Урок - Презентація " Поняття жорсткість води" 10 клас

Про матеріал

При вивченні лужноземельних металів розглядається питання якості води тому рекомендую використовувати Презентацію ,яку учні виконують під керівництвом вчителя. Виконуючи презентацію учні набувають навички працювати в електронному просторі використовуючи додаткові матеріалами та електроні носії. При захисті своєї роботи учень використовує елементи науково-дослідницького напрямку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКСЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА ɪ-ɪɪɪ СТУПЕНІВ – ЛІЦЕЙМ. ДОБРОПІЛЛЯДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ. Жорсткість води. Кун В. С. (10-Л клас)Керівник – вчитель хімії,Молодняк Е. А.

Номер слайду 2

Істотний вплив на властивості води роблять розчинені в ній домішки. Так, наявність у воді солей Кальцію та Магнію є шкідливими для парових котлів. Такі домішки при високій температурі утворюють щільний осад на стінках котла. Накип погано проводить тепло, відбувається локальний перегрів котла, що може призвести до вибуху. Наявність у воді  солей Кальцію й Магнію у воді обумовлює її твердість. Всім вам відомий накип у чайниках, теж зумовлений наявністю у воді солей Кальцію й Магнію, який складно вивести. Як це зробити? Ми сьогодні з вами і поговоримо. Мета:- ознайомитись із поняттям «твердість води», розглянути причини твердості води й методи її усунення.- сформувати науковий світогляд при вивченні методів усунення тимчасової та постійної твердості води; сприяти екологічному вихованню.- розвивати пізнавальний інтерес до предмету;Вода широко використовується у техніці: в хімічній промисловості як розчинник і реагент, для промивання різних речовин, для парових котлів, для охолодження різних агрегатів та в інших цілях.

Номер слайду 3

Твердість води — якщо вода містить значні кількості солей кальцію і магнію, то таку воду називають твердою, а коли цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то — м’якою. Поняття «твердість води», причини твердості води й методи її усунення. Відрізняють тимчасову «карбонатну» і сталу твердість води . Тимчасова твердість обумовлюється наявністю кислих карбонатів (гідрокарбонатів) кальцію і магнію: Ca(HCO3)2 і Mg(HCO3)2, а стала — наявністю сульфатів і хлоридів кальцію і магнію: Ca. SO4, Mg. SO4, Ca. Cl2 і Mg. Cl2. Загальна твердість води являє собою суму тимчасової  і сталої твердості.

Номер слайду 4

Тверда вода непридатна майже для всіх галузей виробництва. Так, наприклад, тверду воду не можна вживати для прання білизни, миття шерсті і фарбування тканин, бо в ній мило втрачає свою мийну здатність. Це пояснюється тим, що розчинний у воді стеарат натрію, який становить головну складову частину мила, переходить у нерозчинний стеарат кальцію (або магнію), утворюючи так зване кальцієве (або магнієве) мило:   2 С 17 Н 35 СООNa + Ca. SO4 = Са(С 17 Н 35 СОО)2 ↓ + Na 2 SO4 При цьому мильна піна утворюється тільки після повного осадження іонів кальцію і магнію, на що непродуктивно витрачається багато мила. Крім того, утворюваний осад кальцієвого і магнієвого мила міцно осідає на волокнах тканин і забруднює їх, а при фарбуванні утворює плями. Тверда вода непридатна і для цілого ряду інших виробництв: паперового, шкіряного, крохмального, спиртового. Для приготовлення їжі тверду воду теж не вживають, бо в ній погано розварюються м’ясо і овочі. Для пиття вона теж непридатна.

Номер слайду 5

Способи усунення твердості води. Для зниження твердості води застосовують різні способи. Для того, щоб усунути карбонатну (тимчасову) твердість, використовують такі методи: Карбонатну твердість можна усунути також шляхом нагрівання води до кипіння. При цьому кислі карбонати розкладаються з утворенням нормальних карбонатів кальцію і магнію, які виділяються в осад:1)    Ca(НСО3)2 + Са(ОН)2 = 2 Са. СО3 ↓ + 2 Н2 О2)    Mg(НСО3)2 + Са(ОН)2 = Mg. CO3 ↓ +Ca. CO3 ↓ +2 Н 2 О1)    Ca(НСО3)2 +2 Na. OH = Са. СO3 ↓ + Na 2 СО3 + 2 Н 2 О2)    Mg(НСО3)2 + 4 Na. OH = Mg(OH)2↓+ 2 Na 2 СО3 + 2 Н 2 О1)    Ca(НСО3)2 + Na2 СО3 = Са. СO3 ↓ + 2 Na. HCO32)    Mg(НСО3)2 + Na 2 СО3 = Mg СO3 ↓ + 2 Na. HCO3• Са(НСО3)2 𝒕 Са. СО3 ↓ + Н 2 О + СО2 ↑• Mg(НСО3)2 𝒕 Mg. СО3 ↓ + Н 2 О + СО2 ↑ 

Номер слайду 6

Вода з t:- менше 4 ммоль/дм3 характеризується як м'яка, - від 4 до 8 ммоль/дм3 — середньої твердості, - від 8 до 12 ммоль/дм3 — тверда, - понад 12 ммоль/дм3 — дуже тверда. За О. О. Алекіним:дуже м'яка — до 1,5 ммоль/дм³;м'яка — 1,5-3,0 ммоль/дм³;помірно тверда — 3,0-6,0 ммоль/дм3;тверда — 6,0-9,0 ммоль/дм3;дуже тверда — понад 9,0 ммоль/дм3. Олег Олександрович Алекін (1908 - 1995) - радянський і російський вчений-гідрохімік, розробник гідрохімічної класифікації природних вод. Доктор географічних наук, професор, член-кореспондент АН СРСР (з 1953), член-кореспондент РАН (з 1991), лауреат Сталінської премії. Основні праці присвячено дослідженню річкових та озерних вод. Методи усунення постійної твердості води:1)     Са. С12 + Na 2 СО3 = Са. СO3 ↓ +2 Na. Cl2)     Mg. SO4 + Na 2 СО3 = Mg. CO3 ↓ + Na 2 SO4 Утворені осади карбонатів кальцію і магнію відфільтровують.1)    3 Са SO4 + 2 Na3 PO4 = Ca3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO42)    3 Mg. SO4 + 2 Na3 PO4 = Mg3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO4

Номер слайду 7

Твердість питної води Методи усунення постійної твердості води: В Україні згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» , затверджених Мінохорони здоров'я України 12.05.2010 р., які в цілому регулюють якість питної води — прийнято наступні нормативи показників твердості (жорсткості) питної води:1)     Са. С12 + Na 2 СО3 = Са. СO3 ↓ +2 Na. Cl2)     Mg. SO4 + Na 2 СО3 = Mg. CO3 ↓ + Na 2 SO4 Утворені осади карбонатів кальцію і магнію відфільтровують.1)    3 Са SO4 + 2 Na3 PO4 = Ca3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO42)    3 Mg. SO4 + 2 Na3 PO4 = Mg3(PO4)2 ↓ + 3 Na 2 SO4 У промисловості для усунення твердості води використовують катіонітний метод та аніоніт ний.вода водопровідна — до 6,5 ммоль/дм³ (в окремих випадках з дозволу санітарних служб — до 10 ммоль/дм³);вода колодязів та каптажів джерел — до 10 ммоль/дм³;вода фасована, з пунктів розливу та з питних бюветів — 7 ммоль/дм³.

Номер слайду 8

Мінеральна вода моєї сім'ї

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
5059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку