Українські землі у складі Великого князівства Литовського та Королівства Польського

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Українські землі у складі Великого князівства Литовського та Королівства Польського" містить основні дати та події з теми, портрети історичних осіб та хронологічні задачі з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі у складі Великого князівства Литовського та Королівства Польського

Номер слайду 2

Основні дати1362 р. битва на Синіх Водах1363-1394 рр. Князювання Володимира Ольгердовича в Києві1385 р. Кревська унія1387 р. приєднання Галичини до Польщі1413 р. Городельська унія1435 р. Битва під Вількомиром1470 р. Ліквідація Київського князівства

Номер слайду 3

Включення Галичини до складу Королівства Польського У 1349 р. за землі Галичини розгорілася справжня війна. Польський король Казимир III захопив Галичину й частину Волині й приєднав їх до Польської держави. Після смерті Казимира III польську корону і українські землі отримав угорський король Людовик. У 1387 р. молодий польський король Ягайло вигнав угорців з Галичини і приєднав ці землі до Польщі. З 1372 р. Галичиною управляв сілезький князь Владислав Опольський, який називав себе «господарем Руської землі, вічним дідичем і самодержавцем».

Номер слайду 4

«Із поданого до нас прохання цього короля (Казимира III, 1341 р.) ми довідалися, що коли схизматський (православний) народ русинів за допомогою отрути вбив (Юрія II) Болеслава, князя Русі... Король, вражений цим злочином і прагнучи помститися за кривду християнської віри, напав зі своїм військом на Руську землю, щоб завоювати цей народ, який і йому самому завдав багато шкоди... Король уклав договір із цим старостою (Дмитром Дедьком), який засвідчив присягою, що збереже за старостою і народом усі їхні обряди, права і звичаї. Проте король висловлює сумнів, чи діятиме він тим самим згідно з волею Бога. Тому він просив, щоб ми ласкаво звільнили його від цієї присяги. Ми доручаємо апостольською грамотою, щоб ти нашою владою звільнив короля від присяги дотримуватися хибного договору, призначивши йому відповідну спасенну покуту». Чим церква виправдовує воєнний похід польського короля на Галичину? У чому, на вашу думку, полягала справжня мета польської агресії?Поміркуйте, чому Казимир III відмовився від угоди з Дмитром Дедьком? Як до цього поставилася церква?Король Казимир ІІІ

Номер слайду 5

Входження українських земель до складу Великого князівства Литовського Першою опинилася під владою литовської династії Волинь. Джерела свідчать, що не пізніше 60-х років XIV ст. під контроль Вільна перейшли Київщина з Переяславщиною, Чернігово-Сіверщина й Східне Поділля. Утвердженню влади великого князя литовського Ольгерда Гедиміновича сприяла перемога литовсько-українського війська над ординцями 1362 р. у битві на Синіх Водах. Приєднання земель Русі-України перетворило Литовське князівство на велику державу. Прагнення Великого князівства Литовського розширити території за рахунок приєднання земель Русі-України1362 р. битва при Синіх Водах. Підрив могутності Золотої Орди. Звільнення українських земель з-під монгольського ярма. Утвердження литовської династії Гедиміновичів на теренах України. Відновлення економіки, культури, релігії в українських землях

Номер слайду 6

На кінець XIV ст. Русь становила федерацію земель-князівств, серед яких - Київське, Новгород-Сіверське, Волинське, Подільське. Кожним із них, як і колись, правив удільний князь з литовської династії Гедиміновичів. Нові правителі почувалися цілком самостійними. Їхня залежність від великого князя литовського обмежувалася сплатою щорічної данини, визнанням литовської зверхності та потребою надавати збройну допомогу. Ольгерд Гедимінович (1296-1377) Правив спільно з братом Кейстутом. Здійснив успішний похід проти ординців у Південній Україні, розбив монгольське військо на Синіх Водах (1362).{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Українські земліПоділля. Київщина і Новгород-Сіверщина. Волинькнязі КоріатовичіВолодимир і Дмитро-Корибут Ольгердовичімолодший брат Ольгерда Любарт

Номер слайду 7

«Ольгерд... пішов у похід в Дикі Поля проти татар. З ним вирушили також чотири його племінники, сини князя Коріата, дійшли до урочища Сині Води, то побачили в полі велику татарську орду з трьома царками на чолі, поділену на три загони». «Поляки зібрали сейм... і на тому сеймі вирішили узяти собі государем на королівство великого князя Ягайла за тієї умови, якби він захотів охреститися у віру християнську закону римського і на королеві їх Ядвізі одружитися». Скориставшись текстом підручника, поясніть, про що йдеться в уривках із джерел. Якими роками датуються події, описані в уривках із джерел? Які наслідки для українських земель мали описані події?

Номер слайду 8

Суспільно-політичне становище українських земель у складі Великого князівства Литовського Українці й білоруси становили 90 % населення держави. Литовці переймали від місцевого населення військову організацію та способи оборони, особливості зведення фортець, традиції господарювання й володарюванняпоширеною стала й «руська віра» руська мова стала мовою великокняжого двору й державної канцеляріїшлюби литовських князів із руськими князівнамимісцева українська знать мала право обіймати найвищі адміністративні посади. Володимир Ольгердович (1331 - після 1398) Унаслідок успішних воєнних операцій відтіснив ординців до узбережжя Чорного й Азовського морів. Це сприяло відродженню занепалої Київщини. Карбував власну монету. Іменував себе «з Божої ласки князем київським».

Номер слайду 9

Кревська унія та її наслідки для українських земель Зміни в становищі українських земель у складі Великого князівства Литовського почалися з приходом до влади Ягайла Ольгердовича. У XIV ст. Польща й Литва зазнавали дедалі більшого тиску з боку Тевтонського чернечо-рицарського ордену. Щоб убезпечити обидві держави від загрози загарбання, польські можновладці запропонували Ягайлу одружитися з польською принцесою Ядвігою. В 1385 р. було укладено Кревську унію – союз між Литвою та Польщею. Угода між литовською та польською знаттю передбачала перехід у католицтво Ягайла, одруження Ягайла з Ядвігою і приєднання Великого князівства Литовського до Польської держави.

Номер слайду 10

У лютому 1386 р. Ягайло прийняв католицизм, узявши ім’я Владислав, одружився з Ядвігою і став польським королем. до католицизму було прилучено й Литвулитовських бояр-католиків урівняли в правах із поляками. Щоправда, втілити до кінця угоду, укладену в Крево Ягайло не зміг. На заваді став Вітовт Кейстутович. За Острівською угодою 1392 р. Ягайло мав повернути Вітовтові всі батьківські землі й визнати його пожиттєвим правителем Великого князівства Литовського.очолив рух за політичну самостійність Великого князівства Литовського; зміцнив боярство; створив литовську грошову систему, сприяв заселенню й освоєнню українських земель; дійснив успішні походи на ординське Приазов’я і Крим, участь у Грюнвальдській битві. Вітовт  (1392-1430)

Номер слайду 11

Велике князівство Литовське за правління Вітовта За правління Вітовта (1392-1430) чимало литовських князів, які мали уділи в Русі-Україні, втратили володіння. Вітовт прагнув зосередити владу в своїх руках і підкорити удільних князів й докладав усіх зусиль, щоб ліквідувати найбільші князівства. Авторитет Вітовта помітно зріс після Грюнвальдської битви 1410 р., у якій польсько-литовсько-руське військо завдало нищівної поразки лицарям Тевтонського ордену. У 1413 р. у замку Городло на р. Західний Буг на спільному польсько-литовському сеймі Ягайло та Вітовт уклали Городельськуунію про польсько-литовське об’єднання в одну державу «на вічні часи», та водночас проголошувала збереження великокнязівського столу в Литві. У січні 1429 р. у Луцьку відбувся з’їзд європейських монархів, на якому було заявлено про коронацію Вітовта, проте сам Вітовт 1430 р. раптово помер.

Номер слайду 12

Становище українських земель у складі Великого князівства Литовського в 30-70-х роках XV ст. Після смерті Вітовта 1430 р. великим князем литовським проголосили князя Свидригайла Ольгердовича. Його політика була спрямована на розрив унії з Польщею і здобуття Великим князівством Литовським незалежності. За підтримки Польщі великим князем литовським 1432 р. було проголошено Сигізмунда. Усунення Свидригайла від влади обурило прихильників князя і вони відмовилися визнавати владу Сигізмунда. Сигізмунд

Номер слайду 13

Протягом кількох наступних років в державі точилася міжусобна боротьба. Подією, що визначила долю повстання, стала битва під Вількомиром у 1435 р. Свидригайло зазнав поразки. Незначна частина української еліти на чолі з князем Михайлом Глинським у 1508 р. підняла повстання, однак вони зазнали поразки. Відтоді українські князі та бояри дедалі більше стали відходити від політичної діяльності.

Номер слайду 14

Робота з картою. Які землі Великого князівства Литовського визнали владу Свидригайла Ольгердовича, увійшовши до Великого князівства Руського 1432-1435 рр.? Які удільні князівства Великого князівства Литовського були на наших теренах наприкінці XIV ст., які - у середині XV ст.? На які землі в середині XV ст. поширювалася влада Олельковичів? Які українські землі перебували у складі Королівства Польського та Великого князівства Литовського на кінець XV ст.?

Номер слайду 15

Хронологічне намисто. Скільки років минуло від Кревської унії до битви біля міста Вількомир?1362138514101413143514521471 Скільки років минуло від битви біля річки Сині Води до ліквідації Волинського удільного князівства?Коли ліквідовано Київське удільне князівство, якщо подія відбулась через 58 років після Городельської унії?Коли відзначатимуть 700 –річчя Грюнвальдської битви?

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. шуляк вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
8386
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку