Урок - усний журнал з елементами рольової гри "Шлюб і планування сім"ї"!

Про матеріал
Інтегрований урок - усний журнал з елементами рольової гри "Шлюб і планування сім"ї".Це чудовий приклад інтеграції різних дисциплін, зокрема, біології, основ здоров"я, валеології, гігієни, медицини, християнської етики, правознавства з залученням окремих вчителів та представників медичних установ в плані формування здорового способу життя, всестороннє рольове обговорення конкретної соціально значимої теми дошлюбних відносин та моральних підвалин формування сім"ї. Особливо важливо це в роботі з учнями підліткового віку.
Перегляд файлу

Тема: шлюб і планування сім'ї

Мета: доповнити знання учнів про важливу подію в житті – шлюб; ознайо-мити з наслідками дошлюбних зв’язків, розповісти про СНІД та венеричні захворювання; показати негативний вплив на організм алкоголю, наркотиків, куріння; виховувати в дітей дбайливе ставлення до свого здоров'я як найцін-нішого багатства людини.

Форма проведення: усний журнал з елементами рольової гри

Хід уроку

(Звучить музична мелодія)

Вчитель. Темою нашого сьогоднішнього уроку є шлюб та планування сім'ї.

А епіграфом візьмемо слова В. Симоненка:

Ти знаєш, що ти людина;

                                             Ти знаєш про це чи ні?

                                             Усмішка твоя – єдина,

                                             Мука твоя – єдина,

                                             Очі твої – одні.

Проводити  заняття мені допомагатимуть вчителі християнської етики та права, запрошені гості та учні, які готували сторінки журналу. Перша сторінка – «Шлюб – союз двох людей, важлива подія у родині». Двоє зустрілися. Познайомилися і закохалися. І, здається, назавжди. На все життя. Вирішили взяти шлюб і мріють, щоб він був щасливим. До слова запрошується вчитель християнської етики.

Виступ вчителя християнської етики.

Вчитель. Який висновок можна зробити? (Учні роблять висновки).

Висновок. Шлюб є важливою подією для людини і готуватися до нього потрібно заздалегідь. У виборі дружини чи чоловіка потрібно керуватися почуттями і ставитися до цього серйозно й відповідально, оскільки вибираєш на все життя.

Вчитель. Шлюб, сім'я і її щастя – одна з важливих умов продовження роду людського. А як впливають на становлення сім'ї дошлюбні зв’язки? Про це друга сторінка нашого журналу «Дошлюбні зв’язки та їх наслідки».

Повідомлення учениці. → Сексуальна революція!

Вчитель. Який ви зробите висновок із почутого?(Учні формулюють висновок).

Висновок. Моральна і духовна розпуста є руйнівником людських цінностей.

Вчитель. На планеті лютувало немало пандемій – чума, холера, віспа, що забрали із собою тисячі жертв. На початку 80-х років XX ст. з'явилося нове інфекційне захворювання – СНІД, яке, як і ядерні випробування та екологічна криза, стало реальною загрозою існування людства. А сексуальна вседозво-леність, проституція, легковажність, нерозбірливість у виборі партнера призвели до виникнення венеричних хвороб. Тому наступна сторінка нашого журналу «СНІД. Венеричні хвороби та як їх уникнути».

☼ Р О Л Ь О В А    Г Р А  « С У Д О В Е    З А С І Д А Н Н Я»

(Звучить музична мелодія)

Вчитель. На здоров'я батьків і потомства негативний вплив мають алкоголь і куріння. Про це поговоримо у наступній сторінці журналу «Вплив шкідливих звичок на здоров'я нащадків».

Повідомлення учениці. → Вплив алкоголю!

Повідомлення учениці. → Вплив паління!

Вчитель. Який висновок зробимо? (Учні формулюють висновок)

Висновок. Материнство – величезне щастя. Здоров'я дитини, її фізичний та розумовий розвиток залежить насамперед від самої матері.

Вчитель. Велику небезпеку для здоров'я має вживання наркотиків. Перегор-таємо наступну сторінку нашого журналу «Наркоманія і потомство».

Повідомлення учениці. → Вплив наркотиків!

Вчитель. Ще одним із негативних наслідків дошлюбних зв’язків є небажана вагітність, яка найчастіше закінчується абортом. Аборт – далеко не така проста і безпечна операція, як думають більшість людей. По суті аборт – це санкціоноване наймане вбивство, оплачене самими батьками. Недаремно в деяких країнах аборт заборонений як злочин проти особистості. Штучне переривання вагітності, яке проводиться в медичних закладах, називається медичним. Поза лікувальними установами – кримінальне і розглядається як злочин. Щоб видалити з матки зародок, доводиться розширювати канал її шийки. А це пов’язано із труднощами, особливо у жінок, які ще не народжу-вали. Під час цієї операції нерідко виникають тріщини і надриви, через які можуть проникати мікроби, які звичайно живуть у статевих шляхах. Воротами для інфекції стає і внутрішня поверхня матки, яка після аборту перетворюється на рану. Усе це призводить до того, що після аборту часто виникають запальні процеси, які не тільки спричиняють багато страждань, а і нерідко ведуть до тяжких ускладнень, зокрема до позаматкової вагітності й безпліддя. Яким би досвідченим не був лікар, він ніколи не може бути впевненим у тому, що плід видалено повністю, оскільки вискоблювання проводиться наосліп. І коли хоч невелика частина зародкового яйця залишиться в матці, виникає кровотеча й іноді настільки сильна, що під загрозою виявляться життя жінки. Треба знати, що аборт перериває перебудову жіночого організму, яка відбувається під час вагітності. І на цю травму організм нерідко відповідає нейроендокринними розладами: змінюється менструальний цикл, виникають самовільні викидні при наступних (вже бажаних) вагітностях, настає безпліддя, розвивається ожиріння. Такі ускладнення найімовірніші у жінок, що переривають першу вагітність. Якщо порушується дітородна функція, відновити її буде важко, а іноді й неможливо, навіть за допомогою найсучасніших методів лікування. Не ризикуйте своїм здоров'ям і радістю материнства.

Вчитель. А що про це говорять статті Конституції України? До слова запрошується вчитель правознавства.

Виступ вчителя правознавства.

Вчитель. Останньою сторінкою нашого журналу є «Планування сім'ї і методи запобігання вагітності». Ознайомить вас із ними лікар – акушер районної лікарні.

(В и с т у п    л і к а р я)

Вчитель. Людина – творець свого сімейного щастя, і залежить воно від твердої волі, впевненості, переконання, а ще від любові один до одного та дітей. А зараз запам’ятайте основні цінності сімейного життя:

- вірність;

- гігієна сімейного життя;

- взаємна любов батьків;

- спільність духовних інтересів;

- згода між членами родини;

- піклування про дітей;

- піклування про батьків і старших у сім'ї;

- здатність до взаєморозуміння;

- здоровий спосіб життя сім'ї;

- дотримання народних звичаїв, оберігання родинних традицій.

Підсумки уроку та оцінювання учнів!

docx
Додано
27 липня 2019
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку