Урок - презентація : "Розвиток культури за елліністичної доби ."

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з культурою, духовним та повсякденним життям елліністичної доби; охарактеризувати духовне життя елліністичної доби; визначити внесок Александра Македонського в розвиток культури; сформувати поняття «музей», «пергамент». Очікувані результати Після цього уроку учні зможуть: застосовувати та пояснювати на прикладах поняття «еллінізм», «музей», «пергамент»; описувати пам’ятки елліністичної цивілізації, повсякденне і духовне життя в Александрії; характеризувати діяльність видатних діячів; оцінювати внесок елліністичної цивілізації в історію людства. Тип уроку: засвоєння нового навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток культури за елліністичної доби . Розвиток культури за елліністичної доби .

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з культурою, духовним та повсякденним життям елліністичної доби; охарактеризувати духовне життя елліністичної доби; визначити внесок Александра Македонського в розвиток культури; сформувати поняття «музей», «пергамент». Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: застосовувати та пояснювати на прикладах поняття «еллінізм», «музей», «пергамент»; описувати пам’ятки елліністичної цивілізації, повсякденне і духовне життя в Александрії; характеризувати діяльність видатних діячів; оцінювати внесок елліністичної цивілізації в історію людства. Тип уроку: засвоєння нового навчального матеріалу.

Номер слайду 3

Взаємодія грецької та давньосхідної культури утворила своєрідну нову елліністичну культуру.

Номер слайду 4

Центри елліністичної культури. Александрія (Египет)Антіохія(Сирія)Пергам(Мала Азія)

Номер слайду 5

Процвітали. АРХІТЕКТУРАСКУЛЬПТУРАЖИВОПИС

Номер слайду 6

Нові міста будували за певними правилами. Сприятливий клімат. Перехрестя торгівельних шляхів. Особливу увагу приділяли1. Чистоті вулиць2. Благоустрою міста3. Будівництву водогону і каналізації4. Шкідливі майстерні виносили за місто

Номер слайду 7

Споруди прикрашали.1. Фресками.( живопис на вологій штукатурці)2 Мозаїка(зображення чи візерунок, виконані з кольорових каменів, смальти, керамічних плиток, шпону та інших матеріалів)3. Художніми творами схожими на елліністичні зразки.

Номер слайду 8

Ніка Самофракійська — одна з найвідоміших статуй античної епохи, присвячена богині перемоги на ім’я Ніка

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Венера Мілоська   — мармурова статуя богині Афродіти, датована приблизно 150 до н. е. Нині експонується в Луврі, Париж. Автор Венери Мілоської невідомий. Початково вона приписувалась Праксітелю, оскільки скульптура являє собою тип Афродіти Кнідської. Нині поширена версія про авторство Агесандра Антіохійського.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Александрі́я — головний порт і друге за величиною та економічним значенням місто Єгипту, на західному березі дельти річки Ніл, розташоване між Середземним морем і озером Мар'ют. Місто розташоване на півночі країни. Є адміністративним центром губернаторства Александрія. Назване на честь свого засновника — Александра Македонського.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Одним із кращих елліністичних міст був Пергам , побудований терасами , що піднімалися до вершини пагорба , де розташований акрополь.

Номер слайду 17

Пергамська бібліотека була заснована Євменом II  і розташовувалася в північній частині Акрополя. Вона стала другою за значенням (після Александрійської) бібліотекою античності. За свідченням Плутарха, в ній зберігалося близько 200 тис. книг. Одним з керівників бібліотеки у II в. до н. е. був Кратет (Кратес) Малльський  — грецький граматик та філософ-стоїк.

Номер слайду 18

Перга́мський вівта́р  — присвячений Зевсові мармуровий вівтар з міста Пергама, на якому відтворено сцени з міфів , одна з найвизначніших пам'яток еліністичної архітектури. Вважався чудом світу ще в давнину. Зараз знаходиться в Берліні в Пергамському музеї який спеціально збудували для того, щоб розмістити об’єкт у натуральну величину.

Номер слайду 19

Довжина цього витвору становить 120 метрів , а висота --- понад 2 метри.

Номер слайду 20

Модель міста Пергам

Номер слайду 21

Досягнення елліністична науки.{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Назва галузіВідомі діячіДосягнення та здобутки. Евклід. Архімед. Аристарх. Ератосфен

Номер слайду 22

Домашнє завдання: опрацювати параграф та заповнити таблицю « Досягнення елліністичної культури.»

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
2 вересня 2022
Переглядів
5831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку