УРОК 15.ОПТИМАЛЬНЕ СПІВВІДНОШЕННЯ ПРИРОДНИХ І ГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ. ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ ПРИРОДНИХ УГІДЬ. НОРМУВАННЯ АНТРОПОГЕННИХ НАВАНТАЖЕНЬ

Про матеріал

На уроці разом з викладачем учні створюють інфослайд.Їм пропонується зразок, але це не стандарт. Учні можуть самостійно вибрати форму, або запропонувати власну. В тексті виділено терміни, на які обов'язково слід звернути увагу і використати при виконанні завдання. Роботу краще організувати за сінгапурською методикою: вища ефективність виконання завдання. Учнів завчасно слід попередити про форму роботи на уроці, так як їм буде необхідний відповідний папір і канцелярські приладдя. Однак, крім засвоєння нових знань, урок включає в себе ще і практичну роботу, тому структуру уроку слід максимально спростити.

Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом "інфо слайди до екології 11 клас" УРОК 15

ТЕМА: ОПТИМАЛЬНЕ СПІВВІДНОШЕННЯ ПРИРОДНИХ

І ГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ. ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ

ПРИРОДНИХ УГІДЬ. НОРМУВАННЯ АНТРОПОГЕННИХ НАВАНТАЖЕНЬ

Цілі уроку:

Навчальна: ознайомити учнів з оптимальним співвідношенням природних і господарських угідь, розглянути осо­бливості обґрунтування територіальної структури природних угідь і нормування антропогенних навантажень;

Розвиваюча: розвивати навички критичного і креативного мислення.

Виховна: виховувати любов до рідного краю.

Обладнання й матеріали: таблиці або слайди презентації із зображенням

природних територій з різним ступенем антропо­генного навантаження.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний етап

Перевірка готовності групи до уроку

Діагностика емоційного стану учнів

II. Повторення домашнього завдання і актуалізація опорних знань

БЕСІДА

  1. Чому треба зберігати біорізноманіття?
  2. Які природоохоронні території є в Україні?
  3. Чи відрізняються між собою природні й агроландшафти?
  4. Що відбувається на першому етапі оптимізації?
  5. Які функції ландшафту є пріоритетними під час проведення оптимізації?
  6. Які завдання включає проблема оптимальної організації природного карка­
    су ландшафту?
  7. Яку частину території України, на вашу думку, доцільно використовувати як агроландшафти?

III.Мотивація навчальної діяльності учнів

Повідомлення теми і мети уроку

ДЧЦМПЗ

IV. Вивчення нового матеріалу

ПОБУДОВА ІНФОСЛАЙДУ ДО ТЕМИ

УЧНЯМ ПРОПОНУЄТЬСЯ ЗРАЗОК ІНФОСЛАЙДУ, але це не стандарт, учні можуть самостійно вибрати форму, або запропонувати власну. В тексті виділено терміни, на які обов’язково слід звернути увагу і використати при  виконанні завдання. Роботу краще організувати за сінгапурською методикою: вища ефективність виконання завдання. Учнів завчасно слід попередити про форму роботи на уроці, так як їм буде необхідний відповідний папір і канцелярські приладдя. Однак, крім засвоєння нових знань, урок включає в себе ще і практичну роботу, то структуру уроку слід максимально спростити. 

http://helpiks.org/helpiksorg/baza8/823318363771.files/image020.jpg

Основним критерієм оптимального співвідношення сільськогосподарських угідь у ландшафтах є висока продуктивність агроценозів за мінімальних витрат матеріально-енергетичних ресурсів, попередження ерозійних процесів і забруд­нення ґрунтових і поверхневих вод продуктами ерозії.

Найбільш ефективно на формування екологічно сталих ландшафтів вплива­ють захисні лісосмуги, особливо сполучені з природними лісами. Вони покра­щують розподіл опадів на полях, зменшують поверхневий стік талих і зливових вод, сприяють зниженню інтенсивності водної ерозії та дефляції.

Крім лісових насаджень, для комплексної екологізації агроландшафтів ве­лике значення мають трав'янисті ценози (сіножаті, луки, пасовища). Чергу­вання розораних і нерозораних смуг або окремих ділянок дає змогу попередити ерозію ґрунту, покращити екологічний стан території.

Визначення оптимального співвідношення площ природних і господарських угідь

Оскільки основний негативний наслідок зведення лісів і розорання степів інтенсифікація ерозійних процесів, необхідну лісистість («цілинність») тери­торії можна розрахувати, виходячи з кореляційної залежності між лісистістю й коефіцієнтом стоку. Визначивши значення коефіцієнта стоку, за якого лімі­тується ерозія (воно близьке до 1015 %), отримаємо, що для досягнення та­ких значень стоку в степу лісистість має становити 10 % , а в лісостепу 15 %. В. В. Докучаєв та П. О. Тутковський вважали, що в степу лісистість має станови­ти 10-20 %, а зараз лісистість степу України становить 2,0-2,8 %. Оптимальну лісистість можна орієнтовно визначити також за максимального за величиною приросту підземного стоку в складі водного балансу. З досвіду його визначен­ня видно, що в межах України величини оптимальної лісистості зменшуються з північного заходу та півночі на південний схід і південь від 39-40 до 16-17 %. Для зони мішаних лісів оптимальна лісистість становить 23-40 %, лісостепу 17-23 %, степу 15-17 %.

Мінімальний розмір біоцентру можна встановити з біоекологічної, фізико-географічної й агроекологічної точок зору. З біоекологічних позицій, опти­мальна площа біоцентру має бути такою, щоб забезпечувалось ефективне самовідтворення популяцій і гарантувалось їх існування протягом невизначено тривалого часу. За даними європейських ландшафтних екологів, для багатьох типів рослинності такою площею є 200 м2. Цю величину орієнтовно можна при­йняти за мінімально необхідну площу окремого біоцентру. Проте стійкість по­пуляційної структури угруповань таких ареалів мала й завжди є високий ризик їх деградації.

IV. Практична робота

Тема роботи. Аналіз співвідношень природних і антропогенних угідь

своєї області, адміністративного району й порівняння їх з оптимальними

показниками

Мета роботи: провести аналіз співвідношень природних і антропогенних угідь своєї області, адміністративного району й порівняти їх з оптимальними показниками.

Обладнання й матеріали: картки для практичної роботи з даними щодо співвідношень природних і антропогенних угідь своєї області й адміністратив­ного району, таблиця або слайд презентації з указаними оптимальними спів­відношеннями природних і антропогенних угідь для певного регіону, робочий зошит.

Хід роботи

  1. Використовуючи картку для практичної роботи, розглянути співвідношення природних і антропогенних угідь своєї області й визначити ступінь його відмінності від оптимальних показників для певного регіону.
  2. Використовуючи картку для практичної роботи, розглянути співвідношен­ня природних і антропогенних угідь свого адміністративного району й ви­значити ступінь його відмінності від оптимальних показників для певного регіону.
  3. Зробити висновки, в яких запропонувати можливі шляхи оптимізації спів­відношення природних і антропогенних угідь для певного регіону.

МАТЕРІАЛ ДО ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ

Землі Полтавщини

Розрізняють природний і антропогенний ландшафти. Природний ландшафт складається з природних, взаємодіючих між собою компонентів, що формується під впливом природних фізико-географічних процесів ландшафтоутворюючих чинників. Антропогенний ландшафт складається з природних і змінених людиною компонентів, що взаємодіють між собою. Основними природними компонентами ландшафтів є гірські породи, повітря, вода, ґрунти, рослинність, тваринний світ. Антропогенними компонентами ландшафту є сільськогосподарські угіддя, меліоративні системи, населені пункти, лісонасадження, штучні водосховища, кар'єри, дороги тощо.

За даними Державного агентства земельних ресурсів за 2013 рік, площа

Полтавській області складає 2875 тис. га, з яких земель сільськогосподарсь-

кого призначення 2244,4 тис. га або 78,1%, з них сільськогосподарських

угідь 2166,5 тис. га, у тому числі ріллі 1772,4 тис. га (81,81% при максимальній нормі 80,97%), сіножатей 161,5 тис. га, (7,45% що в межах норм), пасовищ 208,8 тис. га( 9,64% при максимальній нормі9,27%),  багаторічних насаджень 29 тис. га. (1,34% при мінімальній нормі 1,73%), понад 9%  - ліси і лісовкриті площі. Сільськогосподарська освоєність території області становить 75,9%, розораність – 61,2%, лісистість – 10,1 %.

Сільськогосподарські угіддя Полтавської області мають високий рівень розораності. Розораність сільськогосподарських угідь станом на 01.01.2014 року в

Полтавській області складає 82%. Такий високий рівень розораності сільсь-

когосподарських угідь в області, відмічається протягом усього досліджувано-

го періоду 2000-2013 років.

Визначено, що загальна структура посівних площ Полтавської області не відповідає оптимальним співвідношенням.

Протягом 2000-2013 років, площа сільськогосподарських угідь в Полтавській області скоротилась на 20 тис. га. Дане скорочення відбулось за рахунок збільшення площ лісів на 14 тис. га, та забудованих земель –на 6,9 тис. га.

Разом з тим, площа ріллі зросла на 8,5 тис. га, а пасовищ на 17,9 тис.га.

Характерною рисою сільськогосподарських ландшафтів Полтавщини є переважання в ґрунтовому покриві родючих чорноземних ґрунтів (понад 90% ріллі).

Висока розораність територій (60%). Оптимальні ж значення цього показника для Полтавської області повинне бути в межах 35–40%. Отже, можна говорити, що резерви екстенсивного розвитку сільського господарства в області вичерпані, а також такі масштаби і рівень використання орної землі є екологічно небезпечним.
Польові ландшафти займають найбільші площі(1837,7 тис. га. (63,7 %). Лучно–пасовищні ландшафти  становлять 320 тис. га., відповідно сіножаті займають 5,2%, а пасовища 5,8 %. Садові ландшафти переважають на півдні області -займають 18,7 тис. га (0,6%) – це незначний показник для області.
Отже, у результаті інтенсивної діяльності людини у різній мірі деградовано 79% сільськогосподарських ландшафтів. Найбільші площі еродовані землі займають в північній частині краю (31–50% сільськогосподарських земель).
 

Лісогосподарський фонд Полтавської області складає 241,4 тис. га., у тому числі площа покрита лісом – 214,6 тис. га.. Полтавщина належить до малолісних і лісодефіцитних областей. Лісистість краю становить 8,04 % (з чагарниками і лісосмугами – 9,044%), а лісистість України становить 14,3%, світу – 29%. Інтенсивність сільськогосподарського освоєння природно–територіальних комплексів призвела до значного скорочення кількості лісів на Полтавщині. Більша частина області має лісистість менше 10%. Найбільш типовими лісогосподарськими ландшафтами області є сосняки (бори) та дубові ліси (діброви). Більше половини лісових насаджень створено штучно.
Переважають лісогосподарські ландшафти на півночі Полтавщини – займають тут 42,1% покритої лісом. Значно менше лісів у південні та південно–східній частині області, яка відноситься до перехідної від лісостепу до степної зони (21,8% лісопокритої площі)
 

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОН: Загальна площа земельного фонду в га - 102334,0( по області -2875068,0); с/г земель -70751,9 (2236122,5); ліси -12598,1(277206,2); забудови - 4113,2 (114779,1); відкриті землі і болота -2779,5(85810,8);  землі без рослин, або збіднені - 696,2 (12909,8); води - 11395,1 (148239,7). Один з районів, що має найбагатші грунти. найбільші площі лучно–пасовищних та садових ландшафтів. Знаходиться район у зоні лісостепу.

 

Співвідношення земель, за яким прийнято оцінювати екологічний стан

агроландшафту, в Полтавській області виглядає як 1:0,2:0,1 (рілля : сіножаті і

пасовища : ліси), при науково обґрунтованих 1:1,6:3,6, що свідчить про невід-

повідність та розбалансування агроландшафту.

V. Домашнє завдання: повторити вивчені теми підготуватись до р.к.р.

VI. Підсумок уроку

doc
Додано
18 березня 2018
Переглядів
4366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку