РОзробка спрямована на ознайомлення із чайною церемонією англомовних країн, традиціями проведення "tea break". Можна проводити як позакласний захід, включає роботу двох ведучих
Урок культури
Дата:
Тема: English tea break
Мета: - Розширення кругозору учнів через знайомство з історією походження чаю і особливостями вживання чаю в Англії і чайним етикетом; - Вдосконалення навичок аудіювання, розвиток уміння читати з метою витягання детальної інформації, розвиток уміння усвідомлювати культурологічний аспект текстів, розвиток уміння перекладати і користуватися словником, вдосконалення лексичних навичок говору; - розвиток творчих здібностей учнів, здібностей до розподілу і перемикання уваги, до мимовільного запам'ятовування при сприйнятті на слух, розвиток здібностей підбору виразів, адекватних ситуації; розвиток мовленнєвої компетенції; - формування потреби і здатності до співпраці і взаємодопомоги при праці в гурті, виховання шанобливого ставлення до способу життя інших народів, глибшого усвідомлення своєї культури.
Завдання:
1. Створення умов для розвитку логічного мислення учнів, уміння аналізувати, висловлювати свої думки, аргументувати, схвалювати.
2. Сприяти зміцненню знань про традиції і звичаї країн мови, що вивчається.
Тип: виховний захід (урок культури).
Обладнання: чайний сервіз, наочність, мультимедійна дошка, презентація, ПК.
Література:
1. http://ukr.segodnya.ua/life/food/ustraivaem-angliyskoe-chaepitie
2. http://klasnaocinka.com.ua/ru/article/otkritoe-vneklassnoe-meropriyatie-po-angliiskomu-y.html
Хід заняття
І. Організаційний момент.
1. Вступне слово вчителя
- Good afternoon. I am glad to see everybody. Today we all have an unusual party. It is connected with one of English traditions: English Drinking Tea. I want you feel yourself real Englishmen. And learn more information about this country.
-Доброго дня. Я рада бачити вас усіх. Сьогодні у нас незвичайний захід. Воно пов’язане з однією з англійських традицій : Англійським чаюванням. Мені хочеться, щоб ви відчули себе справжніми англійцями.
2. Вступне слово ведучих.
Ведучий 1
- Good afternoon dear friends! Welcome to our tea party! It’s common knowledge that the English are very fond of tea. They like to have a nice cup of tea from 6 to 8 times a day, sometimes even more.
- Доброго дня, любі друзі! Ми раді вітати вас на нашому святі. Всім відомо, що англійці дуже полюбляють чай. Вони люблять пити його 6-8 разів на день, а іноді і більше.
ІІ. Основна частина.
Ведучий 2
- Millions of people in factories and offices look forward to their tea breaks in the morning and afternoon. They are called «elevenses» and «5 o’clock tea». And what do the English think of tea themselves?
- Мільйони людей на заводах і офісах з нетерпінням чекають на перерву для чаювання вранці и після обіду. Вони називають це одинадцятигодинним і п’ятигодинним чаюванням. А що ж англійці думають про чай?
Конкурсне завдання 1: Що думають англійці про чай.
• The English know how to make tea and what it does for you.
• Seven cups of it make you up in the morning; nine cups will put you to sleep at night.
• If you are hot, tea will cool you off, and if you are cold, it will warm you up.
• If you take it in the middle of the morning, it will stimulate you for further work; if you drink it in the afternoon, it will relax you for further thought. Then, of course, you should drink lots of it in off hours.
• The test of good tea is simple. If a spoon stands up in it, then it is strong enough; if the spoon starts to wobble, it is a feeble makeshift.
(Відповіді):
- Англійці знають як заварювати чай і його ефект на кожного.
- Сім чашок чаю змусять вас підбадьоритися уранці, дев'ять чашок допоможуть вам заснути увечері.
- Якщо вам жарко, чай допоможе вам охолодитися, а якщо ви замерзнули, він зігріє вас.
- Якщо ви п'єте чай в розпал ранку, він стимулює вас на подальшу роботу; якщо ви п'єте його в середині дня, він сприятиме продовженню роботи. Тоді, звичайно, ти повинен пити багато чаю в години відпочинку.
- Зняття проби з чаю дуже просте. Якщо ложка стоїть в чаї, він досить міцний; якщо ложка починає коливатися, це слабкий сурогат чаю.
Ведучий 1
- The life of each of us is full of highdays: exciting days which we look forward to - like school trips, birthday, visits to the cinema or the theatre.
Ведучий 2
- The highdays are days which many people can share-whole family, whole villages, sometimes whole nations. They are days on which people have been having a «high old time» for many years, sometimes for centuries.
Ці свята можуть розділити з вами сім'ї, села, іноді цілі нації. Це дні, які проводяться як "в старі добрі часи" багато років, іноді століть.
Ведучий 1
- People keep customs and traditions. A lot of them have very long histories. Some are funny and some are strange. But they are all interesting.
Ведучий 2
- Some British customs and traditions are famous all over the world: Bowler hats, drinking tea and talking about the weather, for example.
Деякі британські звичаї і традиції відомі у всьому світі: капелюхи-казанки, бесіда про погоду, приміром, і чаювання.
Ведучий 1
– Here are some ABC of Table manners for the English Tea drinking. During drinking tea you must follow the next rules:
· You must lay sugar in the tea carefully.
Під час чаювання кладіть цукор в чай акуратно.
· You must eat the pie with the help of spoon but not hands.
Ви повинні їсти пиріг за допомогою ложки, але не руками.
· You mustn’t tap the spoon for a cup stiring tea.
Ви не повинні гриміти ложкою при помішуванні чаю.
· And one more: during drinking tea Englishmen speak only about pleasant things
І ще: за чаєм англійці обговорюють тільки приємні теми.
Конкурсне завдання 2: Правила Англійського чаювання
Вчитель
Ведучий 2
- There are four kinds of tea which are popular all over the world. They are green tea, red tea, yellow tea and black tea. They can be in large and small leaves and in granules. But Englishman most of all prefer black and green tea. In cold weather they like to drink tea with milk. Besides, milk helps to determine the quality of tea. (Демонстрація): How do it? We take two cups of tea and add some milk. If the colour is red or orange it’s a good tea. But if the colour is grey its bad tea.
Яким чином? Візьмемо дві чашки чаю і додамо туди трохи молока. Якщо колір стане червоним або помаранчевим, це хороший чай. Але якщо колір стане сірим, цей чай поганий.
Ведучий 1
- When Englishmen get together for drinking tea on their table you can see a lot of different dishes. For example, jam, biscuits, sweets, fruits, cheese, cakes, and of course an apple pie. It is the main dish of drinking tea.
- Коли англійці збираються для чаювання, на їх столі ви можете бачити різні страви. Наприклад, джем, печиво, солодощі, фрукти, сир, тістечко і, звичайно ж, яблучний пиріг.
Ведучий 2
- But I think it is interesting for us to know how to prepare аn apple pie. May be you know its recipe.
- Ну, я думаю, нам буде цікаво дізнатися, як готується яблучний пиріг. Можливо, ти знаєш рецепт його приготування.
Ведучий 1
- Yes, I know. For preparing such pie you need:
Ведучий 2
- Так. Для такого пирога вам треба:
- two big apples(2 великі яблука)
- three eggs(3 яйця)
- some butter(трохи олії)
- a glass of cream(склянка вершків)
- one hundred grammas of sugar(100 г цукру)
- a glass or two of flour(склянка або два борошна)
- And your pie is ready. Bon appety! Now you can make such pie at home according to this recipe.
- І ваш пиріг готовий. Смачного! Тепер ви можете випекти такий пиріг вдома по нашому рецепту.
Ведучий 2
- As you know tastes differ and peoples has very many styles of tea drinking, English, Chinese, Japan tea drinking are the most famous of them.
- У сучасній світовій чайній культурі можна виділити декілька явних чайних традицій. Три із них - найбільш відомі: англійська, японська і китайська.
Ведучий 1:
Чаювання
Ведучий 1:
(розповідь вчителя, під час чаювання)
Чайний етикет в Британії(відео)
(Додаток)
Першою, хто зробив чайний напій постійним в житті англійця, стала юна королева Вікторія. Їй ми зобов'язані не лише індійським, але і цейлонським чорним чаєм. Королева залишила нам "Tea Moralities" - власноручно написані правила чайного етикету, які лягли в основу європейських традицій ділового спілкування.
У Англії Вам неодмінно запропонують на вибір декілька сортів чаю. Це перший знак поваги, адже смакові пристрасті дуже індивідуальні, до того ж вони сильно залежать від погоди, часу дня і просто настрою. Ніхто не має права приймати за Вас рішення, який саме сорт чаю Вам запропонувати. Попри те, що в англійських ресторанах завжди є детальне чайне меню, офіціант принесе спеціальну дерев'яну скриньку з чаєм. Тримаючи її в лівій руці, правою рукою той, що подає відкриє перед Вами кришку. Ви повинні вказати рукою на сорт чаю, що відповідає Вашому смаку і настрою в даний момент часу. Якщо Ви проявите нерішучість, добросовісний офіціант обов'язково розповість Вам про країну зростання, особливості характеру тієї або іншої чайної суміші.
Вибраний вами чай заварять в індивідуальному заварному чайнику, навіть якщо він - пакетований. Вода має бути хорошої якості. Не можна кип'ятити воду двічі, інакше вона знекисниться. Наприклад, для чорного і зеленого чаю нагрівати воду необхідно до 100 градусів і тут же вимикати. По-друге, заварку треба класти в підігрітий чайник. Заварюється чай впродовж 3-4 хвилин. Якщо чай крупнолистий, то 5-6 хвилин. Напій не підігрівати і не охолоджувати. По-третє, чай завжди зберігати у бляшаній баночці.
Заварка, незалежно від сорту, повинна настоятися в окропі 3-5 хвилин, інакше чай не розкриє усі свої достоїнства: спочатку виходять танін і ефірні олії, і тільки потім з'являються кофеїн і знаменитий терпкий смак. У заварювальному чайнику вода не остигає, процес дифузії йде нормальним шляхом, передбаченому творцями чаю. Правильно заварений чай - це ще один знак поваги, адже, вибираючи сорт, ви розраховуєте повною мірою насолодитися вишуканим смаком і ароматом чаю. Заварювання ж пакетика в чашці прийшло до нас з американського громадського харчування, де смак уніфікований, а повага приноситься в жертву швидкості
До речі, англійці заварюють чай значно міцніше, ніж ми. Відсотків на 30(в середньому 2,5 грами проти 1,7 на чашку).
Поки чай заварюється, вам подадуть молоко, цукор, лимон, підігріті сендвічі з шинкою і окремий чайник з окропом. Він входить в класичний чайний сервіз і призначений для того, щоб ви могли розбавити заварку до потрібного рівня фортеці. Чайник з окропом мінятимуть у міру його охолодження, щоб ви могли випити гарячий чай в зручний для вас момент.
Можливість дозувати міцність чаю за вашим смаком - цей теж прояв поваги до вас, частина англійського етикету. Розбавляти чай окропом або ні, завжди залишається на ваш розсуд. Але, якщо розбавляєте, пам'ятайте, що співвідношення інтенсивності кольору і фортеці у різних сортів різне. Дарджилінг, наприклад, дає блідий настій при дуже великому змісті кофеїну і дубильних речовин. Його " сусід" по Північній Індії Ассам, навпаки, рекордсмен по яскравості настою. У англійській суміші "Royal Blend" вони є присутніми одночасно. Розбавляти чай можна в два прийоми, пробуючи його на смак.
Щоб чай не остигав, ще не так давно, в 30-40-і роки нашого століття англійці широко використали "tea cosy" - матер'яний ковпак на заварювальний чайник(аналог російської "чайної баби"). Згідно з сучасними уявленнями про заварювання чаю, такий спосіб збереження тепла не рекомендується - чай " перезаваривается", стає гірким і каламутним.
Молоко зазвичай додається в міцні уранішні сорти чаю, щоб збалансувати дію кофеїну. Традиція додавання молока в чай, ймовірно, була перенесена від схожого способу вживання кави, яка була неймовірно популярна серед британців в 17-18 повіках. Перші згадки про корисні властивості чаю з молоком ми знаходимо ще в 1660 році. Рекламне оголошення, що належало Томасу Гаррауэйю, власникові першого в історії Лондона чайного магазину, свідчить: "чай, приготований з молоком і водою, зміцнює внутрішні частини". Старовинна традиція пропонує наливати в чашку спершу молоко, а потім чай. Це правило виникло внаслідок побоювань англійців за те, що прекрасні фарфорові чашки можуть зіпсуватися від гарячого чаю. До того ж, при наливанні чаю в молоко, обоє складові краще перемішуються. Проте, це не є суворим правилом. Прибічники додавання молока в чай стверджують, що так вони можуть досягти кращої пропорції, відповідної їх смаку. Так або інакше, сьогодні ніхто не засудить вас. .
Зрозуміло, молоко не поєднується ні з лимоном, ні з бергамотом. Не коштує його додавати також в зелений чай і китайські сорти чорного чаю.Цукор став популярний у Великобританії і її колоніях майже одночасно з чаєм - у кінці XVII століття. Тоді він існував у вигляді конусоподібних шматочків, які необхідно було подрібнити, перш ніж покласти в чай. На кожній кухні в ті часи був присутнім цілий арсенал інструментів : щипці для цукру, ніж-колун і ваза для цукру, готового до чаю. Тоді ж з'явилися і чайні ложки, якими не лише відміряли дозу, але і розмішували цукор. У наш час до чаю подається ваза з білим рафінадом в кубиках, щипцями, які грають швидше роль пінцета, і чайні ложки. Після розмішування чайну ложку прийнято виймати і класти поруч на піднос, але не на блюдці, оскільки англійці, підносячи однією рукою чашку до рота, інший підтримують блюдце на 8-10 см нижче. Безумовно, Ви і тільки Ви вирішуєте, класти цукор в чай або ні. Ніяких обмежень на об'єм цукру английски. Англійці люблять чай з лимоном, хоча самі називають його «російським чаєм». Дійсно, свіжа часточка лимона добре поєднується з чаєм, утворює неповторне поєднання підкисленого смаку зі свіжим цитрусовим ароматом. Розчиняючись, лимонний сік змінює властивості чаю, робить його більш світлим на колір і м'яким на смак. Часточки лимона подаються на окремій тарілочці. Лимон не прийнято поєднувати з бергамотом - частим гостем класичних англійських чайних сумішей «Ерл Грей», «Англійська Полудень», «Англійська чай № 1». На думку англійця, цитрусовий аромат бергамота в поєднанні з лимоном дає ефект «масла масляного». Але якщо Вам подобається саме таке поєднання, можете сміливо його здійснити - Ви господар свого смаку. Традиційні закуски до чаю - це підігріті сендвічі, тости, кекси. Іноді здається, що англійці можуть пити чай з чим завгодно. Вибір того, з чим пити чай, багато в чому залежить від того, в який час дня, де, в якій обстановці відбувається чаювання. З ранку англійці вважають за краще несолодкі закуски.
Традиційний англійський сніданок - це вівсянка , риба або яєчня з беконом. До нього обов'язково подається чай або каву. Під час ланчу меню більш різноманітне . Отже, правила наказують подавати до чаю хліб, масло, свіжі маленькі огірки і помідори, яйця, зварені круто, тости з корицею, мигдальне печиво, ячмінні коржі, варення, переважно полуничне, бісквіти, гарячі здобні булочки, пампушки, желе, солодкі і запашні тартинки. Але, мабуть, найвідоміша у світі закуска до полуденного чаю носить ім'я Лорда Джона Сендвіча. Саме він ввів в Англії спосіб приготування бутерброда з двох шматків хліба з начинкою із шинки, сардин, шоколаду або бананів посередині. У такому вигляді бутерброд зручніше підігрівати і подавати гарячим.
Найпопулярніші бутерброди: тонко очищений і порізаний огірок на злегка змащеному олією білому хлібі, бутерброди з яйцями, бутерброди з тонко порізаної шинкою і сирним кремом із зеленню ( watercress ). Після цього у бутербродів треба відрізати скоринки, нарізати їх трикутниками, квадратами. Подавати такі бутерброди в Англії прийнято на аркушах салату на твердому диску.
Ось уже понад сто років день англійця починається з чашки чаю « Англійський сніданок » - дуже міцною суміші дрібного ламаного листа « брокен » з Цейлону, Кенії та Індії. П'ють його два рази - один раз в ліжку , інший за сніданком. Звичка до early morning cuppa - ранньої чашечки чаю до одягання і умовно - виникла через сирого клімату Англії, знаменитого своїми ранковими туманами. Англійці прокидаються дуже рано, в 6-7 годин ранку, і чашечка міцного тонізуючого чаю просто необхідна, щоб прокинутися.
Після того, як англієць приведе себе в порядок , він відправляється в вітальню на сніданок. Такий сніданок не має нічого спільного з так званим « континентальним сніданком» з великою кількістю солодощів, характерним для латиноамериканських колоній європейських країн. Чашечка чаю « Англійський сніданок » подається до ранкової вівсянки, рибі або яєчню з беконом. Чай «Англійський сніданок» багатий кофеїном, але небезпечний для шлунка. Тому такий чай зазвичай змішують з молоком. Хороший він і з лимоном.
Відповідно з англійським чайним етикетом, ні в якому разі не можна обмежуватися одним сортом чаю. Зазвичай на вибір пропонуються 8-10 сортів чаю.
Чайний столик розташовується у вітальні, біля каміна. Скатертина краща однотонна, біла або синя. Для проведення церемонії знадобляться чайні пари, чайник з чаєм, глечик з окропом, молочник з молоком або вершками, десертні тарілочки для закусок , ніж і вилка для кожного гостя, чайні ложечки, ситечко і підставка для ситечка, цукорниця з кусковим цукром, щипці для цукру і шерстяний чохольчик для чайника з чаєм. Весь посуд має бути з одного сервізу .
Закуски подаються на стіл відразу, до подачі чаю, але обов'язково в присутності гостей. За традицією, до післяполуденного чаю подають хліб, солоне масло, свіжі огірки та помідори, яйця, тости з корицею, мигдальне печиво, джеми, бісквіти, булочки, пампушки, тістечка і торти. Лимон, нарізаний часточками, подається на окремій тарілочці і цукром. Англійці чай з лимоном називають «російським чаєм». Лимон додають в чай з вмістом бергамота і китайські зелені чаї. Справжній чай відразу ж розливають по чашках і відразу ж додають в чайник кип'яток з глечика. Англійці п'ють тільки гарячий чай.
Англійське чаювання, як і всяка церемонія, не терпить поспіху. Все тут покликане до максимуму приємних відчуттів: і від вишуканого смаку чаю, і до спілкування в приємній компанії.
В Англії чай п'ють з молоком! Поки чай настоюється, в добре підігріті чашки наливають зігріте, але не кип'ячене молоко по 2-3 чайні ложки, а потім вже в молоко наливають чай.
Англійці чай п'ють три рази на день і в строго певний час: вранці за сніданком, о 13 годині за ланчем і в так званий « файв -о -клок » (о 17 годин).
Найулюбленіше чаювання - саме п'ятигодинне. В цей час зазвичай у кого-небудь в будинку збираються старі друзі і приятелі.
З громадських місць чаювання поступово перемістилося в будинку, у сім'ї і стало улюбленим проведенням часу. Маючи 59 мільйонів чоловік населення, англійці щодня випивають 165 мільйонів кухлів чаю. 86 % кухлів чаю випивається саме вдома
Англійське чаювання - це чаювання, в центрі уваги якого знаходяться навіть не люди, а будинок. Будинок, як сукупність інтер'єру, звичаїв і господарів. Будинок у тому сенсі, у якому це слово вживається в словосполученнях «хороший дім», « пристойний будинок » і т.п. Якщо у вас є такий будинок, ви зацікавлені в тому, щоб створити йому репутацію і у вас є кошти і час на створення цієї репутації, англійське чаювання - це те, що вам потрібно.
На початку минулого століття про англійської чайної церемонії на час забули, але зараз, у сучасній Англії, багато важливих подій та святкуваннь, такі як весілля або хрещення дитини, день народження - стають більш незабутніми, якщо за ними слідує традиційний аристократичний " полуденний чай" . Я назвала його аристократичним неспроста. Все дуже просто! " Чаєм опівдні" раніше називався легкий і витончений прийом їжі, який був, в основному, у аристократії з її неквапливим способом життя.
І ще один секрет чайної церемонії. Чаювання буде вдвічі приємніше, якщо провести його в компанії хороших друзів, як це робила герцогиня Анна, або з коханою людиною, як це роблять сучасні англійські цінителі чаю. Культ чаю панує майже в кожній англійській сім'ї, і до цих пір чаювання складає одну з національних традицій англійців. Ось чому з повним правом можна говорити про англійську способі пити чай. У світі англійське чаювання по праву вважається еталоном правильного чаювання. Сер Уїльям Гладстон, відомий точними афоризмами, помітив у свій час: "Якщо холодно, чай вас зігріє . Якщо вам жарко, він вас охолодить . Якщо у вас настрій пригнічений - він вас підбадьорить, якщо схвильований - заспокоїть "
ІІІ. Заключна частина.
Підбиття підсумків
Have a good time!