"Український віночок. Символіка кольору стрічок у вінку."

Про матеріал
Сучасне життя наповнене бурхливим розвитком високих наукових технологій, надзвичайними темпами і ритмами, які значно впливають на наш побут і спосіб життя. І тим цінніший інтерес до національного коріння, до витоків, традицій, етнічних особливостей, які лежать в основі нашої національної самобутності. Сьогодні питання національного відродження особливо актуальне, адже побудова сильної сучасної незалежної держави неможлива без міцного національно - історичного фундаменту, значною складовою якого є історично сформовані національні символи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український віночок Український віночок

Номер слайду 2

Наші предки були впевнені, що українські віночки наділені великою магічною силою і вони можуть вплинути на наше майбутнє і управляти нашим сьогоденням.

Номер слайду 3

Український вінок з давніх часів був обов'язковим елементом на додаток до національного українського костюма. Він вважався символом довговічної любові і нескінченності роду. Для українки вінок символізував дівочу красу і честь. Наші давні предки вважали, що навколишній світ вони сприймають саме головою і можуть на нього вплинути. Тому одягаючи різні головні убори, в тому числі й українські вінки, намагалися захистити себе від зурочення та інших чар і прокльонів людей зі «злим оком».

Номер слайду 4

Вінок - це не тільки краса, він захищав від всякої нечистої сили, його називали ще в народі «знахарем душі». Також наш український вінок має надзвичайну силу, бо знімає біль і вберігає від тілесних ран і від ран душевних, а також береже силу. Згідно легенди, вінок треба було берегти, бо втрата вінка символізувала біду і великий сором.

Номер слайду 5

Українські віночки залишали на горищах і на деревах, щоб уберегтися від блискавок, залишали під першим снопом для збільшення подальшого врожаю, підкладали в гнізда до квочки, клали в колиску новонародженої дитини, ховали під одяг, щоб захиститися від відьом, а ще вішали в полях і на городі. Існувало повір'я про те, що прибиті на дверях українські вінки дарують всій родині міцне здоров'я на весь рік.

Номер слайду 6

Дівчата вмивалися водицею з мокрого віночка для ясної краси і міцного здоров'я. А чоловікам українські віночки давали як оберіг в тому випадку якщо вони йшли з дому на війну. Вінок, сплетений із штучних квіток і ниток часто одягали на капелюх нареченому – щоб оберігав від наврочення. В процесі плетіння вінка-оберега на любов, багатство, щастя і дітородіння в український вінок вплітали цибулю і часник, стрічки і персні, хлібне колосся та солодощі, а також особливі трави – "чарзілля".

Номер слайду 7

Знімання вінка та одягання на молоду очіпка засвідчували її перехід у статус заміжньої жінки. Є обряд, коли перед завершенням весільної урочистості наречена кидала в гурт подруг не букет, а свій вінок, тим самим передаючи одній з них весільну естафету. Хто його спіймає, той раніше за інших вийде заміж.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У сучасному житті українців вінки грають важливу роль, незважаючи на те, що ми так мало дотримуємося традицій. Українські вінки з квітами і стрічками знову стають модним і стильним головним убором під вишиванку.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

СИМВОЛІКА КОЛЬОРУ СТРІЧОК У ВІНКУ

Номер слайду 16

Номер слайду 17

В центрі зав’язували світло-коричневу стрічку. Вона символізувала землю - годувальницю

Номер слайду 18

Номер слайду 19

По обидва боки першої стрічки зав’язували жовті - символ ясного сонечка

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Далі в’язали темно-зелені та світло-зелені стрічки - символ краси та молодості

Номер слайду 22

Номер слайду 23

По обидва боки зав’язували блакитні та сині - символ неба і води, що наділяють силою та міцним здоров’ям

Номер слайду 24

Номер слайду 25

По обидва боки зав’язували жовтогарячі - символ хліба

Номер слайду 26

Номер слайду 27

По обидва боки зав’язували фіолетові - символ мудрості

Номер слайду 28

Номер слайду 29

По обидва боки зав’язували малинові - символ щирості

Номер слайду 30

Номер слайду 31

По обидва боки зав’язували рожеві - символ благополуччя та достатку

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грачова Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
176
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку