Урок 9 Тема: Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота: «Вибір корисних для здоров’я продуктів»

Про матеріал
Урок 9 Тема: Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота: «Вибір корисних для здоров’я продуктів»
Перегляд файлу

 

Основи здоров’я

Урок 9

Тема: Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота:
«Вибір корисних для здоров’я продуктів»

Мета: учити учнів правильно харчуватися; пояснити учням значення вітамінів для організму людини; закріплювати знання про
національні страви українців; розвивати вміння робити правильний вибір продуктів; виховувати прагнення дотримуватись правил поведінки під час прийому їжі.

Очікувані результати: учні повинні знати і розуміти тлумачення таких понять, як «корисна та шкідлива для здоров’я їжа», «вітаміни», «повноцінне харчування», «переїдання»; учні повинні вміти обирати і вживати корисні для здоров’я продукти.

Обладнання і матеріали: підручник, робочий зошит, предметні
малюнки.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

1. Організаційний момент

2. Перевірка виконання домашнього завдання

Вікторина «Що це?».

а) За допомогою цього предмета ти розчісуєш волосся.

б) Колюча, наче їжачок, штани почистить, піджачок.

в) Вони покривають кінчики пальців на твоїх руках, ногах.

г) Вона покриває все тіло.

д) Тканина для витирання обличчя, тіла.

е) Запашна рідина для миття голови.

3. Актуалізація опорних знань учнів

Бесіда.

 Які продукти ви споживаєте?

 Які продукти є вашими найулюбленішими? Чим вони корисні?

 Для чого потрібно їсти?

4. Мотивація навчання та повідомлення теми уроку

Гра «Збери і поясни».

 Розшифруйте вислів, який належить давньогрецькому філософу Сократу. Розмістіть слова відповідно до цифр у порядку зростання. (Слова записані на дошці.)

3

13

1

6

4

8

5

7

12

9

11

2

10

не

жити

ми

щоб

для

а

того

їсти

щоб

їмо

того

живемо

для

 

(Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.)

 Поясніть, як ви розумієте цей вислів.

5. Сприйняття й осмислення нового матеріалу

5.1. Розповідь учителя.

1) Їжа — джерело енергії.

2) Корисні і шкідливі продукти.

3) Вітаміни — життєво необхідні речовини.

Довідка: За підрахунками вчених, на приймання їжі людина витрачає 6 років життя.

5.2 Ознайомлення зі складниками харчових продуктів.

Складники харчових продуктів:

а) білки (будівельний матеріал організму): м’ясо, риба, сир, горіхи, яйця;

б) жири (ніби продовольчі склади та запаси «пального»): масло, олія, сало, маргарин;

в) вуглеводи (основні виробники енергії): хліб, овочі, фрукти, цукор;

г) вітаміни A, В, С, D.

5.3. Оздоровча хвилинка.

Руки в сторони, пальці в кулачок.

Розгинаймо — на бочок.

По колінах вдарим, нижче.

Руки вгору вище, вище.

5.4. Робота з підручником.

а) Розгляд та аналіз малюнків.

б) Читання та обговорення тексту підручника.

в) Відповіді на запитання.

5.5. Робота в зошиті.

6. Узагальнення та закріплення нових знань

6.1. Практична робота. Вибір корисної для здоров’я їжі.

На дошці прикріплені малюнки із зображенням продуктів та напоїв: шоколад, молоко, яйця, зелень, тістечка, сік, чіпси, хліб, морква, горіхи, морозиво, кока­кола тощо.

Учні обирають корисні продукти. Пояснюють свій вибір.

Висновок: Корисно вживати овочі, фрукти, каші, соки, молочні продукти. Вони дають організму силу та енергію.

6.2. Гра «Відгадай страву».

Мета: повторити назви українських національних страв.

Популярна в Україні рідка страва, що вариться з буряків, капусти, моркви, картоплі. (Борщ.)

Борошняний виріб у формі півмісяця із начинкою з картоплі, капусти, ягід. (Вареники.)

Закручена в листки капусти начинка. (Голубці.)

 Які ще страви української кухні ви знаєте?

6.3. Дидактична гра «Корисно — шкідливо».

 Оберіть ті продукти, які їдять в країні Здоров’ячків.

Учні уважно слухають назви продуктів і плескають у долоні, коли чують назву корисного продукту.

Риба, кефір, чіпси, пепсі­кола, геркулес, морква, жирне м’ясо, торт, цибуля, часник, шоколадні цукерки, яблуко, сало, капуста.

 Назвіть шкідливі продукти.

 Чому вони шкідливі?

6.4. Робота в групах. Складання меню.

Кожна група на окремих аркушах складає своє меню на день. Потім відбувається колективне обговорення складених меню, помилок, зроблених у них. Визначається група, яка склала найкорисніше меню.

6.5  Літературна хвилинка.

Завдання: прочитати й обговорити зміст віршів.

Борщ — це овочі й приправи.

Ну й корисна для всіх страва!

Тож борщі, ой превідмінні,

Варять здавна в Україні!

 

На подвір’ї поросятко

Лікувалось разом з татком;

З апетитом спориш їли,

Животи щоб не боліли.

 

А мала Даринка наша

Дуже любить їсти кашу:

І вівсяну, і пшоняну,

Гарбузову і гречану!

А тому в дитини щічки

Червоненькі, мов порічки.

 

Їжачок біля пеньочка

Знайшов шість міцних грибочків.

Занесе грибки до хати —

Буде юшка їжачатам.

 (М. Пономаренко)

— Чому у Даринки червоненькі щічки?

— Які страви вона полюбляє?

Обговорення порад лікаря Здорова Їжа.

1) Утримуйтесь від жирної їжі.

2) Вранці корисно споживати кашу.

3) На вечерю краще їсти страву з овочей, фруктів.

4) Вечеряти треба за 1,5–2 години до сну.

Довідка: Слово вітамін придумав польський учений-хімік Казимир Функ. Він відкрив, що речовина амін, яка міститься в оболонці рисового зерна, є необхідною для життя людини. Поєднавши латинське слово vitа (життя) з амін, він отримав слово вітамін. Дітям 6–7 років треба з’їдати на день 500–600 г овочів та фруктів, щоб поповнювати запаси вітамінів.

Творча хвилинка. «Живі» вітаміни.

Вітамінки розкажуть самі про себе, а ви, діти, уважно послухайте.

(Заздалегідь підготовані учні розповідають про вітаміни.)

Вітамін А. Якщо ви хочете мати гарну шкіру, рум’яні щічки та добрий зір, звертайтеся до мене. Я товаришую з морквою, помідором, абрикосом, петрушкою, зеленою цибулею та кропом.

Вітамін В. Якщо ви хочете зростати сильними, веселими і мати добрий апетит, я вам допоможу. А товариші мої — це картопля, горошок, буряк, редис, квасоля та зелений салат.

Вітамін С. Якщо ви хочете мати міцне здоров’я, бути завжди бадьорими, я стану вам у пригоді. Мої друзі — лимон, апельсин, порічка та чорна смородина, капуста, зелена цибуля та хрін.

Вітамін D. Я дуже потрібний тим, хто хоче швидко й добре рости, мати гарну статуру та міцні зуби. Хоча мої друзі не ростуть ані в садку, ані на городі, я також маю для вас корисні подарунки — це молоко, яйця, сир, вершкове масло. До того ж я товаришую із самим сонечком: влітку його промінці разом із засмагою передають вам і вітамін D, тобто мене.

Висновок: Їжа за кількістю і якістю має відповідати вашому віку, бути смачною і поживною, відновлювати витрачену розумову та фізичну енергію.

 

Літературна хвилинка.

Завдання: прочитати й обговорити зміст віршів.

Манка та Іванка

Чатувала за сніданком

Манна каша на Іванку:

У тарілці вижидала

Та зненацька нападала.

Як Іванка не старалась,—

Ухилялась, відверталась

І руками відбивалась,—

Але манка не здавалась.

Каша так бешкетувала,

Що приклеїла зухвало

До косичок у Іванки

Ложку, миску та дві склянки.

(Л. Вознюк)

— Чи любить Іванка манну кашу?

— Як поводиться за столом дівчинка?

 

Неслухняна каша

Наша Настя — гречкоїд:

Любить гречку на обід.

Зазвичай Настуня ґречна,

На заваді — хитра гречка.

Каже Настя: «Неслухняна

Каша з масельцем гречана.

Замість втрапити до рота,

Каші бавиться охота:

Шусть — у вуха, скік — на щоки,

Додає мені мороки»...

 (Л. Вознюк)

— Чи правильно поводиться Настя під час їжі?

— Чому каша неслухняна?

7. Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна гра «Мікрофон».

Мета: систематизувати знання учнів про здорове харчування.

 Для чого людині потрібна їжа?

 Які основні правила харчування ви знаєте?

 Які поживні речовини містяться у продуктах?

 Яку їжу вважаємо корисною?

 Що може статися, якщо недоїдати або переїдати?

 Як ви розумієте слова «швидка їжа»? Чим вона небезпечна?

Висновок: Вживайте тільки корисну для здоров’я їжу.

Відгадування загадок.

Маленьке, кругленьке із горщика впало.

Нема таких ковалів, щоб його скували.

 (Яйце.)

Рідке, а не вода, біле, а не сніг.

 (Молоко.)

У землю кидалось,

На повітрі розгулялось,

У печі випікалось,

Запахом всіх вабить,

Смаком чарує.

 (Хліб.)

Білий, як сніг,

У пошані у всіх,

До рота поклав,

там і пропав.

(Цукор.)

— Чи можна ці продукти вважати корисними?

8. Домашнє завдання

1

 

docx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
1133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку