​Урок № 1. Мистецтво в нашому житті. Сонячний день. Конспекти уроків образотворчого мистецтва (малювання), 2 клас Мета:

Про матеріал

Урок № 1. Мистецтво в нашому житті. Сонячний день. Конспекти уроків образотворчого мистецтва (малювання), 2 клас

Мета:
навчальна: пропедевтично ознайомлювати учнів з видами візуальних (образотворчих) мистецтв, головними засобами виразності в них; надавати загальне уявлення про образотворче мистецтво; розкривати практичну роль мистецтва; ознайомлювати учнів із видами художньо-образотворчої діяльності, матеріалами та інструментами, з якими працює художник;
розвивальна: формувати початкові навички відтворення почуттів і вражень засобами образотворчого мистецтва; розвивати спостережливість, увагу, зорову пам'ять;
виховна: виховувати емоційне ставлення та естетичне сприйняття навколишнього світу, гарний смак і бажання малювати; психологічно налаштовувати дітей на навчальну роботу.

Перегляд файлу

Урок № 1. Мистецтво в нашому житті. Сонячний день. Конспекти уроків образотворчого мистецтва (малювання), 2 клас

Мета:
навчальна: пропедевтично ознайомлювати учнів з видами візуальних (образотворчих) мистецтв, головними засобами виразності в них; надавати загальне уявлення про образотворче мистецтво; розкривати практичну роль мистецтва; ознайомлювати учнів із видами художньо-образотворчої діяльності, матеріалами та інструментами, з якими працює художник;
розвивальна: формувати початкові навички відтворення почуттів і вражень засобами образотворчого мистецтва; розвивати спостережливість, увагу, зорову пам’ять;
виховна: виховувати емоційне ставлення та естетичне сприйняття навколишнього світу, гарний смак і бажання малювати; психологічно налаштовувати дітей на навчальну роботу.

Оснащення:
візуальний ряд: навчальні плакати, репродукції картин відомих художників;
обладнання: ТЗН;
матеріали та інструменти: альбом для малювання; простий олівець; гумка; фарби — гуаш або акварель; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань; урок-бесіда.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота за яскравими враженнями.

Основні поняття

 

ХІД УРОКУ

№ 1. Мистецтво в нашому житті. Сонячний день. Конспекти уроків образотворчого мистецтва (малювання), 2 клас

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Бесіда про правила техніки безпеки під час уроку образотворчого мистецтва.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Бесіда
Чому люди малюють?
Коли з’явився перший малюнок?

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя
— Картини, оповідання, вірші, танці, музичні твори, чудові палаци і парки, мультфільми і вистави, пам’ятники — усе це твори різних видів мистецтва. Світ мистецтва — це світ прекрасного! Світ, сповнений звуків, барв, неповторної краси ліній, форм, слів. Світ людських почуттів і мрій. Світ народної мудрості та майстерності. Видів мистецтва безліч, і всі вони дуже різні. т Як ви гадаєте, що поєднує українську народну пісню, Софійський собор у Києві та вірші Т. Г. Шевченка?
Вони привертають нашу увагу. Колись твори мистецтва здавалися людям дивом. Вони вірили, що на їх створення митців надихають боги. В уявленнях давніх греків муза Талія була покровителькою комедії, Кліо — історії, Мельпомена — трагедії, Терпсіхора — танців…
Звісно, під час створення творів мистецтва натхнення є дуже важливим, але все-таки найголовніше — це знання та вміння.
Нам потрібно навчитися розуміти музику, живопис, поезію. У художніх творів є своя мова і свої закони. Розуміти їх так само важливо, як уміти писати, рахувати, читати.

 

Архітектура — мистецтво проектування та зведення будівлі, створення простору, в якому живуть люди.

Живопис — вид образотворчого мистецтва, твори якого створюють за допомогою фарб, що наносять на яку-небудь поверхню (картон, полотно, стіну будівлі тощо).

Живопис «розмовляє» з нами мовою кольору, світла і почуттів.
Слово графіка прийшло до нас із грецької мови і означає «пишу».

Графіка — це вид образотворчого мистецтва, що містить малюнок і художні зображення, створені друкарськими машинами (гравюра, літографія, монотипія та ін.) і засновані на мистецтві малюнка.

Скульптура (латинське слово, яке означає «вирізую», «висікаю») — вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об’ємну тривимірну форму і виконані з твердих (каменю, металу) або м’яких, пластичних (глини, пластиліну) матеріалів.

У творах образотворчого мистецтва митці передають свої думки й почуття, зображують людину, предмети, що нас оточують, природу.
Та є ще один вид мистецтва, з яким ми зустрічаємося щодня і не завжди усвідомлюємо, що маємо справу саме з мистецтвом. Це декоративно-прикладне мистецтво і художнє конструювання. Саме вони створюють навколо нас світ гарних та зручних речей. (Учитель наводить приклади, спираючись на матеріал, що має у наявності.)

V. АКТУАЛІЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Творче завдання
Яка квітка нагадує сонце?

Учитель. Намалюйте освітлену сонцем зелену галявину, на якій ростуть жовтенькі кульбабки.
(Учні малюють кущик кульбабок, користуючись підручником (с. 10), наочними схемами послідовного малювання.)

Правила роботи і техніка безпеки під час малювання
Головне зображення на малюнку не приховують по кутках аркуша, а розташовують посередині.
Головне зображення на малюнку не повинне бути занадто великим (як слон у коробці з-під взуття) або занадто маленьким (як мишеня в басейні).
Малюємо чистими фарбами і ретельно вимиваємо пензлик, коли переходимо від одного кольору до іншого.
Не використовуємо під час малювання фарби безпосередньо з банки, а змішуємо їх на палітрі.
Під час роботи не розмахуємо пензлями й олівцями.
Обережно поводимося з водою і фарбами.

Альтернативне творче завдання
(Якщо рівень підготовки класу є достатнім, учитель може запропонувати розглянути ілюстрації в робочому зошиті та розповісти, про що говорять і яке враження справляють представлені зразки різних видів образотворчого мистецтва; намалювати твір мистецтва, який подобається найбільше. Це можуть бути будівля, картина, ілюстрація до вірша, танцю або пісні.)

Що ви намалюєте?
Які матеріали оберете?

Учитель. Під час малювання поміркуйте і складіть розповідь, яка продовжить дію, що зображує обраний вами твір мистецтва. Що станеться з героями вашої картини? Хто оселиться у намальованій вамі будівлі?

Індивідуальна робота за творчим завданням
Учні виконують роботу самостійно. Учитель надає індивідуальну допомогу.

VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Обговорення учнівських робіт
Учні по черзі демонструють свої роботи та розповідають про них. Учитель пропонує разом визначити, що потрібно змінити або додати, щоб малюнок став більше схожим на оригінал.
Урок не має на меті детально та правильно відтворити твір мистецтва. Учні мають навчитися передавати власні враження художніми засобами.

Навчальна гра «Художник і види мистецтва»
Учні об’єднуються у п’ять груп. Учні першої групи зображують художників, решта — види образотворчого мистецтва. «Види мистецтва» вихваляються одне перед одним своїми чеснотами, а «художники» повинні їх помирити.
З малюнків створюють виставку «Що я люблю малювати, або Краса навколо нас».

 

docx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
6623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку