Українські землі в складі Польщі в 1921-1938 рр..

Про матеріал
Становище українських земель в складі Польщі в 1921-1938 рр.. Розвиток промисловості та сільського господарства, аграрна реформа. Політична ситуація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ПОЛЬЩІ У 1921-1938РР.

Номер слайду 2

ПЛАН: Статус українських земель. Денаціоналізація українського населення. Стан промисловості. Соціальний стан українського населення. Опір українського населення. Аграрні реформи Євген Михайлович Коновалець (1891-1938) Громадсько-політичне життя

Номер слайду 3

ВСТУП Західною Україною прийнято називати землі з переважно українським населенням, які в 20-30-х роках увійшли до території Польщі, Румунії і Чехо-Словаччини.

Номер слайду 4

СТАТУС УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ Найбільше українців опинилося у складі Польщі. Це передовсім жителі Східної Галичини. Польські власті поділили її на три воєводства: Львівське, Тернопільське і Станіславське. Крім Східної Галичини, до Польщі відійшли Західна Волинь і Західне Полісся. Кількість українців у Польщі на початку 30-х років становила близько 6 млн. чол., а заселяли вони майже третину тодішньої Польщі.

Номер слайду 5

Паризька мирна конференція 1919 р. дала дозвіл на тимчасову окупацію Польщею Східної Галичини. Але Польща зробила все, щоб увічнити окупаційний статус західноукраїнських земель. Врешті-решт, незважаючи на протести галицького населення, Рада послів великих держав 14 березня 1923 р. визнала Східну Галичину частиною Польщі. Інші західноукраїнські землі увійшли до складу Польщі згідно з умовами Ризького миру 1921 р.

Номер слайду 6

ДЕНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ За рішенням Ради послів українські землі у складі Польщі мали одержати автономний статус. Проте українці не мали можливості займати адміністративні пости в державних установах, офіцерські пости в армії, поліції, таємних службах. У 1920 р. для Східної Галичини офіційно запропонували назву – “Східна Малопольща”.

Номер слайду 7

Було зменшено кількість українських навчальних закладів: в 1911-1912рр. їх було 2240, а в 30-х роках – лише кілька сотень. У гіршому стані була середня і фахова освіта. Із 138 загальноосвітніх середніх шкіл Галичини у 1939р. Працювало лише 5 українських державних шкіл. На галицьких землях діяло просвітянське товариство “Рідна школа”.

Номер слайду 8

СТАН ПРОМИСЛОВОСТІ Про колоніальну відсталість галицьких земель красномовно свідчив стан промисловості: 85% підприємств були дрібними, на кожному з них працювало менше 20 чоловік. Переважали ті галузі, що забезпечували високі прибутки без великих вкладень: нафтодобувна деревообробна, харчова. Стан української промисловості погіршувався й через засилля іноземного капіталу. У 1934 – 1937рр. Спостерігалося деяке пожвавлення економіки. Проте воно не переросло в нове піднесення.

Номер слайду 9

Промисловість на західноукраїнських землях мала свої особливості розвитку. Промисловий потенціал цих територій виступав сировинним придатком австро-угорської економіки. У промисловому секторі західноукраїнських земель домінував іноземний капітал – австро-угорський, німецький, французький, англійський. Національний український капітал був пов’язаний з торгово-промисловими об’єднаннями, зокрема на Галичині – «Крайовий союз кредитовий», «Союз спілок для збуту худоби».

Номер слайду 10

СОЦІАЛЬНИЙ СТАН УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ Постійним супутником життя українців в Польщі було безробіття. В період економічної кризи воно набуло небачених розмірів. У 1931-1932рр. В Східній Галичині, за даними офіційної польської статистики, було зареєстровано 27 тис. безробітних.

Номер слайду 11

Закон про восьмигодинний робочий день на практиці не виконували. У період кризи у деревообробників він сягав 14 годин. Реальна заробітна плата не збільшувалася, а часто і зменшувалася. Надзвичайно тяжкими були умови праці. На підприємствах частішали нещасні випадки.

Номер слайду 12

АГРАРНІ РЕФОРМИ Роки 1861 — 1905. На підставі реформи, початої маніфестом 19 Iлистопада 1861 p., розмір сел. землекористування, що існував доти, зазнав чималого скорочення, особливо на Україні: 30,8% землі, що була в селян, були відрізані й залишені в поміщиків. З 48 100 000 га земельного фонду дев’ятьох губ. селянам приділено 21 900 000 га (45,7%), в руках великих власників залишилося 22 500 000 га (46,6%), а решту 3 700 000 га (7,7%) дістала держава, церква тощо. Пацифіка́ція у Галичині — репресивна акція, проведена польською владою у вересні — листопаді 1930 року за наказом Юзефа Пілсудського, із застосуванням поліції та армії проти українського цивільного населення Східної Галичині.Пацифікація супроводжувалась масовими арештами, побиттям та вбивствами людей, закриттям і руйнуванням українських установ в Галичині. Наслідком акції стала подальша значна радикалізація українського руху опору на західно-українських землях.

Номер слайду 13

ОПІР УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ Національне і соціальне гноблення викликало опір українського населення. У 1920-1921рр. Робітники Львова, Стрия, Станіслава та інших міст виступили з вимогами підвищити заробітну плату, припинити терор, забезпечити демократичні свободи. Боротьба не припинилася: робітники вимагали підвищення заробітної плати і поліпшення умов праці, відмовлялися сплачувати податки.

Номер слайду 14

Та все ж, незважаючи на національні та соціально-економічні утиски, українське населення Польщі в 20-30-х роках не зазнало таких знущань і жахливих втрат, які випали на долю жителів радянської частини України.

Номер слайду 15

ЄВГЕН КОНОВАЛЕЦЬ Народився 14 червня 1891 року в с. Зашків (нині Жовківський район, Львівська область, Україна, тоді Львівський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина) у вчительській родині. Був онуком о. Михайла Коновальця (1824—4.3.1887, Зашків), який у 1858—1887 роках був парохом рідного села Євгена. Небіж парохів Страдча — о. Ореста, Малехова — о. Володимира Коновальців.[2] Закінчив дворічну народну школу в рідному селі.[3] Повну початкову освіту здобув в українській чотирьох річній початковій школі при учительській семінарії[4]. У 1901—1909 роках навчався у Львівській академічній гімназії. 8 років у гімназії Є.Коновалець навчався в «Б» класі[5]. З 1909-го вивчав право на правничому факультеті Львівського університету.

Номер слайду 16

Видатний український військовий і політичний діяч XX ст. Є. Коновалець, засновник і керівник Української військової організації (УВО) та Організації, українських націоналістів (ОУН), увійшов в нашу історію як послідовний і наполегливий борець за соборність і державну незалежність України. Титанічна організаторська праця в УВО—ОУН принесла йому велику популярність і світове визнання, але, на жаль/вона стала й причиною його підступного вбивства.

Номер слайду 17

ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНЕ ЖИТТЯ Громадсько-політичне життя України наприкінці 20-х - у 30-х роках розвивалося під впливом суперечливих факторів. Соціальний склад населення кардинально змінився. Зникли економічно активні в 20-ті роки категорії приватних торговців, власників підприємств, помітно збільшилася кількість робітників - з 1770 тис. до 4578 тис. чол. 1940 р. їхня питома вага у населенні республіки досягла третини. Джерела поповнення робітничого класу були різноманітні, але переважало село. Вперше в історії України більше половини робітників становили українці.

Номер слайду 18

ДОКУМЕНТ ПРО ЗАСНУВАННЯ УНДО ВІД 12 ЛИПНЯ 1925 Р.

Номер слайду 19

ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ http://www.google.com.ua

Номер слайду 20

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
20 червня 2019
Переглядів
2502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку