Урок англійської мови у 7 класі
Максимець Алла Леонідівна
Тема: Приготування їжі. Рецепти улюблених страв.
Мета: Навчити учнів розповідати про улюблені страви, використовуючи вивчену лексику.
Очікувані результати: на кінець уроку учні презентують проекти, використовуючи вивчені слова та фрази.
Тип уроку: Формування навичок монологічного мовлення.
Обладнання: підручник, зошит, презентація, відео матеріали, картки з завданнями, проекти учнів.
Хід уроку
І. Підготовка до сприйняття іншомовного мовлення.
1. Привітання, повідомлення теми та мети уроку.
We will:
Moto: An apple a day keeps the doctor away
Other proverbs:
Appetite comes with eating
Neither fish nor flesh
As hungry as a hunter
Live not to eat but eat to live
Lightest suppers make long lives
You are what you eat
2. Введення в іншомовну атмосферу.
Say a rhyme:
Our school is very good.
We have here tasty food:
pizza , bacon , salad, ham,
porridge, sausage, soup and jam,
milk and coffee, juice and tea
For my teachers, friends and me.
Answer the questions:
Continue sentences:
ІІ. Основна частина уроку.
Write down the words into the columns
Fruits |
Vegetables |
Drinks |
Other food |
Oranges, coffee, apples, sugar, tea, bananas, juice, bread, grapes, eggs, cheese, tomatoes, biscuits, rice, potatoes, milk, butter, carrots.
Find the odd word
milk –cereal –juice –tea
carrots –cabbage –tomatoes –dessert
apples –oranges –lamb –bananas
sweets –ice-cream –chocolate –pork
Watch the video “Cooking verbs”
Jumbled letters
Lio , tuc, poch, oilb, roup, ceils, eelp, yrf, smash
Some new verbs.
With which country do you associate the following food and drink?
1) pudding |
a) Brazil/ Columbia |
2) borscht |
b) Italy |
3) hamburgers |
c) Japanese |
4) coffee |
d) Ukraine |
5) sushi |
e) the USA |
6) spaghetti |
f) England |
3.Українська кухня. Приготування борщу.
Borsch is a favourite Ukrainian dish. All you need is a head of cabbage, some pieces of meat, some beetroots, carrots, potatoes, tomatoes, an onion, greens, spices and some sour-cream.
Cook the meat, peel vegetables, slice potatoes, beetroots carrots, chop the onion and greens. Then put all the vegetables into the saucepan. Add tomatoes, spices and don’t forget to salt. When borsch is ready, add some sour-cream into your plate.
Enjoy your meal!
Fill in the gaps:
1) Cook …
2) Peel…
3) Slice…
4) Chop…
5) Put… into the saucepan.
6) Add…
7) Put … into your plate.
Answers:
1) Cook the meat.
2) Peel the vegetables.
3) Slice the potatoes, beetroots and carrots.
4) Chop the onion and greens.
5) Put the vegetables into the saucepan.
6) Add tomatoes, spices and salt.
7) Put some sour-cream into your plate
4. Американська кухня. Приготування гарбузового пирога.
5. Британська кухня. Приготування печива з ізюмом.
6. Правила приготування їжі.
7. Презентація улюблених рецептів.
ІІІ. Заключна частина уроку.
Приготувати страву за рецептом.