Урок- дослідження " О.Генрі - майстер новели. "Дари волхвів"

Про матеріал
Матеріал даного уроку знайомить здобувачів освіти з творчістю відомого американського прозаїка О.Генрі, який майже все своє життя присвятив написанню коротких оповідань з несподіваними поворотами сюжету. Під час уроку у школярів формуються ключові компетентності, розвиваються їх творчі здібності.
Перегляд файлу

Розробка уроку із зарубіжної, літератури проведеного у 7 класі на тему: «Новела як літературний жанр, її характерні ознаки. О. Генрі – майстер новели. Біблійні мотиви та моральні цінності в новелі « Дари волхвів»

Мета: познайомити здобувачів освіти з новелою як літературним жанром; з життям та творчістю О.Генрі; допомогти зрозуміти основну ідею новели «Дари волхвів»; сприяти вихованню моральних якостей дітей.

Обладнання: презентація «О.Генрі – видатний майстер новел», тексти біблійної оповіді «Дари волхвів», виставка творів письменника.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

                                       Епіграф до уроку

Найцінніший скарб на землі –                                            християнська любов.

                                                                                             О.Генрі

                                       Хід уроку

І.Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  • Згадайте, кого називають волхвами?
  • У яких творах ми зустрічалися з цими людьми?
  • На які їхні здібності звертали увагу в цих творах?V

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Повідомлення теми уроку.
  2. Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні ми розпочнемо знайомство з творчістю Вільяма Сідні Портера, більш відомого нам як О. Генрі.                                                                                                    О.Генрі ввійшов в літературу як майстер цікавих оповідань. Він зумів посісти своє місце серед найкращих оповідачів в американській літературі завдяки оригінальності свого таланту. Цей письменник залишається одним з найшановніших для читачів багатьох поколінь.  Його називають «королем новели». Літературна спадщина О. Генрі велика —він написав 287 новел.   Твори О. Генрі називають енциклопедією американського життя. Герої його новел — звичайні люди: клерки, продавці, бідні художники, фермери, дрібні авантюристи, шахраї тощо.

  1. Повідомлення учнів про життя О.Генрі.(показ слайдів)

ІV. Закріплення вивченого

1.А зараз  ми пригадаємо  біографію О.Генрі: Слайд.

Відповідь учнів і перегляд слайду для уточнення.

1-Справжнє імя О.Генрі.

2-Коли жив О.Генрі?

3.-Де він народився?

4.-Що ви знаєте про батьків О.Генрі.

5.-Де і як навчався?

6.-Коли і де починає трудовий шлях?

7.-Що ви знаєте про Техаський період.

8. -Пригадайте епізод, що підтверджує любов письменника до дружини?

9.-Звинувачення у крадіжці.

10.-Коли і де приходить визнання?

11.-Літературна спадщина письменника. 

2. Словникова робота

Новела (італ. novella, від латин, novellas — новітній) — невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з динамічним, напруженим сюжетом та несподіваним фіналом.

Новелам властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, зведення до мінімуму кількості персонажів.

- Давайте доведемо, що твір О.Генрі «Дари волхвів», -новела?

V. Актуалізація опорних знань

 1.- Назва твору незвична. Ще раз перечитаємо її і попробуємо розібратися в її значенні.

 -В якому творі ми зустрічалися з  образом волхва?    ( Ми зустрічалися в «Пісні про віщого Олега » О. Пушкіна)

- Хто такі волхви?   (Волхви – мудреці, провидці.) (слайд)

 - А в новелі «Дари волхвів» про яких волхвів  іде мова: «Ті, що принесли дари немовляті у яслях…»?        (Про біблійних волхвів   Волхви – це східні мудреці, які по зорях дізнались про народження Ісуса Христа, прийшли вклонитись йому і принесли дари).

-Що подарували немовляті волхви? (Вони подарували йому золото, ладан, мирро )      (Новонародженому Ісусові принесли золото, ладан і мирро. Звідси пішов звичай дарувати подарунки на Різдво)

2.Пояснення вчителя.    

Волхви подарували Ісусу золото як символ визнання його царем на знак земної влади.    Ладан - як знак Божественного походження і небесної влади і ми бачимо, як у храмах підноситься кадильний дим.   Третій дар — мирро. Це та річ, якою помазували людину, котра померла. Фактично волхви пророкують смерть Ісуса. І ми знаємо, що смерть Христа - то смерть жертовна, бо Він прийшов, щоб принести Себе в жертву за кожного з нас.

     3. Дари волхвів      Символи для людства

Золото символ визнання його царем на знак земної влади                                     Ладан              символ Божественного походження і небесної влади                                 Мирро              символ тернового куща, запашна речовина, знак благоговіння ., жертовної смерті                                                                                                                 4.      - А сьогодні ми дізнаємося, як дари волхвів пов’язані з героями твору О.Генрі «Дари волхвів». Отже, почнемо працювати над змістом

- Яке ваше враження від твору?                                                                                            -Які думки виникли у вас під час читання?                                                                                   -  Автор твору «Дари волхвів» переосмислює біблійну історію. Він називає наймудрішими волхвами саме героїв свого твору. Наше завдання зрозуміти чому.

VІ.  Мотивація. Проблемне питання.

-В одній із новел О. Генрі писав:

  «Ви чекаєте на скарби, які ніби манна небесна, упадуть до ніг у вигляді золотих доларів чи хрустких кредиток, а між іншим у кожного з вас є величезні скарби, які ви мало цінуєте".                                                                    –Це буде наше проблемне питання, на яке ви дасте відповідь лише в кінці уроку.                                                                                                                         - Напередодні якого свята відбуваються події у творі?                                                     – Розкажіть про головних героїв новели: хто вони, чим займаються ?                          -  Зачитайте опис приміщення, де жило подружжя. Який колір переважає в цьому описі? Чому?                                                                                                                 – Які цінності були в Джіма та Деллі?                                                                 – Чому кожен з них вирішив продати ці речі? Чи легко було з ними їм розлучатися? Про що свідчить цей вчинок?                                                                         – Які почуття переживали герої, отримуючи подарунки? - Чому, незважаючи на бідність, вони хочуть зробити один одному дорогі подарунки?  (Цінують один одного. Люблять. Вважають достойними всього найкращого)

-Який момент оповідання є найнапруженішим?  ( Зустріч героїв).                                      -Давайте пригадаємо цей епізод. А для цього переглянемо інсценізацію.

VІІ. Інсценування уривка із новели “Дари волхвів” О. Генрі

Автор. У молодої сімейної пари Юнг було два скарби, їх гордість. Один –  золотий годинник Джіма, який належав його батькові і діду, другий – каштанове волосся Делли. Вона за 20 доларів продала своє волосся і купила подарунок гідний Джіма – платиновий ланцюжок для годинника. І ось, підкрутивши волосся, Делла зустрічає Джіма.                                                              Двері відчинилися, Джім увійшов і причинив їх. Його худе обличчя було заклопотане. Бідолаха, в двадцять два роки він мав годувати сім’ю! Йому давно треба було купити нове пальто, і рукавичок у нього не було.                      Джім увійшов і завмер.  Його очі спинилися на Деллі, в них був вираз, якого вона не могла зрозуміти.  Це не були ні гнів, ні здивування, ні  докір, – жодне з тих почуттів, яких вона могла сподіватись. Він просто пильно дивився на неї, і на обличчі у нього був отой дивний вираз.                                 Делла зіскочила з столу і кинулась до нього.

Делла. Джім, милий, не дивись на мене так. Я підстригла волосся і продала його, тому що не пережила б, якби мені нічого було подарувати тобі на Різдво. Вони знову відростуть. Ти ж не сердишся, правда? Я не могла інакше. У мене дуже швидко росте волосся. Ну, привітай мене з Різдвом, Джім, і давай радіти святу. Якби ти знав, який я тобі подарунок приготувала, який він гарний, чудовий!

Джім. Ти підстригла волосся?

Делла. Так, підстригла і продала. Але ж ти мене все одно будеш кохати? Я все та ж, лише з коротким волоссям.

Джім (здивовано оглянувши кімнату). Отже, твоїх кіс уже немає?

Делла. Не шукай, ти їх не знайдеш ... Будь зі мною лагідний, тому що я зробила це для тебе. Можливо, волосся на моїй голівці і можна порахувати, але ніхто не зміг би виміряти мою любов до тебе.

Джім. Зрозумій мене, Делло. Ніяка зачіска не зможе змусити мене розлюбити мою дівчинку. Але розгорни мій подарунок, і тоді ти зрозумієш, чому я в першу хвилину був приголомшений.

Автор. Білі проворні пальчики розірвали папір. Почувся крик захвату, і в той же час він змінився потоком сліз ... На столі лежали гребінці, саме той набір гребінців, якими Делла давно милувалася в одній із вітрин Бродвею. Чудові гребінці, натуральні, черепахові, з блискучими камінцями, якраз під колір її каштанового волосся.

Делла. У мене дуже швидко росте волосся, Джім. Ой, я й забула. Я тобі купила ланцюжок для годинника. Все місто оббігала, поки знайшла його! Тепер можеш хоч сто разів на день дивитися, котра година. Я хочу бачити, як вони підходять одне одному. Дістань годинника

Джім. Делло ... Доведеться нам поки що заховати наші подарунки, хай полежать трішки. Вони для нас зараз занадто гарні. Годинник я продав, щоб купити тобі гребінці.

VІІ. Еврістична бесіда з класом

- Автор філософськи зауважує: "Що більше - вісім доларів в тиждень або мільйон на рік? Математик або мудрець дадуть вам неправильну відповідь. Волхви принесли дорогоцінні дари, але серед них не було одного".                              -Що більше - вісім доларів в тиждень або мільйон на рік? Як би відповіли математики чи мудреці.                                                                                                           - Що можна купити за мільйон?                                                                                        - А чого не можна купити за гроші?                                                                                         - Знову пригадаємо, що принесли волхви, кому? Це був дар шанування чи любові?                                                                                                                                                                  -Якого серед них не було? (Любові)

 Дійсно, О.Генрі робить мудрий висновок:                                                              волхви принесли  дари, але серед них не було головного, письменник не називає  його, але нам зрозуміло,  що цей дар  -  любов і вірність. Їх не купити, якщо навіть в кишені у вас мільйон.                                                                   -У чому мудрість  вчинку Делли і Джіма?

(Делла і Джім подарували один одному щось більше. Герої довели, що, незважаючи на усі труднощі життя, кожен з них піклується в першу чергу про кохану людину, а не про себе. Адже, коли люблять по-справжньому, не думають про себе. Мудрість їхнього вчинку полягає у тому, що  кожен з них пожертвував найціннішим, що у нього було, аби його друга половина була щаслива.)                                                                                                                                   -То що ж  більше - вісім доларів в тиждень або мільйон на рік?                                       ( У квартирі за 8 доларів живе справжня любов, яка більша за мільйони .У світі немає нічого ціннішого за любов, і ніякі подарунки, навіть найдорожчі, не можуть замінити це почуття.)                                                                                        - Перечитаємо останній абзац оповідання: «Волхви, ті, що принесли дари немовляті у яслах, були, як ви знаєте, мудрі люди, надзвичайно мудрі люди. Вони винайшли звичай робити різдвяні подарунки. Бо вони були мудрі.  А я розповів вам нічим не примітну історію про двох дурненьких дітей, які жили у восьми доларовій квартирі і зовсім немудро пожертвували одне для одного найдорожчими своїми скарбами. Але до відома мудреців наших днів слід сказати, що з усіх, хто робив подарунки, ці двоє були наймудріші. З усіх, хто приносить і приймає дари, наймудріші тільки такі, як вони. Це всюди так. Вони і є волхви».

-Це  розповідь про  нічим не примітну історію про двох дурненьких дітей ?   -Чи виправдані такі жертви героїв?                                                                                          - З практичної точки зору…ні. Але це доказ їх любові.                                          - Хто , на вашу думку, є волхвами? (Ті, хто має в серці любов)                                        - А чим пожертвував Ісус Христос заради людства? (Собою)

VІІІ. Робота з епіграфом

  1. Прочитайте епіграф до нашого уроку.
  2. Як ви його розумієте?
  3. Як вислів О. Генрі можна застосувати до героїв новели?

XІ. Узагальнення вивченого.

1. Згадаймо про проблемне питання.

  «Ви чекаєте на скарби, які ніби манна небесна, упадуть до ніг у вигляді золотих доларів чи хрустких кредиток, а між іншим у кожного з вас є величезні скарби, які ви мало цінуєте".                                                                           Автор підводить до головного висновку: найпрекрасніший скарб є у кожного з нас - це любов. А хто зможе відчути почуття кохання-отримає дар волхвів-мудрість.

2. Найбільш вражаючим для мене було…

3.На мою думку, найголовніше в житті людини…

4. Чи можемо ми сказати, що новела є актуальною в наш час?

XІІ. Підсумок уроку

            Мені здається, що сьогодні у нас з вами відбулася дуже щира і відверта розмова про любов, людяність і щастя. І я сподіваюся, ви зрозуміли, у чому полягає справжня мудрість - це мудрість нашого серця, здатного на велике, всеперемагаюче кохання.

  ХІІІ. Домашнє завдання. Прочитати новелу О. Генрі «Останній листок». Написати твір-мініатюру «Кращий подарунок у моєму житті» .

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
21 березня 2022
Переглядів
2347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку