Українські політичні партії та організації в складі Румунії (міжвоєнний період)

Про матеріал
Українські політичні партії та організації в складі Румунії у міжвоєнний період. За підручником В.Власова профільний рівень 2023 р. Презентацію можна використовувати для викладання в профільних класах та підготовці учнів до НМТ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські політичні партії та організації в складі Румунії 10 класпрофільний рівень. Тема уроку:

Номер слайду 2

Очікувані результати:називати українські партії, організації, на території українських земель в складі Румунії;характеризувати діяльність УНП, РНО, ПО “Визволення”;пояснити внесок діячів та лідерів партій, організацій В-С. Залозецького-Саса, Д. Квітковського

Номер слайду 3

План уроку1. Українська національна партія2. Радикальна націоналістична організація3. Прокомуністична організація “Визволення”

Номер слайду 4

ПОЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХЗ 1928 по 1938 років у Румунії тривав період відносно ліберального правління, що сприяло легалізації політичних партій.

Номер слайду 5

УНПДАТА СТВОРЕННЯ: 1927 РПРОІСНУВАЛА ДО 1938 РВолодимир-Сергій,Залозецький-Сас-засновник Української національної партії Буковини. УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ПАРТІЯВажливі факти: Ліберальне об’єднання. Схилялися до компромісів з владою. За час існування встигла здобути декілька місць у Румунському парламентіОб’єднання українських земель у Соборну Україну. Захист українського населення від румунізації. Мета: Методи: легальні, мирні. Соціальна база: інтелігенція, селяни, буржуазія.

Номер слайду 6

нмт. ВОЛОДИМИР-СЕРГІЙ ЗАЛОЗЕЦЬКИЙ-САС

Номер слайду 7

РНОМета: Д. КВІТКОВСЬКИЙДАТА СТВОРЕННЯ: СЕРЕДИНА 1930-Х РОКІВРАДИКАЛЬНА НАЦІОНАЛІСТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯО. ЗИБАЧИНСЬКИЙСТВОРЕННЯ САМОСТІЙНОЇ СОБОРНОЇ УКРАЇНИ. Важливі факти: КОНСПІРАТИВНА РАДИКАЛЬНА, НАЦІОНАЛІСТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ, ПОДІБНА ДО ОУНМЕТОДИ: НЕЛЕГАЛЬНІ, РЕВОЛЮЦІЙНІСОЦІАЛЬНА БАЗА: РАДИКАЛЬНО НАЛАШТОВАНА МОЛОДЬ, ЧАСТКОВО СЕЛЯНИІ. ГРИГОРОВСЬКИЙ

Номер слайду 8

Ще зі студентства він глибоко цікавився історією України, був лідером багатьох гуртків і товариств культурно-національного спрямування, активним членом крайової екзекутиви Організації українських націоналістів, де спеціалізувався на ідеологічно-пропагандистській роботі і відповідав за видавничо-інформативний сектор. Громадська робота, редагування і видання журналу "Самостійність", за що не отримував жодної копійки, поглинало увесь час. Журнал виживав лише завдяки передплаті та пресовому фонду. Румунська ж поліція підозрювала, що фінансування здійснюється із-за кордону. Але часопис закрили не за це – за пропагування української ідеї на Буковині. А невдовзі засудили за проукраїнську політичну діяльність і самого редактора. Денис Квітковський

Номер слайду 9

Важливі факти: ПО ”ВИЗВОЛЕННЯ”ПРОКОМУНІСТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ “ВИЗВОЛЕННЯ”Мета: ПРИЄДНАННЯ ДО РАДЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ. СОЦІАЛЬНЕ Й НАЦІОНАЛЬНЕ ВИЗВОЛЕННЯ КРАЮ. ОДЕРЖАВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ. АГРАРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ. ЗАХИСТ СОЦІАЛЬНИХ ПРАВ РОБІТНИКІВ. МЕТОДИ: ЛЕГАЛЬНІ, МИРНІ. МІСЦЕ ДІЯЛЬНОСТІ - БУКОВИНАСОЦІЛЬНА БАЗА: РОБІТНИКИСЕЛЯНИІНТЕЛЕГЕНЦІЯДОЗВІЛ НА ІСНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН.

Номер слайду 10

1. Лідером якої організації чи партії був В. Залозецький-Сас. А. УНПБ. УНДОВ. РНОГ. УПСХ2. Назвіть регіон в якому діяла ПО “Визволення”А. Східна Галичина. Б. Буковина. В. Закарпаття. Г. Бессарабія3. Оберіть лідера УНПА Б В ГЗакріплення знань4 . Лідером якої організації чи партії був Д. Кітковський. А. УНПБ. УНДОВ. РНОГ. УПСХ5. Яка організація використовувала нелегальні, терористичні методи діяльностіА. УНПБ. УНДОВ. РНОГ. УПСХ6. Оберіть 4 відповіді, які стосуються біографії В. Залозецького-Саса1. Засновник УНП2. Лідер УНДО3. Меценат4. Лідер Бессарабії5. Репресований 1937 році6. Сенатор парламенту Румунії7. Представник Буковини

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Номер слайду 12

https://www.istpravda.com.ua/articles/2021/03/30/159240/Використані джерела:12«Історія України (профільний рівень) підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти (2023) Автори: Власов В. С., Кульчицький С. В., Панарін О. Є.

pptx
Пов’язані теми
Історія України, Презентації
Інкл
Додано
26 лютого
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку