Українські землі в складі Румунії

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України "Українські землі в складі Румунії в міжвоєнний період"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Проблемне питання О. Субтельний так характеризував ситуацію: «Своєю нетерпимістю до національних меншостей Румунія перевершувала навіть Польщу». Чи відповідало це дійсності, ми і повинні з'ясувати на сьогоднішньому уроці.

Номер слайду 3

Обставини входження українських земель до складу Румунії Сен –Жерменський мирний договір “Бессарабський протокол” 11 вересня 1919 р. Північна Буковина передавалася до складу Румунії. 28 жовтня 1920 р. До Румунії відходили Хотинський, Акерманський, Ізмаїльський повіти колишньої Бессарабської губернії. Формування території Румунії у ХХ ст.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Землі, які увійшли до складу Румунії: Північна Буковина, Хотинський, Аккерманський та Ізмаїльський повіти Бессарабії, а також Мармарощина (Південна частина Закарпаття). 1919 р. – Сен-Жерменський договір: Буковина Румунія 1920 р. – Бессарабський протокол: Бессарабія Румунія

Номер слайду 6

Головні риси румунського правління Денаціоналізація, “румунізація” У північній Буковині проживають “аж ніяк не українці, а слов'янізовані румуни” Колоніальна економічна політика “Не буде перебільшенням, якщо скажемо: гуцули в даний момент – у стадії вимирання” “Царський батіг був поганий, та в порівнянні з румунським гнітом, він був іграшкою” Вайда-Воде, прем'єр Румунії

Номер слайду 7

Політика румунської влади щодо українських земель Наполеглива політика асиміляції українців запровадження воєнного стану на українських землях; заборона легальної політичної діяльності; жорстка колоніальна економічна політика, денаціоналізація та румунізація українського населення. 1918 – 1928 рр. Перший період Герб Королівства Румунія.

Номер слайду 8

Політика румунської влади щодо українських земель Деякі поступки і компроміси у стосунках з українцями лібералізація режиму; відновлення громадського, культурного та політичного життя на українських землях; продовження політики асиміляції українців. 1928 – 1938 рр. Другий період Учні одного з класів відновленої початкової школи. Бессарабія, 1935 р.

Номер слайду 9

Національно-визвольна боротьба на українських землях Причини розгортання національно-визвольного руху колонізація; денаціоналізація та “румунізація”; обмеження демократичних прав і свобод; мало- та безземелля як наслідок обмеженості земельних реформ; тяжкі умови праці; безробіття; низький рівень життя; низький рівень медичного обслуговування та висока смертність.

Номер слайду 10

Причини повстання Незадоволення селян аграрною політикою, яку проводив румунський уряд, зокрема Аграрною реформою 1921 року. курс Комінтерну на світову революцію селянський повстанський рух (протягом 1918-1924 рр. відбулося понад 150 повстань) голод через посуху 1924 Татарбунарське повстання 1924 р. 16-25 вересня

Номер слайду 11

Очолював повстання пробільшовицький "Південревком" на чолі з О.Клюшніковим. У повстанні брало участь близько 6 тис. осіб. Повстання не підтримали молдавські селяни і німецькі колоністи.

Номер слайду 12

Татарбунарське повстання охопило села Аккерманського, Ізмаїльського, Кагульського та Бендерського повітів.

Номер слайду 13

Після триденних жорстоких боїв повстання було придушене. Кількасот повстанців загинуло, близько 500 було заарештовано, значна частина відійшла на територію радянської України. 1925 р. судовий процес ("Процес 500") над учасниками повстання. 85 осіб було засуджено на різні терміни ув'язнення. Судові переслідування тривали аж до 1929 р.

Номер слайду 14

Розправившись з повсталими і заарештувавши багатьох його учасників, румунська влада в 1925 році інсценували «процес 500», який повинен був довести, що Татарбунарське повстання - «справа рук Москви».

Номер слайду 15

Політика румунської влади щодо українських земель Повернення до жорсткої антиукраїнської політики румунська влада відкинула навіть натяк на будь-які поступки українцям; повне знищення українського національного життя в умовах диктатури; ліквідація національних політичних партій і громадських організацій. 1938 – 1940 рр. Третій період Король-диктатор Кароль ІІ.

Номер слайду 16

Відновлення жорсткої антиукраїнської політики Різкий злам у ставленні румунської влади до українців був пов’язаний з посиленням фашистських тенденцій у країні, підготовкою пануючого режиму до війни. Марш “Залізної гвардії”. 1939 р.

Номер слайду 17

У чому історичне значення Татарбунарського повстання? Які питання піднімали діячі визвольного руху в українських землях під владою Румунії? Які чинники ускладнювали український рух? Які політичні впливи діяли на український рух? Чим зумовлена популярність ідей інтегрального націоналізму серед молоді?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошиненко Леся Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 січня 2021
Переглядів
4194
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку