При вивченні лужноземельних металів розглядається питання якості води тому рекомендую використовувати Презентацію ,яку учні виконують під керівництвом вчителя. Виконуючи презентацію учні набувають навички працювати в електронному просторі використовуючи додаткові матеріалами та електроні носії. При захисті своєї роботи учень використовує елементи науково-дослідницького напрямку.
Істотний вплив на властивості води роблять розчинені в ній домішки. Так, наявність у воді солей Кальцію та Магнію є шкідливими для парових котлів. Такі домішки при високій температурі утворюють щільний осад на стінках котла. Накип погано проводить тепло, відбувається локальний перегрів котла, що може призвести до вибуху. Наявність у воді солей Кальцію й Магнію у воді обумовлює її твердість. Всім вам відомий накип у чайниках, теж зумовлений наявністю у воді солей Кальцію й Магнію, який складно вивести. Як це зробити? Ми сьогодні з вами і поговоримо. Мета:- ознайомитись із поняттям «твердість води», розглянути причини твердості води й методи її усунення.- сформувати науковий світогляд при вивченні методів усунення тимчасової та постійної твердості води; сприяти екологічному вихованню.- розвивати пізнавальний інтерес до предмету;Вода широко використовується у техніці: в хімічній промисловості як розчинник і реагент, для промивання різних речовин, для парових котлів, для охолодження різних агрегатів та в інших цілях.
Твердість води — якщо вода містить значні кількості солей кальцію і магнію, то таку воду називають твердою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то — м’якою. Поняття «твердість води», причини твердості води й методи її усунення. Відрізняють тимчасову «карбонатну» і сталу твердість води . Тимчасова твердість обумовлюється наявністю кислих карбонатів (гідрокарбонатів) кальцію і магнію: Ca(HCO3)2 і Mg(HCO3)2, а стала — наявністю сульфатів і хлоридів кальцію і магнію: Ca. SO4, Mg. SO4, Ca. Cl2 і Mg. Cl2. Загальна твердість води являє собою суму тимчасової і сталої твердості.
Тверда вода непридатна майже для всіх галузей виробництва. Так, наприклад, тверду воду не можна вживати для прання білизни, миття шерсті і фарбування тканин, бо в ній мило втрачає свою мийну здатність. Це пояснюється тим, що розчинний у воді стеарат натрію, який становить головну складову частину мила, переходить у нерозчинний стеарат кальцію (або магнію), утворюючи так зване кальцієве (або магнієве) мило: 2 С 17 Н 35 СООNa + Ca. SO4 = Са(С 17 Н 35 СОО)2 ↓ + Na 2 SO4 При цьому мильна піна утворюється тільки після повного осадження іонів кальцію і магнію, на що непродуктивно витрачається багато мила. Крім того, утворюваний осад кальцієвого і магнієвого мила міцно осідає на волокнах тканин і забруднює їх, а при фарбуванні утворює плями. Тверда вода непридатна і для цілого ряду інших виробництв: паперового, шкіряного, крохмального, спиртового. Для приготовлення їжі тверду воду теж не вживають, бо в ній погано розварюються м’ясо і овочі. Для пиття вона теж непридатна.
Способи усунення твердості води. Для зниження твердості води застосовують різні способи. Для того, щоб усунути карбонатну (тимчасову) твердість, використовують такі методи: Карбонатну твердість можна усунути також шляхом нагрівання води до кипіння. При цьому кислі карбонати розкладаються з утворенням нормальних карбонатів кальцію і магнію, які виділяються в осад:1) Ca(НСО3)2 + Са(ОН)2 = 2 Са. СО3 ↓ + 2 Н2 О2) Mg(НСО3)2 + Са(ОН)2 = Mg. CO3 ↓ +Ca. CO3 ↓ +2 Н 2 О1) Ca(НСО3)2 +2 Na. OH = Са. СO3 ↓ + Na 2 СО3 + 2 Н 2 О2) Mg(НСО3)2 + 4 Na. OH = Mg(OH)2↓+ 2 Na 2 СО3 + 2 Н 2 О1) Ca(НСО3)2 + Na2 СО3 = Са. СO3 ↓ + 2 Na. HCO32) Mg(НСО3)2 + Na 2 СО3 = Mg СO3 ↓ + 2 Na. HCO3• Са(НСО3)2 𝒕 Са. СО3 ↓ + Н 2 О + СО2 ↑• Mg(НСО3)2 𝒕 Mg. СО3 ↓ + Н 2 О + СО2 ↑
Вода з t:- менше 4 ммоль/дм3 характеризується як м'яка, - від 4 до 8 ммоль/дм3 — середньої твердості, - від 8 до 12 ммоль/дм3 — тверда, - понад 12 ммоль/дм3 — дуже тверда. За О. О. Алекіним:дуже м'яка — до 1,5 ммоль/дм³;м'яка — 1,5-3,0 ммоль/дм³;помірно тверда — 3,0-6,0 ммоль/дм3;тверда — 6,0-9,0 ммоль/дм3;дуже тверда — понад 9,0 ммоль/дм3. Олег Олександрович Алекін (1908 - 1995) - радянський і російський вчений-гідрохімік, розробник гідрохімічної класифікації природних вод. Доктор географічних наук, професор, член-кореспондент АН СРСР (з 1953), член-кореспондент РАН (з 1991), лауреат Сталінської премії. Основні праці присвячено дослідженню річкових та озерних вод. Методи усунення постійної твердості води:1) Са. С12 + Na 2 СО3 = Са. СO3 ↓ +2 Na. Cl2) Mg. SO4 + Na 2 СО3 = Mg. CO3 ↓ + Na 2 SO4 Утворені осади карбонатів кальцію і магнію відфільтровують.1) 3 Са SO4 + 2 Na3 PO4 = Ca3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO42) 3 Mg. SO4 + 2 Na3 PO4 = Mg3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO4
Твердість питної води Методи усунення постійної твердості води: В Україні згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» , затверджених Мінохорони здоров'я України 12.05.2010 р., які в цілому регулюють якість питної води — прийнято наступні нормативи показників твердості (жорсткості) питної води:1) Са. С12 + Na 2 СО3 = Са. СO3 ↓ +2 Na. Cl2) Mg. SO4 + Na 2 СО3 = Mg. CO3 ↓ + Na 2 SO4 Утворені осади карбонатів кальцію і магнію відфільтровують.1) 3 Са SO4 + 2 Na3 PO4 = Ca3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO42) 3 Mg. SO4 + 2 Na3 PO4 = Mg3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO4 У промисловості для усунення твердості води використовують катіонітний метод та аніоніт ний.вода водопровідна — до 6,5 ммоль/дм³ (в окремих випадках з дозволу санітарних служб — до 10 ммоль/дм³);вода колодязів та каптажів джерел — до 10 ммоль/дм³;вода фасована, з пунктів розливу та з питних бюветів — 7 ммоль/дм³.