Українська мова. Велика буква в назвах річок, озер, морів, гір. Урок 2

Про матеріал
Поглиблюємо знання про написання великої букви у власних назвах, розвиваємо пам’ять, увагу, виховуємо любов до рідного краю. Бесіда «Земля – планета голуба». Каліграфічна хвилинка : Кк Льв Ми Київ, Львів, Миколаїв. Аналіз написання і вимови слова «медаль». Робота з опорною схемою «Пишу велику букву в…». С.12-13. Виконання вправ 6,7,8 (самостійна робота). Підсумок уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 2

Номер слайду 2

Бесіда «Земля – планета голуба». Чи знаєте ви, діти, чому землю називають голубою планетою? (Учні висловлюють свої припущення). - Якщо дивитися на Землю з космосу, то ви побачите кулю блакитного кольору. І це тому, що три чверті її поверхні займає вода. Вам, очевидно, буде цікаво знати, що Земля має 4 океани. Хто знає, як називають океани? (Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий). З якої букви ви писатимете назви океанів? Земля має 75 морів. Назвіть моря, які ви знаєте. (Азовське, Чорне, Мертве, Жовте, Середземне, Червоне, Каспійське, Саргасове…) З якої назви пишуть назви морів?

Номер слайду 3

- Чи чули ви щось про найдивовижніші річки? (Одна з них Кришталева річка, або її ще називають Річка п’яти кольорів. Вона знаходиться в Колумбії. Вода змінює свій колір залежно від пори року – вона може бути зеленою, блакитною, чорною, фіолетовою, жовтою. Це природне диво пояснюється водоростями, що ростуть на дні річки. Вони мають різні кольори і зацвітають у певний сезон. Королевою усіх річок уважають Амазонку (Південна Америка) – найдовшу, наймогутнішу, найповноводнішу річку світу. Найбільшою річкою світу Європи є Дунай, яка несе свої води через територію Австрії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Болгарії, Румунії, Молдови, України. Головною річкою України є Дніпро.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Річки України

Номер слайду 6

На землі багато озер. Серед найбільших – озеро Верхнє (на кордоні США і Канади), Вікторія (Африка), Байкал (Росія). В Україні краєм озер називають волинське Полісся, яке налічує понад 200 озер. Найвідоміші серед них Шацькі озера: Світязь, Піщанське, Пулемецьке, Луки, Перемут, Люцимер, Турське і десятки інших. Характерною ознакою Шацьких озер є те, що вони здебільшого сполучаються між собою річкою Прип’ять, протоками і каналами. Найбільшим і найкрасивішим озером Українських Карпат є Синевир, інша назва – Морське око.

Номер слайду 7

Шацькі озера

Номер слайду 8

- Якщо ви захочете знати більше про океани і моря, річки та озера, гори та печери, про їхніх унікальних мешканців, а також про дивовижні прояви природи – цунамі, смерчі, що також мають назви, якими наділяє їх людина, то ознайомтесь з книжкою «Енциклопедія для чомучок: книга друга. – Х.: Белкар – книга, 2018. – (Серія: «Світ навколо тебе»).- Ви дізналися, чому Землю називають голубою планетою. Скажіть, з якої букви будете писати назви океанів, морів, рік, озер, гір?

Номер слайду 9

Каліграфічна хвилинка 12 січня. Класна робота. Кк Льв Ми Київ, Львів, Миколаїв

Номер слайду 10

Аналіз написання і вимови слова «медаль».

Номер слайду 11

-Коли пишуть велику букву в іменниках?кличках тварин{6427 EC19-A59 A-43 EF-B8 B5-17 CC0 CE73839}Назвахміст, сіл,річок,вулиць,озер,площ,морів,майданівгір. Перегляньте ще раз опорну схему. Самостійно складіть правило про вживання великої літери на письмі. До кожної позиції, зазначеної на схемі, наведіть приклади.

Номер слайду 12

Вправа 6

Номер слайду 13

Самостійна робота. (Вправи 7,8).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Підсумки уроку. З якої букви пишуть назви морів, озер, річок, океанів, гір? Коли ще вживаємо велику літеру на письмі? Наведіть приклади. Поміркуйте і дайте повну відповідь на запитання: Яке місто є столицею України? З якої букви треба писати назву міста?Які слова в реченні ви напишете з великої букви, чому? Тарас Григорович Шевченко народився в селі Моринці. Яка назва річки згадується в реченні: «Київ розкинувся на берегах Дніпра»? З якої букви напишете назву річки?

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку