам підкаже схема. Яку «роботу» виконує заголовок у тексті? Як визначити тему тексту, основну думку?

Номер слайду 3

Робота із зошитом. Усвідомлення поняття «тема» тексту. (Завдання 1, с.61).

Номер слайду 4

Закріплення поняття «заголовок тексту». Виконання завдань 2-4 на с.62.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Визначення основної думки тексту. Виконання завдань 5, 6, на с.63.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Складання тексту-розповіді за малюнком і опорними словами (Вправа 7, с.64). Самостійний запис тексту-розповіді учнями. Самоперевірка написаного. Розгляньте малюнок. Прочитайте слова для довідки. Чи здогадалися ви, про що треба скласти розповідь. Який заголовок доберете? Про що ви розповісте в зачині, основній частині, кінцівці тексту? Якою темою будуть об’єднані речення у вашому тексті? Яку основну думку висловите?

Номер слайду 10

Підсумки уроку.- Про що йшлося на уроці сьогодні? Як ви будете визначати тему , основну думку тексту? Що таке заголовок тексту? Доберіть заголовок до тексту. Лелека – сонячний птах. Ранком він зустрічає сонце. На зорі лелеки злітають високо в небо. Там радісно клекочуть. Вони вітають новий день. (За В. Сухомлинським)

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку