Виховний захід "Казкове Різдво"

Про матеріал
В презентації містить: традиції Різдва, значення 12 страв, Різдвяної зірки, Вертепу; вибір ролей до Різдвяного вертепу в ігровій формі; сценарій вертепу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Казкове Різдво у 7 класі

Номер слайду 2

Різдвяні традиціїУкраїнці святкують Різдво за різними календарями: за григоріанським (25 грудня) та юліанським (7 січня). З Різдвом пов'язано багато традицій та обрядів. Сьогодні згадаємо головні традиції святкування Різдва в Україні: Піст. За 40 днів до Різдва починається Різдвяний піст – один з найтриваліших у році. За суворістю він не займає перше місце, але триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту дозволені будь-які овочі та фрукти, каші, бобові, гриби, в більшість днів дозволяється їсти рибу. В пост не можна уживати м'ясо, яйця, сир, молочні продукти, вершкове масло. Святий вечір. 6 січня традиційно святкують Святий вечір, обов’язковим атрибутом якого є 12 пісних страв на столі. Існують дві версії трактування цього числа: за однією – це кількість апостолів, а за іншою – кількість місяців у одному році. Колядки. З вечора 6 січня прийнято колядувати з великою зіркою в руках: колядники наспівують різдвяні колядки. Хлопчики та дівчата готують спеціальні пісні та вірші, які вони беруть з дому до дому, розважаючи своїх сусідів в обмін на солодкі подарунки та монети. Вважається, що чим більше колядників прийде в будинок, тим більше достатку й багатства буде у сім’ї протягом наступного року. Ранок 7 січня починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!» і відповіддю «Славімо Його!» Цього дня люди йдуть до церкви на різдвяну молитву, а потім збираються в колі родини. Цього дня люди більше не обмежуються пісною їжею.

Номер слайду 3

Різдвяна зірка. Різдвяна символіка дуже багата і всіляка. Головний атрибут українського святкування Різдва – це, звісно, восьмикутна зірка. Вона символізує народження. Це – символ Бога, символ сонця, символ світла. Восьмикутна зірка – це дуже давня позитивна символіка сонця. Саме таке походження має колядницька зірка. Цей символ зустрічається фактично в кожному напрямку народного мистецтва з давніх давен – в українських писанках, українській вишивці, народному різбленні, витинанці. В українському народному мистецтві здавна прослідковується саме парна система символіки 8 – 4 (хрест теж має 4 напрямки). Християни вважають восьмикутну зірку своїм, християнським символом. Це Віфлеємська зірка (звичай чекання першої зірки у Святвечір). Слід зауважити, що християнська зірка восьмикутна, на відміну від іудейської (шестикутної зірки Давида) і язичеської (п’ятикутної, як символу поклоніння п’яти органам чуття людини). Вісімка – символ восьмого дня (“часу” після часу), символ вічного царювання Месії.

Номер слайду 4

Увечері перед Різдвом українці традиційно збираються на родинну вечерю. Ця вечеря є особливою: до неї готують 12 страв, кожна з яких має своє значення.

Номер слайду 5

 Вертеп — це театралізована вистава про народження Ісуса Христа. За Різдвяною зіркою ховається персонаж Вертепу. Оберіть зірку і дізнайтеся кого ви гратимете у Різдвяному Вертепі. Звіздар. Цар ІІІПастух ІІІрод. Ангел ІІКозак. Цар ІІАнгел ІЦар ІПастух ІПастух ІІІ

Номер слайду 6

Головні герої ВЕРТЕПУЗвіздар Ірод. Цар І Ангел І Цар ІІ Ангел ІІ. Цар ІІІ. Пастух ІКозак. Пастух ІІПастух ІІІ 

Номер слайду 7

ЗВІЗДАР: Благословен будь дім цей Божий, на все добре, на все гоже. Добрий вечір господарю, впусти нас до хати, в той Різдвяний святий вечір заколядувати! Бо не прийшов Син Божий багатства шукати, а прийшов, щоб усіх нас грішних від гріха спасати. І ми браття українці зібралися нині, щоб цю звістку сповістити у вашій хатині. Тож дозвольте зайти в хату заколядувати. Мир і щастя в дім принести, Богу честь віддати. АНГЕЛ 1: У ваш дім, у вашу хатину, Несемо нині веселу новину. АНГЕЛ 2: На цю новину вгорі й печалі Усі пророки віками чекали. АНГЕЛ 1: Віками ждали, Бога просили, Щоби додав їм життя і сили,Спаса діждати, Йому служити, Йти Його шляхом, з ним в серці жити. АНГЕЛ 2: Пророче слово сповнилося нині,У Вифлеємі - в бідній яскині,В яслах убогих, із зимна дрижучи,Спочив на сіні Цар всемогучий. АНГЕЛ 1: цар всемогучий днесь народвся, Щоби весь світ десь звеселився.

Номер слайду 8

АНГЕЛ 2: глянь, брате, а що це там жевріє???АНГЕЛ 1: так, це ж брате, пастухи біля вогню руки гріють. АНГЕЛ 2: Збудім їх друже, розкажімо і їм новину про щойно народженого Божого Сина. ПАСТУХ 1: о Боже милий, ніч вже настала. За день прожитий дяку прийми. Твоя опіка нас захищала, тепер сон тихий Ти нам зішли. Ангели Божі, нас захищайте, при стаді нашім ніч стережіть, та на загляду вовкам не дайте, і наш здобуток обережіть. Пастух 2: ну що, браття, час спочити. Хто при варті з чередою? Пастух 1: спіть спокійно,спочивайте, черга вже буде за мною. Пастушок: дідусю, можна і я з вами нині почергую? Про легенди наші старовинні вашу розповідь може почую. Пастух 2: на добраніч!(присідає щоб спати)Пастух1:(до пастухів)спіть щасливо.( до пастушка) ну що ж, чергуй. Пастух 3: череди лиш не лишайте, тут крутяться вовки з’їдливі. Пастух1: на моє око ти надію май. Пастушок: а я буду дідусеві помагати. (пастухи лягають спочивати)

Номер слайду 9

Пастух 2: що за голос? Що за спів? Пастух 1: це не людський чути спів. Пастух 3: що за чудо? Що за диво? З піднебесся є воно. Пастух 1: Що за диво? З-під небесних йде висот. Голос з неба мабуть на суд Божий кличе нас. Із життям прощатись треба. Світ скінчиться тут, в цей час!АНГЕЛ 1: Добрий вечір, пастушки, вам Господь зсилаєІ у ніч цю благодатну вас благословляє. АНГЕЛ 2: Радість з неба вам несу: АНГЕЛИК 3: не в колисці, не в палаці,АНГЕЛИК 4: а на сіні, у хліву. АНГЕЛИ (РАЗОМ): Народився нам Месія. Божий Син і Цар царів!

Номер слайду 10

АНГЕЛ 1: Той, кому ми вірно служим,Хто весь Всесвіт сотворив,Між людей приходить нині,Щоби світ у мирі жив. Пастух3: браття, щастя ми діждались!Пастух 1: що пророки предрекли, то сповнилося отут. Пастух 2: то це може той Месія, котрого жде люд увесь? Пастух 1: о честь Йому й слава, що тіло немовляти Ти нині на себе прийняв. Тож ми сміліше станемо вітати, бо коли рівно – рідний нам став. Пастух 2:так, браття. Ходім до Нього, у віфлеємський край ідем. І Месію, Творця свого ми серцем всі віднайдем.

Номер слайду 11

ІРОД(нервовий, ходить туди-сюди): Що за гомін там на дворі, пізня вже година, Не дають царю спочити, чия в тім провина?! Хтось захотів головою поплатитись нині, За порушений мій спокій у моїй хатині?ЦАР 1: Добрий вечір в царстві вашім і радість велика, Бо родився для спасіння нам новий Владика. Вибачайте, що так пізно вас потурбували, Просимо, щоби до нього шлях ви підказали.ІРОД( кривиться, але ввічливо відповідає царям): Щиро раді ми гостям, просим заходити І у нашому маєтку трохи погостити. Та дороги вам, на жаль, не можу вказати, Хай просвітять зорі вас – і нам дайте знати, Де у царстві моєму, у місті, в хатині Народилося дитятко, і в чиїй родині? Ми всі теж зберемося в нелегку дорогу Поклін свій віддати всі хочемо Богу. ЦАР 2: Дуже вдячні за прийом, та нема спочинку, Поки не знайдемо ми ту малу дитинку. Бо, здолавши шлях важкий, не можемо спинитись Хочемо Царю новому доземно вклонитись. ЦАР 3: А як ми свої дари і поклін складемо, На зворотному шляху знов до вас зайдемо І розкажемо, де знайти Володаря світу, Щоб поклін свій склали ви і вся ваша свита.ІРОД(награно, крізь зуби): Що ж, щасливої дороги Я ж, на жаль, не маю змоги Подарунок передати Для "святого" немовляти. Навіть цар і його рідні Живуть зараз дуууже бідно.

Номер слайду 12

ЦАР 3: О, Спасе Христе, вірим серцями, Що Ти один лиш Цар над царями, А в доказ віри щирої цеї Прийми, могутній Царю Юдеї, Ті царські дари, котрі одному Належать Господу Богу Святому. ЦАР 1: Прийми від мене ладан пахучий. ЦАР 2: Від мене, Спасе, - миро цілюще. ЦАР 3: Від мене, Боже, злато блискуче. ЦАРІ РАЗОМ: Хай буде цар світу щасливий!КОЗАК: А за князями і я з дарами До тебе, Христе, йду з молитвами За український нарід, родину, За нашу землю, за Україну. Ми тебе просим, дитятко Боже, Як щире серце просити може: Змилосердися, Боже, над нами, Над нашим краєм та над братами, Пошли ж нам долю, пошли ж нам волю, Миру, насущного хліба та солі! Додай снаги, сили та світла, Щастя дай, Боже, на многая літа!

Номер слайду 13

ІРОД(занепокоєний, нервово ходить по кімнаті): Чекаю котрий день — царів нема й немає!В яскині тайну змову затівають!Щоб скинути мене! Великого царя!Великого царя що збудував державу!На трон мій замах... Треба щось робити... Карати всіх малих! Всіх хлопців до 2-х літ згубити!!КОЗАК: Досить Іроде лукавий. Знаємо всі твої справи. А у нас сьогодні свято!Не дамо його псувати!Всю державу обікрали!І невже вам досі мало?Вимітайся геть з країни. Й більше не чіпай дитини.

Номер слайду 14

Звіздар: Небо і земля нині торжествують, Ангели, люди весело празднують Христос родився, Бог воплотився, Ангели співають, Царя витають,Поклін віддають, пастиріє грають,"Чудо, чудо!" повідають. АНГЕЛ 2: Прощавайте, добрі люди,Вже спокій від нині буде. Щиро Господа благайте, Своїх діток научайте. АНГЕЛ 1: Щоб до церкви всі ходили, Щиро Богу ся молили,Здержуйтеся від пустоти,Не робіть батькам гризоти. АНГЕЛ 3: Шляхом Ірода не йдіть,До Бога свою стежину поверніть —АНГЕЛ 2: То вас Бог буде любити, Буде вас благословити, Пошле вам щасливу долю І удома, і на полю. ПАСТУХ 3: Добре сталось, слава Богу, Тож збираймося в дорогу!ПАСТУХ2: Але як вийдем з хати,Треба щастя побажати.

Номер слайду 15

ЗВІЗДАР Віншуєм вам нині, усі добрі люде, Нехай поміч Божа завжди з вами буде. Хай кожної днини, кожної години Бог благословить вас, біда нехай загине! Бувайте здорові разом з діточками, Хай смутку і горя не буде між вами, Худібка і джмілка нехай виростає, А град, вогонь, туча — нехай вас минає. Нехай добре родить жито і пшениця, Усякеє збіжжя, усяка пашниця. Христос ся рождає!КОЗАК: Ми на тому, добрі люди, коляду кінчаєм, Щастя й долі цьому дому Всі щиро бажаєм, - А за коляду приймемо щедру нагороду, Не для себе, а на цілі Рідного народу. ЦАР 1 : Жийте в мирі й щасті, Добрі, чесні люди, Хай Господня ласка. З вами завжди буде!ПАСТУХ 3: Віншуємо вас, аби у вашій загороді було стільки овечок, скільки у сім домі дрібних кришок!ПАСТУШОК: Віншуємо вам многая літа з цими святками, з цим Новим Роком та Святим Різдвом. Дай вам, Боже, здоров'я!УСІ РАЗОМ: Дай, Боже!

pptx
Додав(-ла)
Жванія Марина
Додано
21 грудня 2023
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку